Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Nietolerancja pokarmowa u dzieci, niejasnao niejasnej etiologii

Informacje ogólne

Definicja

  • NietolerancjeNadwrażliwości pokarmowe (termin ogólny) obejmują wszystkie nietoksyczne reakcje na żywność i  dzielą się na dwie główne grupy1-2:
    1. alergie (reakcje immunologiczne)
    2. nietolerancje (reakcje nieimmunologiczne)3
  • Alergie dzielą się na reakcje IgE-zależne i  IgE-niezależne lub mieszane (połączenie obu typów).
    • Alergie IgE-zależne to reakcje na alergen pokarmowy z  wytworzeniem swoistych przeciwciał IgE.
    • Reakcje IgE-niezależne, to zwykle składają się z reakcjireakcje, w  których pośredniczą limfocyty T.
  • Nietolerancje obejmują defektyreakcje enzymatyczne, a także efekty farmakologiczne i  psychologiczne, spowodowane przez żywność i niezdefiniowanelub mechanizmyinne, niesklasyfikowane substancje.
    • Nie wpływają one na układ immunologiczny.

Przewlekłe objawysymptomy bez jednoznacznie podejrzewanego pokarmu wyzwalającego objawy

Częstość występowania

  • Wielu pacjentów zgłasza nietolerancję pokarmową. W brytyjskim badaniu 20% populacji zgłosiło nietolerancję pokarmową. Dokładniejsza analiza tej grupy wykazała, że mniej niż 2% faktycznie w sposób patologiczny reagowało na żywność1. OdpowiednieW badanieanalogicznym niemieckiebadaniu wykazałoniemieckim towykazano samopodobną zależność, z  rzeczywistą chorobowością wynoszącą 3,6%.24.
  • Predyspozycje rodzinne są powszechne.
  • Alergia/nietolerancja pokarmowa zwykle pojawia się po raz pierwszy w  wieku 2 lat.35.
    • Wyłączone są te reakcje pokarmowe, które występują w  wyniku reakcji krzyżowych z  pyłkami roślin u osób cierpiących naz alergięą na pyłki i staj ujawniają się widocznew późniejniejszym wieku. Są one również nazywane wtórnymi alergiami pokarmowymi.

Rozważania diagnostyczne

  • Większość pokarmów może wywoływać alergię/nietolerancję pokarmową. Jednak w  przypadku dzieci tylko kilka pokarmów jest odpowiedzialnych za większość reakcji odpowiedzialne są poniższe produkty:
    • mleko, jaja, ryby, orzechy, rzadziej soja i  pszenica46
  • Najczęstszą reakcję wywołuje mleko.
    • Około 2,5% wszystkich małych dzieci reaguje nadwrażliwością na mleko.7-8.
    • Rozwój tolerancji jest szybki i  większość dzieci przezwycięża alergię/nietolerancję na mleko w  wieku 4–5 lat59 i  alergię na jaja w  wieku 7–8  lat.
    • Ale są też dzieci, które nie rozwijają tolerancji.
  • Alergie na ryby i  orzechy mają tendencję do utrzymywania się.

Formy prezentacjiObjawy

  • ObjawySymptomy mogą dotykadotyczyć prawie każdego układu narządów, ale objawy skórne i  żołądkowo-jelitowe są najpowszechniejsze i  równie częste.67.
  • Zwykle występuje więcej niż jeden objaw.
  • Typowe objawy to zaostrzenie wyprysku atopowego, pokrzywka, inne wysypki skórne, wymioty, biegunka, zaparcia i  ból brzucha. Należy Jednakjednak pamiętać, że u dzieciństwie objawy te mogą mieć również zupełnie inne przyczyny.
  • Obrzęk naczynioruchowy lub reakcje anafilaktyczne są bardziej swoistymi, ale nie tak częstymi objawami alergii.
  • Mogą również wystąpić objawy ze strony układu oddechowego, takie jak niedrożnośćskurcz oskrzeli.
  • Alergie lubmogą niedobór wzrostu; jednak ten ostatni może bypowodować również niedobór wzrostu, choć może on być spowodowany także nieprawidłowym odżywianiem.

Strategia diagnostyczna

  • U dzieci z  bardziej określonymikonkretnymi, epizodycznymi objawami związanymi z  niektórymi pokarmami, które reagują stosunkowo silnie, rozpoznanie można często ustalić na podstawie wywiadu lekarskiego i  testów alergicznych, tj. oznaczenia IgE i/lub testuskórnych punktowegotestów punktowych. Należy pamiętać, że dodatni wynik testu IgE i testu testów punktowegopunktowych ma znaczenie tylko w  przypadku odpowiadających muim objawów klinicznych.
  • Jeśli rozpoznanie pozostaje niepewne, można przeprowadziwprowadzić dietę eliminacyjną i/lub testpróbę wywołania reakcji pokarmowejprowokacyjną. TestyPróby wywołania reakcjiprowokacyjne u dzieci z  epizodycznymi objawami powinny być jednak przeprowadzane przez pediatrę/alergologa w szpitalu lub ambulatoryjnie, ze względu na ryzyko wystąpienia ciężkich reakcji; konieczne jest przeprowadzanie próby w odpowiednich warunkach i przez osobę posiadającą doświadczenie w skutecznym leczeniu zagrażającej życiu anafilaksji.710.
  • Należy zadbać o  to, aby u jak u najmniejszej liczby dzieci rozpoznanie alergii/nietolerancji pokarmowej było nieprawidłowe, aby nie musiały one żystosować z niepotrzebnąniepotrzebnej dietądiety eliminacyjnej.
    • Jednocześnie ważne jest, aby wziąć pod uwagę możliwość nierozpoznanej alergii/nietolerancji pokarmowej u dzieci z  przewlekłymi objawami.

Niebezpieczny przebieg wymagający leczenia

Wywiad lekarski

  • W centrumPodstawą diagnostyki znajduje sięjest wywiad lekarski. Jednak mnogość nieswoistych objawów prowadzi do niepewnych rozpoznań opartych na objawachobrazie klinicznym.
  • Należy zauważyć, że przy teściepróbach wywołaniaprowokacyjnych reakcji prowadzonymprowadzonych metodą podwójnie ślepej próby, zwykle tylko 10–50% zgłaszanych przez pacjentów reakcji pokarmowych jest rozpoznawanych jako alergia/nietolerancja pokarmowa, nawet jeśli dostarczonezebrane wcześniej informacje sugerują alergię/nietolerancję pokarmową.1,811-12.
  • Niektóre z  rozbieżności można oczywiście przypisać szybkiemu rozwojowi tolerancji w  dzieciństwie, ale pokazują one również, że choroby nie można rozpoznać wyłącznie na podstawie wywiadu lekarskiegoi badania fizykalnego.

Testy laboratoryjne

  • Brakuje dobrych testów laboratoryjnych.
    • Nie ma prawie żadnych testów laboratoryjnych, które mogą rozpoznać reakcje pokarmowe wywołane przez immunologię innąinne niż reakcja IgE-zależna (wyjątek: np. diagnostyka celiakii i  test genetyczny na nietolerancję laktozy).
    • Dlatego choroby nie można rozpoznać wyłącznie na podstawie badań laboratoryjnych.
  • Testy alergiczne na reakcje IgE-zależne
    • skórne testy punktowe na skórze  i  odpowiednia reakcja kliniczna na żywnośćpokarm
    • wykrywanie swoistych immunoglobulin E we krwi (RAST - test radioalergoseparacji) i  odpowiednia reakcja kliniczna na pokarm
    • Czułość i  swoistość różnią się w  zależności od badanego alergenu; są one najlepszenajwyższe w  przypadku ryb, a najgorszenajniższe w  przypadku owoców i  warzyw.
  • Celiakia
  • Reakcje enzymatyczne
    • Test obciążenieenia laktozą i  inne swoiste testy (np. test obciążenia fruktozą) można wykorzystać do wykrywaniadiagnostyki reakcji enzymatycznych.
    • Genetyczny niedobór laktazy można wykryć za pomocą testów genetycznych.

Diety eliminacyjne i testy próby wywołania reakcji pokarmowejprowokacyjne

  • Diety wykluczająceeliminacyjne i testy próby wywołania reakcji pokarmowejprowokacyjne są często niezbędnym uzupełnieniem wywiadu i  badań laboratoryjnych w  diagnostyce alergii/nietolerancji pokarmowych.
  • W przypadku dzieci z  przewlekłymi objawami, systematyczne wykluczanie i  ponowne wprowadzanie danych pokarmów do diety może być przeprowadzane w  domu, we współpracy międzylekarza lekarzamiz rodzicami.

ICD-10

  • R19 Inne objawy podmiotowe i  przedmiotowe dotyczące przewodu pokarmowego i  jamy brzusznej
  • T78.1 Inna reakcja na pokarm, niesklasyfikowana gdzie indziej

Diagnostyka różnicowa

Nietolerancja pokarmowa

  • Zobacz Artykuł  Alergia pokarmowa i  nietolerancja pokarmowa.
  • Występuje zarówno u dzieci, jak i  dorosłych, często ze znaną atopią lub innymi schorzeniami alergicznymi.
  • Nieprawidłowa reakcja na spożyty pokarm; objawy mogą wystąpić w oczach spojówkach/nosie/płucachjamie nosowej/skórze i  jelitach.
  • Najczęstsze objawy to biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty, złe samopoczucie
  • RzadkoBadanie występująfizykalne wynikirzadko klinicznewykazuje nieprawidłowości.

Nietolerancja histaminy

  • Do najczęstszych objawów należą: nagłe zaczerwienienie skóry twarzy (objawy uderzeń„uderzenia gorąca), swędzenieświąd i  zaczerwienienie ciałaskóry, objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności i/lub wymioty, biegunka i  ból brzucha.
  • Przyczyną jest prawdopodobnie niedobór enzymów oksydazy diaminowej i  N-metylotransferazy histaminowej. Związek przyczynowy nie został jeszcze udowodniony.
  • Rozpoznanie należystawia postawićsię wyłącznie kliniczniena podstawie objawów klinicznych, ponieważ nie są jeszcze dostępne żadne znaczwiążące parametrybadania laboratoryjne.

Nietolerancja laktozy

  • Zobacz artykuł  Nietolerancja laktozy.
  • Występuje najczęściej u osób z  krajów położonych wokółw okolicy równika. W  Europie chorobowość wynosi 15–20%.
  • Przypisywana brakowi lub niedoborowi laktazy - enzymu laktazy w  błonie śluzowej jelita cienkiego; powoduje nietolerancję mleka i  produktów mlecznych,; często występuje przejściowo po zapaleniu żołądka i  jelit oraz w  przypadku nieleczonej celiakii.
    • Niewielkie ilości mleka są zazwyczaj tolerowane.
    • Twardy ser jest na ogół tolerowany bez ograniczeń. Mleko i  jogurt o  obniżonej zawartości laktozy są tolerowane w  niewielkich ilościach.
  • Objawy obejmują ból brzucha, uczucie pełności, wzdęcia, wodnistą biegunkę.
  • Test obciążenia laktozą zwykle wykazuje nieprawidłowośćci, ale ma niską czułość i swoistość. RAST i test testy punktowypunktowe są ujemne dla IgE.

Alergia/nietolerancja białka mleka krowiego

  • Zobacz artykuł  Alergia na mlekobiałko krowiemleka krowiego.
  • Powodowana przez białko mleka krowiego, często występują silne predyspozycje atopowe.
  • Często w  połączeniu z  objawami na skórze i/lub w  przewodzie pokarmowym; występują również reakcje ogólnoustrojowe i  objawy ze strony układu oddechowego.
  • RAST i test testy punktowypunktowe są dodatnie dla swoistych IgE.
  • W przypadku braku leczenia często stwierdza się objawy towarzyszące, takie jak obniżony poziom ferrytyny, ograniczonyzahamowanie wzrostwzrostu/przyrostprzyrostu masy ciała.
  • U niektórych pacjentów nawet bardzo małe ilości białka mogą wystarczać do wywołania ciężkiej reakcji. U innych widoczne objawy występują dopiero przy większych ilościach.
    • UwagaUWAGA! Dodatkowo może występować wtórna nietolerancja laktozy.
    • Twardy ser jest zazwyczaj źle tolerowany. Jogurt nie jest tolerowany.
  • W niektórych przypadkach dzieci mają zarówno alergię/nietolerancję białka mleka, jak i  wtórną nietolerancję laktozy z  odpowiednimi objawami.

ChorobaZespół alergicznaalergii jamy ustnej

  • Zobacz artykuł  Alergia kontaktowa w  jamie ustnej.
  • Osoby cierpiz alergiące na alergie na pyłki odczuwają swędzenieświąd, obrzęk (czasami występuje obrzęk naczynioruchowy) w  jamie ustnej po spożyciu pokarmów reagujących krzyżowo z  pyłkami (zwłaszcza pyłkami brzozy).
  • Niektóre owoce i  warzywa posiadaja spokrewnioneantygeny podobne do różnyminych rodzajamirodzajów pyłków.
  • Często pokarmy te są lepiej tolerowane w  postaci gotowanej niż surowej, a pacjenci reagują na nie tylko w  sezonie pylenia.
  • W celu potwierdzenia rozpoznania można przeprowadzić testy skórne.

Celiakia

  • Zobacz artykuł Celiakia.
  • Występuje u małych dzieci, ale najczczęściejsto pojawiapierwsze objawy pojawiają się dopiero w  wieku dorosłym po wielu latach przebiegu subklinicznego.
  • Zaburzenie immunologiczne, w  którym jelito cienkie reaguje poprzez antygeny na gluten zawarty w  różnych zbożach (reakcja immunologiczna).
  • Do typowych objawów należą obfite/cuchnące/tłuszczowe stolce, rozdęty brzuch, wzdęcia, zahamowanie wzrostu i oznaki objawy niedoborów żywieniowych.
  • Często bardzo niskie wyniki, niewielki przyrost masy ciała i  wzrostu w  dzieciństwie
  • Celiakię rozważa się również w  przypadku nawracających bólów brzucha, w  przypadku niedoboru żelaza, którego nie można skompensować spożyciemjego żelazasuplementacją, niedoboru kwasu foliowego, przedłużających się dolegliwości stawowych, niejasnych dolegliwości wątrobytrobowych, niejasnych objawów ogólnych, zaparć wraz z  innymi objawami, a także w  przypadku rodzinnego obciążenia celiakią, w  przypadku cukrzycy i  opóźnionego dojrzewania płciowego.
  • Rozpoznanie potwierdza wykrycie przeciwciał przeciwko gliadynie, glutenowitransglutaminazie tkankowej i  przeciwciał przeciwendomyzjalnych oraz charakterystycznecharakterystyczny wynikiobraz badania histologicznego wycinków jelita cienkiego (atrofia kosmków).

Alergia na jaja kurze

Astma u  dzieci

  • Zobacz artykuł Astma u dzieci i  młodzieży.
  • Zazwyczaj dzieci i  młodzież
  • Napady mogą być wywoływane przez alergie, nieswoiste podrażnienia i  zakażenia dróg oddechowych, a także wysiłek fizyczny i warunki psychiczne stres.

Pokrzywka

  • W ostrej pokrzywce pacjenci często potrafią określić, na które pokarmy reagująwywołały reakcję.

Atopowe zapalenie skóry

  • Zobacz artykuł  Wyprysk atopowy.
  • Reakcja atopowa IgE-zależna
  • Często powtarzające się obserwacje reakcji na niektóre pokarmy; jednak ustalenie związku może być również trudne.
  • U dzieci z  ciężkim, przewlekłym wypryskiem atopowym, często jako przyczynę stwierdza się reakcję pokarmową. Odpowiednia dieta może wówczas doprowadzić do znacznej poprawy.
  • Zarówno testy punktowe, jak i  badania krwi na obecność swoistych IgE są niepewnekontrowersyjne — dają wiele wyników fałszywie dodatnich i  fałszywie ujemnych.
  • Dieta wykluczającaeliminacyjna — ewentualnie można wykonać podwójnie ślepą próbę prowokacyjną wywołania reakcji pokarmowej.

Opryszczkowate zapalenie skóry

  • Zobacz artykuł  Opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa).
  • Względnie rzadkie występowanie
  • Często młodsze osoby
  • Większość pacjentów ma również skąpoobjawową celiakię.
  • Intensywny świąd, wyprysk grudkowo-krostkowy, czasem pęcherzowa choroba skóry
  • Główne umiejscowienie: po stroniena wyprostnej powierzchni łokci i  kolan (symetrycznie), na karku, owłosionej skórze głowy i  pośladkach
  • Rozpoznanie potwierdzają badania immunofluorescencyjne.

Reakcja pseudoalergiczna

  • Przypomina alergię.
  • Nie jest uczuleniem.
  • Brak reakcji antygen-przeciwciało (brak wykrywalnych swoistych IgE)

Wywiad lekarski

Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Czas wystąpienia pierwszych objawów

  • Często dostarcza przydatnych informacji.
  • Gdy objawy pojawiają się u dziecka po raz pierwszy lub nasilają się podczas przechodzenia na pokarmy stałe, należy rozważyć dietę jako możliwą przyczynę dolegliwości dziecka.
  • Jeśli reakcje pojawiają się po raz pierwszy, gdy dziecko jest nieco starsze (od 1,5 roku do 2 lat) i  od dłuższego czasu spożywa normalne posiłki, jest mniej prawdopodobne, że przyczyną objawów jest pokarm.

Dolegliwości przewlekłe czy przewlekle nawracające?

  • Ważne jest, aby zbadaokreślić, czy dolegliwości są przewlekłe, czy przewlekle nawracające, ponieważ długie okresy dobrego samopoczucia bez jednoczesnych zmian w  diecie nie wskazują na nietolerancję lub alergię pokarmową.
  • Jeśli z  czasem objawy zmieniły formę lub intensywność, może to być związane z  nieświadomymi zmianami w  diecie, np. na wakacjach. Może to wskazywać, że dolegliwości są spowodowane jedzeniempokarmem.

Rejestracja objawów

  • Wywiad lekarski może czasem dostarczyć cennych informacji, które rodzice przeoczyli. Przydatne może być notowanie spożywanych pokarmów i  występujących objawów (dzienniczek).
  • Rodzice prowadzą dziennik przez ok.około 14  dni.
  • Wszystkie spożywane pokarmy i  wszystkie występujące objawy są odnotowywane — w  każdym przypadku wraz z  informacją o  czasie.
  • W przeciwnym razie należy podejrzewać pokarmy spożywane codziennie i  te, które najczęściej powodują alergię/nietolerancję.
  • Należą do nich w  szczególności mleko i  jaja, w  przypadku dzieci ewentualnie soja, która służy jako substytut mleka, lub gluten/pszenica, a w  niektórych przypadkach inne produkty zbożowe.

Badanie przedmiotowe

Informacje ogólne

  • Dostosowane do objawów i  ich nasilenia
  • Należy zwrócić uwagę na oznaki niedożywienia, wychudzenia, dystrofii, zahamowania wzrostu, opóźnionego dojrzewania.
  • Pomiary masy ciała/wzrostu zawsze mają duże znaczenie i  należy je rozpatrywać w  kontekście wcześniejszych pomiarów (własnych lub u lekarza).
    • W przypadku wszystkich dzieci z  alergiami/nietolerancjami pokarmowymi należy prowadzinanosić krzywepomiary na siatki centylowe.
  • W ramach zapobiegania alergii dodatkowe pokarmy należy wprowadzać po ukończeniu przez dziecko 4. miesiąca życia. W kontekściecelu zapobiegania alergii nie należy unikać silnych alergenów pokarmowych.
  • Pierwotne alergie pokarmowe IgE-zależne, które rozpoczynają się w  wieku niemowlęcym i  wczesnym dzieciństwie, często mają tendencję do spontanicznej remisji w  wieku szkolnym lub w  okresie dojrzewania.

Badania uzupełniające

W praktyce lekarza rodzinnego

  • NajpierwNa wczesnym etapie należy wykluczyć inne choroby.
  • Testy alergiczne często mają niewielki potencjał informacyjny, ale badania laboratoryjne mogą potwierdzić podejrzenie przyczyny o  charakterze immunologicznym.
    • np. w przypadku podwyższonej liczby eozynofili, podwyższonego całkowitego IgE (występuje również w  przypadku chorób pasożytówytniczych)
  • W niektórych przypadkach testtesty punktowypunktowe/test IgE dajedają wskazówki co do podejrzenia określonychlenia podejrzanych pokarmów.
  • Jeśli wyniki testu wskazują na nieprawidłowe odżywianie/zaburzenie wchłaniania lub w  razie spadku percentylina siatkach centylowych wzrostu/masy ciała (należy ściśle prowadzić pomiary percentyli), dziecko powinno zostać skierowane do pediatry/gastrologa.

Badania laboratoryjne, które są często wskazane

Diagnostyka u specjalisty/skierowanie do specjalisty

 

Badania laboratoryjne

Testy w  przypadku reakcji nietolerancji

  • Jeśli podejrzewane są zaburzenia enzymatyczne, jak w  przypadku nietolerancji laktozy, istnieją różne badania diagnostyczne, które przeprowadza gastroenterolog dziecięcy.
    • Dotyczy to między innymi testu obciążeniatolerancji laktoząlaktozy (pacjent wypija roztwór laktozy, podczasnastępnie któregooznaczanie stężenie glukozy we krwi) oraz wodorowego testu oddechowego (po wypiciu laktozy rejestruje się reakcję kliniczną i  mierzy H2 w  wydychanym powietrzu).
    • W razie potrzeby można przeprowadzić test genetyczny w  celu stwierdzenia niedoboru laktazy. Przy tymJednakże nie można jednakwtedy zaobserwować reakcji klinicznej na spożycie laktozy.
    • Diagnostyka jest wskazana w przypadku problemów w kontekście diagnostyki różnicowej.
    • W przypadku innych niedoborów disacharydaz istnieją odpowiednie opcjetesty do wykonania testów, np. test nietolerancjanietolerancji fruktozy.

Dieta wykluczającaeliminacyjna

  • Można wypróbowazastosować dietę wykluczająceliminacyjną. Powinna ona trwać maks.maksymalnie 1–2  tygodnie, a następnie należy przeprowadzić wywołaniepróbę pokarmoweprowokacyjną pokarmem pod nadzorem lekarza.
    • Należy zacząć np. od rezygnacji z  mleka i/lub jaj na 2 tygodnie.
    • Te dwa pokarmy powinny być zawsze wybierane jako pierwsze, ponieważ to one najczęściej wywołują reakcje u małych dzieci.

  Informacje dla pacjentów

Informacje dla pacjentów w  Deximed

QuellenŹródła

LiteraturPiśmiennictwo

  1. Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance see comments. Lancet 1994;343:1127-1130. PubMed
  2. Zuberbier T, Edenharter G, Worm M, et al. Prevalence of adverse reactions to food in Germany - a population study. Allergy 2004; 59: 338–45. www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Zeiger RS. Genetic and environmental factors affecting the development of atopy through age 4 in children of atopic parents: a prospective randomized study of food allergen avoidance. Pediatr Allergy Immunol 1992; (3:)110-127. onlinelibrary.wiley.com
  4. Bock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitivity during sixteen years of double-blind, placebo-controlled food challenges. J Pediatr 1990;117:561-567. PubMed
  5. Schrander JJ, Oudsen S, Forget PP, Kuijten RH. Follow up study of cow's milk protein intolerant infants. Eur J Pediatr 1992;151:783-785. PubMed
  6. Host A, Halken S. A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first 3 years of life. Clinical course in relation to clinical and immunological type of hypersensitivity reaction. Allergy 1990;45:587-596. PubMed
  7. David TJ. Anaphylactic shock during elimination diets for severe atopic eczema. Arch Dis Child 1984;59:983-986. PubMed
  8. Bock SA. Prospective appraisal of complaints of adverse reactions to foods in children during the first 3 years of life. Pediatrics 1987;79:683-688. Pediatrics
  9. Bruijnzeel Koomen C, Ortolani C, Aas K, Bindslev Jensen C, Bjorksten B, Moneret Vautrin D, Wuthrich B. Adverse reactions to food. European Academy of Allergology and Clinical Immunology Subcommittee. Allergy 1995;50:623-635. PubMed
  10. Turnbull JL, Adams HN, Gorard DA. The diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015;41(1):3-25. PubMed
  11. Bartuzi Z, Horvath A. Nadwrażliwość pokarmowa. Interna – Mały Podręcznik. Medycyna Praktyczna. (dostęp 17.01.2024) www.mp.pl
  12. Zuberbier T, Edenharter G, Worm M, et al. Prevalence of adverse reactions to food in Germany - a population study. Allergy 2004; 59: 338–45. www.ncbi.nlm.nih.gov
  13. Zeiger RS. Genetic and environmental factors affecting the development of atopy through age 4 in children of atopic parents: a prospective randomized study of food allergen avoidance. Pediatr Allergy Immunol 1992; (3:)110-127. onlinelibrary.wiley.com
  14. Bock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitivity during sixteen years of double-blind, placebo-controlled food challenges. J Pediatr 1990;117:561-567. PubMed
  15. Host A, Halken S. A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first 3 years of life. Clinical course in relation to clinical and immunological type of hypersensitivity reaction. Allergy 1990;45:587-596. PubMed
  16. Jacobsson I, Lindberg T. A prospective study of cow`s milk protein intolerance in Swedish infants. Acta Paediatr Scand 1979;68:853-859. PubMed
  17. Schrander JJ, Oudsen S, Forget PP, Kuijten RH. Follow up study of cow's milk protein intolerant infants. Eur J Pediatr 1992;151:783-785. PubMed
  18. David TJ. Anaphylactic shock during elimination diets for severe atopic eczema. Arch Dis Child 1984;59:983-986. PubMed
  19. Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance see comments. Lancet 1994;343:1127-1130. PubMed
  20. Bock SA. Prospective appraisal of complaints of adverse reactions to foods in children during the first 3 years of life. Pediatrics 1987;79:683-688. Pediatrics

Autor*innenAutorzy

  • Anna Pachołek, Dr n. med., w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)
  • Tomasz Tomasik, Dr hab. n. med., Prof. UJ, specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
  • Heidrun Bahle, Dr. med., Fachärztin für Allgemeinmedizin, München
R19; T781
NahrungsmittelunverträglichkeitenNietolerancja pokarmowa; NahrungsmittelallergieAlergia pokarmowa; NahrungsmittelintoleranzPróba prowokacyjna; Nahrungsmittelprovokation;Test Prickt-Testskórny; RAST; AusschlusdiätDieta eliminacyjna; EliminationsdiätNietolerancja laktozy; BasisdiätAlergia na białko mleka; WiedereinführungsdiätZespół alergii jamy ustnej; LaktoseintoleranzNietolerancja glutenu; MilcheiweißallergieAlergia na jajka; Orales AllergiesyndromPokrzywka; Zöliakie;Wyprysk Ei-Allergie; Urtikaria; Atopisches Ekzematopowy
Nietolerancja pokarmowa u dzieci, niejasnao niejasnej etiologii
document-symptom document-nav document-tools document-theme
NietolerancjeNadwrażliwości pokarmowe (termin ogólny) obejmują wszystkie nietoksyczne reakcje na żywność i  dzielą się na dwie główne grupygrupy1-2: alergie (reakcje immunologiczne) nietolerancje alergie nietolerancje Alergie dzielą się na (reakcje IgE-zależne i IgE-niezależne lub połączenie obu. Alergie IgE-zależne to reakcje na alergen pokarmowy z wytworzeniem swoistych przeciwciał IgE. Reakcje IgE-niezależne, zwykle składają się z reakcji, w których pośredniczą limfocyty T. nieimmunologiczne)3
Medibas Polska (staging)
Nietolerancja pokarmowa u dzieci, niejasnao niejasnej etiologii
/link/4a072dc19894491586336142a7e24083.aspx
/link/4a072dc19894491586336142a7e24083.aspx
nietolerancja-pokarmowa-u-dzieci-niejasna
SiteProfessional
Nietolerancja pokarmowa u dzieci, niejasnao niejasnej etiologii
K.Reinhardt@gesinform.de
Klive.Reinhardt@gesinformcom#dr.dedabrowska@wp.pl
pl
pl
pl