Informacje ogólne
Definicja
NietolerancjeNadwrażliwości pokarmowe (termin ogólny) obejmują wszystkie nietoksyczne reakcje na żywność i- alergie (reakcje immunologiczne)
- nietolerancje (reakcje nieimmunologiczne)3
- Alergie dzielą się na reakcje IgE-zależne i
- Alergie IgE-zależne to reakcje na alergen pokarmowy z
- Reakcje IgE-niezależne
,to zwykleskładają się z reakcjireakcje, w
- Alergie IgE-zależne to reakcje na alergen pokarmowy z
- Nietolerancje obejmują
defektyreakcje enzymatyczne, a takżeefektyfarmakologiczne ii niezdefiniowanelubmechanizmyinne, niesklasyfikowane substancje.- Nie wpływają one na układ immunologiczny.
Przewlekłe objawysymptomy bez jednoznacznie podejrzewanego pokarmu wyzwalającego objawy
- Dziecko ma przewlekłe dolegliwości pomimo prób stosowania diety eliminacyjnej. Nie ma
konkretnychokreślonych podejrzeń co do konkretnego rodzaju żywności. - Szczegółowe informacje można znaleźć w
Częstość występowania
- Wielu pacjentów zgłasza nietolerancję pokarmową. W brytyjskim badaniu 20% populacji zgłosiło nietolerancję pokarmową. Dokładniejsza analiza tej grupy wykazała, że mniej niż 2% faktycznie w sposób patologiczny reagowało na żywność1.
OdpowiednieWbadanieanalogicznymniemieckiebadaniuwykazałoniemieckimtowykazanosamopodobną zależność, z24. - Predyspozycje rodzinne są powszechne.
- Alergia/nietolerancja pokarmowa zwykle pojawia się po raz pierwszy w
35.- Wyłączone są te reakcje pokarmowe, które występują w
cierpiących naz alergięą na pyłki istajujawniają sięwidocznew późniejniejszym wieku. Są one również nazywane wtórnymi alergiami pokarmowymi.
- Wyłączone są te reakcje pokarmowe, które występują w
Rozważania diagnostyczne
- Większość pokarmów może wywoływać alergię/nietolerancję pokarmową. Jednak w
tylko kilka pokarmów jest odpowiedzialnychza większość reakcji odpowiedzialne są poniższe produkty:- mleko, jaja, ryby, orzechy, rzadziej soja i
46
- mleko, jaja, ryby, orzechy, rzadziej soja i
- Najczęstszą reakcję wywołuje mleko.
- Alergie na ryby i
Formy prezentacjiObjawy
ObjawySymptomy mogądotykadotyczyć prawie każdego układunarządów, ale objawy skórne i67.- Zwykle występuje więcej niż jeden objaw.
- Typowe objawy to zaostrzenie wyprysku atopowego, pokrzywka, inne wysypki skórne, wymioty, biegunka, zaparcia i
Jednakjednakwpamiętać, że u dzieciństwieobjawy te mogą mieć również zupełnie inne przyczyny. - Obrzęk naczynioruchowy lub reakcje anafilaktyczne są bardziej swoistymi, ale nie tak częstymi objawami alergii.
- Mogą również wystąpić objawy ze strony układu oddechowego, takie jak
niedrożnośćskurcz oskrzeli. - Alergie
lubmogąniedobór wzrostu; jednak ten ostatni może bypowodować również niedobór wzrostu, choć może on być spowodowany także nieprawidłowym odżywianiem.
Strategia diagnostyczna
- U dzieci z
określonymikonkretnymi, epizodycznymi objawami związanymi ztestuskórnychpunktowegotestów punktowych. Należy pamiętać, że dodatni wynik testu IgE itestutestówpunktowegopunktowych ma znaczenie tylko wmuim objawów klinicznych. - Jeśli rozpoznanie pozostaje niepewne, można
przeprowadziwprowadzić dietę eliminacyjną i/lubtestpróbęwywołania reakcji pokarmowejprowokacyjną.TestyPróbywywołania reakcjiprowokacyjne u dzieci z710. - Należy zadbać o
żystosowaćz niepotrzebnąniepotrzebnejdietądiety eliminacyjnej.- Jednocześnie ważne jest, aby wziąć pod uwagę możliwość nierozpoznanej alergii/nietolerancji pokarmowej u dzieci z
- Jednocześnie ważne jest, aby wziąć pod uwagę możliwość nierozpoznanej alergii/nietolerancji pokarmowej u dzieci z
Niebezpieczny przebieg wymagający leczenia
Wywiad lekarski
W centrumPodstawą diagnostykiznajduje sięjest wywiad lekarski. Jednak mnogość nieswoistych objawów prowadzi do niepewnych rozpoznań opartych naobjawachobrazie klinicznym.- Należy zauważyć, że przy
teściepróbachwywołaniaprowokacyjnychreakcji prowadzonymprowadzonych metodą podwójnie ślepej próby, zwykle tylko 10–50% zgłaszanych przez pacjentów reakcji pokarmowych jest rozpoznawanych jako alergia/nietolerancja pokarmowa, nawet jeślidostarczonezebrane wcześniej informacje sugerują alergię/nietolerancję pokarmową.1,811-12. - Niektóre z
lekarskiegoi badania fizykalnego.
Testy laboratoryjne
- Brakuje dobrych testów laboratoryjnych.
- Nie ma prawie żadnych testów laboratoryjnych, które mogą rozpoznać reakcje pokarmowe
wywołane przez immunologię innąinne niż reakcja IgE-zależna (wyjątek: np. diagnostyka celiakii i - Dlatego choroby nie można rozpoznać wyłącznie na podstawie badań laboratoryjnych.
- Nie ma prawie żadnych testów laboratoryjnych, które mogą rozpoznać reakcje pokarmowe
- Testy alergiczne na reakcje IgE-zależne
- skórne testy punktowe
na skórzeiżywnośćpokarm - wykrywanie swoistych immunoglobulin E we krwi (RAST - test radioalergoseparacji) i
- Czułość i
najlepszenajwyższe wnajgorszenajniższe w
- skórne testy punktowe
- Celiakia
- Odpowiednimi testami do wykrywania celiakii są
Przeciwciaprzeciwciała IgG isą odpowiednimi testami do wykrywania celiakii.
- Odpowiednimi testami do wykrywania celiakii są
- Reakcje enzymatyczne
- Test obciąż
enieenia laktozą iwykrywaniadiagnostyki reakcji enzymatycznych. - Genetyczny niedobór laktazy można wykryć za pomocą testów genetycznych.
- Test obciąż
Diety eliminacyjne i testy próby wywołania reakcji pokarmowejprowokacyjne
- Diety
wykluczająceeliminacyjne itestypróbywywołania reakcji pokarmowejprowokacyjne są często niezbędnym uzupełnieniem wywiadu i - W przypadku dzieci z
międzylekarzalekarzamizirodzicami.
ICD-10
- R19 Inne objawy podmiotowe i
- T78.1 Inna reakcja na pokarm, niesklasyfikowana gdzie indziej
Diagnostyka różnicowa
Nietolerancja pokarmowa
- Zobacz Artykuł
- Występuje zarówno u dzieci, jak i
- Nieprawidłowa reakcja na spożyty pokarm; objawy mogą wystąpić w
oczachspojówkach/nosie/płucachjamie nosowej/skórze i - Najczęstsze objawy to biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty, złe samopoczucie
RzadkoBadaniewystępująfizykalnewynikirzadkoklinicznewykazuje nieprawidłowości.
Nietolerancja histaminy
- Do najczęstszych objawów należą: nagłe zaczerwienienie skóry twarzy (
objawy uderzeń„uderzenia gorąca”),swędzenieświąd iciałaskóry, objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności i/lub wymioty, biegunka i - Przyczyną jest prawdopodobnie niedobór enzymów oksydazy diaminowej i
- Rozpoznanie
należystawiapostawićsię wyłączniekliniczniena podstawie objawów klinicznych, ponieważ nie są jeszcze dostępne żadneznaczwiążąceparametrybadania laboratoryjne.
Nietolerancja laktozy
- Zobacz artykuł
- Występuje najczęściej u osób z
wokółw okolicy równika. W - Przypisywana brakowi lub niedoborowi laktazy - enzymu
laktazyw,; często występuje przejściowo po zapaleniu żołądka i- Niewielkie ilości mleka są zazwyczaj tolerowane.
- Twardy ser jest na ogół tolerowany bez ograniczeń. Mleko i
- Objawy obejmują ból brzucha, uczucie pełności, wzdęcia, wodnistą biegunkę.
- Test obciążenia laktozą zwykle wykazuje nieprawidłowoś
ćci, ale ma niską czułość i swoistość. RAST itesttestypunktowypunktowe są ujemnedla IgE.
Alergia/nietolerancja białka mleka krowiego
- Zobacz artykuł
mlekobiałkokrowiemleka krowiego. - Powodowana przez białko mleka krowiego, często występują silne predyspozycje atopowe.
- Często w
- RAST i
testtestypunktowypunktowe są dodatnie dla swoistych IgE. - W przypadku braku leczenia często stwierdza się objawy towarzyszące, takie jak obniżony poziom ferrytyny,
ograniczonyzahamowaniewzrostwzrostu/przyrostprzyrostu masy ciała. - U niektórych pacjentów nawet bardzo małe ilości białka mogą wystarczać do wywołania ciężkiej reakcji. U innych widoczne objawy występują dopiero przy większych ilościach.
UwagaUWAGA! Dodatkowo może występować wtórna nietolerancja laktozy.- Twardy ser jest zazwyczaj źle tolerowany. Jogurt nie jest tolerowany.
- W niektórych przypadkach dzieci mają zarówno alergię/nietolerancję białka mleka, jak i
ChorobaZespół alergicznaalergii jamy ustnej
- Zobacz artykuł
- Osoby
cierpiz alergiące na alergiena pyłki odczuwająswędzenieświąd, obrzęki(czasami występuje obrzęk naczynioruchowy) w - Niektóre owoce i
sąposiadajaspokrewnioneantygenyzpodobne do różnyminychrodzajamirodzajów pyłków. - Często pokarmy te są lepiej tolerowane w
- W celu potwierdzenia rozpoznania można przeprowadzić testy skórne.
Celiakia
- Zobacz artykuł Celiakia.
- Występuje u małych dzieci, ale
najczczęściejstopojawiapierwsze objawy pojawiają się dopiero w - Zaburzenie immunologiczne, w
poprzez antygenyna gluten zawarty w - Do typowych objawów należą obfite/cuchnące/tłuszczowe stolce,
rozdęty brzuch,wzdęcia, zahamowanie wzrostu ioznakiobjawy niedoborów żywieniowych. - Często
bardzo niskie wyniki,niewielki przyrost masy ciała i - Celiakię rozważa się również w
spożyciemjegożelazasuplementacją, niedoboru kwasu foliowego, przedłużających się dolegliwości stawowych, niejasnych dolegliwości wątrobytrobowych, niejasnych objawów ogólnych, zaparć wraz z - Rozpoznanie potwierdza wykrycie przeciwciał przeciwko gliadynie,
glutenowitransglutaminazie tkankowej icharakterystycznecharakterystycznywynikiobraz badania histologicznego wycinków jelita cienkiego (atrofia kosmków).
Alergia na jaja kurze
- Zobacz artykuł Alergia na jaja, porady dietetyczne.
- Nietolerancja lub alergia na jaja i
Astma u dzieci
- Zobacz artykuł Astma u dzieci i
- Zazwyczaj dzieci i
- Napady mogą być wywoływane przez alergie, nieswoiste podrażnienia i
warunki psychicznestres.
Pokrzywka
- W ostrej pokrzywce pacjenci często potrafią określić,
naktóre pokarmyreagująwywołały reakcję.
Atopowe zapalenie skóry
- Zobacz artykuł
- Reakcja atopowa IgE-zależna
- Często powtarzające się obserwacje reakcji na niektóre pokarmy; jednak ustalenie związku może być również trudne.
- U dzieci z
- Zarówno testy punktowe, jak i
niepewnekontrowersyjne — dają wiele wyników fałszywie dodatnich i - Dieta
wykluczającaeliminacyjna — ewentualnie można wykonać podwójnie ślepą próbę prowokacyjną wywołania reakcji pokarmowej.
Opryszczkowate zapalenie skóry
- Zobacz artykuł
- Względnie rzadkie występowanie
- Często młodsze osoby
- Większość pacjentów ma również skąpoobjawową celiakię.
- Intensywny świąd, wyprysk grudkowo-krostkowy, czasem pęcherzowa choroba skóry
- Główne umiejscowienie:
po stroniena wyprostnej powierzchni łokci i - Rozpoznanie potwierdzają badania immunofluorescencyjne.
Reakcja pseudoalergiczna
- Przypomina alergię.
- Nie jest uczuleniem.
- Brak reakcji antygen-przeciwciało (brak wykrywalnych swoistych IgE)
Wywiad lekarski
Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Czas wystąpienia pierwszych objawów
- Często dostarcza przydatnych informacji.
- Gdy objawy pojawiają się u dziecka po raz pierwszy lub nasilają się podczas przechodzenia na pokarmy stałe, należy rozważyć dietę jako możliwą przyczynę dolegliwości dziecka.
- Jeśli reakcje pojawiają się po raz pierwszy, gdy dziecko jest nieco starsze (od 1,5 roku do 2 lat) i
Dolegliwości przewlekłe czy przewlekle nawracające?
- Ważne jest, aby
zbadaokreślić, czy dolegliwości są przewlekłe, czy przewlekle nawracające, ponieważ długie okresy dobrego samopoczucia bez jednoczesnych zmian w - Jeśli z
jedzeniempokarmem.
Rejestracja objawów
- Wywiad lekarski może czasem dostarczyć cennych informacji, które rodzice przeoczyli. Przydatne może być notowanie spożywanych pokarmów i
- Rodzice prowadzą dziennik przez
ok.około 14 - Wszystkie spożywane pokarmy i
- W przeciwnym razie należy podejrzewać pokarmy spożywane codziennie i
- Należą do nich w
Badanie przedmiotowe
Informacje ogólne
- Dostosowane do objawów i
- Należy zwrócić uwagę na oznaki niedożywienia, wychudzenia, dystrofii, zahamowania wzrostu, opóźnionego dojrzewania.
- Pomiary masy ciała/wzrostu zawsze mają duże znaczenie i
- W przypadku wszystkich dzieci z
prowadzinanosićkrzywepomiary na siatki centylowe.
- W przypadku wszystkich dzieci z
- W ramach zapobiegania alergii dodatkowe pokarmy należy wprowadzać po ukończeniu przez dziecko 4. miesiąca życia. W
kontekściecelu zapobiegania alergii nie należy unikać silnych alergenów pokarmowych. - Pierwotne alergie pokarmowe IgE-zależne, które rozpoczynają się w
Badania uzupełniające
W praktyce lekarza rodzinnego
NajpierwNa wczesnym etapie należy wykluczyć inne choroby.- Testy alergiczne często mają niewielki potencjał informacyjny, ale badania laboratoryjne mogą potwierdzić podejrzenie przyczyny o
- np. w przypadku podwyższonej liczby eozynofili, podwyższonego całkowitego IgE (występuje również w
ytówytniczych)
- np. w przypadku podwyższonej liczby eozynofili, podwyższonego całkowitego IgE (występuje również w
- W niektórych przypadkach
testtestypunktowypunktowe/test IgEdajedają wskazówki co dopodejrzeniaokreślonychlenia podejrzanych pokarmów. - Jeśli wyniki testu wskazują na nieprawidłowe odżywianie/zaburzenie wchłaniania lub w
percentylina siatkach centylowych wzrostu/masy ciała (należy ściśle prowadzić pomiarypercentyli), dziecko powinno zostać skierowane do pediatry/gastrologa.
Badania laboratoryjne, które są często wskazane
- OB/CRP, leukocyty lub morfologia krwi
- Hb, ferrytyna, MCV, MCH, żelazo, TIBC,
folankwas foliowy w - Fosfataza alkaliczna, Ca, P
- IgE całkowite, IgE swoiste dla podejrzanych pokarmów (w Polsce dostępne w ramach diagnostycznego budżetu powierzonego)
TestTestypunktowypunktowe pod kątem podejrzanych pokarmówPrzeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej IgA (tTG-IgA lub anty-tTG IgA)to zalecany test do badań w kierunkuceliakii.- Test IgG i
Diagnostyka u specjalisty/skierowanie do specjalisty
Badania laboratoryjne
- Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej IgA (anty-tTG IgA) to zalecany test do badań w kierunku celiakii.
Testy w przypadku reakcji nietolerancji
- Jeśli podejrzewane są zaburzenia enzymatyczne, jak w
- Dotyczy to między innymi testu
obciążeniatolerancjilaktoząlaktozy (pacjent wypija roztwór laktozy,podczasnastępniektóregooznaczanie stężenie glukozy we krwi) oraz wodorowego testu oddechowego (po wypiciu laktozy rejestruje się reakcję kliniczną i - W razie potrzeby można przeprowadzić test genetyczny w
Przy tymJednakże nie możnajednakwtedy zaobserwować reakcji klinicznej na spożycie laktozy. Diagnostyka jest wskazana w przypadku problemów w kontekście diagnostyki różnicowej.- W przypadku innych niedoborów disacharydaz istnieją odpowiednie
opcjetesty do wykonaniatestów, np. testnietolerancjanietolerancji fruktozy.
- Dotyczy to między innymi testu
Dieta wykluczającaeliminacyjna
- Można
wypróbowazastosować dietęwykluczająceliminacyjną. Powinna ona trwaćmaks.maksymalnie 1–2wywołaniepróbępokarmoweprowokacyjną pokarmem pod nadzorem lekarza. - Należy zacząć np. od rezygnacji z
- Te dwa pokarmy powinny być zawsze wybierane jako pierwsze, ponieważ to one najczęściej wywołują reakcje u małych dzieci.
Informacje dla pacjentów
Informacje dla pacjentów w Deximed
QuellenŹródła
LiteraturPiśmiennictwo
Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance see comments. Lancet 1994;343:1127-1130.PubMedZuberbier T, Edenharter G, Worm M, et al. Prevalence of adverse reactions to food in Germany - a population study. Allergy 2004; 59: 338–45.www.ncbi.nlm.nih.govZeiger RS. Genetic and environmental factors affecting the development of atopy through age 4 in children of atopic parents: a prospective randomized study of food allergen avoidance. Pediatr Allergy Immunol 1992; (3:)110-127.onlinelibrary.wiley.comBock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitivity during sixteen years of double-blind, placebo-controlled food challenges. J Pediatr 1990;117:561-567.PubMedSchrander JJ, Oudsen S, Forget PP, Kuijten RH. Follow up study of cow's milk protein intolerant infants. Eur J Pediatr 1992;151:783-785.PubMedHost A, Halken S. A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first 3 years of life. Clinical course in relation to clinical and immunological type of hypersensitivity reaction. Allergy 1990;45:587-596.PubMedDavid TJ. Anaphylactic shock during elimination diets for severe atopic eczema. Arch Dis Child 1984;59:983-986.PubMedBock SA. Prospective appraisal of complaints of adverse reactions to foods in children during the first 3 years of life. Pediatrics 1987;79:683-688.Pediatrics- Bruijnzeel Koomen C, Ortolani C, Aas K, Bindslev Jensen C, Bjorksten B, Moneret Vautrin D, Wuthrich B. Adverse reactions to food. European Academy of Allergology and Clinical Immunology Subcommittee. Allergy 1995;50:623-635. PubMed
- Turnbull JL, Adams HN, Gorard DA. The diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015;41(1):3-25. PubMed
- Bartuzi Z, Horvath A. Nadwrażliwość pokarmowa. Interna – Mały Podręcznik. Medycyna Praktyczna. (dostęp 17.01.2024) www.mp.pl
- Zuberbier T, Edenharter G, Worm M, et al. Prevalence of adverse reactions to food in Germany - a population study. Allergy 2004; 59: 338–45. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Zeiger RS. Genetic and environmental factors affecting the development of atopy through age 4 in children of atopic parents: a prospective randomized study of food allergen avoidance. Pediatr Allergy Immunol 1992; (3:)110-127. onlinelibrary.wiley.com
- Bock SA, Atkins FM. Patterns of food hypersensitivity during sixteen years of double-blind, placebo-controlled food challenges. J Pediatr 1990;117:561-567. PubMed
- Host A, Halken S. A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first 3 years of life. Clinical course in relation to clinical and immunological type of hypersensitivity reaction. Allergy 1990;45:587-596. PubMed
- Jacobsson I, Lindberg T. A prospective study of cow`s milk protein intolerance in Swedish infants. Acta Paediatr Scand 1979;68:853-859. PubMed
- Schrander JJ, Oudsen S, Forget PP, Kuijten RH. Follow up study of cow's milk protein intolerant infants. Eur J Pediatr 1992;151:783-785. PubMed
- David TJ. Anaphylactic shock during elimination diets for severe atopic eczema. Arch Dis Child 1984;59:983-986. PubMed
- Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance see comments. Lancet 1994;343:1127-1130. PubMed
- Bock SA. Prospective appraisal of complaints of adverse reactions to foods in children during the first 3 years of life. Pediatrics 1987;79:683-688. Pediatrics
Autor*innenAutorzy
- Anna Pachołek, Dr n. med., w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)
- Tomasz Tomasik, Dr hab. n. med., Prof. UJ, specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
- Heidrun Bahle, Dr
.med., Fachärztin für Allgemeinmedizin, München