Szkodliwe spożywanie alkoholu występuje (ICD-10, F10.1),
jeżeli spożycie alkoholu prowadzi do uszczerbku na zdrowiu.
Może to być zaburzenie fizyczne lub psychiczne, np.: w postaci epizodu depresyjnego.
Definicja zaburzeń związanych ze spożywaniem alkoholu według DSM-5
Poprzednie rozróżnienie między uzależnieniem a nadużywaniem substancji zostało zniesione wraz z ostatniąze rewizjązmianami DSM w 2013 roku.
DSM-5 mówi obecnie o zaburzeniach związanych ze spożywaniem alkoholu, definiowanych przez następujące cechy:
powtarzające się spożywanie alkoholu skutkujące niewypełnianiem ważnych obowiązków w pracy, szkole lub domu
wielokrotneWielokrotne spożywanie alkoholu w sytuacjach, w których może dojść do fizycznego zagrożenia spowodowanego jego spożyciem.
kontynuacja spożywania alkoholu mimo trwających lub powtarzających się problemów społecznych lub interpersonalnych
rozwój tolerancji charakteryzujący się znacznym wzrostem dawki lub zmniejszonym działaniem przy tej samej dawce
objawy odstawienia albo ich unikanie bądź łagodzenie poprzez spożywanie alkoholu
spożywanie przez dłuższy czas lub w większych ilościach niż planowano (utrata kontroli)
uporczywe pragnienie lub nieudane próby ograniczenia lub kontrolowania spożycia alkoholu
spędzanie dużej ilości czasu na zdobywaniu i spożywaniu alkoholu lub dochodzeniu do siebie po skutkach jego spożycia
porzucenie lub ograniczenie ważnych czynności z powodu spożywania alkoholu
kontynuacja spożywania mimo problemów fizycznych lub psychicznych
silny głód alkoholowy
Jeśli co najmniej dwie z tych cech wystąpią w ciągu 12 miesięcy, występuje zaburzenie związane ze spożywaniem alkoholu.
Specyfikacja nasilenia choroby
spełnione 2–3 kryteria: postać łagodna
spełnione 4–5 kryteriów: postać umiarkowana
spełnione ≥6 kryteriów: postać ciężka
Klasy konsumpcjispożywania i stany chorobowe
KonsumpcjaSpożywanie niskiego ryzyka
Powszechnie przyjęty limit „mało ryzykownego spożycia alkoholu" wynosi 24 g czystego alkoholu dziennie dla mężczyzn (czyli np. 2 kufle piwa (każdy po 0,3 l) i do 12 g czystego alkoholu dla kobiet (np. kufel piwa (0,3 l), pod warunkiem, że dana osoba zachowuje abstynencję co najmniej dwa dni w tygodniu.
Termin „niskie ryzyko" wskazuje, że spożywanie alkoholu zawsze wiąże się z ryzykiem.
Ryzyko zachorowania różni się w zależności od osoby i zależy od predyspozycji genetycznych, a także dodatkowych obecności czynników ryzyka (np. palenie tytoniu, otyłość, wysokie ciśnienie tętnicze).
Ryzykowne spożywanie alkoholu
limity dzienne
kobiety: 12 g czystego alkoholu
mężczyźni: 24 g czystego alkoholu
Limity związane ze spożyciem alkoholu nie mają zastosowania do dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży, osób powyżej 60. roku życia lub osób z chorobami fizycznymi.
Upijanie się („binge drinking”)
ryzykowne spożywanie dużych ilości alkoholu w krótkim okresie czasu
u mężczyzn 5 lub więcej standardowych porcji (10 g czystego alkoholu) przy jednej okazji
u kobiet 4 lub więcej standardowych porcji (10 g czystego alkoholu) przy jednej okazji
Około 70% dorosłej populacji spożywa niewielkie lub umiarkowane ilości alkoholu, które nie powodują chorób ani szkód.
Około 10% populacji ma nawyki związane z piciem, które narażają ich na wysokie ryzyko uszczerbku na zdrowiu, tj. ponad 21 jednostek tygodniowo u mężczyzn i ponad 14 jednostek tygodniowo u kobiet.
Udział tej grupy w całkowitym spożyciu alkoholu wynosi 50%.
Zakłada się, że 1–2% populacji spożywa alkohol w taki sposób, że jest narażona na ryzyko rozwoju uzależnienia od alkoholu.
Północnoeuropejskie nawyki związane z piciem (stosunkowo nieliczne epizody, ale z wysoką liczbą promili) wydają się być bardziej szkodliwe dla zdrowia niż nawyki południowoeuropejskie (stosunkowo liczne epizody, ale z niską liczbą promili).
Wiek
Spożycie alkoholu jest najwyższe w grupie wiekowej 18–29 lat.
Wśród młodych ludzi istnieje tendencja do zwiększonej konsumpcji, zwłaszcza wśród nastolatkówmłodych dorosłych, tj. w wieku od 18 do 21 lat.
Płeć
Więcej mężczyzn niż kobiet pije alkohol,a i mężczyźni piją więcej niż kobiety.
Upijanie się wydaje się być znacznie bardziej powszechne wśród mężczyzn niż wśród kobiet.
Odsetek kobiet pijących alkohol rośnie, a kobiety piją coraz więcej. Metaanaliza badań epidemiologicznych wykazuje następującą tendencję na całym świecie1:
Mężczyźni urodzeni na początku XX wieku pijąpili alkohol około dwa razy częściej niż kobiety w tym samym wieku.
W kohorcie urodzonejurodzonych pod koniec XX wieku prawdopodobieństwo jest mniej więcej takie samo u mężczyzn i u kobiet.
Warunki społeczno-ekonomiczne
Spożycie alkoholu jest najwyższe w grupach o wysokich dochodach i wykształceniu.
Śmiertelność i koszty leczenia chorób
Liczba zgonów związanych z alkoholem stanowi około 10% całkowitej śmiertelności.
Roczny koszt zachorowalności i śmiertelności związanej z alkoholem w Europie szacuje się na co najmniej 30 miliardów euro.2.
Śmiertelność
W grupie wiekowej od 15 do 25 latupojenie alkoholowe jest najczęstszą przyczyną zgonów.
Co czwarty mężczyzna, który umiera między 35. a 65. rokiem życia, umiera w wyniku następstw spożywania alkoholu.
Przewlekłe nadużywanie alkoholu skraca oczekiwaną długość życia średnio o 23 lata.
Przemoc
W większości zgłoszonych przestępstw z użyciem przemocy albosprawca sprawca, albolub ofiara, albo oboje spożywali alkohol, a ponad połowa sprawców była pod wpływem alkoholu w momencie popełnienia przestępstwa.
Choroby współwystępujące
Mniej więcej co dziesiąta konsultacja w gabinecie lekarskim jest związana ze spożyciem alkoholu.
Zaburzenia psychiczne
Współczynnik chorobowości zaburzeń psychicznych w ciągu całego życia jest dwukrotnie wyższy u osób uzależnionych od alkoholu w porównaniu do ogólnej populacji.
Więcej szczegółów na temat współwystępowania chorób somatycznych i psychicznych w przewlekle nadmiernym spożywaniu alkoholu można znaleźć w poniższych artykułach:
Brak jest międzynarodowego konsensusu co do zalecania górnych limitów częstotliwości spożycia.
PoziomStężenie alkoholu we krwi: jaki poziomstężenie alkoholu we krwi jest zwykle osiąganygane po spożyciu alkoholu?
Stężenie alkoholu we krwi zależy od wielu czynników, w tym od płci, wieku, masy ciała, ilości i szybkości picia oraz tego, czy w tym samym czasie spożywany jest posiłek.
Ryzyko uszczerbku na zdrowiu wzrasta między innymi wraz z liczbą promili.
Zalecenia dla mężczyzn
W przypadku spożywania alkoholu nie należy każdorazowojednorazowo przekraczać 6 jednostek.
Alkoholu nie należy spożywać częściej niż 3 dni w tygodniu.
Mężczyźni, którzy spożywają więcej niż 21 jednostek tygodniowo (280 g), są narażeni na znacznie zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych.
U mężczyzn spożywających mniej niż 10 jednostek alkoholu tygodniowo (130 g) ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych związanych z alkoholem jest niskie.
Zalecenia dla kobiet
W przypadku spożywania alkoholu nie należy każdorazowojednorazowo przekraczać 3 jednostek.
Alkoholu nie należy spożywać częściej niż 3 dni w tygodniu.
Kobiety, które spożywają więcej niż 14 jednostek tygodniowo (180 g), są narażone na znacznie zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych.
U kobiet spożywających mniej niż 7 jednostek alkoholu tygodniowo (90 g) ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych związanych z alkoholem jest niskie.
Metabolizm
Osoby starsze
U osób starszych następuje spowolnienie metabolizmu.
Alkohol rozkłada się wolniej niż u osób młodszych.
Spożycie tej samej ilości alkoholu przekłada się na wyższysze poziomstężenie alkoholu we krwi.
Organizm osoby starszej wydaje się wykazywać większą wrażliwość na alkohol.
Płeć
Ta sama ilość alkoholu zasadniczo przekłada się na wyższysze poziomstężenie alkoholu we krwi u kobiet w porównaniu do mężczyzn. Dzieje się tak z różnych powodów:
niższa masa ciała
niższa zawartość wody w organizmie
Aktywność dehydrogenazy alkoholowej w żołądku jest niższa u młodych kobiet niż u młodych mężczyzn. Jednak wraz z wiekiem różnica ta wydaje się zmniejszać, a być może dochodzi nawet do jej odwrócenia.3.
Przyczyna konsultacji
Nadmierne spożycie alkoholu rzadko jest głównym powodem wizyty u lekarza.
W większości przypadków to dolegliwości fizyczne skłaniają pacjentów z zaburzeniami związanymi ze spożywaniem alkoholu do wizyty u lekarza.
U pacjentów z zaburzeniami związanymi ze spożywaniem alkoholu często występują fizyczne choroby wtórne, a także problemy psychiczne i społeczne.
Konsultacje z dorosłymi często dotyczą zdrowia i dobrego samopoczucia ich dzieci.
Lekarze powinni zawsze pamiętać, że przyczyną może być alkohol.
ICD-10
F10 Zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu
F10.0 OstreZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (ostre zatrucie (w tym ostre upojenie w uzależnieniu od alkoholu)
F10.1 SzkodliweZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane użytkowanieywaniem alkoholu (następstwa szkodliwego używania substancji)
F10.2 ZespZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (zespół uzależnienia (w tym przewlekły alkoholizm)
F10.3 ZespZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (zespół abstynencyjny)
F10.4 ZespZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (zespół abstynencyjny z majaczeniem (w tym delirium tremens — alkoholowe)
F10.5 Zaburzenia psychotycznepsychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (w tymzaburzenia halucynoza alkoholowa, paranoja alkoholowa, zazdrość alkoholowa, psychoza alkoholowa BNOpsychotyczne)
F10.6 ZespZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (zespół amnestyczny (w tym psychoza Korsakowa o etiologii alkoholowej lub spowodowana przez inne substancje psychoaktywne)
F10.7 RezydualneZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (rezydualne i późno ujawniające się zaburzenia psychotyczne)
F10.8 InneZaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (inne zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania)
F10.9 Zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem alkoholu (zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania, nieokreślone)
Negatywne następstwa
Więcej informacji na temat chorób wtórnych związanych z przewlekłym nadmiernym spożywaniem alkoholu można znaleźć w artykule Uzależnienie od alkoholu.
Stres, nadciśnienie i otyłość
Stres
Spożywanie alkoholu jest często kojarzone z działaniem relaksującym; więc wiele osób używa alkoholu jako środka przeciwdziałającego nieprzyjemnym reakcjom na stres, na przykład aby złagodzić napięcie, wysokie tętno i dolegliwości psychiczne, takie jak złość lub niepokój.
Wyniki badań dotyczących tego, czy alkohol faktycznie tłumi reakcje na stres, są sprzeczne.
Alkohol poprawia nastrój w krótkim okresie, pomaga przezwyciężyć niepewność społeczną i lęk oraz zdystansować się od negatywnych emocji. Jednak w dłuższej perspektywie wpływa na układy serotoninergiczny i dopaminergiczny w taki sposób, że ryzyko wystąpienia zaburzeń depresyjnych wzrasta.
Wpływ konsumpcji i odstawienia
Depresja ilęk występują częściej u osób nadużywających i uzależnionych od alkoholu.
U osób z depresją uzależnionych od alkoholu liczba i nasilenie objawów depresji zmniejsza się w pierwszych tygodniach po detoksykacji.
Bardzo wiele leków wchodzi w interakcje z alkoholem.
Najczęściej problemy pojawiają się, gdy alkohol i leki są spożywane jednoczasowo; jednak ostrożność zaleca się również, gdy chorzy spożywali w ostatnim czasie duże ilości alkoholu przez dłuższy okres czasu.
Wzmocnienie lub osłabienie działania leku, w tym działań niepożądanych
Wzmocnienie działania alkoholu
Przykłady
wzmocnienie działania leków uspokajających
Szczególną ostrożność należy zachować podczas przyjmowania opioidów i leków nasennych, np. benzodiazepin.
zmienna skuteczność leczenia przeciwkrzepliwego związana ze spożyciem alkoholu
potencjał epileptogenny alkoholu i odstawienie alkoholu podczas leczenia przeciwdrgawkowego
wahania ciśnienia tętniczego spowodowane interakcjami z lekami przeciwnadciśnieniowymi
Pouczenie pacjenta
Podczas przepisywania leku warto zapytać pacjentów o ich nawyki związane ze spożywaniem alkoholu.
Należy poinformować o ryzyku interakcji alkoholu z lekami.
Szczególne grupy pacjentów
Osoby starsze
Osoby starsze z zaburzeniami związanymi ze spożyciem alkoholu częściej niż osoby młodsze cierpią na choroby somatyczne i psychiczne.
Toksyczne działanie alkoholu stanowi większe zagrożenie dla osób starszych niż młodszych. Powody:
opóźniona eliminacja alkoholu
niższa zawartość wody w organizmie
zwiększona podatność mózgu na szkodliwe działanie alkoholu u osób starszych
Prenatalna ekspozycja płodu na alkohol może powodować zaburzenia od łagodnych deficytów poznawczych i wykonawczych po poważne wady rozwojowe, które mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci lub poważnych zaburzeń czynnościowych.
zespZespół ten charakteryzuje się następującymi 3 czynnikami:
charakterystyczne dysmorfie
zahamowanie wzrostu
nieprawidłowości OUN
Abstynencja od alkoholu
Nie wiadomo, jaka ilość alkoholu może powodować negatywne następstwa dla płodu, więc zaleca się całkowitą abstynencję od alkoholu przez cały okres ciąży.
Dotyczy to również wszystkich kobiet w wieku rozrodczym, które chcplanują mieć dzieciciążę.
Możliwe, że nawet umiarkowane spożycie alkoholu zwiększa ryzyko poronienia (poronienie samoistne).
W razie potrzeby standaryzowane określenie spożycia za pomocą testu AUDIT (testu rozpoznawania problemów alkoholowych) lub skróconej wersji AUDIT-C, jeśli nie można skorzystać z pełnej wersji.
GGTP, MCV i transferyna desialowana (CDT, badanie niedostępne w POZ) są najprostszymi i w połączeniu najbardziej wiarygodnymi pośrednimi markerami stanu dla przewlekłego nadmiernego spożycia alkoholu.
Po nadmiernym spożywaniu alkoholu liczba płytek krwi jest zwykle obniżona. W trakcie abstynencji wartości te szybko rosną.
Badania dodatkowe
Badanie ultrasonograficzne wątroby
Diagnostyka specjalistyczna
Markery bezpośrednie: alkohol i metabolity
Odpowiednie do wykrywania ostrej konsumpcji alkoholu
Alkohol etylowy (etanol, EtOH)
obecność w wydychanym powietrzu, krwi lub moczu
wysoki stopień korelacji między alkoholem we krwi i alkoholem w wydychanym powietrzu
Produkty przemiany etanolu, np. glukuronid etylu i siarczan dimetylu albo estry etylowe kwasów tłuszczowych, np. palmitynian etylu
wykrywalne w surowicy i moczu jeszcze przez kilka dni po spożyciu alkoholu
EtG jest nadal wykrywalny w analizie włosów do 3 miesięcy po spożyciu alkoholu. Preferowany marker do potwierdzenia abstynencji.
UwagaUWAGA: możliwe zafałszowanie wyników badania włosa wskutek stosowania produktów do pielęgnacji zawierających alkohol!9!
PoMarkery pośrednie markery stanu
Ocena
GammaUbogowęglowodanowe GTizoformy transferyny (GGTP), MCVcarbohydrate ideficient transferin – CDT są najprostszymi i w połączeniu najbardziej wiarygodnymi pośrednimi markerami stanu dla przewlekłego nadmiernego spożycia alkoholu.
Powstaje w organizmie wyłącznie w obecności alkoholu.
czułość 95–100%
W różnych badaniach wykazano, że PEth jest równoważny lub wyraźnie lepszy w porównaniu z innymi markerami stanu do badań w kierunku przewlekłego spożywania alkoholu.
badanie neurologiczne, w tym elektrofizjologiczne w przypadku oznak polineuropatii alkoholowej
Środki i zalecenia
Wskazania do skierowania do specjalisty
Leczenie ambulatoryjne
Krótka interwencja ukierunkowana na odstawienie alkoholu może zwykle odbywać się w warunkach ambulatoryjnych, a także w gabinecie lekarza rodzinnego, jeżeli lekarz posiada odpowiednie kwalifikacje.
np. u lekarza z dodatkowymi kompetencjami w zakresie podstawowej opieki w ramach medycyny uzależnień lub w poradni uzależnień
Uzależnienie od alkoholu i towarzyszące mu zaburzenia psychiczne można leczyć we współpracy z lekarzami lub psychologiami posiadającymi kompetencje psychoterapeutyczne.
w miarę możliwości z dodatkowymi kwalifikacjami w zakresie medycyny uzależnień lub psychologii uzależnień
Z reguły przydatna jest współpraca z innymi psychospołecznymiorganizacjami punktamii kontaktowymiinstytucjami, takimi jak grupy samopomocy i, w zależności od problemu, np. placówkami pomocy dla osób uzależnionych, młodzieży, bezrobotnych lub bezdomnych.
Krótkie interwencje służą motywowaniu osób nadmiernie spożywających alkohol w niespecjalistycznych warunkach do ograniczenia ilości wypijanego alkoholu lub, jeśli to konieczne, do abstynencji.
Czas trwania sesji ≤60 min
Liczba spotkań ≤5
Cele
ograniczenie spożywania alkoholu i problemów z tym związanych
O zagrożeniach dla zdrowia związanych z ciągłym nadmiernym spożywaniem alkoholu
Ryzyku w przypadku braku leczenia
Osoby uzależnione od alkoholu, które nie chcą odstawić alkoholu, należy poinformować o:
zagrożeniach związanych z nagłym ograniczeniem lub zaprzestaniem picia bez odpowiedniego nadzoru, np. powikłaniach po odstawieniu i możliwości ich leczenia
World Health Organization. The Global Health Observatory. World Health Data Platform / GHO / Indicators. Alcohol, recorded per capita (15+) consumption (in litres of pure alcohol), three-year average with 95%CI. www.who.int
Autorzy
Marek Oleszczyk, Dr n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)
Adam Windak, Prof. dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
Thomas M. Heim, drDr n. med., dziennikarz naukowy, Fryburg
SzkodliwePoprzednie rozróżnienie między uzależnieniem a nadużywaniem substancji zostało zniesione wraz ze zmianami DSM w 2013 roku. DSM-5 mówi obecnie o zaburzeniach związanych ze spożywaniem alkoholu, definiowanych przez następujące cechy:
powtarzające się spożywanie alkoholu występujeskutkujące (ICD-10niewypełnianiem ważnych obowiązków w pracy, F10.1),
jeżeliszkole lub domu
Wielokrotne spożycieywanie alkoholu prowadziw sytuacjach, w których może dojść do uszczerbkufizycznego zagrożenia spowodowanego jego spożyciem.
kontynuacja spożywania alkoholu mimo trwających lub powtarzających się problemów społecznych lub interpersonalnych
rozwój tolerancji charakteryzujący się znacznym wzrostem dawki lub zmniejszonym działaniem przy tej samej dawce
objawy odstawienia albo ich unikanie bądź łagodzenie poprzez spożywanie alkoholu
spożywanie przez dłuższy czas lub w większych ilościach niż planowano (utrata kontroli)
uporczywe pragnienie lub nieudane próby ograniczenia lub kontrolowania spożycia alkoholu
spędzanie dużej ilości czasu na zdrowiu.
Mozdobywaniu i spożeywaniu to być zaburzenie fizycznealkoholu lub psychiczne,dochodzeniu np.:do siebie po skutkach jego spożycia
porzucenie lub ograniczenie ważnych czynności z powodu spożywania alkoholu
kontynuacja spożywania mimo problemów postaciepizodufizycznych depresyjnego.lub psychicznych
silny głód alkoholowy