Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Alergia na mlekobiałka krowiemleka krowiego

Streszczenie

  • Definicja:  Immunologiczna reakcja nadwrażliwości na białkoka mleka krowiego, która może być IgE-zależna lub IgE-niezależna.
  • Częstość występowania:  Zapadalność w  pierwszych 2 latach życia wynosi w  Europie około 0,5%. U dorosłych bardzo rzadka.
  • Objawy:  Objawy pojawiają się zwykle w  1. roku życia wraz z  wprowadzeniem produktów z mlekazawierających krowiegomleko krowie. Zazwyczaj dotyczą różnych układów /narządów, m.in. skóry (pokrzywka), układu oddechowego (duszność) i  pokarmowego (ulewanie, kolka).
  • WynikiBadanie fizykalne:  Najczęściej wyniki badania klinicznego bez zastrzeżeodchyleń. Czasami płynne/wodniste stolce. W przypadku poważnego niedożywienia spowodowanego alergią, załamanie krzywej centylowej.
  • Diagnostyka:  Wywiad lekarski przeprowadzony z  rodzicami (dzienniczek odżywiania/objawów), ocena kliniczna (CoMiSS) i  doustny test wywołaniaprowokacji; w  razie potrzeby oznaczenie swoistych IgE.
  • Leczenie:  Dieta eliminacyjna z  regularnymi próbami ponownego wprowadzenia (wysoki rozwój tolerancji w  trakcie przebiegu). Preparaty mlekozastępcze dla niemowląt wykorzystujące mieszanki o  wysokim stopniu hydrolizy lub alternatywne mieszanki elementarne (aminokwasowe).

Informacje ogólne

Definicja

  • Synonimy: alergia na białkoka mleka, alergia na mleko  
  • Reakcja układu odpornościowego na obce białko z  mleka krowiego
    • główne alergeny: serwatka i  kazeina
  • Istnieje zarówno postać IgE-zależna, jak i  IgE-niezależna alergiaalergii na mleko krowie.
  • Alergii na mleko krowie nie wolnonależy mylić z  nietolerancją mleka, np. nietolerancją laktozy lub galaktozemią, które są nieimmunologicznymi reakcjami pokarmowymi.

Częstość występowania

  • Zapadalność na alergię na mlekobiałka krowiemleka krowiego w  Europie w  pierwszych 2 latach życia: 0,54 %1
  • AlergiaRzadko alergia na mleko krowie może również wystąpić w  wieku dorosłym, ale jest bardzo rzadka.
  • Trend (dane z  Wielkiej Brytanii)2
    • wzrost liczby ciężkich alergii na mleko krowie, ale mniejsza liczba śmiertelnych przypadków anafilaksji dzięki przepisywaniudostępności automatycznych wstrzykiwaczy adrenaliny

Etiologia i  patogeneza

  • Reakcja immunologiczna na białkoka mleka krowiego
    • Mleko krowie zawiera ponad 20 alergennych białek.
    • Pacjenci często reagują reakcjami alergicznymi na kilka białek.
  • IgE-zależne   
    • objawy zwykle w  ciągu kilku minut od spożycia mleka krowiego
    • typowe reakcje skórne z  pokrzywką
  • IgE-niezależne
    • prawdopodobnie komórkowa reakcja nadwrażliwości typu IV
    • mniej swoiste objawy, które występują w  większej odległości czasowej od spożycia mleka krowiego

Czynniki predysponujące

  • Atopowe zapalenie skóry
    • Dzieci z  zaburzoną barierą sknaskórnrkową mogą być łatwiej uczulane przez alergeny pokarmowe znajdujące się w  kurzu domowym.

ICD-10

  • K52.2 Alergiczne pokarmowe zapalenie żołądka, jelita cienkiego i  okrężnicy
  • T78.4 Alergia, nieokreślona

Diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • Podejrzenie rozpoznania
    • około 15 minut po spożyciu pokarmu zawierającego mleko krowie objawy takie jak pokrzywka lub reakcje anafilaktyczne (alergia IgE-zależna)
    • objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak zwracaniebiegunki, ulewania i  kolka niemowlęca kilka godzin po spożyciu pokarmu zawierającego mleko krowie (alergia IgE-niezależna)
  • Doustna próba wywołaniaprowokacji (zwłaszcza prowadzona metodą podwójnie ślepej próby i  z grupą kontrolną otrzymującą placebo) jest złotym standardem w  diagnostyce alergii pokarmowych IgE-zależnych.
  • Oznaczanie swoistych IgE lub skórny test punktowy potwierdzają rozpoznanie alergii na mleko krowie.

Skala objawów związanych z mlekiem krowimalergią na białka mleka krowiego (CoMiSS)

  • Skala kliniczna do szacowania prawdopodobieństwa alergii na mlekobiałka krowiemleka krowiego
  • Całkowity wynik 0–33  punktów; ≥12 10 punktów oznacza, że alergia na mlekobiałka krowiemleka krowiego jest bardzo prawdopodobna.
  • Płacz
    • ≤1 h godzina dziennie: 0  punktów
    • 1–1,5 h godziny dziennie: 1  punkt
    • 1,5–2 h godziny dziennie: 2  punkty
    • 2–3 h godziny dziennie: 3  punkty
    • 3–4 h godziny dziennie: 4  punkty
    • 4–5 h godziny dziennie: 5  punktów
    • ≥5 h godzin dziennie: 6  punktów
  • Ulewanie (zwracanie)
    • 0–2  razy dziennie: 0  punktów
    • niewielka ilość 3–5  razy dziennie: 1  punkt
    • >>5 razy dziennie >>1  łyżeczka do kawy: 2  punkty
    • >>5 razy dziennie około połowy wypitej ilości przy mniej niż połowie posiłków: 3  punkty
    • ciągłe ulewanie niewielkich ilości >>30  minut po każdym posiłku: 4  punkty
    • ulewanie połowy lub całego posiłku przy połowie lub więcej posiłków: 5  punktów
    • ulewanie całego posiłku po każdym posiłkukarmieniu: 6  punktów
  • Stolce (skala Bristol lub Brussels Infant and Toddlers Stool Scale)
    • typ 1 i  2 (twarde stolce): 4  punkty
    • typ 3 i  4 (normalne stolce): 0  punktów
    • typ 5 (miękkie stolce): 2  punkty
    • typ 6 (płynne stolce, jeśli nie są związane z  zakażeniem): 4  punkty
    • typ 7 (wodniste stolce): 6  punktów
  • Objawy skórne
    • wyprysk atopowy
      • po 0–3  punkty za głowę-szyję-tułów i  ręce-dłonie-nogi-stopy
      • nie mabrak: 0  punktów
      • lekki: 1  punkt
      • umiarkowany: 2  punkty
      • ciężki: 3  punkty
    • pokrzywka
      •  takobecna: 6  punktów
      • nienieobecna: 0  punktów
  • Objawy ze strony układu oddechowego
    • brak: 0  punktów
    • lekkie: 1  punkt
    • umiarkowane: 2  punkty
    • ciężkie: 3  punkty

Diagnostyka różnicowa

Wywiad lekarski 

  • Objawy pojawiają się zazwyczaj po wprowadzeniu substytutpokarmów mleka matkiuzupełniających w  ciągu pierwszego roku życia.
  • Objawy najczęściej pojawiają się na skórze.
    • bąble pokrzywkowe, zaczerwienienie, swędzenieświąd i opuchlizna obrzęk po spożyciu produktów mlecznych
    • zaostrzenie istniejącego atopowego zapalenia skóry
  • Często również nieswoiste objawy, które pojawiają się dopiero kilka godzin po spożyciu i  wpływają na kilka układów /narządów.
    • np. ulewanie, regurgitacje, wymioty, biegunka, zaparcia, krwiste stolce lub duszność
  • W rzadkich przypadkach możliwe są reakcje anafilaktyczne.

Badanie przedmiotowe

  • Wyniki badańbadania przedmiotowychprzedmiotowego są często prawidłowe.
  • Pomiary masy ciała/wzrostu   
    • regularne monitorowanie krzywych percentylowych wzrastania u dzieci z  alergiami/nietolerancjami pokarmowymi w  celu wczesnego wykrycia niedożywienia
  • Ocena stolca (skala Bristol) i  skóry (wyprysk atopowy)

Badania uzupełniające w  gabinecie lekarza rodzinnego

  • Dziennik odżywania i  objawów (prowadzony przez rodziców)
    • Można go prowadzić w  przypadku występowania przewlekłych objawów.
  • Swoiste IgE w  surowicy
    • test preferowany u niemowląt i  małych dzieci w  porównaniu ze skórnym testem punktowym
    • UwagaUWAGA: do 56% dzieci z  alergią na mleko krowie nie ma specyficznych przeciwciał IgE1!
    • Ponadto moMożliwe są wyniki fałszywie dodatnie i  fałszywie ujemne.
    • Dlatego nadaje sięsłuży tylko jako pomocnarzędzie diagnostycznapomocnicze w procesie diagnostycznym.
  • Dalsze badania laboratoryjne tylko w  celu wykluczenia diagnostykiinnych różnicowejrozpoznań
  • PrBadanie próbkabki stolca
    • w przypadku wodnistych stolców celem wykluczenia przyczyn zakaźnych

Diagnostyka specjalistyczna

  • Doustny test wywołaniaprowokacji z  produktem z  mleka krowiego
    • Tylko w  gabinetach, które mają doświadczenie w  postępowaniu w nagłych stanach pediatrycznych i  natychmiastowy dostęp do lekśrodków ratunkowych.

Wskazania do skierowania do specjalisty

  • W celu wykonania doustnego testu wywołaniaprowokacji, jeśli nie jest to możliwe w  gabinecie lekarza rodzinnego.
  • Ewentualnie w  celu konsultacji dietetycznej dla rodziców/opiekunów
    • unikanie niedoborów składników odżywczych przy wykluczaniu białek mleka z  diety

Leczenie  

Cele leczenia

  • Uwolnienie odEliminacja objawów
  • Odpowiedni do wieku wzrost i  rozwój
  • Unikanie poważnych reakcji alergicznych

Ogólne informacje o  leczeniu

  • Dieta eliminacyjna z bezmleczną żywnością zastępczą
  • Z biegiem czasu u większości dzieci rozwija się tolerancja na białka mleka krowiego, dlatego konieczność stosowania diety eliminacyjnej powinna być regularnie sprawdzana.
    • ponowna ocena za pomocą wywołaniatestu prowokacji u małych dzieci w  odstępie co (6–) 12 miesięcy, a u starszych dzieci w  odstępie co 12–18  miesięcy
  • W przypadku zwiększonego ryzyka anafilaksji, należy również przepisać odpowiednie leki ratunkowe (automatyczny wstrzykiwacz adrenaliny).

Leczenie dietą

  • W  przypadku alergii na mlekobiałka krowiemleka krowiego, zwłaszcza w  okresie niemowlęcym i  ew. wczesnodziecięcym, należy zalecać mieszankidietę eliminacyjną u matki (w przypadku łagodnego i umiarkowanego nasilenia objawów) lub karmienie mieszankami o  wysokim stopniu hydrolizy lub alternatywniemieszankami mieszanki aminokwasoweaminokwasowymi.
    • Z reguły leczeniem pierwszego wyboru są mieszanki o  wysokim stopniu hydrolizy.
    • Dla chorych z  ciężkimi objawami (przede wszystkim ze strony przewodu pokarmowego) korzystne mogą być preparaty aminokwasowe.
  • Możliwy pozytywny wpływ na jawnąnasilenie alergięobjawów alergii na mleko krowie poprzez uzupełnieniezawarte diety opartej naw mieszankach o  wysokim stopniu hydrolizy z oligosacharydamioligosacharydy mleka ludzkiego (identyczna struktura jak oligosacharydy w  mleku matki).
    • możliwy pozytywny wpływ na mikrobiom niemowlęcia
  • Podgrzewanie może zmienić strukturę białek tak, że układ immunologiczny nie rozpoznaje ich już jako alergenówalergeny.
    • Dlatego większość dzieci z  IgE-zależną alergią na mleko krowie może tolerować produkty mleczne, które zostały przetworzone w  temperaturze co najmniej 180°C przez ≥30 minut.
  • Dieta matki karmiącej
    • eliminacja mleka i  produktów mlecznych z  diety podczas karmienia piersią
    • konsultacje dotyczące pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze, zwłaszcza wapń i wit. D
      • ewentualnie suplementacja

Zapobieganie 

  • Ograniczenia dietetyczne (unikanie źródeł silnych alergenów pokarmowych) w  okresie ciąży lub karmienia piersią nie powinny być wprowadzane w  ramach profilaktyki alergii.
  • Jeśli to możliwe, przez pierwsze 4–6  miesięcy dziecko należy karmić wyłącznie piersią.
  • Jeżeli matka chce karmić piersią, należy unikać uzupełniania diety mlekiem modyfikowanym na bazie mleka krowiego w  pierwszych dniach życia.
  • Jeśli karmienie piersią jest niemożliwe lub niewystarczające, należy podawać mleko początkowe. W  przypadku dzieci z  grupy ryzyka należy zbadaocenić, czy do czasu rozszerzenia diety dostępnepna jest mlekomieszanka zastępcze o udowodnionej w badaniach skuteczności w zapobieganiu alergiihipoalergiczna.
  • Preparaty dla niemowląt na bazie soi nieodpowiednie do zapobiegania alergii i  w związku z  tym nie należy ich podawać w  tym celu.
  • Ponieważ nie ma dowodów na zapobiegające alergii działanie mleka innych zwierząt, jak np. mleka koziego (w  tym jako podstawa mieszanek dla niemowląt), owczego czy klaczy, również nie należy go podawać w  ramach profilaktyki alergii.
  • W  zależności od gotowości niemowlęcia do rozszerzenia diety, należy je rozpocząć najwcześniej od początku 5.  miesiąca życia, a  najpóźniej od początku 7.  miesiąca życia.
  • Nie maBrak dowodów na prewencyjne działanie ograniczenia diety poprzez unikanie silnych źródeł alergenów pokarmowych w  pierwszym roku życia. Dlatego nie należy tego robić.
    • Istnieją dowody na to, że różnorodność diety dziecka w  pierwszym roku życia ma ochronny wpływ na rozwój chorób atopowych.
    • Zróżnicowana dieta obejmuje również wprowadzanie ryb i  ograniczonej ilości (do 200 ml dziennie) mleka lub jogurtu naturalnego i  jaj kurzych w  ramach karmienia uzupełniającego.
  • Jeśli konieczne jest karmienie uzupełniające w  pierwszych dniach życia ze względu na problemy z  karmieniem piersią, konieczne jest stosowanie mieszanki bez mleka krowiego, jeśli matka wyrazi chęć późniejszego karmienia piersią.
    • Współczynnik chorobowości alergii pokarmowych po dwóch latach wynosił 13,2%, jeśli dzieci otrzymywały mleko modyfikowane na bazie mleka krowiego w  pierwszych dniach życia; natomiast tylko 2,6% w  przypadku mieszanki aminokwasowej, niezawierającej mleka krowiego.3.

Przebieg, powikłania i  rokowanie  

Przebieg

  • W 57% (w IgE-zależnej alergii na mlekobiałka krowiemleka krowiego) do nawet 100% (w IgE-niezależnej alergii na mlekobiałka krowiemleka krowiego) przypadków naturalna tolerancja rozwija się w  ciągu 12 miesięcy.1.
    • Dlatego zaleca się regularną ponowną ocenę (co 6–18 miesięcy) za pomocą testów wywołaniaprowokacji.
  • Alergia na mlekobiałka krowiemleka krowiego nabyta w  wieku dorosłym zwykle utrzymuje się przez całe życie.

Powikłania

  • Reakcja anafilaktyczna
  • Negatywne konsekwencje diety eliminacyjnej
    • niedobór składników odżywczych, zwłaszcza wapnia

Rokowanie

  • Do ukończenia 6 lat u ≥90% dzieci z  alergią na mleko krowie rozwija się tolerancja.

Informacje dla pacjentów  

O  czym należy poinformować pacjentów?

  • Konsultacje dotyczące konsekwentnej diety eliminacyjnej dla dziecka i, w  razie potrzeby, matki karmiącej piersią, a także zapobieganie niedoborom składników odżywczych
  • Regularna ponowna ocena nasilenia alergii ze względu na naturalny rozwój tolerancji
  • Postępowanie z  lekami ratunkowymi (automatyczny wstrzykiwacz adrenaliny)

Informacje dla pacjentów w  Deximed

QuellenŹródła

LiteraturPiśmiennictwo

  • Fox, A, Brown T, Walsh J. et al. An update to the Milk Allergy in Primary Care guideline. Clinical and Translational Allergy 9, 40 (2019). pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  1. Schoemaker AA, Sprikkelman AB, Grimshaw KW, et al. Incidence and natural history of challenge-proven cow's milk allergy in European children--EuroPrevall birth cohort. Allergy 2015; 70(8): 963-72.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25864712/" href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25864712/" target="_blank">pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Conrado AB, Ierodiakonou D, Gowland MH, et al. Food anaphylaxis in the United Kingdom: analysis of national data, 1998-2018. BMJ 2021; 372: 251.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33597169/" href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33597169/" target="_blank">pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Urashima M, Mezawa H, Okuyama M, et al. Primary Prevention of Cow's Milk Sensitization and Food Allergy by Avoiding Supplementation With Cow's Milk Formula at Birth: A Randomized Clinical Trial. AMA Pediatr 2019; 173(12): 1137-45.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31633778/" href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31633778/" target="_blank">pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor

  • Natalia Jagiełła, lekarz rezydent medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)
  • Adam Windak, Prof. dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
  • Lino Witte, drDr n. med., lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, Frankfurt nad Menem
K522; T784
intoleranse; Allergi; mjölkprotein
MilchallergieAlergia na mleko krowie; KuhmilcheiweißallergieAlergia na białko mleka krowiego; MilcheiweißallergieAlergia na kazeinę; CaseinallergieAlergia na białko mleka; Molkeallergie;Alergia Allergiena gegen Molke; Allergie gegen Casein; Allergie gegen Kuhmilchserwatkę
Alergia na mlekobiałka krowiemleka krowiego
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja:  Immunologiczna reakcja nadwrażliwości na białkoka mleka krowiego, która może być IgE-zależna lub IgE-niezależna. Częstość występowania:  Zapadalność w  pierwszych 2 latach życia wynosi w  Europie około 0,5%. U dorosłych bardzo rzadka.
Medibas Polska (staging)
Alergia na mlekobiałka krowiemleka krowiego
/link/62db80e3abec4edfa96595b16f509831.aspx
/link/62db80e3abec4edfa96595b16f509831.aspx
alergia-na-mleko-krowie
SiteDisease
Alergia na mlekobiałka krowiemleka krowiego
K.Reinhardt@gesinform.de
Klive.Reinhardt@gesinformcom#dr.dedabrowska@wp.pl
pl
pl
pl