Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Dieta bez laktozy

Informacje ogólne

Nietolerancja laktozy

  • Laktoza to dwucukier naukowa(glukoza nazwa+ galaktoza, połączone wiązaniem glikozydowym), określany mianem cukru mlecznego.
  • Nietolerancja laktozy jest spowodowana niedoborem enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny w  jelitach.

Częstość występowania

  • W niektórych grupach ludności świata (zwłaszcza w  Azji, Afryce i  Europie Południowej) nietolerancja laktozy występuje częściej niż w  Europie Środkowej i  Północnej.

Strategia leczenia

  • Na początku należy zastosować dietę całkowicie bezlaktozową.
  • Po ustąpieniu objawów możnanietolerancji stopniowozaleca się stopniowe zwiększaćkszanie zawartośćci laktozy w od diecie, ażywianiu, abydo wystąpienia tych objawów. Pozwala to na określić,lenie jakilości wysokilaktozy lubtolerowanej niskiprzez jest próg tolerancji danej osobychorego.

Dieta bez laktozy w  porównaniu z  dietą bez białka mleka krowiego

  • Jeśli pacjent chce stosować dietę całkowicie bez laktozy, zalecenia dietetyczne są bardzo podobne do tych dla diety bez białka mleka krowiego.
  • Różnica polega na tym, jakiego zamiennika mleka można użyć.
  • Ponadto w  diecie bezlaktozowej można jeść sery twarde i  miękkie. (zawierają niewielkie ilości laktozy)

Napoje

  • W przypadku dzieci poniżej trzeciego roku życia, które nie są karmione piersią, ważne jest stosowanie mleka bezlaktozowego, nawet jeśli okres stosowania diety bezlaktozowej jest krótki.
  • Dostępne są bezlaktozowe pokarmyprodukty przeznaczone dla niemowląt.
  • W przypadku podejrzenia, że nietolerancja laktozy powstała w  wyniku  alergii na białko mleka krowiego, konieczne jest zastosowanie innego mleka zastępczegomodyfikowanego.
  • W przypadku starszych dzieci i  dorosłych, alternatywą możemogą być mlekomleka roślinne (ryżowe, sojowe lub, owsiane, itp).
  • Zawartość składników odżywczych w  tych napojach jest niższa niż w  zwykłym mleku i  jego substytutach.

Kaszka

  • Można samodzielnie przygotować kaszkę lub kleik bezmleczny dla niemowląt z proszku bez mleka.
  • Samodzielnie można (na przykład ugotować kleik z  prosa lub z  mąki pełnoziarnistej wzbogaconej żelazem).
  • Kleik należy przygotować na mleku bezlaktozowym lub na wodzie.
    • Kleik na wodzie nie jest zalecany dla małych dzieci, ponieważ ma znacznie mniejszą zawartość składników odżywczych.
  • Owsianka bezlaktozowa jest również dostępna w  postaci proszku.
  • Owsiankę bezlaktozową można przygotować samodzielnie w  taki sam sposób, jak kleik.

Chleb i  mieszanki zbożowe

  • Należy wybrać chleb, który został przygotowany na bazie wody.
  • Margaryna w  cieście chlebowym jest nieszkodliwa.

Masło/margaryna

  • Do smarowania kromek chleba należy używać tłuszczu niezawierającego mleka.

Produkty na kanapki

  • Można jeść sery miękkie i  półtwarde, ponieważ nie zawierają śladowe ilości laktozy.
  • Inne propozycje dodatków do kanapek to bezmleczna wątrobianka, pasta warzywna, wędliny z  samego mięsa, takie jak szynka, mielona wieprzowina, salami i  pierś z  indyka.
  • Możliwe jest też spożywanie kanapek z  mięsem, jajkiem, dżemem i  owocami.
  • Nie należy spożywać serów serwatkowych, ponieważ zawierają dużo laktozy.

Posiłek główny

Mięso i  ryby

  • Mięso i  ryby w  „czystej postaci nie zawierają mleka ani laktozy.
  • Dania składające się z  kilku produktów — takie jak kiełbaski, hamburgery, paluszki rybne, zapiekanki — mogą zawierać laktozę.
  • Dania przygotowywane samodzielnie można wykonać z  mleka bez laktozy.

Ziemniaki i  ryż

  • Ryż i  gotowane, duszone, pieczone lub smażone ziemniaki nie zawierają laktozy.
  • Produkty gotowe do przyrządzania puree ziemniaczanego i  zapiekanki ziemniaczanej zawierają laktozę.
  • Dostępne są jednak również bezmleczne proszki do puree ziemniaczanego.
  • Domowe wersje zapiekanki ziemniaczanej i  puree ziemniaczanego można przygotować z  wodą lub mlekiem bezlaktozowymbez laktozy.

Makaron

  • Nie zawiera laktozy.

Sosy i  dressingi

  • Osoby, które muszą przestrzegać diety całkowicie bezlaktozowej, muszą zwrócić uwagę na sosy niezawierające mleka.
  • Sosy bezmleczne można przygotować samodzielnie z  bulionu i  ewentualnie odrobiny margaryny bezmlecznej.
  • Jako baza do sosów bezmlecznych mogą być używane również mleko bez laktozy, mleko owsiane, mleko ryżowe lub mleko sojowe.
  • Alternatywą są również domowe lub gotowe sosy pieczeniowe bez mleka.
  • Dressingi są dostępne w  wersji z  laktozą i  bez laktozy.
  • Sos sałatkowy z  octu i  oleju (vinaigrettewinegret) nie zawiera laktozy.

Tłuszcz jadalny

  • Zwykłe masło i  margaryna zawierają laktozę i  nie powinny być spożywane.
  • Do smażenia zaleca się olej roślinny, a do pieczenia margarynę płynną lub bezlaktozową.

Desery i  inne

  • Niektóre desery i  ciasta mogą zawierać dużą ilość laktozy, lecz jest ona różna w  zależności od użytych składników.
  • Jako alternatywa dla śmietany dostępna jest śmietana bezlaktozowa.

Lody i  jogurt

  • Osoby z  nietolerancją laktozy nie mogą jeść lodów śmietankowych ani mlecznych.
  • Domowe lody ze śmietanki bez laktozy, lody sojowe i  sorbety to możliwe alternatywy
  • Zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu sojowego lub bezlaktozowego.
  • Lody sojowe i  jogurty sojowe są dostępne w  dobrze zaopatrzonych supermarketach i  sklepach ze zdrową żywnością.

Owoce

  • Owoce dobrze nadają się na desery i  przekąski.

Czekolada

  • Czekolada do rozpuszczania i  inne ciemne czekolady nie zawierają laktozy i  dlatego nadają się do spożycia.
  • Czekolada mleczna jest zabroniona.

Napoje alkoholowe

  • Tylko likiery typu Irish Cream zawierają laktozę.

Produkty gotowe i  półprodukty/gotowe dania

  • Ocena zawartości laktozy w  różnych produktach na podstawie samej listy składników może być trudna.
  • Wszystkie produkty spożywcze, które zawierają mleko, na pewno zawierają laktozę.
  • Produkty spożywcze zawierają laktozę, jeśli na liście składników znajduje się którykolwiek z  poniższych:
    • masło, maślanka, maślanka w  proszku, crème fraîche, jogurt, jogurt w  proszku, mleko skondensowane, laktoza, odtłuszczone mleko w  proszku, margaryna, mleko, mleko w  proszku, cukier mleczny, serwatka, serwatka w  proszku, śmietanka, śmietana, kwaśna śmietana, lody, proszek mleczny
  • Producent nie ma obowiązku podawania dokładnej zawartości laktozy, jeśli produkt nie jest odpowiednio oznakowany i  wprowadzony do obrotu jako wyrób o  obniżonej zawartości laktozy lub bezlaktozowy.
  • Bułka tarta może zawierać mleko.
  • „Tłuszcze rafinowane i  „tłuszcze zwierzęce mogą zawierać masło.

Konsekwencje dla chorych

Jedzenie poza domem

  • Osoby, które muszą przestrzegać diety całkowicie bezlaktozowej, powinny zwrócić na to szczególną uwagę, jeśli jedzspożywają posiłki poza domem.

Konsekwencje żywieniowe

  • Konsekwencje żywieniowe diety bezlaktozowej zależą od tego, czy stosowane są bezlaktozowe substytuty mleka oraz od pozostałego składu diety.
  • Jeśli nie używa się mleka bezlaktozowego, szybko może dojść do niedoborów wapnia.
  • W przypadku małych dzieci, którym nie podaje się mleka bezlaktozowego, należy postępować zgodnie z  informacjami zawartymi w  artykule  Dieta bez białka mleka krowiego.
  • W przypadku starszych dzieci i  dorosłych zapotrzebowanie na wapń można zaspokoić poprzez codzienne spożywanie serów twardych, warzyw i  w razie potrzeby orzechów, owoców suszonych i  różnego rodzaju ziaren.
  • Zawartość wapnia w  dwóch plastrach sera półtwardego (20 g) odpowiada zawartości wapnia w  szklance mleka (150  ml).
  • Niemniej jednak konieczne może być dodatkowe przyjmowanie wapnia w  postaci proszku, tabletek do rozgryzania i  żucia lub tabletek musujących.
  • Aby uzyskać pełną ocenę spożycia wapnia, pacjent może skorzystać z  konsultacji dietetycznej.

Dodatkowe informacje

Informacje dla pacjentów

Informacje dla pacjentów w  Deximed

QuellenŹródła

AutorenAutorzy

  • Honorata Błaszczyk, lekarz, specjalista medycyny rodzinnej, Poradnia Lekarzy Rodzinnych w Łodzi (recenzent)
  • Tomasz Tomasik, Dr hab. n. med., Prof. UJ, specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
  • Nils E Eriksson, docent och fd överläkare, Lung- och allergimottagningen, Halmstad
  • Terje Johannessen, professor i allmänmedicin, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim
intoleranse; mjölkprotein
LaktoseunverträglichkeitNietolerancja laktozy; LaktoseintoleranzBiałko mleka; MilchproteinLaktoza; MilchzuckerDieta bez laktozy; Laktosefreie ErnährungLaktaza; LaktaseDieta bez laktozy; LaktosefreieMleko Diätbez laktozy; LaktosefreieAlternatywy Milch;dla Milchalternativenmleka
Dieta bez laktozy
document-disease document-nav document-tools document-theme
Laktoza to dwucukier naukowa(glukoza nazwa+ galaktoza, połączone wiązaniem glikozydowym), określany mianem cukru mlecznego. Nietolerancja laktozy jest spowodowana niedoborem enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny w  jelitach. W niektórych grupach ludności świata (zwłaszcza w Azji, Afryce i Europie Południowej) nietolerancja laktozy występuje częściej niż w Europie Środkowej i Północnej.
Medibas Polska (staging)
Dieta bez laktozy
/link/8938c281c3564d4c944d092ecc718c63.aspx
/link/8938c281c3564d4c944d092ecc718c63.aspx
dieta-bez-laktozy
SiteDisease
Dieta bez laktozy
K.Reinhardt@gesinform.de
Klive.Reinhardt@gesinformcom#dr.dedabrowska@wp.pl
pl
pl
pl