Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Niedożywienie

Informacje ogólne

Definicja

  • NiedoWedług definicji zaproponowanej przez ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), niedożywienie oznaczato sytuację„stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowąywieniowych, wprowadzący którejdo brak energii, białka i/lub innychzmiany składnikówadu odżywczychciała, maupośledzenia niekorzystnyfizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływywający niekorzystnie na organizmwynik ileczenia jegochoroby funkcjonowaniepodstawowej.
      1
    • RozrEtiologicznie rozróżnia się dwie postaci niedożne definicje w zależności od etiologii.
    • ywienia2:
      • niedożywienie związane z chorobą 
      • niedożywienie związane ze zmniejszonym spożyciem lub przyswajaniem pokarmów
    • Z uwagi na stan zaawansowania niedożywienie dzieli się na:
      • wskaźnikStopień masy1: ciaumiarkowane niedożywienie, jeżeli spełanione (jest którekolwiek z poniższych kryteriów:
        • BMI) <18,520 kg /m>2 - u osób <70. roku życia lub -<22 kg/m2 u osób ≥70. roku życia
        • niezamierzona utrata masy ciała o 5–10% w ciągu ostatnich 6 miesięcy lub o 10–20% w okresie powyżej 6 miesięcy
        • łagodny do umiarkowanego deficyt masy mięśniowej (według zwalidowanych metod oceny)
      • Stopień 2: ciężkie niedożywienie, jeżeli spełnione jest którekolwiek z poniższych kryteriów:
        • BMI <18,5 kg/m2 u osób <70. roku życia lub <20 kg/m2 u osób ≥70. roku życia
        • niezamierzona utrata masy ciała o >10% w ciągu ostatnich 3-6 miesięcy - lub -
        • BMI 2 i niezamierzona utrata masy ciałao >520% w ciąguokresie ostatnichpowyżej 3-6 miesięcy
      • niedociężywienieki w starszym wieku:
        • niezamierzona utratadeficyt masy ciała (>5% w ciągu 3 miesięcy lub >10% w ciągu 6 miesięcy) - lub -
        • znacznie zmniejszona masa ciała (tłuszczowa i mięśniowaniowej (według zwalidowanych metod oceny) z BMI 2
    • Niedożywienie często prowadzi do niezamierzonej utraty masy ciała i utraty masy mięśniowej (sarkopenii).
      • Niezamierzona utrata masy ciała może mieć również przyczyny niezwiązane z odżywianiem i powinna zostać wyjaśniona.
      • Szczególnie u pacjentów w podeszłym wieku niedożywienie może prowadzić do wyraźnego osłabienia (frailty).
        • Odżywianie jest ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie i samopoczucie w zaawansowanym wieku.
    • Niedożywienie jest również powszechne w szpitalach i stanowi czynnik ryzyka, którego można uniknąć.
      • W niemieckich i austriackich szpitalach i placówkach opieki oznaki niedożywienia lub nieprawidłowego odżywiania stwierdzono u około 25% pacjentów.
      • Długość pobytu w szpitalu można skrócić dzięki interwencji żywieniowej.13-24
    • WczesneWczesna wykrywaniediagnostyka za pomocą narzędzi przesiewowych i leczenia ma pozytywny wpływ na indywidualną śmiertelność, zachorowalność, tolerancję terapii, wskaźnik powikłań, a tym samym rokowanie pacjentów.
      • Terapia żywieniowa oferuje wiele korzyści zdrowotnych (np. jakość życia i wskaźnik przeżywalności w przypadku wielu chorób).

    Rodzaje niedożywienia

    • Wyróżnia się 3 rodzaje niedożywienia:
      • typu marasmus
      • typu kwashiorkor 
      • typu mieszanego, zespół kacheksja/anoreksja nowotworowa
    • Niedożywienie typu marasmus, inaczej niedożywienie białkowo-kaloryczne, to niedożywienie powstałe w wyniku niedoborów białka i kalorii w diecie. Przyczyną tego typu niedożywienia może być długotrwałe głodzenie, urazy, stany pooperacyjne.
      • Objawami tego typu niedożywienia są:
        • utrata masy ciała spowodowana ubytkiem masy mięśniowej
        • osłabienie siły mięśni
        • niekorzystne zmiany w układzie immunologicznym
        • niedokrwistość
        • zaburzenie funkcji oddychania, krążenia, trawienia i wchłaniania pokarmu
        • suchość skóry
        • starcze rysy twarzy
        • obniżona temperatura ciała
      • Nie obserwuje się zmian stężenia białka i albumin w surowicy.
    • Niedożywienie typu kwashiorkor:
      • Obserwuje się istotne zmniejszenie stężenia białek i albumin w surowicy.
      • widoczne obrzęki i zaburzenia w gospodarce wodno-elektrolitowej
      • Zdarza się, że u osób z tym typem niedożywienia nie dochodzi do zaniku masy mięśniowej, ponadto częściowo mogą być zachowane rezerwy tkanki tłuszczowej.
      • Masa ciała może wzrastać na skutek obrzęków i zatrzymania wody w organizmie.
      • szybki rozwój niedożywienia z bardzo gwałtownym pogorszeniem stanu pacjenta
      • Obserwowana nadwaga nie wzbudza podejrzenia tak ciężkiego niedożywienia, co może być niebezpieczne dla pacjenta.
    • Niedożywienie typu mieszanego to zespół objawów, który cechuje poważna, długotrwała, niezamierzona i postępująca utrata masy ciała w niewielkim stopniu odpowiadająca na konwencjonalne leczenie żywieniowe. Zespół ten może się wiązać z anoreksją, astenią (czyli przewlekłym zmęczeniem) i odczuwaniem wczesnej sytości. Szacuje się, że występuje on u ponad 75% pacjentów w różnych stadiach choroby nowotworowej.3
      • Jest połączeniem dwóch poprzednich typów niedożywienia.
      • Obserwuje się je przy nasilonym wyniszczeniu.
      • znaczące zmniejszenie masy ciała i odporności komórkowej
      • zmniejszenie stężenia białek, albumin i prealbuminy w surowicy
      • poważne zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
      • Trudne do leczenia, a rokowanie zależy od tego, który rodzaj niedożywienia przeważa.

    Częstość występowania

    • USzczególnie osób starszych występuje zwiększone ryzyko i są one szczególnie często dotknięte tą chorobązachorowania.
      • Chorobowość wzrasta wraz z pogarszającym się stanem zdrowia i ogólną kondycją.
      • Niedożywienie dotykadotyczy ok.około 17% osób w wieku powyżej 65 lat.
    • 20-60%Częstość pacjentów w europejskich szpitalachniedożywienia jest niedożywionych.na dla różnych populacji i wynosi5:
      • 30-80populacja ogólna 3,1% pacjentów(95% traciCI, na wadze podczas hospitalizacji.
      2,3–3,8)
    • Wśródpacjenci pensjonariuszyambulatoryjni domów6,0% (95% CI, 4,6–7,5)
    • opieka domowa 8,7% (95% CI, 5,8–11,7);
    • szpital 22,0% (95% CI, 18,9–22,5)
    • domy opieki 24społecznej 17,5% ma(95% wskaźnik BMI <22CI, co oznacza niedowagę u osób starszych.>
        14,3–20,6)
      • Osobyopieka przebywającedługoterminowa w28,7% domach opieki mają znacznie niższe spożycie energii(95%CI, a21,4–36,0)
      • rehabilitacja także29,4% mniej(95% błonnikaCI, witamin i minerałów.21,7–36,9)
    • (Jakościowe) niedożywienie w postaci niedoboru określonych składników odżywczych jest również możliwe w otyłości (otyłość sarkopeniczna).
      • Otyłość sarkopeniczna to stan charakteryzujący się połączeniem6:
        • otyłości, definiowanej przez wysoki procent tkanki tłuszczowej oraz
        • sarkopenii, definiowanej jako niska masa mięśni szkieletowych, której towarzyszy słaba funkcja mięśni 

    Etiologia i patogeneza

    Czynniki ryzyka

    • U młodszych osób niedożywienie występuje zwykle tylko w związku z chorobą.
    • U starszych pacjentów przyczyny są bardziej zróżnicowane.
    • Stany o zwiększonym ryzyku niedożywienia37-48:

    Specyficzne niedobory

    Skutki

    • Niedożywienie zwiększa ryzyko powikłań zdrowotnych:59-812:
      • zmniejszonazmniejsza odporność na infekcje
      • obniżonaa sprawność fizycznafizyczną i umysłowaową
      • obniżonaa jakość życia
      • opóźnionenia procesy powrotu do zdrowia
      • zwiększonaksza śmiertelność
    • Niedożywienie może przyspieszyć sarkopenię i osłabienie w starszym wieku.
    • Hospitalizacje pacjentów z niedożywieniem są znacznie dłuższe.913

    ICD-10

    • E40 Kwashiorkor
    • E41 Wyniszczenie z niedożywienia
    • E42 Kwashiorkor z wyniszczeniem
    • E43 Ciężkie niedożywienie białkowo-energetyczne, nieokreślone
    • E44 Niedożywienie białkowo-energetyczne umiarkowanego lub łagodnego stopnia
      • E44.0 Niedożywienie białkowo-energetyczne, umiarkowane
      • E44.1 Niedożywienie białkowo-energetyczne, łagodne
    • E45 Opóźniony rozwój będący następstwem niedożywienia białkowo-energetycznego
    • E46 Niedożywienie białkowo-energetyczne, nieokreślone
    • R63 Objawy i dolegliwości związane z przyjmowaniem pokarmów i płynów
      • R63.0 Jadłowstręt
      • R63.3 Trudności w karmieniu i nieprawidłowe karmienie
      • R63.4 Nieprawidłowa utrata masy ciała
      • R63.6 Niewystarczające przyjmowanie pokarmów i płynów
    • E50-E64 Inne niedobory pokarmowe
    • D50-D53 Niedokrwistości z niedoborów pokarmowych

    Diagnostyka

    Kryteria diagnostyczne

    • Kryteria rozpoznania niedożywienia specyficznego dla choroby:
      • wskaźnikStopień masy1: ciaumiarkowane niedożywienie, jeżeli spełanione (BMI)jest <18,5którekolwiek kgz m2poniższych lub>
      • kryteriów:
      • unbeabsichtigter Gewichtsverlust > 10 % in den letzten 3–6 Monaten – oder –
        • BMI <20 kg/m2 iu niezamierzonaosób utrata<70. masyroku ciałażycia >5%lub w<22 ciągukg/m2 ostatnichu 3-6osób miesięcy≥70. roku życia
      • Kryteria niedożywienia w starszym wieku:
        • niezamierzona utrata masy ciała (>o 5–10% w ciągu 3ostatnich 6 miesięcy lub o 10–20% w okresie powyżej 6 miesięcy
        • łagodny do umiarkowanego deficyt masy mięśniowej (według zwalidowanych metod oceny)
      • Stopień 2: ciężkie niedożywienie, jeżeli spełnione jest którekolwiek z poniższych kryteriów:
        • BMI <18,5 kg/m2 u osób <70. roku życia lub <20 kg/m2 u osób ≥70. roku życia
        • niezamierzona utrata masy ciała o >10% w ciągu ostatnich 6 miesięcy) - lub -o >20% w okresie powyżej 6 miesięcy
        • znacznieciężki zmniejszonadeficyt masa ciała (tłuszczowa imasy mięśniowaniowej (według zwalidowanych metod oceny) z BMI 2
    • Kryteria ryzyka niedożywienia w starszym wieku:
      • utrzymująca się redukcja ilości pożywienia (ok. <50% zapotrzebowania przez ponad 3 dni) - lub -> 
      • jednoczesna obecność kilku czynników ryzyka (np. zaburzenia żucia lub połykania, problemy neuropsychologiczne, bezruch, ostre choroby)
    • Niezamierzona utrata masy ciała wynosząca 10% w ciągu ostatnich 6 miesięcy powinna zostać dokładniej wyjaśniona.
    • Opracowano narzędzia do szybkiej identyfikacji pacjentów z ryzykiem żywieniowym (badania przesiewowe).
      • ocena stanu odżywienia Mini Nutritional Assessment (MNA)
        • stosowana u pacjentów w podeszłym wieku w szpitalach, domach opieki i opiece domowej
        • Dostępna jest wersja długa (MNA-LF) i wersja krótka (MNA-SF).
      • Badaniebadanie przesiewowe Nutritional Risk Screening (NRS 2002)
        • zalecane do stosowania w szpitalach
        • szybkaSzybka i łatwa ocena podstawowa, określa potrzebę dalszych badań.
      • Uniwersalna przesiewowa metoda oceny niedożywienia Malnutrition Universal Screening Tool (MUST)
        • 5-etapowe narzędzie przesiewowe, które może być używane przez wszystkie pielęgniarki i lekarzy.1014
        • pierwotnie opracowane dla pacjentów geriatrycznych w warunkach ambulatoryjnych, ale stosowane również w warunkach szpitalnych
      • subiektywna globalna ocena stanu odżywienia Subjective Global Assessment (SGA)
        • ocena pacjentów ambulatoryjnych lub szpitalnych
        • na podstawie wywiadu i badania przedmiotowego

    Diagnostyka problemów żywieniowych

    Ogólne informacje dotyczące diagnostyki

    • Uzasadnienie wskazań do interwencji żywieniowej i opracowanie planu żywieniowego
    • Badania przesiewowe w kierunku niedożywienia i ocena stanu odżywienia
      • przeprowadzane przez specjalistów ds. żywienia (asystentów żywieniowych, ekotrofologów i dietetyków) lub przeszkolonych lekarzy

    Ocena stanu odżywienia

    • Wywiad lekarski
    • Aktualnie przyjmowane leki
    • Wywiad żywieniowy
      • aktualne spożywanie posiłków
      • ocena zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze
      • uwzględnienie indywidualnych preferencji
    • Ocena niedożywienia (np. Subjective Global Assessment [SGA], Minimal Nutritional Assessment [MNA])
    • Badanie fizykalne
      • w tym stan uzębienia, stan połykania, czynność jelit, itp.
    • Skład ciała
      • analiza impedancji bioelektrycznej [BIA]
      • antropometria (masa ciała, pomiary fałdów skórnych, obwód talii, itp.)
      • badania laboratoryjne1
        • stężenie albuminy – uznaje się, że stężenie tego białka poniżej 3,5 mg/dl świadczy o niedożywieniu
        • stężenie transferyny - przydatne w monitorowaniu szybko zachodzących zmian w składzie białek trzewnych oraz do kontrolowania skuteczności leczenia żywieniowego
        • analiza całkowitej liczby limfocytów-CLL: prawidłowa liczba limfocytów powinna wynosić powyżej 1500 w 1 mm3 krwi obwodowej. Wartość poniżej 800 może wskazywać zarówno na upośledzenie stanu odżywienia, jak i zaburzenie odporności.

    Badania przesiewowe w kierunku niedożywienia

    • Różne narzędzia do badań przesiewowych pod kątem problemów żywieniowych i niedożywienia
      • np. Mini Nutritional Assessments (MNA)
        • MożnaPozwala dobrze ocenić zarówno niedożywienie, jak i ryzyko niedożywienia.
        • dostępne również w wersji skróconej

    TerapiaLeczenie

    Cele terapiileczenia

    • Cele żywienia klinicznego w niedożywieniu w podeszłym wieku:
      • utrzymanie lub poprawa stanu odżywienia
      • zapewnienie odpowiedniej ilości energii, białka, składników odżywczych i płynów
      • utrzymanie lub poprawa funkcji, aktywności, niezależności i jakości życia
      • zmniejszenie zachorowalności i śmiertelności
    • Cele żywienia klinicznego w przypadku ryzyka niedożywienia w podeszłym wieku:
      • interwencje żywieniowe o charakterze bardziej prewencyjnym
      • zapobieganie pogarszaniu się stanu zdrowia aż do niedożywienia
    • Cele terapiileczenia zmieniają się pod koniec życia wraz z nadejściem fazy umierania.

    Ogólne informacje o terapiileczeniu

    • Odpowiednie interwencje żywieniowe należy rozpocząć jak najwcześniej.
      • nieNie tylko w przypadku niedożywienia, ale już wtedy, gdy istnieją oznaki ryzyka żywieniowego.
    • Zapotrzebowanie na energię, płyny i składniki odżywcze
      • Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na energię spada, ale zapotrzebowanie na określone składniki odżywcze pozostaje niezmienione.
      • Może się znacznie różnić u poszczególnych osób i w zależności od poziomu aktywności.
        • zapotrzebowanie na energię: ok.około 30 kcal/kg masy ciała/d na dobę
        • zapotrzebowanie na płyny: ok.około 30 ml/kg masy ciała/d na dobę
    • Działania mające na celu poprawę stanu odżywienia powinny być częścią indywidualnej i wielodyscyplinarnej interwencji zespołowej.
      • W miarę możliwości należy wyeliminować możliwe przyczyny niedożywienia.
      • Podczas sprawowania opieki powinno być wystarczająco dużo czasu na zapewnienie odpowiedniego odżywiania.
      • Nie należy przy tym zaniedbywać takich potrzeb jak przyjemność z jedzenia i społeczne aspekty przyjmowania pokarmów.
      • Doustne przyjmowanie pokarmów jest priorytetem w przypadku osób starszych.
    • Należy dokonać oceny i wziąć pod uwagę wolę pacjenta, który jest w stanie wyrazić zgodę na ocenę i dokonaćplanowane ocenyinterwencje żywieniowe.
      • Należy sprawdzić istnienie testamentu życia.
      • Wola pacjenta powinna zostać omówiona w dialogu ze wszystkimi zaangażowanymi osobami.
    • Plan żywieniowy
      • w celu dokumentowania działań i monitorowania postępów610,1115
      • Powinien obejmować zapotrzebowanie na energię i płyny, spożycie energii i płynów oraz inne odpowiednie środki.

    Planowanie działań mających na celu poprawę stanu odżywienia u osób starszych

    • Eliminacja ewentualnych barier żywieniowych
      • np. odpowiednie leczenie ostrych i przewlekłych chorób, leczenie stomatologiczne, trening połykania, wsparcie i towarzystwo podczas posiłków
    • Przyjemne otoczenie podczas spożywania posiłków
      • np. jedzenie przy stole w jadalni razem z innymi, spokojna i zrelaksowana atmosfera
    • Odpowiednie środki opieki
      • np. podpowiedzi słowne, krojenie na małe kawałki, pomoc przy jedzeniu
    • Modyfikacja posiłków i żywności
      • np. uwzględnienie osobistych preferencji, dodatkowe przekąski, przekąski typu finger food, zmiana tekstury i konsystencji potraw
    • Wzbogacanie potraw i posiłków
      • np. o treściwe pokarmy, takie jak śmietana, masło, olej lub koncentraty składników odżywczych, takie jak maltodekstryna lub białko w proszku
    • Żywność w płynie
    • Żywienie przez sondę (uzupełniające/wyłączne)
    • Żywienie pozajelitowe (uzupełniające/wyłączne)

    Potencjalne przyczyny niedożywienia i możliwe interwencje

    • Problemy z żuciem
      • pielęgnacja jamy ustnej, leczenie stomatologiczne
    • Problemy z połykaniem
      • wyjaśnieniediagnostyka rodzaju i zakresu dysfagii
      • trening połykania
      • dieta ułatwiająca połykanie, modyfikacja konsystencji
    • Ograniczona mobilność, bezruch, niesprawność kończyn górnych
      • ergoterapia, fizjoterapia, trening siłowy, gimnastyka grupowa, programy ćwiczeń
      • środki pomocnicze
      • pomoc w zakupach/gotowaniu, posiłki na kółkach, pomoc przy posiłkach (np. krojenie na małe kawałki, podawanie jedzenia)
    • Upośledzenie umysłowe, otępienie
      • monitorowanie posiłków
      • pomoc w jedzeniu (np. podpowiedzi słowne, pomoc przy jedzeniu)
      • pomoc w zakupach i gotowaniu, posiłki na kółkach
    • Depresyjny nastrójdepresja
      • odpowiednie leczenie
      • jedzenie w towarzystwie, przyjemne otoczenie podczas jedzenia
      • zajęcia grupowe, terapia zajęciowa
    • Samotność, izolacja społeczna
      • jedzenie w towarzystwie, zajęcia grupowe
    • Choroby i dolegliwości żołądkowo-jelitowe
      • odpowiednie leczenie medyczne i, w razie potrzeby, dietetyczne
    • Inne ostre choroby, (przewlekły) ból
      • odpowiednie leczenie medyczne
    • Skutki uboczne leków (np. kserostomia, apatia)
      • sprawdzenie recepty
      • ograniczenie lub zastąpienie leków
    • Restrykcyjne diety
      • przegląd i złagodzenie ograniczeń dietetycznych

    Podstawowe warunki opieki żywieniowej w placówkach geriatrycznych

    • Poziom oddziału/obszaru mieszkalnego
      • jadalnia do wspólnych posiłków z odpowiednim umeblowaniem i wystrojem
      • atrakcyjna i zróżnicowana oferta żywności, posiłków i napojów
      • oferta przekąsek między posiłkami
      • w razie potrzeby dostępność wzbogaconych posiłków i żywności w płynie
      • dobrze zorganizowane procesy opieki, korzystanie z pomocy przy jedzeniu
      • ustalone godziny (elastyczność w przypadku odbiegających potrzeb) i wystarczająca ilość czasu na posiłki
    • Poziom placówki
      • odpowiedni przydział personelu do indywidualnej opieki żywieniowej
      • wykwalifikowany personel z podstawową wiedzą na temat kwestii żywieniowych
      • regularne szkolenia i dalsza edukacja
      • standardowe instrukcje dotyczące opieki żywieniowej (w tym badania przesiewowe w kierunku niedożywienia)
      • w razie potrzeby dostępność dietetyka, dentysty i terapeuty
      • dobrze uregulowane obowiązki

    Aspekty etyczne dotyczące sztucznego odżywiania

    • Odżywianie doustne, oprócz dostarczania energii, pełni ważne funkcje psychologiczne i społeczne.
      • Żywienie doustne i podawanie żywności w płynie jest często wymagające i czasochłonne w przypadku osób w podeszłym wieku.
      • Karmienie przez zgłębnik lub żywienie pozajelitowe nie powinno być preferowane ze względu na zasoby finansowe i ludzkie.
      • Nie ma uzasadnienia dla sedacji lub fizycznego krępowania pacjentów podczas terapii żywieniowej.
    • Podejmowanie decyzji dotyczących sztucznego żywienia
      • Czy pacjenci cierpią na chorobę, w przypadku której istnieje duże prawdopodobieństwo odniesienia korzyści ze sztucznego żywienia?
      • Czy pacjenci cierpią na nieuleczalną chorobę, w przypadku której jakość życia i samopoczucie mogą zostać utrzymane lub poprawione dzięki sztucznemu żywieniu?
      • Czy przewidywane korzyści przewyższają potencjalne ryzyko?
      • Czy dostępne są wystarczające zasoby, aby odpowiednio zapewnić sztuczne odżywianie?
      • Czy środki żywieniowe są zgodne z (domniemaną) wolą danej osoby?

    Wskazania do interwencji żywieniowych

    • U osób starszych zagrożonych niedożywieniem
      • zapewnienie odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych
      • zapobieganie rozwojowi niedożywienia i jego poważnym konsekwencjom
    • U starszych osób z niedożywieniem
      • zwiększenie spożycia żywności i poprawa stanu odżywienia
      • poprawa przebiegu klinicznego i jakości życia

    Trinknahrung

    • W przypadku niedożywienia
      • żŻywność w płynie jako część kompleksowej, zindywidualizowanej opieki żywieniowej, gdy spożycie zwykłej i wzbogaconej żywności nie jest wystarczające do pokrycia zapotrzebowania.
      • zmniejszenie ryzyka powikłań i śmiertelności
    • W przypadku ryzyka niedożywienia
      • żywność w płynie mająca na celu poprawę spożycia składników odżywczych, utrzymanie stanu odżywienia i zmniejszenie ryzyka powikłań
    • Standardowa żywność w płynie zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w zrównoważonych proporcjach.
      • większa gęstość energetyczna i odżywcza w celu dostarczenia większej ilości energii i składników odżywczych
      • zróżnicowana wartość energetyczna produktów (w tym żywność o specjalnym składzie dostosowana do danej choroby)
    • Zwiększenie spożycia energii i białka poprzez podawanie żywności w płynie jest dobrze udokumentowane w badaniach.
      • Sukces może być zagrożony przez nieodpowiednie przestrzeganie zaleceń.
      • Podawaniepodawanie między posiłkami z zachętą i wsparciem
    • W przeglądzie Cochrane średni przyrost masy ciała wyniósł 2,2% przy znacznie zmniejszonym ryzyku powikłań.

    Żywienie przez sondę

    • Wskazanie
      • Doustne przyjmowanie pokarmu będzie niemożliwe przez ponad 3 dni lub niewystarczające przez ponad 10 dni (<50% zapotrzebowania).>
      • ogólne rokowanie pozytywne (nie w stadiach terminalnych)
      • zapewnienie spożycia energii i składników odżywczych oraz utrzymanie lub poprawa stanu odżywienia
      • regularny przegląd wskazań
    • Indywidualna decyzja po dokładnym rozważeniu oczekiwanych korzyści i potencjalnego ryzyka
    • Wysoki poziom osłabienia i zależności wśród karmionych przez zgłębnik mieszkańców placówek opieki
    • Wiele badań obserwacyjnych wykazuje pozytywny wpływ na stan odżywienia i stan funkcjonalny pacjentów.
      • Wpływ żywienia przez zgłębnik na śmiertelność nie jest znany z powodu niewystarczających danych.
      • Korzyści z żywienia przez zgłębnik są najbardziej prawdopodobne, jeśli można przewidzieć poprawę choroby podstawowej.
    • Żywienie dojelitowe jest często środkiem podtrzymującym życie, ale może obniżać jego jakość.
      • obciążenie psychiczne dla osób dotkniętych chorobąchorych, a także ich krewnych i opiekunów
    • Zgoda co do tego, że żŻywienie przez zgłębnik jest wskazane u pacjentów w podeszłym wieku, którzy nie mogą przyjmować wystarczającej ilości pokarmu doustnie (biorąc pod uwagę indywidualne rokowania).

    Żywienie pozajelitowe

    • Wskazanie
      • Żywienie doustne i/lub dojelitowe może być niemożliwe przez ponad 3 dni lub niewystarczające przez ponad 10 dni,
      • Verlaufsprognoseprzy insgesamtschorzeniach positivo ogólnie pozytywnym rokowaniu (nichtnie inw terminalenterminalnym Krankheitsstadienstadium choroby)
    • Żywienie pozajelitowe jest na ogół mniej fizjologiczne, bardziej kosztowne i wiąże się z wyższym ryzykiem powikłań.
    • Dane dotyczące żywienia pozajelitowego w podeszłym wieku są bardzo ograniczone.
      • pomocne przez ograniczony czas w celu przezwyciężenia ostrej sytuacji z niewystarczającym odżywianiem doustnym lub dojelitowym
      • Okołooperacyjne uzupełniające żywienie pozajelitowe zmniejsza śmiertelność i częstość powikłań po 4 miesiącach.
    • Tymczasowe żywienie pozajelitowe powinno być częścią długoterminowej koncepcji żywieniowej.
      • Należy je jak najszybciej uzupełnić lub zastąpić żywieniem doustnym lub dojelitowym.

    Zachowawcze dziaDziałania zachowawcze mające na celu poprawę stanu odżywienia

    Interwencje żywieniowe

    • Kolejność interwencji żywieniowych
      • usuwanie barier żywieniowych
      • przyjemne otoczenie podczas spożywania posiłków
      • odpowiednie środki opieki
      • modyfikacja posiłków i żywności
      • wzbogacanie potraw i posiłków
      • żywność w płynie
      • żywienie przez zgłębnik (żywienie dojelitowe)
      • żywienie pozajelitowe (żywienie dożylne)
    • Wskazania są zawsze indywidualne, w zależności od ogólnej sytuacji, diagnozy i woli pacjenta.

    Dzienniczek żywieniowy

    • Zestawienie tego, co osoby dotknięte chorobąchore zjadły w ciągu dnia i w jakiej ilości
      • obiektywna, indywidualna podstawa do rozważenia niezbędnych działań
    • Dzienniczek żywieniowy może służyć kilku celom:
      • ocenaOcena stopnia, w jakim pacjenci zaspokajają swoje zapotrzebowanie na energię i białko.
      • podstawa do dialogu z pacjentem na temat tego, jak zwiększyć spożycie energii
      • dokumentacja efektów zastosowanych działań mających na celu poprawę stanu odżywienia
    • Obliczanie wyników za pomocą tabel żywnościowych lub arkusza z danymi energetycznymi 

    Środowisko i warunki spożywania posiłków1216

    • Smaczne jedzenie w przyjemnym otoczeniu to podstawowe czynniki wpływające na dobre samopoczucie i apetyt.
      • W przyjemnym otoczeniu, a także poprzez dostosowanie konsystencji do trudności z żuciem i połykaniem, mieszkańcy placówek opiekipacjenci mogą jeść znacznie więcej.
    • Dostosowanie warunków spożywania posiłków
      • np. codzienna rutyna, środowisko spożywania posiłków, higiena, dobre samopoczucie, odpoczynek, personel, pomoc w jedzeniu, pomoce 
    • Dostosowanie posiłków
      • np. indywidualne preferencje, wielkość, wygląd, zapach, smak, temperatura, konsystencja, zawartość składników odżywczych
    • Pacjentom, którzy jedzą niewiele podczas zwykłych posiłków, można zaoferować zbilansowaną gamę przekąsek.
    • Interwencje skutkują zwiększonym spożyciem energii i białka oraz poprawą kontroli objawów i jakości życia.24,1317

    Żywienie kliniczne

    Żywność w płynie

    • Gotowa do spożycia żywność w płynie lub, w razie potrzeby, wzbogacone napoje wzbogacone, powinny być oferowane, gdy spożycie żywności jest szczególnie niskie.
    • Żywność w płynie dobrze nadaje się jako osobna przekąska.
      • uzupełnienie innych spożywanych pokarmów
    • Różni producenci oferują różne produkty (skład i smak).
    • Żywność w płynie jako przekąska może zwiększyć ogólne spożycie energii i składników odżywczych.
    • Rutynowe stosowanie dostosowanych diet i żywności w płynie poprawia stan odżywienia i zmniejsza ryzyko powikłań u niedożywionych starszych osób starszych w placówkach opieki.1418-1620

    Żywienie przez sondę

    • Należy je rozważyć, jeśli przyjmowanie pokarmów doustnych jest niemożliwe lub niewystarczające przez kilka dni.
      • Wskazania są regularnie weryfikowane.
    • Jeśli nie ma przeciwwskazań, preferowane jest żywienie przez zgłębnik zamiast żywienia dożylnego.
      • Wymaga sprawnego przewodu pokarmowego.
    • Sonda żywieniowa może być umieszczona w kilku miejscach w żołądku lub przewodzie pokarmowym.
      • sonda ustna lub nosowo-żołądkowa
      • przezskórna gastrostomia endoskopowa (PEG)
      • przezskórna endoskopowa jejunostomia (PEJ)
      • cienkoigłowa jejunostomia z zastosowaniem cewnika (FCJ)
    • Do żywienia przez zgłębnik stosuje się gotowe do użycia roztwory.
      • W przypadku długotrwałego żywienia przez zgłębnik żołądkowo-jelitowy zaleca się stosowanie w pełni zbilansowanych produktów do picia lub do żywienia przez zgłębnik.
      • podawanie ciągłe, okresowe lub w bolusie
    • Skuteczność
      • Zwiększa spopodażycie energii i składników odżywczych oraz poprawia stan odżywienia.
      • Zmniejsza ryzyko powikłań i śmiertelności u niedożywionych pacjentów przebywających w szpitalu.
    • DbałośćZaleca się dbanie o higienę jamy ustnej, ponieważ naturalne wydzielanie śliny jest zmniejszone.
    • Zobacz też artykuł Żywienie dojelitowe.

    Żywienie pozajelitowe

    • Żywienie pozajelitowe umożliwia dożylne dostarczanie energii i składników odżywczych z pominięciem przewodu pokarmowego.
    • Jeśli to możliwe, należy utrzymać przynajmniej minimalne spożycie pokarmu przez przewód pokarmowy w celu zmniejszenia skutków ubocznych.
    • Dojście w zależności od oczekiwanego czasu trwania żywienia dożylnego
      • kaniula do żył obwodowych w przypadku krótszego czasu trwania ( 
      • cewnik do żył centralnych w przypadku dłuższego czasu trwania (>1 tygodnia) i bardziej stężonych roztworów
    • Roztwory do żywienia dożylnego są lekami na receptę.
    • Zobacz też artykuł Żywienie pozajelitowe.

    Zmiany w końcowej fazie życia

    • Jeśli oczekiwana długość życia jest bardzo ograniczona, żywienie przez zgłębnik lub żywienie dożylne zwykle nie jest wskazane.1721
      • wyjątki, np. w celu wsparcia pacjenta w przypadku operacji, infekcji lub innych powikłań
    • Najlepsze możliwe złagodzenie objawów w ostatniej fazie życia, niezależnie od masy ciała i potrzeb żywieniowych 
      • W tej fazie wielu pacjentów nie odczuwa już głodu.
    • Sztuczne odżywianie i/lub nawadnianie może mieć potencjalne skutki uboczne (np. obrzekobrzęki obwodowyobwodoweobrzęk płuc, nasilone rzężenia).
    • Objawy takie jak pragnienie i suchość w jamie ustnej należy leczyć miejscowo.
    • Przy rozpoczynaniu, utrzymywaniu i kończeniu terapii żywieniowej należy wziąć pod uwagę kwestie zawodowe, etyczne i prawne.
    • Zobacz także: Opieka paliatywna w placówkach opieki i Kacheksja i odwodnienie w opiece paliatywnej.

    Przebieg, powikłania i rokowanie

    Przebieg

    Powikłania

    • Powikłania niedożywienia
      • podatność na zakażenia
      • ograniczenie sprawności fizycznej
      • ograniczenie sprawności umysłowej
      • pogorszenie jakości życia
      • opóźniony powrót do zdrowia po chorobie
      • zwiększona śmiertelność
    • Powikłania sztucznego odżywiania
      • zaburzenia glikemii
      • zmiana czynności wątroby
      • podwyższony poziom trójglicerydów
      • zespół ponownego odżywienia (patrz poniżej)
      • Powikpowikłania związane z żywieniem przez zgłębnik:
        • nieprawidłowe umieszczenie lub niedrożność zgłębnika
        • zespół przekarmienia spowodowany nadmiernym spożyciem energii
        • wymioty i zachłyśnięcie
        • biegunka
        • nietolerancja (roztwory zgłębnikowe nie zawierają glutenu ani laktozy)
        • wzdęcia i uczucie pełności

    Zespół ponownego odżywienia

    • Zespół ponownego odżywienia jakoto powikłanie u pacjentów po minimalnym lub zerowym spożyciu pokarmu przez długi okres czasu1822
      • zmiana równowagi elektrolitowej i płynów z zaburzeniami metabolicznymi i niedoborami składników odżywczych
      • rzadkie powikłanie po rozpoczęciu żywienia doustnego, dojelitowego i/lub pozajelitowego
      • objawy zwykle w ciągu 2-4 dni po wznowieniu przyjmowania pokarmów
      • hipofosfatemia jako wczesny wskaźnik
    • Objawy zespołu ponownego odżywienia spowodowane zaburzeniami równowagi elektrolitowej:
      • hipofosfatemia (zatrzymanie oddechu)
      • hipokalcemia, hipokaliemia, hipomagnezemia (niewydolność serca i zaburzenia rytmu serca)
    • Zwykle brane pod uwagę u pacjentów z anoreksją , ale często pomijane u osób starszych.
    • Czynniki ryzyka rozwoju zespołu ponownego odżywienia
    • Regularne badania kontrolne dlau pacjentów z grupy wysokiego ryzyka1822
      • funkcje życiowe, bilans płynów, elektrolity w surowicy (potasfosforanywapń i magnez), glikemia
      • W razie potrzeby przed rozpoczęciem terapii należy podać tiaminę w celu uzupełnienia niedoboru witaminy B1.
      • Rozpocząć od niewielkiej ilości i stopniowo zwiększać dawkę przez 4–7 dni.
      • ostrożne nawadnianie

    Rokowanie

    Dalsze postępowanie

    • Wszyscy mieszkańcypensjonariusze domudomów opieki powinni być oceniani pod kątem ryzyka żywieniowego przy przyjęciu, a następnie regularnie monitorowani.
    • Pacjenci objęci opieką domową powinni być również regularnie badani pod kątem stanu odżywienia, jeśli należą do grupy ryzyka (podeszły wiek, przewlekła choroba, itp.).
    • Przy przyjęciu do szpitala należy rutynowo rejestrować stan odżywienia pacjenta za pomocą procedur przesiewowych i wskaźnika masy ciała (BMI) w celu wczesnej identyfikacji pacjentów zagrożonych niedożywieniem i zapewnienia im ukierunkowanej opieki.
    • Do oceny ryzyka żywieniowego zalecany jest test MNA. Alternatywnie można stosować metodę MUST, NRS 2002 lub SGA.

    Informacje dla pacjentów

    Zalecenia dla pacjentów

    • Należy zadbać o to, aby w porze każdego posiłku coś zjeść i wypić.
      • Podawać mniejsze porcje podczas posiłków.
        • W przypadku utraty apetytu pacjenci często odczuwają mdłości na sam widok dużej porcji i odmawiają jedzenia.
    • Częstsze i mniejsze posiłki w ciągu dnia (np. 3 główne posiłki i 2–3 przekąski).
    • Najlepiej jest prowadzić dziennik przyjmowania pokarmów i płynów przez 3 dni.

    Informacje dla pacjentów w Deximed

    Źródła

    Piśmiennictwo

    1. Wnęk D. Niedożywienie i ocena stanu odżywienia pacjenta. Medycyna Praktyczna. (dostęp 02.02.2024) www.mp.pl
    2. Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD. et al. GLIM Core Leadership Committee, GLIM Working Group. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community. J Cachexia Sarcopenia Muscle 2019; 10(1): 207-217. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
    3. Kruizenga HM, Van Tulder MW, Seidell JC, Thijs A, Ader HJ, Van Bokhorst-de van der Schueren MA. Effectiveness and cost-effectiveness of early screening and treatment of malnourished patients. Am J Clin Nutr 2005; 82: 1082-9. PubMed
    4. Johansen N, Kondrup J, Plum LM, Bak L, Norregaard P, Bunch E, et al. Effect of nutritional support on clinical outcome in patients at nutritional risk. Clin Nutr 2004; 23: 539-50. PubMed
    5. Cereda E, Pedrolli C, Klersy C, Bonardi C. et al. Nutritional status in older persons according to healthcare setting: A systematic review and meta-analysis of prevalence data using MNA. Clin Nutr 2016; 35(6): 1282-1290. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
    6. Donini LM, Busetto L, Bischoff SC. et al. Definition and Diagnostic Criteria for Sarcopenic Obesity: ESPEN and EASO Consensus Statement. Obes Facts 2022; 15(3): 321-335. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
    7. Fernandes AC, Bezerra OM. Nutrition therapy for chronic obstructive pulmonary disease and related nutritional complications. J Bras Pneumol 2006; 32: 461-71. PubMed
    8. Avenell A, Handoll HHG. Nutritional supplementation for hip fracture aftercare in older people. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 1. Art. No.: CD001880. DOI: 10.1002/14651858.CD001880.pub5. DOI
    9. Mowe M, Diep L, Bohmer T. Greater seven-year survival in very aged patients with body mass index between 24 and 26 kg/m2. J Am Geriatr Soc 2008; 56: 359-60. PubMed
    10. Food and nutritional care in hospitals: How to prevent undernutrition. Strasbourg: Council of Europe. Publishing; 2002.
    11. Stratton R.J., Elia M. A reviewe of reviews: A new look at the evidence for oral nutritional supplements in clinical practice. Clin Nutr Supplement 2007; 2: 5-23. PubMed
    12. Sorbye LW, Schroll M, Finne SH, Jonsson PV, Topinkova E, Ljunggren G, et al. Unintended Weight Loss in the Elderly Living at Home: the Aged in Home Care Project (AdHOC). J Nutr Health Aging 2008; 12: 10-6. PubMed
    13. Kyle UG, Genton L, Pichard C. Hospital length of stay and nutritional status. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2005; 8: 397-402. PubMed
    14. Stratton RJ, Hackston A, Longmore D, Dixon R, Price S, Stroud M, et al. Malnutrition in hospital outpatients and inpatients: prevalence, concurrent validity and ease of use of he 'malnutrition universal screening tool' ('MUST') for adults. Br J Nutr 2004; 92: 799-808. PubMed
    15. Kondrup J, Allison SP, Elia M, Vellas B, Plauth M. ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clin Nutr 2003; 22: 415-21. PubMed
    16. Kimber K, Gibbs M, Weekes CE, Baldwin C. Supportive interventions for enhancing dietary intake in malnourished or nutritionally at-risk adults: a systematic review of nonrandomised studies. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):517-45. doi: 10.1111/jhn.12329 Epub 2015 Aug 24. Review. PubMed PMID: 2630037 deximed.de
    17. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Marques VP, Camilo ME. Impact of nutrition on outcome: a prospective randomized controlled trial in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Head Neck 2005; 27: 659-68. PubMed
    18. Baldwin C, Parsons TJ. Dietary advice and nutritional supplements in the management of illness-related malnutrition: systematic review. Clin Nutr 2004; 23: 1267-79. PubMed
    19. Nursing interventions to minimise undernutrition in older patients in hospital. Nurs Stand 2008; 22: 35-40. PubMed
    20. Milne AC, Potter J, Vivanti A, Avenell A. Protein and energy supplementation in elderly people at risk from malnutrition. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 2. Art. No.: CD003288. DOI: 10.1002/14651858.CD003288.pub3. DOI
    21. Plonk WM, Jr., Arnold RM. Terminal care: the last weeks of life. J Palliat Med 2005; 8: 1042-54. PubMed
    22. Hisham M Mehanna, Jamil Moledina, Jane Travis, Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. BMJ. 2008 Jun 28; 336(7659): 1495–1498 www.ncbi.nlm.nih.gov

    Autorzy

    • Elżbieta Tomiak, Dr n. med., specjalista medycyny rodzinnej, VITA Zespół Lekarza Rodzinnego w Otyniu (recenzent)
    • Adam Windak, Prof. dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
    • Jonas Klaus, lekarz, Fryburg Bryzgowijski
D50-D53; E40; E41; E42; E43; E44; E440; E441; E45; E46; E50-E64; R63; R630; R633; R634; R636
Underernæring
UnterernährungNiedożywienie; GewichtsverlustUtrata wagi; MuskelabbauUbytek masy mięśniowej; SarkopenieSarkopenia; GebrechlichkeitKacheksja; FrailtyOsłabienie; MangelernährungNiedożywienie imw Alterstarszym wieku; GeriatrischeGeriatryczne klinischeżywienie Ernährungkliniczne; KünstlicheSztuczne Ernährungodżywianie; ErnährungsassessmentOcena żywieniowa; ErnährungsproblemProblem odżywiania; ErnährungsrisikoRyzyko żywieniowe; ErnährungstherapieTerapia żywieniowa; ErnährungsproblemeProblemy żywieniowe; Verminderte RekonvaleszenzKwashiokor; EiweißmangelernährungNiedożywienie białkowe; VitaminmangelNiedobór witamin; BMI; MNA; NRS 2002; MUSTZmniejszone spożycie pokarmu; SGADzienniczek żywieniowy; MNAPłynny pokarm; BMIŻywność w płynie; VerminderteKarmienie Nahrungsaufnahmeprzez sondę; ErnährungstagebuchŻywienie przez głębnik; TrinknahrungŻywienie dożylne; SondenernährungŻywienie pozajelitowe; Intravenöse ErnährungNiedożywienie; Refeeding-Syndrom;Zespół Malnutrition;ponownego Mangelernährung; Mangelernärungodżywienia
Niedożywienie
document-disease document-nav document-tools document-theme
NiedożywienieWedług oznaczadefinicji sytuacjęzaproponowanej żywieniowąprzez ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), w której brak energii, białka i/lub innych składników odżywczych ma niekorzystny wpływ na organizm i jego funkcjonowanie. Rozróżnia się różne definicje w zależności od etiologii. niedożywienie zwito „stan wynikajązanecy z chorobbraku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzą: wskaźnikcy masydo zmiany składu ciała, (BMI)upośledzenia <18,5 kg m>2 - lub - niezamierzona utrata masy ciała >10% w ciągu ostatnich 3-6 miesięcy - lub - BMI 2fizycznej i niezamierzonamentalnej utratafunkcji masyorganizmu ciaoraz wpła >5% w ciywajągu ostatnich 3-6 miesięcy niedożywienie w starszym wieku: niezamierzona utrata masy ciała (>5% w ciągu 3 miesięcy lubniekorzystnie >10%na wwynik ciąguleczenia 6choroby miesięcy)podstawowej.1 - lub - znacznie zmniejszona masa ciała (tłuszczowa i mięśniowa) z BMI 2
Medibas Polska (staging)
Niedożywienie
/link/8e7a78b4105f470983045501a2ca02ef.aspx
/link/8e7a78b4105f470983045501a2ca02ef.aspx
niedozywienie
SiteDisease
Niedożywienie
K.Reinhardt@gesinform.de
Klive.Reinhardt@gesinformcom#dr.dedabrowska@wp.pl
pl
pl
pl