Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Jadłowstręt psychiczny (anoreksja)

Streszczenie

  • Definicja: Jadłowstręt psychiczny (anoreksja) charakteryzuje się długotrwałym ograniczaniem przyjmowania kalorycznych pokarmów, którego efektem jest masa ciała wyraźnie poniżej oczekiwanej normy; u  pacjentów występuje również intensywny lęk przed przyrostem masy ciała lub uporczywe zachowania, które kolidują z  przyrostem masy ciała, nawet gdy masa ciała jest znacząco niska, a  także zaburzone postrzeganie własnej masy ciała lub sylwetki, nadmierny wpływ masy ciała i  sylwetki na samoocenę lub utrzymujące się negowanie powagi sytuacji związanej z  aktualnie niską masą ciała.
  • Epidemiologia: Chorobowość wynosi ok. od 0,1 do 1%, jest bardzo zróżnicowana w  zależności od kraju. Choroba występuje znacznie częściej u  kobiet. Można założyć, że wiele przypadków nie jest ujętych w  oficjalnych statystykach.
  • Objawy: Wyrażanie obaw o  masę ciała pomimo braku nadwagi, zaburzenia miesiączkowania lub brak miesiączki, objawy żołądkowo-jelitowe, opóźnienie wzrostu, opóźnione dojrzewanie płciowe. Częstesto występują towarzyszące objawy psychologiczne, takie jak lęk, obsesyjne myśli lub wahania nastroju.
  • Badanie fizykalne: Niska masa ciała, sucha skóra ze zmianami zanikowymi i  charakterystycznym meszkiem (lanugo), zaburzenia krążenia obwodowego, hipotermia, niedociśnienie tętnicze, wypadanie płatka zastawki mitralnej, bradykardia, atrofia mięśni, kliniczne cechy powtarzających się wymiotów lub nadużywania środków przeczyszczających.
  • Diagnostyka: Wstępna diagnostyka  opiera się zwykle na wywiadzie lekarskim z  pacjentem i  w  miarę możliwości z  innymi osobami, a  także na badaniu fizykalnym, uzupełnionym badaniami laboratoryjnymi i  EKG. Dalszą diagnoządiagnostykę psychologiczną przeprowadza się w  ramach list kontrolnych objawów lub ustrukturyzowanych wywiadów.
  • TerapiaLeczenie: Najskuteczniejszą metodą terapiileczenia jest psychoterapia. Korzystne wydają się metody swoiste dla zaburzenia. Ponadto w  badaniach porównawczych różnych metod psychoterapii, nie wykazano różnic w  ich skuteczności. Leczenie może odbywać się w  formie terapii indywidualnej, grupowej lub rodzinnej, w  zależności od nasilenia zaburzenia w  warunkach ambulatoryjnych, w klinice dziennejoddziale dziennym lub w  warunkach stacjonarnychszpitalnych. Jeżeli pacjent nie ma świadomości choroby i  stanowi zagrożenie dla siebie, może być wskazana opieka prawna, a  w  ostateczności przymusowe leczenie i  karmienie.

Informacje ogólne

Definicja1

Według DSM-5

  • A. Ograniczenia poboru energii względem
      zapotrzebowania, prowadzące do znacząco niskiej masy ciała w kontekście odniesieniu do wieku, płci, zdrowia fizycznego. Znacząco niską masę ciała definiuje się jako masę ciała poniżej minimalnej prawidłowej masy ciała lub, w  przypadku dzieci i  młodzieży, poniżej minimalnej oczekiwanej masy ciała.
  • B. Obsesyjny Intensywny lękstrach przed przyrostem masy ciała, i przytyciemotyłością lub uporczyweutrzymujące się zachowania, które kolidują z  przyrostem masy ciała, nawet gdy masa ciała jest znacząco niska.
  • C. Zaburzenie postrzegania własnej sylwetki lub masy ciała, przesadnynadmierny wpływ masy ciała lub sylwetki na samoocenę lub utrzymujące się zaprzeczanie powadze aktualnie niskiej masy ciała.

Według ICD-10

  • Anoreksja charakteryzuje się celową utratą masy ciała, wywołaną i  podtrzymywaną przez pacjenta .
  • Zaburzenie to występuje najczęściej u  dziewcząt w  okresie pokwitania i  u  młodych kobiet, ale zdarza się także u  chłopców przed osiągnięciem dojrzałości i  młodych mężczyzn oraz u  dzieci przed okresem pokwitania i  u  dojrzałych kobiet aż do okresu menopauzy.
  • Choroba jest związana ze swoistą psychopatologią, w  ramach której:
    • Pacjent odczuwa lęk przed otyłością i  zniekształconą sylwetką jako głęboko zakorzenioną ideą stawianą ponad wszystkie inne wartości.
    • Pacjent ustala dla siebie bardzo niski próg masy ciała.
  • Zwykle występuje niedożywienie o  różnym nasileniu, które prowadzi wtórnie do zmian hormonalnych i  metabolicznych oraz do zaburzeń funkcjonowania organizmu.
  • Objawy obejmują:
    • ograniczenia w  diecie
    • wyczerpujące ćwiczenia fizyczne
    • prowokowanie wymiotów, stosowanie środków przeczyszczających
    • stosowanie leków tłumiących łaknienie i  środków diuretycznych

Podtypy

  • Postać ograniczająca (restrykcyjna) (ICD-10 i  DSM-5)
    • jadłowstręt psychiczny bez dalszych aktywnych działań ukierunkowanych na redukcję masy ciała
  • Postać aktywna (ICD-10), postać z  napadami objadania się/przeczyszczaniem (DSM-5)
    • jadłowstręt psychiczny, postać bulimiczna (ICD-10)
    • jadłowstręt psychiczny z  dodatkowymi działaniami ukierunkowanymi na redukcję masy ciała (ICD-10)

Jadłowstręt psychiczny atypowy (ICD-10 F50.1)

  • Przypadki, w  których stwierdza się pewne objawy typowe dla jadłowstrętu psychicznego, ale całość obrazu klinicznego nie spełnia warunków tego rozpoznania.
    • Występuje na przykład znaczny spadek masy ciała i  zachowanie ukierunkowane na utratę masy ciała, ale brak kluczowych objawów, takich jak brak miesiączki  lub wyraźny lęk przed przybraniem na wadze.

Częstość występowania

  • Chorobowość
    • około 0,1–1%, wysoce zróżnicowana w  zależności od kraju
    • u  dorosłych około 1%  u  kobiet i  0,3%  u  mężczyzn
    • u  młodzieży
      • punktowy wskaźnik chorobowości (Europa Zachodnia) w niemieckim badaniu na grupie młodzieży w  wieku 12–14 lat: 0,3% (95  % CI: 0,1–0,7)2
  • Zapadalność
    • W  podsumowaniu badań przeprowadzonych w  Europie Zachodniej zapadalność na anoreksję w  latach od 2000 do 2009 wynosiła ok.około 4,5/ przypadki na 100 000 osób.3
    • Duńskie badanie rejestrowe z 2015 r. wykazało zapadalnoZapadalność u  młodych kobiet równą(Dania) wynosi 66,3 zachorowań na 100  000 osób.4.
  • Płeć i  wiek
    • Przed ukończeniem 7. lub 8. roku życia jadłowstręt psychiczny występuje rzadko, od 10. roku życia częstość występowania wzrasta; choroba jest najbardziej rozpowszechniona  w  późnym okresie dojrzewania (16–18 lat).
    • U  około 25% młodych dziewcząt cierpiących naz jadłowstręttem psychicznypsychicznym choroba rozpoczyna się przed pierwszą miesiączką.
    • Ponad 90% chorych to młode kobiety.
    • Jadłowstręt psychiczny występuje 10 razy częściej u  kobiet niż u  mężczyzn.
  • Korzystanie z  pomocy terapeutycznej
    • Wielu chorych nie szuka pomocy terapeutycznej.
      • Do lekarza zgłasza się tylko około 30% pacjentów z  jadłowstrętem psychicznym i  mniej niż 6% pacjentów z  żarłocznością psychiczną.
      • Istotne zaburzenia zachowania związanego z  odżywianiem występują zwykle średnio już od 4 do 5 lat przed zgłoszeniem się po pomoc.
  • Liczne niezgłoszone przypadki
    • Łagodne przypadki często nie są rejestrowane.

Etiologia i  patogeneza

  • Prawdopodobny wpływ czynników biopsychospopsychospołecznych, w  tym czynników rodzinnych i  kulturowych
  • Głównymi czynnikami psychologicznymi wydają się być niska samoocena i  zaburzenia kontroli impulsów.

Czynniki predysponujące

Czynniki indywidualne

  • Lęki związane z  procesem dojrzewania w  okresie pokwitania
    • Choroba pojawia się zwykle w  okresie pokwitania, kiedy ciało przechodzi poważne zmiany, a  młodzi ludzie stają w  obliczu poważnych wyzwań psychospołecznych.
    • Przyrost tkanki tłuszczowej i  zmiany sylwetki w  okresie pokwitania (zwłaszcza u  dziewcząt) mogą powodować, że młodzi ludzie martwią się swoją wagą i  odczuwają potrzebę jej kontrolowania.
  • Dieta odchudzająca jako czynnik wyzwalający
    • Wielu chorych przeszło przez fazę mniej lub bardziej znaczącej nadwagi przed wystąpieniem choroby, a  jadłowstręt psychiczny często rozwija się w  wyniku diety odchudzającej.
    • Wcześniejsze epizody odchudzania wydają się być najsilniejszym predyktorem zaburzeń odżywiania.
  • Choroby współwystępujące
    • zaburzenia osobowości
      • U  niemal 60% pacjentów stwierdza się określoną formę zaburzeń osobowości. Odsetek ten wzrasta wraz z  nasileniem zaburzeń odżywiania.
      • Tegocechy typucharakterystyczne osobowośćto często charakteryzuje się obsesyjnymi cechamiperfekcjonizm, perfekcjonizmem i zależnościąć od innych ludzi.
    • inne zaburzenia psychiczne
      • U  50–75% pacjentów z  anoreksją i  bulimią  występuje ciężka depresja lub dystymia.
      • U  pacjentów z  jadłowstrętem psychicznym współczynnik chorobowości zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych w  ciągu całego życia wynosi 25%.
      • Niemal 20% pacjentów z  jadłowstrętem psychicznym nadużywa substancji psychoaktywnych.
  • Trudności w  szkole, edukacji lub pracy są rzadkie przed chorobą, ale mogą rozwinąć się jako jej powikłanie.
    • Kompulsywne cechy osobowości i perfekcjonistyczne zachowanie, które często występują jako objawy towarzyszące, zwiększają ryzyko wypalenia.

Czynniki rodzinne

  • Nie wyróżnia się żadnychBrak swoistych wzorców rodzinnych typowych dla przypadków jadłowstrętu psychicznego.
  • Wśród chorych powszechne są jednak problemy z  komunikacją i  interakcją w  rodzinie.
  • Częstsze występowanie następujących chorób u  członków rodziny
    • nadwaga lub niedowaga  
    • choroby fizyczne
    • zaburzenia psychiczne, w  tym uzależnienia
  • U  bliskich osób z  jadłowstrętem psychicznym odnotowano ok.około 11 razy większe wskaźniki zaburzeń odżywiania, obecnie lub w  wywiadzie, i  ok. 3 do 4 razy wyższe prawdopodobieństwo depresji, zaburzeń lękowych lub  zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych  w porównaniu do ogólnej populacji.

Czynniki społeczno-kulturowe

  • Biorąc pod uwagę charakterystyczne cechy jadłowstrętu psychicznego (nierówny rozkład płci, początek w  młodym wieku, zwiększona zapadalność w  ostatnich latach i  związek z zachodnim konsumpcyjnym stylem życia), prawdopodobne jest, że czynniki społeczno-kulturowe odgrywają dużą rolę w  rozwoju tej choroby. Należą do nich np.:
    • presja sukcesu
    • ideał kobiecego ciała (atrakcyjne i  szczupłe)
    • ideały ciała w  niektórych grupach ryzyka, takich jak modelki, tancerki baletowe i  sportowcy wyczynowi 

Czynniki biologiczne

  • Zaburzenia równowagi hormonalnejhormonalne i  zmiany w  metabolizmie, które występują w  wyniku niedożywienia i  głodu, sprzyjają utrwaleniu choroby.

Genetyka

  • Prawdopodobna jest predyspozycja genetyczna (zapadalność jest wyższa u  bliźniąt jednojajowych niż u  dwujajowych).

ICD-10

  • F50 Zaburzenia odżywiania
    • F50.0 Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa)
      • F50.00 posta Postać restrykcyjna
      • F50.01 postaPostać aktywna (postać bulimiczna lub z  działaniami ukierunkowanymi na redukcję masy ciała)
      • F50.08 Inne i  nieokreślone typy jadłowstrętu psychicznego
    • F50.1 Jadłowstręt psychiczny atypowy

Diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • Zobacz także sekcja Definicja.
  • Utrata masy ciała (brak przyrostu masy ciała u  dzieci) przekraczająca 15% oczekiwanej prawidłowej masy ciała lub w  przypadku BMI ≤1718,5
  • Celowa, wywołana przez daną osobę utrata masy ciała poprzez powstrzymywanie się od spożywania kalorycznych pokarmów
  • Zaburzone postrzeganie ciała; uczucie bycia zbyt grubym i  strach przed przytyciem
  • Zaburzenia hormonalne z  brakiem miesiączki  oraz obniżonym libido i  obniżoną potencją
  • W  przypadku wystąpienia choroby przed okresem pokwitania: opóźnione dojrzewanie płciowe (piersi, narządy płciowe, pierwotny brak miesiączki)

Diagnostyka różnicowa

Jadłowstręt psychiczny atypowy (nie wszystkie kryteria są spełnione)

  • UwagaUWAGA: niedostateczna diagnostyka i/lub niedostateczne leczenie!
    • W  przypadku zaburzonych nawyków żywieniowych zwykle nie są spełnione wszystkie kryteria diagnostyczne dla jadłowstrętu psychicznego lub bulimii.
    • Obecne główne kategorie ICD i  DSM obejmują tylko około połowę wszystkich klinicznie istotnych zaburzeń odżywiania.
    • W  przypadku atypowych (subklinicznych) zaburzeń odżywiania obowiązują te same zasady leczenia co w  przypadku pełnoobjawowej postaci.
  • UwagaUWAGA: nadmierna wykrywalność i/lub nadmierne leczenie!
    • Niektóre cechy subkliniczne, takie jak wyraźne pragnienie szczupłości u  dorosłych kobiet, same w  sobie nie są powodem do podejrzewania zaburzeń odżywiania.
    • Decydująca jest dynamika choroby.
      • Czy objawy nasilają się?
      • Czy zmierzają w  kierunku jawnych zaburzeń odżywiania?
    • Należy sprawdzić indywidualnie:
      • Zagrozagrożenie dla zdrowia fizycznego?
      • Psychospopsychospołeczne deficyty funkcjonalne?
      • Subiektywnysubiektywny stres psychiczny?
    • Tymczasowetymczasowe zachowania związane z  fazą życia? 
      • Diety, wywoływane wymioty lub intensywne ćwiczenia fizyczne w  celu kontroli masy ciała mogą występować przejściowo, zwłaszcza w  okresie dojrzewania, nawet u  zdrowych mężczyzn i  kobiet.

Inne zaburzenia odżywiania

Inne zaburzenia psychiczne

Somatyczne przyczyny utraty masy ciała

Wywiad lekarski

Przeprowadzenie wywiadu

  • Decydujące znaczenie ma wywiad z  osobami trzecimi.
    • W  przypadku osób młodych wymagana jest przy tym wyraźna zgoda chorego.
    • W  przypadku wyraźnego zagrożenia dla zdrowia należy ewentualnie rozważyć opiekę prawną (więcej informacji można znaleźć w  sekcji Opieka i  przymusowe leczenie szpitalne).
  • KonkretneUkierunkowane pytania dotyczące:
    • stosunku do jedzenia
    • przejadania się
    • wymiotowaniawymiotów
    • innych metod redukcji masy ciała
  • Sytuacja społeczna pacjenta?
    • wyznacznik ograniczenia funkcjonalnegofunkcjonowania związanego z  chorobą

Wysoce wrażliwe pytania

  • Jeśli pacjent odpowie przecząco na jedno z  poniższych pytań, można niemal stuprocentowo wykluczyć jadłowstręt psychiczny:
    • Czy bardzo boisz się przybrać na wadze?
    • Czy uważasz, że jesteś gruby lub że niektóre części Twojego ciała są obecnie zbyt pulchne?
    • Czy nie miałaś miesiączki w  ciągu co najmniej 3 ostatnich miesięcy?

Kwestionariusz SCOFF: pytania przesiewowe dotyczące zaburzeń odżywiania

  • Czy wymiotujeszzdarzyło ci się wywołać wymioty z  powodu nieprzyjemnego uczucia pełności?
  • Boisz się utraty kontroli nad tym,ilością ilespożywanego jeszjedzenia?
  • Czy ostatnio schudłeś/-aś więcej niż 6  kg w  ciągu 3 miesięcy?
  • Czy uważasz, że jesteś gruby/-a, mimo że inni mówią, że jesteś zbyt szczupły/-a?
  • Czy uważasz, że jedzenie odgrywa dominującą rolę w  Twoim życiu?

Nawyki żywieniowe, wybór żywności

  • Typowe dla zaburzeń odżywiania:
    • wybór niskokalorycznej żywności i  jedzenie małych posiłków
    • ograniczenie diety do kilku rodzajów żywności
    • stosowanie substancji słodzących, substytutów tłuszczu i  produktów typu light
    • wybieranie i  spożywanie żywności niesmacznej lub trudnej do spożycia, np. poprzez przesolenie
    • wykorzystanie warunkowania awersyjnego, aby zwalczyć chęć spożycia atrakcyjnych pokarmów (np. przekonanie, że czekolada jest zanieczyszczona mysimi odchodami)
  • Prawdopodobnie wcześniejsza faza z  nadwagą
  • Często silne uczucie głodu, które zwykle nie jest komunikowane.
  • Nadmierne picie wody w  celu stłumienia uczucia głodu
    • również w  celu ukrycia niskiej masy ciała, na przykład podczas badania lekarskiego
  • Ewent.Ewentualnie ograniczenie płynów, szczególnie u  bardzo młodych pacjentów

Duże znaczenie tematu jedzenia

  • Pacjent dużo mówi na tematy związane z  jedzeniem, np. przepisy kulinarne.
  • Lubi gotować lub piec dla innych.
  • Spędza dużo czasu na przygotowywaniu i  spożywaniu posiłków (w sposób restrykcyjny).
  • Spędza dużo czasu w  sklepach spożywczych.

Zaburzona percepcja ciała

  • Utrata realistycznego obrazu własnego ciała, postrzeganie własnego ciała jako otyłego pomimo bardzo niskiej masy ciała
  • Należy odróżnić od ideałów ascetycznych lub religijnych.
  • Należy odróżnić od kulturowej samooceny zdrowych młodych kobiet jako „zbyt grubych”.
    • Aspekt nieodpowiedniego lub patologicznego obrazu ciała wynika jedynie z  dodatkowej charakterystyki:
      • Myśli takie jak „jestem za gruba” stają się obsesyjne.
      • Chory nie może zdystansować się od takich myśli.
      • Myśli te w  znacznym stopniu wpływają na samoocenę.
      • Utrwala to dysfunkcyjne zachowanie.

Nadmierna kontrola masy ciała

  • Pragnienie utraty masy ciała i  wyszczuplenia sylwetki
  • Częste ważenie się, mierzenie obwodu brzucha, grubości fałdów skórnych, częste sprawdzanie własnego wyglądu w  lustrze
  • Liczenie kalorii
  • Ciasno spięty pasek na brzuchu, obcisłe ubrania lub dobrowolne napięcie mięśni w  celu wywołania wczesnego uczucia sytości podczas jedzenia
  • Celowe utrudnianie jedzenia poprzez przekłuwanie języka lub samookaleczenia w  jamie ustnej
  • Zachowania przeczyszczające
    • celoweprowokowane wymioty spowodowane mechanicznym podrażnieniem gardła, środkami przeczyszczającymi
    • środki przeczyszczające
    • diuretyki
    • hormony tarczycy w  celu przyspieszenia przemiany materii
    • leki lub nikotyna zmniejszające apetyt lub działające przeczyszczająco
  • Pacjenci z  cukrzycą typu 1 pomijają niezbędne wstrzyknięcia insuliny w  celu zwiększenia wydalania glukozy przez nerki.

Nadpobudliwość

  • Wewnętrzny niepokój, który jest łagodzony przez aktywność fizyczną (chęć poruszania się)
  • Nadmierna aktywność fizyczna zwiększająca spalanie kalorii, pobudzająca perystaltykę jelit i  powodująca dalszą utratę masy ciała
  • Ekspozycja na zimno lub ciepło (np. sauna)

Objadanie się

  • Jadłowstręt psychiczny zwykle zaczyna się od restrykcyjnych zachowań w  zakresie odżywiania. W  miarę postępu choroby często występują również epizody objadania się (obżarstwo), po których następujepują przeczyszczanieniewłaściwe organizmuzachowania kompensujące, mające na celu zapobieżenie zwiększeniu masy ciała.
  • Spożywanie pokarmów, których kaloryczność znacznie przekracza kaloryczność normalnego posiłku.
  • Osoby z  tym zaburzeniem, mogą również postrzegać nieplanowane lub niechciane przyjmowanie pokarmów o  normalnej zawartości kalorii, jako napady objadania się.
  • Podczas epizodu objadania się chory najczęściej spożywa pokarmy, których normalniezwykle sobie odmawia (np. o  wysokiej zawartości tłuszczu i  cukru).
  • Osoby chorujące od dłuższego czasu na zaburzenia odżywiania często planują swoje napady obżarstwa z  wyprzedzeniem, na przykład robiąc wcześniej zakupy i  upewniając się, że nikt nie może ich przyłapać na objadaniu się.

CechyObjawy ogólne

  • Zawroty głowy, omdlenia, zmęczenie, nietolerancja zimna
    • W  wyniku niedożywienia chory traci siły witalne, spada wydajność w  pracy.
  • Zaburzenia snu
    • Niektórzy pacjenci doświadczają zaburzeń snu. Są pobudzeni i  niespokojni.
  • WymiotowanieWymioty
    • Uczucie pełności i  złe samopoczucie po posiłkach oraz obawa przed przybraniem na wadze mogą prowadzić do wywoływania wymiotów.
  • Środki przeczyszczające
    • Nieprawidłowe odżywianie prowadzi do zaparć i  twardych, grudkowatych stolców.
    • Chory może stosować środki przeczyszczające i  moczopędne w  celu zmniejszenia masy ciała.
  • Zmniejszona gęstość kości
    • Chociaż zmniejszoną gęstość kości można zmierzyć już na wczesnym etapie choroby, nie ma ona dodatkowego wpływu na leczenie i  dlatego nie jest zalecana jako część rutynowej diagnostyki.
      • Wyjątek: złamania samoistne (szczegóły w  artykule Osteoporoza)

Stopień nasilenia

  • Nasilenie choroby może być różne.
  • Większość pacjentów z  zaburzeniami odżywiania codziennie chodzi do pracy lub szkoły.
  • Większość osób ma normalnprawidłową masę ciała, więc problem nie jest widoczny (patrz sekcja Jadłowstręt psychiczny atypowy).

Warunki psychospołeczne

Badanie przedmiotowe

Dokładne badanie somatyczne

  • Pomiar masy ciała i  wzrostu w  bieliźnie i  bez butów
    • wyliczenie BMI
  • Zmiany skórne
    • suchość skóry
    • odparzenia
    • świąd uogólniony
    • wyprysk
    • zakażenia skóry
    • wypadanie włosów
    • trądzik
    • zaburzenia pigmentacji
    • meszek płodowy (włosy lanugo)
    • żółte zabarwienie w  przypadku hiperkarotynemii
    • petocjewybroczyny (petechiae)
    • żywe przebarwienia
    • objaw Russella: modzele na palcu lub grzbiecie dłoni po częstym wywoływaniu wymiotów
  • Możliwe odwodnienie
  • Objawy ze strony przewodu pokarmowego, np.:
    • rozdęty brzuch
    • zmienionazaburzona perystaltyka jelit
    • zaparcia
    • ból nadbrzuszaw nadbrzuszu, uczucie pełności
    • rzadko ostry brzuch z  ekstremalnym powiększeniem żołądka
  • SerceUkład i naczynia krwionośnekrążenia
    • Jadłowstręt psychiczny często współwystępuje z  wypadaniem płatka zastawki mitralnej.
    • możliwa wyraźna bradykardia (np. częstość akcji serca 40–60 uderzeń na minutę) i  niedociśnienie (np. ciśnienie tętnicze 75/55  mmHg)
    • często akrocyjanoza (sinica kończyn) (objaw Raynauda)
    • Temperatura ciała może być obniżona (pacjent łatwo marznie).
    • zwiększone ryzyko odmrożeń przy ekspozycji na zimno
  • Jama ustna, gruczoły ślinowe
    • Wyraźna próchnica zębów?; Momożliwe przyczyny:
      • uszkodzenie szkliwa spowodowane działaniem kwasu żołądkowego przy częstych wymiotach
      • nadmierne spożycie słodkich pokarmów w  ramach objadania się
      • Post zwiększa stężenie fosforanów w  ślinie i  sprzyja tworzeniu się płytki nazębnej.
      • Zmniejszona produkcja śliny spowodowana lekami moczopędnymi lub przeczyszczającymi może prowadzić do  kserostomii.
      • celowo nieleczona próchnica, np. w  celu utrudnienia jedzenia
      • fobia stomatologiczna
    • zapalenie dziąseł i  przyzębicabia spowodowane niedożywieniem lub nieprawidłowym żywieniem
    • inne konsekwencje częstych wymiotów
      • nadżerki błony śluzowej
      • powiększenie ślinianek przyusznych i  ślinianek u  nasady języka
  • Ogólny test siły   
    • W  teście przysiadu chorego prosi się o  przykucnięcie i  wstanie bez użycia rąk.5.

Badania uzupełniające w  praktyce lekarza rodzinnego

Testy laboratoryjne

Wskazania do skierowania do specjalisty

  • Często wymagana jest intensywna profesjonalna pomoc.
  • W  większości przypadków możliwe jest dobrowolne leczenie w  warunkach ambulatoryjnych lub w klinice oddziale dziennejdziennym.
  • Ewent.Ewentualnie w  porozumieniu zez dietetykiem
    • doświadczenie w  pracy z  chorymi na jadłowstręt psychiczny
    • ścisła współpraca z  psychoterapeutami
  • Konsultacje stomatologiczne
    • regularne kontrole pod kątem późniejszych uszkodzeń szkliwa i  ozębnej (patrz również sekcja Badanie przedmiotowe).

Wskazania do hospitalizacji

  • Leczenie szpitalne należy podjąć, jeśli spełnione jest co najmniej jedno z  poniższych kryteriów:
    • szybka lub trwała utrata masy ciała (>>20% w  ciągu 6 miesięcy)
    • ciężka niedowaga (BMI <15 kg m>2 lub poniżej 3. percentyla właściwego dla wieku u  dzieci i  młodzieży)
    • bezwzględne wskazanie do hospitalizacji to wartość wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI) poniżej 12 (względne wskazanie przy BMI poniżej 15)
    • utrzymująca się utrata masy ciała lub niewystarczający przyrost masy ciała w  ciągu 3 miesięcy (w  przypadku dzieci i  młodzieży wcześniej) pomimo leczenia ambulatoryjnego lub w klinice oddziale dziennejdziennym
    • Czynniki społeczne lub rodzinne, które poważnie utrudniają proces powrotu do zdrowia (np. izolacja społeczna, problematyczna sytuacja rodzinna, niewystarczające wsparcie społeczne).
    • istotne współwystępujące choroby psychiczne (depresja, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne)
    • myśli i tendencje samobójcze
    • Ciężkie objawy bulimii (np. nadużywanie środków przeczyszczających/moczopędnych, ciężkie napadowe objadanie się z  wymiotami) lub nadmierna potrzeba aktywności fizycznej, których nie można opanować w  warunkach ambulatoryjnych.
    • zagropowikłania ogólnomedyczne (np. hipotermia, bradykardia <45/min, ortostatyczne spadki ciśnienia, omdlenia, hipoglikemia, hipokaliemia <3 mmol/l, hipofosfatemia <2 mmol/l, zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, arytmie serca, wydłużenie fizyczneQTc) lubi inne powikłania groźne dla życia
    • niewielkiniewielka świadomość choroby (zaprzeczanie chorobie, zupełny brak krytycyzmu co do choroby i jej skutków)
    • przeciążenie w  warunkach ambulatoryjnych
      • niewystarczająco ustrukturyzowane wytyczne (struktura posiłków, ilość jedzenia, informacje zwrotne na temat zachowań w  zakresie odżywiania, budowanie motywacji)
      • u  dzieci i  młodzieży: brak zasobów rodzinnych
    • konieczność leczenia przez wielospecjalistyczny zespół z  zastosowaniem typowych dla szpitala metod leczenia (psychosomatyczne/psychiatryczne leczenie szpitalne)
  • Leczenie szpitalne powinno być prowadzone w  placówkach, które mogą zaoferować specjalistyczny, multimodalny program leczenia.
  • Wymienione kryteria stanowią też podstawę do ewentualnej hospitalizacji wbrew woli (po ukończeniu 16. roku życia pacjent powinien wyrazić zgodę na hospitalizację). W praktyce, w przypadkach konieczności hospitalizacji bez zgody pacjenta z zaburzeniami odżywiania, stosuje się zgodnie z ustawą tryb wnioskowy w oparciu o art. 29 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego.

Opieka i  przymusowe leczenie szpitalne

  • Opieka prawna
    • Jako możliwy pierwszy krok kontroli sprawowanej przez osobę trzecią, np. jeśli osoba chora:
      • nie jest w  stanie w  sposób wystarczający o  siebie zadbać
      • zakończyła leczenie stacjonarne z  niedowagą
    • Opiekun prawny powinien podejmować decyzje związane z  opieką zdrowotną i  umieszczaniem osoby chorej w  placówkach.
      • Opiekun prawny może wystąpić o  przymusowe leczenie szpitalne.
      • Przymusowe leczenie jest możliwe nie tylko w  szpitalach psychiatrycznych, ale także w  innych szpitalach i  placówkach.
    • Powinna zostać ustanowiona na okres co najmniej od 3 do 6 miesięcy, aby umożliwić stabilizację stanu zdrowia.
    • Profesjonalni opiekunowie powinni mieć doświadczenie w  pracy z  osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny.
    • Członkowie rodziny są znacznie obciążeni psychicznie i  są uwikłani w  nierzadko bardzo skomplikowaną dynamikę relacji rodzinnych. To często stanowi argument przeciwko sprawowaniu opieki przez członków rodziny.
  • Przymusowe leczenie może odbywać się wyłącznie w  warunkach stacjonarnychszpitalnych i  tylko jako środek ostateczny, jeśli zaburzenia odżywiania osiągną nasilenie zagrażające życiu.
    • Należy starannie rozważyć konieczność leczenia przymusowego na tle innych form postępowania klinicznego przebiegającego ze ścisłym nadzorem.
    • Poczucie bezradności ze strony osoby prowadzącej leczenie lub krewnych nie uzasadnia przymusowego leczenia.
    • Interwencje powinny odbywać się w  specjalistycznym ośrodku.
  • Przymusowe karmienie i  unieruchomienie
    • Może być konieczne, jeśli osoby ze skrajnym niedożywieniem nie dostrzegają już zagrożenia dla swojej osoby, a  jednocześnie odczuwają ogromny strachlęk przed jedzeniem.
      • zwiększona śmiertelność przy BMI <13 (brak realnej szansy na odwrócenie stanu bez sztucznego odżywiania)>
      • BMI <12: śmiertelność na poziomie 20% w ciągu 9 lat><12
    • w przypadku koniecznego długoterminowego żywienia przez zgłębnik, ewentualnie również założenie PEG
    • ewentualnie również przy wyższych wartościach BMI, np. w  przypadku:

Poradnie

  • Oferta łatwo dostępnych konsultacji ułatwia chorym skorzystanie z  profesjonalnej pomocy.
  • Edukacja na temat zaburzeń odżywiania
  • Skierowanie na leczenie psychoterapeutyczne
  • Konsultanci powinni mieć doświadczenie w  pracy z  osobami chorymi na jadłowstręt psychiczny.

TerapiaLeczenie

Cele terapiileczenia

  • Odpowiednia edukacja pacjenta i  — w  przypadku małoletnich — jego rodziców/opiekunów prawnych na temat choroby i  planu leczenia
  • Tworzenie sojuszu terapeutycznego z  chorym
  • Z  reguły ostrożny i  realistyczny przyrost masy ciała przy stałej (cotygodniowej) kontroli wagi
  • Remisja fizycznych chorób wtórnych
  • Normalizacja aktywności fizycznej
  • Poradzenie sobie z  trudnościami natury psychicznej
  • Uniknięcie utrwalenia zaburzeń odżywiania

TerapiaLeczenie stacjonarnastacjonarne (internistycznainternistyczne i psychoterapeutyczna psychoterapeutyczne)

  • Przywrócenie równowagi w  gospodarce płynów i elektrolitówwodno-elektrolitowej
  • Zintensyfikowana opieka dentystyczna (w  razie potrzeby)
  • Stabilizacja przyjmowania pokarmów i  masy ciała
  • Wspieranie rozwoju autonomii
  • Wzmocnienie poczucia własnej wartości i  samooceny
  • Elastyczna kontrola: tak dużo autonomii, jak to możliwe, tak dużo kontroli, jak to konieczne

Ogólne informacje o terapii leczeniu

  • Leczenie powinno być ukierunkowane na określone zaburzenie i  uwzględniać fizyczne aspekty choroby.
  • Propozycja leczenia na wczesnym etapie choroby w  celu uniknięcia przejścia w  stan przewlekły
  • Dążenie do ciągłości leczenia
  • Ścisłe konsultacje pomiędzy osobami prowadzącymi leczenie (terapeuci w  prywatnej praktyce, poradnie, kliniki, lekarze rodzinni)
    • zwłaszcza podczas przejścia do form terapii o  mniej rygorystycznym nadzorze (wysokie ryzyko nawrotu!)
  • Najskuteczniejszą metodą leczenia zaburzeń odżywiania jest psychoterapia.
    • Podstawą terapii jest połączenie psychoterapii i  ustrukturyzowanego dalszego postępowania w  ramach podstawowej opieki zdrowotnej.6.
  • Jako terapia indywidualna, grupowa lub rodzinna
  • W  razie potrzeby dodatkowa terapia żywieniowa i  doradztwo żywieniowe

Motywacja chorego

  • Pacjenci z  jadłowstrętem psychicznym mają zazwyczaj bardzo ambiwalentny stosunek do zmiany masy ciała i  nawyków żywieniowych.
    • Osoby prowadzące leczenie powinny zatem skupić się na pracy nad motywacją i  ambiwalencją oraz pamiętać o  tym aspekcie na każdym etapie leczenia.
  • U  dzieci i  młodzieży
    • Poinformowanie opiekunów prawnych lub bliskich krewnych i  włączenie ich w  leczenie

Elementy psychoterapii swoistej dla zaburzenia

Terapeutyczne zakresy docelowe

  • Zmiana zachowania
    • normalizacja zachowań w  zakresie odżywiania, zaprzestanie wymiotów, itp.
  • Psychoedukacja
    • edukacja na temat zdrowego odżywiania, potrzeb żywieniowych organizmu i  somatycznych konsekwencji zaburzeń odżywiania
  • Procesy poznawcze
    • kwestionowanie podstawowych dysfunkcyjnych wzorców myślenia, takich jak „mogę być szczęśliwy/-a tylko wtedy, gdy jestem szczupły/-a”
  • Emocje
    • rozpoznanie związku między zachowaniami związanymi z  jedzeniem a  leżącymi u  ich podstaw uczuciami, takimi jak wstyd, smutek, złość, itp.
  • Relacje
    • analiza relacji z  innymi osobami i  roli zaburzeń odżywiania w  tych interakcjach

Czynniki motywujące osoby chore na jadłowstręt psychiczny do powrotu do zdrowia

  • Doświadczenie witalności
    • czucie radości, koncentracji, spontaniczności lub energii
  • Doświadczenie autonomii
    • podjęcie samodzielnej decyzji o  powrocie do zdrowia we własnym interesie; wykształcenie poczucia, że pacjent jest zdolny poradzić sobie z  problemami; samostanowienie
  • Doświadczenie wglądu
    • dokładne rozpoznanie tego, czego pacjent potrzebuje, aby być zadowolonym z  życia; dostrzeganie nowych niuansów w  życiu; wyznaczanie mniejszych, realistycznych celów; pogłębienie samoświadomości
  • Doświadczanie negatywnych następstw jadłowstrętu psychicznego
    • obawa przed brakiem możliwości planowania własnej przyszłości
    • martwienie się wpływem choroby na własne dzieci
    • uczucie bycia chorym lub otyłym
    • wycofanie się z  życia społecznego
    • dolegliwości fizyczne wynikające z  choroby

Zalecenia dla pacjentów

Dieta

  • Specjalistyczne ośrodki opracowują plan żywieniowy.
    • Opracowanie planu żywieniowego i  wszelkie jego modyfikacje w  miarę możliwości przez wyspecjalizowany ośrodek (np. specjalistyczną poradnię lub specjalistyczną praktykę pediatryczną)
  • Planowanie żywienia obejmuje m. in.:
    • normalizację struktury i  składu posiłków
    • indywidualnie dostosowany wzrost dziennego spożycia kalorii
    • unormowanie masy ciała jako cel leczenia
  • Komunikacja z  pacjentem
    • Osoby prowadzące leczenie i  krewni nie powinni z  chorym omawiać kwestii kalorii.
    • Powinni raczej podkreślać, że odpowiednia ilość jedzenia jest niezbędna i  stanowi bezpieczną terapię jadłowstrętu psychicznego.
    • Nie należy stawiać zbyt wysokich wymagań i  oczekiwań w  zakresie przestrzegania planu żywieniowego. Należy to postrzegać raczej jako cel, do którego należy dążyć.

W  praktyce lekarza rodzinnego

  • W  miarę możliwości planowanie terapii przez specjalistyczny ośrodek (patrz wyżej)

Podstawowe elementy programu terapeutycznego

  • Samopomoc pod nadzorem innej osoby
    • Nie może zastąpić psychoterapii swoistej dla zaburzenia, ale może być przydatna jako pierwszy krok.
  • Planowanie żywienia (patrz wyżej)
  • Dzienniczek napadów objadania się/wymiotów
  • Aktywność fizyczna/sport
    • ewent.ewentualnie dzienniczekprowadzenie dzienniczka aktywności
  • Skupienie uwagi na tu i  teraz, na funkcjonowaniuwystępowaniu zaburzonychnieprawidłowych zachowań żywieniowych i  na kształtowaniu relacji
  • Somatyczna kontrola przebiegu choroby
    • klarowne uzgodnienia dotyczące masy ciała i  ważenia
    • To samo dotyczy badań krwi.

Praca z  rodziną

  • Niezależnie od wieku pacjenta, ważna jest współpraca z  jego rodziną. Jednocześnie należy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby pacjenta.
  • W  rodzinie często występuje poczucie winy i  wstydu. Dotyczy to zarówno rodziców/opiekunów prawnych, jak i  dzieci pacjentów z  zaburzeniami odżywiania.
  • Rozmowy z rodziną członkami rodziny powinny mieć na celu redukcję tych odczuć i  stworzenie w  rodzinie atmosfery, w  której rodzice/opiekunowie prawni i  inne zaangażowane osoby mogą optymalnie wspierać pacjenta w  znalezieniu niezbędnej motywacji i  siły do uwolnienia się od zaburzeń odżywiania.
  • Wszystkie informacje należy przekazywać w  ramach wspólnych rozmów.
    • nigdy za plecami pacjentów

Farmakoterapia

Równowaga elektrolitowa

  • Hipokalemia
    • regularna kontrola stężenia potasu
    • EKG z wynikiem badania oceną rytmu
    • wyrównanie poprzez doustne przyjmowanie potasu aż do unormowania jego poziomu
  • Hiponatremia
    • możliwe przyczyny: polidypsja, SIADH (patrz powywyżej)
    • w  przypadku polidypsji: dążenie do normalizacji spożycia wody
    • Terapiawięcej pozao tym przebiega jakleczniu w  artykułach SIADH i  Hiponatremia.

Żelazo i  witaminy

  • Uzupełnienie żelaza tylko przy niskim poziomie stężeniu ferrytyny
  • Niedobory witamin należy uzupełniać przede wszystkim poprzez zbilansowaną dietę.
  • Ewent.Ewentualnie suplementacja wapnia i  witaminy D w  celu profilaktyki osteoporozy
  • Jeśli występują kliniczne objawy niedoboru witamin, wskazana może być ich suplementacja.

Antykoncepcja hormonalna

  • Jeśli brak miesiączki się utrzymuje, preparat estrogenowy/progesteronowy nie jest rozwiązaniem ukierunkowanym na przyczynę.
  • Jeśli istnieje potrzeba bezpiecznej metody antykoncepcji, można zastosować doustne środki antykoncepcyjne. Wydaje się, że łagodzą one wywołaną niedożywieniem utratę gęstości kości u  pacjentek z  jadłowstrętem psychicznym.7.

Zapobieganie

Podstawowe zasady

  • Wzmocnienie umiejętności funkcjonowania w życiowychyciu codziennym młodych ludzi.
  • Wspieranie poczucia własnej wartości
  • Krytyczne podejście do mediów i  promowanego w  nich ideału piękna
  • Nauka radzenia sobie z  uczuciami
  • Rozwój pozytywnego stosunku do własnego ciała

Dieta i  sport z  wyczuciem proporcji

  • Jeśli dieta jest konieczna do zmniejszenia masy ciała u  młodych kobiet, należy ją stosować ostrożnie. „NormalnaZdrowa dieta” może łatwo wymknąć się spod kontroli i  przyczynić się do rozwoju zaburzeń odżywiania. To samo dotyczy aktywności fizycznej (więcej informacji można znaleźć w  artykule Aktywność fizyczna a  zdrowie psychiczne).

Przebieg, powikłania i  rokowanie

Przebieg

  • Choroba może od samego początku nosić znamiona bulimii, a  zachowania takie jak objadanie się, wymioty i  nadmierna aktywność fizyczna częściej rozwijają się z  czasem.
  • Proces zdrowienia zwykle trwa wiele miesięcy, a  nawet lat.

Czynniki mogące przyczyniać się do przewlekłego przebiegu choroby

  • Głód
    • Osoby, które się głodzą, nie potrafią skupić uwagi przez dłuższy czas, ponieważ nieustannie myślą o  jedzeniu i je poszukują wyszukujągo. Skupienie się na jedzeniu zawęża pole zainteresowań i  prowadzi do izolacji społecznej.
  • Dolegliwości trawienne
    • Wskutek opóźnionego opróżniania jelit/przewlekłych zaparć, które występują w  wyniku nieprawidłowego żywienia, pojawia się uczucie pełności, które nasila chęć, by kontynuować dietę.
  • Zaburzony wzorzec ciała
    • Prowadzi to do tego,uczucia żeutraty kontroli nawet przy niewielkim przyroście masy ciała osoby chore na jadłowstręt psychiczny czują, że tracą kontrolę.
    • ogromny strach przed przybraniem na wadze i  zmianą obrazu ciała
  • Nierozwiązane konflikty rodzinne mogą przyczyniać się do rozwoju przewlekłej postaci tej choroby.
  • Pacjent może czerpać ze swojego środowiska wtórne korzyści z  choroby.

Powikłania

Powikłania sercowo-naczyniowe

  • Hipotonia ortostatyczna
  • Arytmie serca
    • bradykardia (ok. 40% przypadków)
    • wydłużenie odstępu QT
      • z  powodu  hipokalemii lub hipomagnezemii lub również wywołane lekami (np. metoklopramidem)
      • możliwe również bez zaburzeń elektrolitowych (czynniki predysponujące: niska masa ciała, niskie BMI, szybka utrata masy ciała)
      • diagnostyka różnicowa: wrodzony zespół długiego QT
    • zwiększona dyspersja QT (różnica między najdłuższym i  najkrótszym odstępem QT)
    • zmniejszona zmienność częstości akcji serca
  • Przerost lewej komory serca
  • Wysięk osierdziowy w  hiperproteinemii
  • Zespół ponownego odżywienia
    • niewydolność sercowo-naczyniowa na początku fazy karmienia u  osób z  ciężkim jadłowstrętem psychicznym
    • Zwiększone spożycie glukozy prowadzi do zwiększonego wydzielania insuliny. Powoduje to szybkie przenikanie fosforanów, magnezu i  potasu do komórki. Pozakomórkowy niedobór fosforanów prowadzi do braku ATP, co skutkuje zmniejszoną kurczliwością mięśni i  frakcją wyrzutową serca.
    • Zbyt szybkie przyjmowanie płynów może również przeciążyć mięsień sercowy.

Schorzenia związane z  równowagą wodno-elektrolitową

  • Odwodnienie, wstrząs hipowolemiczny
  • Rzekomy zespół Schwartza-Barttera
    • wtórny hiperaldosteronizm
      • wskutek przewlekłego odwodnienia
      • wskutek nadużywania środków przeczyszczających lub moczopędnych
    • charakteryzuje się:
    • UwagaUWAGA: Po odstawieniu leków moczopędnych i  po nawodnieniu może szybko wystąpić obrzęk i  przeciążenie mięśnia sercowego.

Powikłania neurologiczne

  • Napady drgawek spowodowane hipoglikemią
  • Deficyty poznawcze
    • W  późniejszych stadiach dochodzi do upośledzenia kształtowania się wolnej woli i  negacji zagrożenia związanego z  obecnym stanem fizycznym.
    • Wówczas zmianaZmiana zachowania nie jest wówczas możliwa bez udziału osób trzecich i ewentualnych  ewentualnego stosowaniestosowania środków przymusu.
  • Majaczenie jako możliwa konsekwencja zbyt szybkiego spożycia glukozy lub płynów (zespół ponownego odżywienia)

Osteoporoza

  • W  około 1/3 przypadków
  • Trwale zwiększone ryzyko złamań aż do starości

Zaburzenia czynności wątroby

  • Zmniejszona glukogenezaglukoneogeneza
  • Skłonność do krwawień (upośledzenie wydzielania czynników krzepnięcia)
  • Niewydolność wątroby

Inne

  • Brak miesiączki u ok. około 15% chorujących kobiet
  • Niewydolność nerek
  • Ból w  klatce piersiowej, który może przypominać ostry zespół wieńcowy.
  • Niedokrwistość (normocytarna) w ok. około 40% przypadków
  • Hipotermia (<36°c) w ok. 20% przypadków><36° C) w około 20% przypadków
  • Zwiększone ryzyko zakażeń
    • nawet na wczesnym etapie przywrócenia normalnej diety
  • Zwiększone ryzyko powikłań w  przypadku znieczulenia ogólnego

Rokowanie

  • Około połowa osób chorujących całkowicie powraca do zdrowia, u  30% następuje poprawa, a  u  20% choroba ma przewlekły przebieg.
  • Śmiertelność około 1–8%
    • Rokowanie jest mniej korzystne u  dorosłych z  jadłowstrętem psychicznym.
    • Choroba o  najwyższym wskaźniku umieralności wśród młodych dorosłych (wskaźnik umieralności do 20%)
    • Przyczyną śmiercizgonu jest zwykle niedożywienie z  ostrymi, zwykle sercowymi powikłaniami, lub samobójstwo.
    • Przewlekły jadłowstręt psychiczny zwiększa ryzyko zgonu, ponieważ w  wyniku przewlekłego niedożywienia dochodzi do uszkodzenia kluczowych narządów.
  • Rokowanie jest lepsze w  przypadku wystąpienia choroby w  okresie dojrzewania niż w  przypadku wystąpienia jej w  wieku dorosłym, ale wydaje się nieco mniej korzystne w  przypadku wystąpienia przed okresem dojrzewania.
  • Czas trwania choroby koreluje ze śmiertelnością.
    • Śmiertelność w  przypadku jadłowstrętu psychicznego jest trzykrotnie wyższa w  porównaniu z  populacją ogólną i  siedmiokrotnie wyższa, jeśli choroba trwa dłużej niż 15 lat.8.
  • WieluU wielu chorych doświadczawystępują nawrotównawroty.
  • Korzystne czynniki prognostyczne
    • początek choroby w  młodym wieku (w  okresie pokwitania, przy czym początek przed okresem pokwitania wydaje się nieco mniej korzystny)
    • wczesne rozpoczęcie terapiileczenia
  • Czynniki niekorzystne prognostycznie
    • wymiotowaniewymioty
    • bulimia
    • gwałtowna utrata masy ciała
    • przewlekły przebieg
      • Jeśli choroba występuje od dawna i  doszło do licznych hospitalizacji, rokowanie jest niekorzystne.
    • zaburzenia rozwojowe przed wystąpieniem choroby

Dalsze postępowanie

  • Regularna kontrola przez psychoterapeutę prowadzącego leczenie przez co najmniej 1 rok
  • Regularne kontrolne badania lekarskie zgodnie z  zaleceniami leczącego ośrodka. Zazwyczaj obejmują one:
    • pomiar masy ciała, stan odżywienia
    • elektrolity i, w  razie potrzeby, inne parametry laboratoryjne (patrz wyżej)
    • ciśnienie tętnicze
    • EKG
    • ewent.stężenie witaminywitamin i  ferrytynęferrytyny

Informacje dla pacjentów

Informacje dla pacjentów w  Deximed

Źródła

  • Baranowska B. Zaburzenia zachowania związane z odżywianiem - Cz. I: Jadłowstręt psychiczny łac., ang. anorexia nervosa. Medycyna praktyczna. (dostęp 26.11.2023) mp.pl

Piśmiennictwo

  1. Eating Disorders Victoria. Classifying eating disorders - DSM-5. Abbotsford Vic, 25.11.2016.  https://www.eatingdisorders.org.au/eating-disorders/what-is-an-eating-disorder/classifying-eating-disorders/dsm-5" href="https://www.eatingdisorders.org.au/eating-disorders/what-is-an-eating-disorder/classifying-eating-disorders/dsm-5" target="_blank">www.eatingdisorders.org.au
  2. Ernst V, Bürger A, Hammerle F. Prevalence and severity of eating disorders: A comparison of DSM-IV and DSM-5 among German adolescents. Int J Eat Disord 2017; 50: 1255-1263. PMID: 28963857  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=28963857[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=28963857[uid]" target="_blank">PubMed
  3. Hoek HW. Review of the worldwide epidemiology of eating disorders. Curr Opin Psychiatry 2016; 29(6): 336-9. PMID: 27608181  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=27608181[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=27608181[uid]" target="_blank">PubMed
  4. Zerwas S, Larsen JT, Petersen L, et al. The incidence of eating disorders in a Danish register study: Associations with suicide risk and mortality. J Psychiatr Res 2015; 65: 16-22. PMID: 25958083  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=25958083[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=25958083[uid]" target="_blank">PubMed
  5. Treasure J. A guide to the medical risk assessment for eating disorders.  https://www.kcl.ac.uk/academic-psychiatry/assets/guide-for-medical-risk-assessment-december-2012.pdf" href="https://www.kcl.ac.uk/academic-psychiatry/assets/guide-for-medical-risk-assessment-december-2012.pdf" target="_blank">www.kcl.ac.uk
  6. Zipfel S, Wild B, Gross G, et al. Focal psychodynamic therapy, cognitive behaviour therapy, and optimised treatment as usual in outpatients with anorexia nervosa (ANTOP study): randomised controlled trial. Lancet 2013. doi:10.1016/S0140-6736(13)61746-8 DOI
  7. Maïmoun L, Renard E, Lefebvre P, et al. Oral contraceptives partially protect from bone loss in young women with anorexia nervosa. Fertil Steril 2019; 111: 1020-9. PMID: 30922647  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=30922647[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=30922647[uid]" target="_blank">PubMed
  8. Franko DL, Keshaviah A, Eddy KT, et al. A longitudinal investigation of mortality in anorexia nervosa and bulimia Nervosa. Am J Psychiatry 2013;170:917-925. doi:10.1176/appi.ajp.2013.12070868 DOI

Autorzy

  • Karolina Pogorzelska, lekarz, w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (recenzent)
  • Sławomir Chlabicz, Prof. dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (redaktor)
  • Thomas M. Heim, drDr n. med., dziennikarz naukowy, Fryburg



F50; F500; F5000 posta Postać; F5001; F5008; F501
AnorexieAnoreksja; EssstörungZaburzenia jedzenia; MagersuchtJadłowstręt psychiczny; GestörtesZaburzony Selbstbildobraz siebie; EingebildetesWyimaginowana Übergewichtotyłość; GewichtsabnahmeUtrata wagi; SelbstinduzierterSamoindukowana Gewichtsverlustutrata masy ciała; SelbstinduziertesWywoływanie Erbrechenwymiotów; LaxanzienabususNadużywanie środków przeczyszczających; LaxantienabususNadużywanie leków moczopędnych; DiuretikaabususOdmowa jedzenia; NahrungsmittelverweigerungPoczucie niższości; MinderwertigkeitsgefühleObsesyjne myśli; ZwangsgedankenNadmierne owłosienie; FlaumbehaarungLanugo; LanugohaarNiedożywienie; UnterernährungBrak menstruacji; Amenorrhö;Kwestionariusz SCOFF; ErnährungsplanPlan żywienia; TagebuchDzienniczek Essanfällenapadów objadania się; TagebuchDzienniczek Erbrechenwymiotów
Jadłowstręt psychiczny (anoreksja)
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja: Jadłowstręt psychiczny (anoreksja) charakteryzuje się długotrwałym ograniczaniem przyjmowania kalorycznych pokarmów, którego efektem jest masa ciała wyraźnie poniżej oczekiwanej normy; u  pacjentów występuje również intensywny lęk przed przyrostem masy ciała lub uporczywe zachowania, które kolidują z  przyrostem masy ciała, nawet gdy masa ciała jest znacząco niska, a  także zaburzone postrzeganie własnej masy ciała lub sylwetki, nadmierny wpływ masy ciała i  sylwetki na samoocenę lub utrzymujące się negowanie powagi sytuacji związanej z  aktualnie niską masą ciała.
Medibas Polska (staging)
Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa)
/link/66a4308486c64fd18666ffc6b4299d14.aspx
/link/66a4308486c64fd18666ffc6b4299d14.aspx
jadlowstret-psychiczny-anorexia-nervosa
SiteDisease
Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa)
K.Reinhardt@gesinform.de
Klive.Reinhardt@gesinformcom#dr.dedabrowska@wp.pl
pl
pl
pl