Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Zakażenie Campylobacter

  • Definicja: ostraOstra bakteryjna infekcja jelitowa wywołana przez bakterie z  rodzaju Campylobacter.
  • Epidemiologia: zakaZakażenie Campylobacter jest obecnie jedną z  najczęstszych przyczyn ostrych bakteryjnych ostrych chorób biegunkowych w  Europie.
  • Objawy: biegunkaBiegunka, czasamiczęsto krwawakrwista, ból brzucha, gorączka i  nudności trwające od kilku dni do tygodnia.
  • Obraz kliniczny: leukocytozaLeukocytoza koreluje z  ciężkością choroby.  
  • Diagnostyka: wykrywanie Wykrywanie bakterii badaniu bezpośrednim lub w posiewie kału.
  • TerapiaLeczenie: leczenieLeczenie objawowe, w  ciężkich przypadkach antybiotykoterapia. Choroba ta jest objęta obowiązkiem zgłoszenia.

Informacje ogólne

Definicja

Epidemiologia

  • Zakażenie Campylobacter stanowi zgodnie z niemieckim badaniem obecnie po zakażeniach norowirusemdrugąjest najczęstszą przyczynę podlegających obowiązkowi zgłoszenia ostrych chorób biegunkowych oraz najczęstszą przyczynę bakteryjnych chorób biegunkowych, dwukrotnie częstszą niż zakażenie pałeczkami z rodzaju Salmonella.1
  • Zapadalność ok. 80 zachorowań na 100 000 mieszkańców rocznie
  • Choroba ta jestJest przyczyną około 10% wszystkich biegunek zakaźnych na świecie.
  • WHO szacuje, że zachorowania spowodowane bakteriami z rodzaju Campylobacter dotyczą 1% populacji zachodniej Europy.
  • W Polsce większość przypadków zachorowania jest nierozpoznawana i niezgłaszana do służb sanitarnych.
  • Campylobacter jest jedną z najważniejszych przyczyn biegunki podróżnych.
  • Infekcje jelitowe Campylobacter występują cznajczęściej w ciepłychpóźną miesiwiosnącach i wczesnym latem.

Etiologia i  patogeneza

  • Zakażenie bakterią Campylobacter jejuni (ok. 90%), Campylobacter coli (8%), Campylobacter lari (mniej niponiżej 2%)
  • C. jejuni i C. coli występują niemal wszędzie w przyrodziepowszechnie. ŻyjObecne są głównie w  przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych i s dziko żyjących. przenoszoneCzłowiek nazakaża ludzisię poprzezpo surowąspożyciu surowej lub niedostatecznieniepoddanej podgrzanwystarczającej obróbce cieplnej żywnośćci lub przez bezpośredni kontakt z  zakażonymi zwierzętami. Do wywołania zakażenia wystarcza mniej niż 500 bakterii.
  • Do zakażeń dochodzi również podczas kąpieli w skażonych wodachotwartych powierzchniowychzbiornikach wodnych.
  • W  przypadku potwierdzonych ognisk zakażeń Campylobacter żywnością, stanowiącąich źródłoem zakażeńjest było prawie zawszezazwyczaj nieprzegotowane surowe mleko.
  • BezpoMożliwe jest także bezpośrednie przeniesienie zakażenia z  człowieka na człowieka również jest możliwe.
  • IstniejąW przebiegisubklinicznej subklinicznepostaci zakażenia, w których może dojść do uszkodzenia tkanek jelita. Wynik biopsji jest w tych takich  przypadkach podobnyzbliżony do obserwowanego w chorobychorobie Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejącegocym zapaleniazapaleniu jelita grubego.
  • Wiele zakażeń przebiega bezobjawowo.
  • Zakażenie objawia się zwykle ostrym zapaleniem jelit z  biegunką, czasami krwawkrwistą, gorączką (38-40°C), bólem głowy, bólami mięśni, stawów i  zmęczeniem.
  • Infekcje są zwykle samoograniczające się, występująmożliwa jednakjest też przebiegipostać przewlekłea zakażenia.
  • Okres inkubacji wynosi od 2  do  5 dni, w  pojedynczych przypadkach 1–10  dni.

Czynniki predysponujące

  • Niedobór odporności
  • Kontakt z  zakażonymi osobami
  • Spożywanie niedogotowanejniepoddanej wystarczającej obróbce cieplnej żywności i mleka
  • Surowe mleko
  • pobytPobyt za granicą

ICD-10

  • A04 Inne bakteryjne zapalenia jelit
    • A04.5 Zapalenie jelit wywołane przez Campylobacter
  • A49 Zakażenie bakteryjne o  bliżej nieokreślonej lokalizacji
    • A49.8 Inne zakażenie bakteryjne o  bliżej nieokreślonej lokalizacji

Diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • Podejrzenie choroby w  wywiadzie
  • PosiewBadanie kału (posiew lub wykrycie antygenów bakterii) potwierdza rozpoznanie.

Diagnostyka różnicowa

Wywiad lekarski 

  • Początek i  czas trwania biegunki
  • Częstotliwość i  konsystencja stolca, domieszki krwi i  śluzu
  • Ból brzucha, nudności, rzadziej wymioty
  • Pobyt za granicą
  • Kontakt ze zwierzętami
  • Spożywanie produktów z  surowego mleka
  • Spożywanie niedogotowanej żywności
  • Kontakt z  osobami zakażonymi
  • Choroby współistniejące  
  • Przyjmowane leki

Badanie przedmiotowe

  • WodnistaBól biegunka,brzucha częstomoże z domieszkąbyć śluzurozlany i krwilub zlokalizowany w prawym dole biodrowym.
  • Objawy Grypopodobnegrypopodobne objawy  i  gorączka
  • Odwodnienie  i  pogorszenie stanu ogólnego
    • Objawyobjawy odwodnienia: suche błony śluzowe, brakzmniejszone natychmiastowegonapięcie rozprostowaniaskóry (opóźnione wygładzenie fałdu skóry złapanegoprzytrzymanego między palcepalcami), zapadnięte oczy i  obniżona diureza.
    • Znaczny spadek ciśnienia tętniczego oznacza, ciężekie choryodwodnienie stracił już(utrata ponad 10% masy ciała).

Badania uzupełniające  

  • Liczba leukocytów we krwi wskazuje na  zaawansowanie stanu zapalnego.
  • Ew.  CRP/OB
  • Rozpoznanie jest potwierdzane przez wykrycie patogenu w  hodowli założonej z  możliwie świeżego stolca.
    • C. jejuni i  C. coli można również wykrywać poprzez potwierdzenie obecności antygenu w  kale za pomocą testu ELISA lub wykrycie kwasu nukleinowego (PCR).
    • Należy również dążyć do potwierdzenia w  posiewie, aby ew. umożliwić wykonanie antybiogramu.
    • W przypadku ognisk epidemicznych należy wykonać elektroforezę żelową w polu pulsacyjnym (PFGE) lub inne testy do dokładnego różnicowania epidemiologicznego, które są dostępne w wyspecjalizowanych laboratoriach.

Wskazania do hospitalizacji

  • Dzieci kierowanależy skierować do szpitala w  celu dożylnegonawadniania podaniapozajelitowego płynów następujących przypadkach:
    • ciężkie odwodnienie (utrata >10% masy ciała)
    • choroby towarzyszące lub powikłany przebieg choroby (cukrzyca, ostry brzuch itp.)
    • wiek < 12 miesięcy i odwodnienie> 8%.poniżej 12 miesięcy 
    • średnie odwodnienie (utrata 5-10% masy ciała) i nieudane nawodnieniepróby doustnenawadniania doustnego
    • brak możliwości opieki i  nadzoru
  • doroDorośli również powinni zostać przyjęciskierowani do szpitala, jeśli występują oznakiobjawy powaciężnegokiego odwodnienia lub znacznego osłabieniapogorszenia stanu ogólnego.

TerapiaLeczenie

Cele terapiileczenia

  • Zapobieganie zakażeniom u  innych osób
  • Uzupełnianie płynów i  elektrolitów

Ogólna informacja o terapii leczeniu

  • Leczenie objawowe, zwłaszcza przyjmowanie płynów i  uzupełnianie elektrolitów jest zwykle wystarczające.
  • Antybiotykoterapia tylko w  rzadkich, wyjątkowych przypadkach:
    • ciężkie choroby współistniejące
    • przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit
    • niedobór odporności
    • wysoka gorączka
    • ciężki przebieg
    • czas trwania choroby dłuższy niż 1  tydzień.
  • AntybiotykiAntybiotyków nie powinnynależy bystosować przepisywanew pacjentomtrybie ambulatoryjnym u pacjentów bez potwierdzenia patogenu.
  • Podstawę terapii stanowi leczenie objawowe, którego zakres zależy od obrazu klinicznego.
  • Zasady higieny
    • mycie i dezynfekcja rąk
    • używanie oddzielnych toalet
    • dezynfekcjaizolacja dłoni
    • izolacjaosób zakażonych
    • odpoczynek fizyczny (zaświadczenie o  niezdolności do pracy)
  • Najważniejszym środkiem terapeutycznym dla wszystkich pacjentów z  zakaźnym zapaleniem żołądka i  jelit jest dostateczne uzupełnianie płynów i  elektrolitów.
    • W przypadku łagodnychagodnej przebiegówpostaci zakażenia do nawodnienia wystarczy osłodzona herbata w  połączeniu ze słonym pieczywem lub rozcieńczony sok owocowy z  dodatkiem cukru i  soli.
    • w  przypadku nudności można zalecić spożywać mimo wszystkoywanie 4-5  małych, lekkostrawnych posiłków (które wiążą kwas żołądkowy)
    • Istnieje specjalny doustny roztwór soli i  glukozy (doustny roztwór nawadniający,- "płyn nawadniający WHO" (Oral Rehydration Salts - ORS)  w postaci gotowych saszetek do rozpuszczania w wodzie, o  osmolarności 245  mosmol/l i  następującym składzie: glukoza 13,5  g/l, chlorek sodu 2,6  g/l, chlorek potasu 1,5  g/l i  cytrynian sodu 2,9  g/l
    • W bardzo ciężkich przypadkach (ciężkie  odwodnienie   10% masy ciała,  wstrząs krążeniowy  lub  zaburzenia świadomości) lub jeśli intensywne  wymioty  utrzymują się pomimo leczenia przeciwwymiotnego, należy zastosować leczenienawadnianie infuzyjnepozajelitowe w warunkach szpitalnych.
  • W  przypadku wymiotów można wdrożyć leczenie przeciwwymiotne z  zastosowaniem np.
  • Leki hamującace motorykę (np. loperamid) nie powinnapowinny być stosowanastosowane w przypadku zapalenia jelit wywołanego przez Campylobacter.
  • Objawowe leczenie przeciwbólowe/spazmolitycznaspazmolityczne może być prowadzone według schematudrabiny stopniowegoanalgetycznej WHO z  zastosowaniem paracetamolu, metamizolu, opioidów, a  także butyloskopolaminyhioscyny.

Zalecenia dla pacjentów

  • DobraPrzestrzeganie higienahigieny osobistaosobistej, dokładne mycie rąk po wizycie w  toalecie i  przed przygotowaniem jedzenia
  • Zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów na początku okresu biegunki oraz jeśliw utrzymujeprzypadku utrzymywania się chorobaumiarkowanie o średnimnasilonych nasileniuobjawów chorobowych.
  • NajlepszeWskazane są roztwory zawierające glukozę (1-2%) i  elektrolity w średnim stężeniu (dostępne w aptekach).
  • Płyny podawać często i w  małych porcjach.

Farmakoterapia

  • W  przypadku wymiotów można wdrożyć leczenie przeciwwymiotne z  zastosowaniem np. domperidonu doustnie lub dimenhydrynatu w postaci czopka.
    • domperidonudimenhydrat
      • dorośli: dlamaksymalna dorosłychdawka i młodzieżydobowa 400 mg
      • dzieci w  wieku od6–14 lat: 12 lat oraz o masie ciała > 35 kg w dawce 10 25–50 mg do1-3 razy na dobę z maksymalną dawką dobową 30 mg.
      • Dimenhydrat
        • Dorośli: (maks. dawka dobowa 400 5 mg
        • Dzieci 10–14 lat 25–50 mg 1-3/d, maks. dawka dobowa 150 mg
        • Dzieci od 6 kg m.c., 1,25 nie więcej niż 150 mg/kg mc. 1–3/d)
    • Antybiotykoterapia tylko w  rzadkich, wyjątkowych przypadkach, takich jak np:
      • ciężkie choroby współistniejące
      • przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit
      • niedobór odporności
      • wysoka gorączka
      • ciężki przebieg
      • indywidualna decyzja, rozważenie wykonania antybiogramu
        • 1. Wybwybór: azytromycyna (500  mg/d 1 raz na dobę doustnie przez 3  dni lub 1000 mg1 g doustnie jednorazowo) - lub
          • alternatywnie cyprofloksacynaciprofloksacyna (1  g/d na dobę doustnie przez 3  dni).  
          • Ograniczenia w  stosowaniu fluorochinolonów według wytycznych Europejskiej Agencji Leków: należy zachować szczególną ostrożność u  osób w  podeszłym wieku oraz u  pacjentów z  zaburzeniami czynności nerek., nie łączyć z glukokortykosteroidamiglikokortykosteroidami; Niezalecane jako lek pierwszego wyboru w  łagodnych i  umiarkowanych zakażeniach.
        • u  dzieci: azytromycyna 10  mg/kg mcm./c. 1 raz na dobę zalecana przez 3 dni

    Zapobieganie

    Zapobieganie rozprzestrzenianiu się

    • Właściwa higiena rąk i  zwolnienia lekarskie dla pacjentów z  biegunką
      • Osoby, które zachorowałychorelub lub z podejrzane opodejrzeniem zakażenie enia Campylobacter nie mogą pracować w  zakładach spożywczych.
    • NieBrak specjalnych wymagane żadne specjalne działaniazaleceń w przypadku stosunku do osób z  kontaktu, o  ile nie występują u nich objawy żołądkowo-jelitowe.

    Zapobieganie pierwotne

    • Unikanie picia wody wątpliwejz jakościniepewnych źródeł
    • Konsekwentne utrzymywanie higieny w  kuchni podczas przygotowywania żywności - zwłaszcza świeżego lub mrożonego drobiu
    • Dokładne gotowanie mięsa
    • Gotowanie surowego mleka
    • Inne produkty mięsne muszą być przysmażone na zewnątrz.
    • Mycie rąk produktamiwoda naz bazie mydładetergentami po każdej wizycie w  toalecie, i po kontakcie z przypuszczalnie zanieczyszczonymi przedmiotami (np. pieluchami) oraz przed przygotowaniem posiłków.
    • Przybory kuchenne i  powierzchnie, które zostały zanieczyszczone surowymi produktami, należy czyścić gorącą wodą i produktamiz nadodatkiem bazie mydładetergentu.
    • Podczas pobytu w  miejscach o  złych warunkach higienicznych
      • Unikanie spożywania surowych warzyw, lodów i  nieobranych owoców oraz wody, która nie jest sprzedawana w butelkach.

    WizytaPrzebywanie w  obiektach użyteczności publicznej i  praca w  zakładach spożywczych

    • Na czas trwania choroby pacjenci powinni pozostać w  domu i  przestrzegać wspomnianychzalecanych środków higieny.
    • Po ustąpieniu biegunki można znóponownie przebywać w odwiedzaćmiejscach placówki użyteczności publicznejpublicznych. 
    • Jednakże nadalNadal należy zachować ostrożność w  przypadku małych dzieci w  placówkach opiekiopiekuńczych dziennej(przedszkola, szkoły) ze względu na możliwość bezpośredniego przenoszenia się zakażenia z  człowieka na człowieka, a  wdrażanie wymienionych środków higieny powinno być monitorowane przez samąpersonel instytucjęinstytucji.
    • Nie są wymagane żadne specjalne działania w  przypadku osób z  kontaktu, o  ile nie występują objawy jelitowe.
    • Osoby, które zachorowały lub są podejrzane o zakażenie Campylobacter nie mogą pracować w  zakładach spożywczych.
    • Dotyczy to również pracowników zatrudnionych w  kuchniach restauracji i  innych obiektów zbiorowego żywienia lub oferujących takie żywienie.

    Przebieg, powikłania i przebieg rokowanie

    Rokowanie

    • Rokowanie jest ogólnie dobre.
    • Zazwyczaj choroba mija po kilku dniach, ale u  20% pacjentów objawy mogą utrzymywać się dłużej niż 1  tydzień.

    Powikłania

    Rokowanie

    • Rokowanie jest ogólnie dobre.
    • Po ustąpieniu biegunki można znów odwiedzać placówki użyteczności publicznej.

    Informacje dla pacjentów

    Informacje dla pacjentów w  Deximed

    QuellenŹródła

    LiteraturPiśmiennictwo

    1. Schielke A, Rosner BM, Stark K. Epidemiology of campylobacteriosis in Germany - insights from 10 years of surveillance. BMC Infect Dis. 2014 Jan 15;14:30. doi: 10.1186/1471-2334-14-30.  http://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-14-30" href="http://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-14-30" target="_blank">bmcinfectdis.biomedcentral.com
    2. Radziszewski F, Kucharczyk B, Sadkowska-Todys M. Campylobacteriosis in Poland in 2017. Przegl Epidemiol. 2019;73(4):437-443. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

    Autor*innenAutorzy

    • Grzegorz Margas, Dr n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)
    • Adam Windak, Prof dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
    • Monika Lenz, Fachärztin für Allgemeinmedizin, Neustadt am Rübenberge
A04; A045; A49; A498
gastroenterit; d73 gastroenterit, förmodad infektion; Campylobacterinfektion; campylobacter-tarminfektion; Turistdiarré; campylobacter tarminfektion; Campylobacterios; Campylobacter-Infektion
BakterielleBakteryjne Darminfektionzakażenie jelit; DurchfallerkrankungInfekcja jelitowa; DiarrhöBiegunka; Campylobacter jejuni; CampylobacterioseKampylobakterioza; LebensmittelkontaminationZanieczyszczenie żywności; ZoonoseZoonoza
Zakażenie Campylobacter
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja:ostra Ostra bakteryjna infekcja jelitowa wywołana przez bakterie z  rodzaju Campylobacter. Epidemiologia:zaka Zakażenie Campylobacter jest obecnie jedną z  najczęstszych przyczyn ostrych bakteryjnych ostrych chorób biegunkowych w  Europie.
Medibas Polska (staging)
Zakażenie Campylobacter
/link/9a8d97fac2854c06807080a7eab3d3d7.aspx
/link/9a8d97fac2854c06807080a7eab3d3d7.aspx
zakazenie-campylobacter
SiteDisease
Zakażenie Campylobacter
K.Reinhardt@gesinform.de
Kmail#stina.Reinhardt@gesinformbaranowska@gmail.decom
pl
pl
pl