Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

NietolerancjaNadwrażliwość i nietolerancja pokarmowa u dzieci

Informacje ogólne

Definicja

  • NietolerancjeNadwrażliwości pokarmowe (termin ogólny) obejmują wszystkie nietoksyczne reakcje na pokarm i  dzielą się na dwie główne grupy1:
    1. Alergie (reakcje immunologiczne)
      • Jeśli zaangażowany jest układ odpornościowy, jest to alergia pokarmowa. Alergie dzielą się na reakcje IgE-zależne i  IgE-niezależne lub mieszane.
      • W przypadku alergii pokarmowej IgE-zależnej występują klasyczne reakcje alergiczne w  jamie ustnej, gardle, przewodzie pokarmowym, drogach oddechowych lub na skórze, a nawet anafilaksja2
    2. Nietolerancje (reakcje nieimmunologiczne)3
      • Nietolerancje obejmują defektyreakcje enzymatyczne, efektyreakcje farmakologiczne i  psychologiczne spowodowane przez żywnościć, a także niezdefiniowaneinne mechanizmyniesklasyfikowane substancje.
      • Układ immunologiczny nie jest w to te reakcje zaangażowany.  
  • Czasami trudno jest odróżnić alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej34.

Rodzaje reakcji

  • Alergia pokarmowa i  nietolerancja pokarmowa mogą powodować różne objawy, takie jak pokrzywka, zaostrzenie wyprysku atopowego, biegunka, wymioty, astma, swędzenieświąd, ból głowy i  ból brzucha.
  • Najcięższą reakcją jest wstrząs anafilaktyczny, który w  rzadkich przypadkach może prowadzić do zatrzymania akcji serca i  zgonu.
  • Objawy same w  sobie nie wskazują na przyczynę reakcji.

Częstość występowania

  • Predyspozycje rodzinne są powszechne.
  • Alergia/nietolerancja pokarmowa zwykle pojawia się po raz pierwszy przed ukończeniem 2. roku życia.
    • Wyjątkiem są reakcje pokarmowe w  wyniku krzyżowych reakcji wrażliwości z  pyłkami roślin u osób cierpiących na alergiąę na pyłki, które pojawiajujawniają się po raz pierwszy dopierow późniejniejszym wieku.

Współczynnik chorobowości i  zapadalność

  • Podejrzenie alergii pokarmowej: ok. 20 %
    • potwierdzone przezw wywołaniepróbie prowokacyjnej: ok. 4 %
  • Alergie pokarmowe występują znacznie częściej u dzieci z  wypryskiem atopowym  i w  tej grupie mają współczynnik chorobowości ok. 30 %.45
  • Ryzyko wystąpienia reakcji IgE-zależnej jest wyższe w  rodzinach, w  których rodzice cierpią już na daną alergię.
  • Alergia na mleko i  rozwój tolerancji
    • U 2–3% wszystkich niemowląt w  pierwszym roku życia rozwija się alergia na mleko56.  Alergia na mleko krowie bardzo rzadko pojawia się dopiero po ukończeniu 1. roku życia.
    • Około 90% dzieci z  alergią na mleko może w  wieku 4–5  lat tolerować przynajmniej niewielką ilość mleka lub produktów mlecznych,.
    • W aPolsce ponadalergia na mleko krowie występuje u ok. 1% dzieci.7
  • Ponad połowa dzieci z  alergią na jajka może w  wieku 7–8  lat tolerować jajka.
  • Nadwrażliwość na gluten bez celiakii rozpoznano u 0,4–1% z  1100 dzieci badanych przez specjalistów z  powodu czynnościowego bólu brzucha68.
  • Etiologia i  patogeneza

    • WiedzaNie znamy wszystkich przyczyn nadwrażliwości na tematpokarmy przyczynu reakcji na żywność jest niepełnadzieci.
    • DziedzicznośćGenetyka może odgrywać najważniejszą rolę, ale również istotne mogą być różne czynniki środowiskowe i  immunologiczne, mikrobiom i stan immunologiczny jelit podczas wchłaniania alergenów.
    • Wszystkie pokarmy mogą wywoływać alergię/nietolerancję pokarmową, ale istnieją pewne pokarmy, które są odpowiedzialne za większość reakcji. Najczęstszymi czynnikamiproduktami wywołującymi alergie pokarmowe są:
      • uU dzieci i  młodzieży
        • biaBiałko mleka
        • biaBiałko jaja kurzego
        • sojaSoja
        • pszenicaPszenica
        • orzechyOrzechy ziemne i  inne orzechy
      • U dorosłych:
        • alergenyAlergeny pokarmowe związane z  pyłkami (jabłka i  inne owoce ziarnkowe i  pestkowe, w tym owoce w twardej skorupce)
        • warzywaWarzywa (seler, marchew)
        • pszenicaPszenica
        • skorupiakiSkorupiaki i  mięczaki.
    • Większość osób reaguje nadwrażliwością na mniej niż trzy pokarmy79.

    Patogeneza

    • Istnieje wiele różnych mechanizmów chorobowych, które mogą wywoływać reakcję na żywność.
      • Mogą to być właściwości samego pokarmu, niedobór enzymów, zmiany w  błonie śluzowej lub alergia.
    • Wiele reakcji ma prawdopodobnie podłoże immunologiczne, głównie IgE-zależne, i  występuje z  udziałem komórek tucznych, które degranulują i  uwalniają m.in. histaminę, substancje chemotaktyczne i  leukotrieny (alergia pokarmowa typu 1 IgE-zależna [typ 1 wg Gella-Coombsa]).

    Patofizjologia

    • Pomimo wysokiej kwasowości i  silnej aktywności enzymatycznej w  żołądku 2% spożytego pokarmu w  jelitach jest wystarczajniewystarczająco nienaruszonestrawiona immunologicznie,i abymoże wywołać alergię pokarmową.810.
    • Jednak u większości ludzi rozwinęła się tolerancja doustna, tj. brak aktywnej odpowiedzi immunologicznej na antygeny przyjmowane doustnie i  nie występuje żadna reakcja.
    • Niskie dawki antygenów pokarmowych w  jelitach zwiększają produkcję regulującychregulatorowych komlimfocytórekw T w  tkance limfatycznej jelit.
    • RegulująceRegulatorowe limfocyty T uwalniają łagodzącespecjalne cytokiny, które zapewniają zmniejszenie odpowiedzi zapalnej.
    • U niemowląt i  małych dzieci bariera śluzówkowa w  jelitach nie jest jeszcze tak wyraźnadobrze wykształcona, a zatem większa część pokarmu jest całkowicie wchłaniana. Układ immunologiczny również nie jest jeszcze tak dobrze rozwinięty. W związku z  tym u dzieci istnieje wyższy współczynnik chorobowości dla alergii pokarmowych810.

    ICD-10

    • R19 Inne objawy podmiotowe i  przedmiotowe dotyczące przewodu pokarmowego i  jamy brzusznej
    • T78 Niekorzystne skutki niesklasyfikowane gdzie indziej
      • T78.0 Wstrząs anafilaktyczny wskutek  reakcji na pokarm
      • T78.1 Inna  reakcja na pokarm, niesklasyfikowana gdzie indziej
      • T78.2 Wstrząs anafilaktyczny, nieokreślony
      • T78.3 Obrzęk naczynioruchowy
      • T78.4 Alergia, nieokreślona
      • T78.8 Inne niekorzystne skutki niesklasyfikowane gdzie indziej

    Diagnostyka

    Kryteria diagnostyczne

    • Podstawą diagnostyki alergii pokarmowej powinien być szczegółowy wywiad lekarski.
    • Oznaczanie swoistych IgE i  punktowe testy skórne wspierajwspomagają rozpoznanie alergii pokarmowej w  połączeniu z  wywiadem lekarskim i/lub wywołaniempróbą pokarmowymprowokacyjną.
    • Wykrycie uczulenia za pomocą oznaczenia swoistych IgE lub testupunktowych testów skórnego punktowegornych nie dowodzi klinicznego znaczenia badanego pokarmu i  nie powinno samo w  sobie prowadzić do eliminacjizastosowania terapeutycznejdiety eliminacyjnej.
    • Brak potwierdzenia uczulenia (ujemne swoiste IgE/test punktowe testy skórny punktowyrne) często, ale nie definitywnie wyklucza klinicznie istotną IgE-zależną alergię pokarmową.
    • Alergię pokarmową można rozpoznać lub wykluczyć tylko wtedy, gdy istnieje jednoznaczna zgodność między informacjamidanymi klinicznymi pacjenta a wynikiem testu (testtesty punktowypunktowe/oznaczenie swoistych IgE). Jeśli nie ma takiej zgodności (np. z powodu niejasnego lub niepomyślnegoujemnego wywiadu lekarskiego) lub jest ona niejednoznacznaniepewna, znaczenie kliniczne powyższych testów należy sprawdzić za pomocą doustnegopróby wywołaniaprowokacyjnej.

    Rozważania diagnostyczne

    • WiększośćWiele pokarmów może wywołać alergię/nietolerancję pokarmową, ale tylko kilka pokarmów jest odpowiedzialnych za większość reakcji u dzieci:
      • mlekoMleko krowie, jaja, ryby, orzechy, rzadziej soja i  pszenica
    • Najczęstszą reakcję wywołuje mleko.
      • Około 2,5% wszystkich małych dzieci reaguje nadwrażliwością na mleko911.
      • Rozwój tolerancji postnastępuje szybko i  większość dzieci przezwycięża alergię/nietolerancję na mleko w  wieku 4–5  lat1012  i alergię na jaja w  wieku 7–8  lat.
      • Jednak u niektórych dzieci nie rozwija się tolerancja.
      • Alergię na jaja ma szansę ustąpić w wieku 7–8 lat.
    • Alergie na ryby i  orzechy mają ogólnie tendencję do utrzymywania się.

    Formy prezentacjiObjawy

    • Objawy mogą pochodzić z  prawie wszystkich układów narządów, ale najczęstsze są objawy pochodzdotyczące ze skóry i  żołądka/jelit. Występują one równie często911.
    • Zwykle występuje więcej niż jeden objaw.
    • Typowe objawy obejmują zaostrzenia wyprysku atopowego, pokrzywkę, inne wysypki, wymioty, biegunkę, zaparcia i  bóle żołądka. Objawy te mogą w dzieciństwie mieć jednak inne przyczyny.
    • Obrzęk naczynioruchowy lub reakcje anafilaktyczne są bardziej swoistymi, ale nie tak powszechnymi objawami alergii.
    • Mogą również wystąpić objawy ze strony układu oddechowego, takie jak niedrożnośćskurcz oskrzeli,.
    • Alergie lubmogą niedobór wzrostu; jednak ten ostatni objaw może bypowodować również niedobór wzrostu, choć może on być spowodowany także nieprawidłowym odżywianiem.

    Możliwe błędne rozpoznania

    Wywiad lekarski

    • W centrumPodstawą diagnostyki znajduje sięjest wywiad lekarski. Jednak mnogość nieswoistych objawów prowadzi do niepewnych rozpoznań, opartych na objawach klinicznych.
    • Ważne: w przypadku wywołaniapróby prowokacyjnej z  podwójnie ślepą próbą zwykle tylko 10–50% reakcji pokarmowych zgłaszanych przez pacjentów jest rozpoznawanych jako alergia/nietolerancja pokarmowa, nawet jeśli wcześniejsze informacje sugerują podejrzenie alergii/nietolerancji pokarmowej.
    • W przypadku klinicznego podejrzenia nadwrażliwości na gluten bez celiakii konieczne może być przeprowadzenie podwójnie ślepej próby wywołaniaprowokacyjnej.
      • ZPrzy pomocąpomocy tego testu 60% dzieci, u których klinicznie podejrzewano nadwrażliwość na gluten, zostało uznanych za zdrowe68.  
    • Niektóre z  rozbieżności można oczywiście przypisać szybkiemu rozwojowi tolerancji w  dzieciństwie, lecz pokazują one również, że rozpoznania nie można opierać wyłącznie na wywiadzie lekarskim.

    Testy laboratoryjne

    • Brakuje dobrych testów laboratoryjnych.
    • TestSkórne punktowytesty punktowe skórny i  wykrywanie specyficznych immunoglobulin we krwi (RAST [test radioalergoseparacji]) są stosunkowowartościowe pewnediagnostycznie i  mogą być stosowane w  przypadku reakcjipodejrzenia bezponadwrażliwośrednioci natychmiastowej w  wyniku spożycia pokarmu. Kiedy jednak reakcje zaczynają się nieco później, ich wyniki są niepewne.
      • Czułość i  swoistość różnią się w  zależności od badanego alergenu; są one najbardziej przydatneużyteczne w  przypadku ryb, a najmniej w  przypadku owoców i  warzyw.
    • Odpowiednimi testami do wykrywania Przeciwciaceliakii są przeciwciała IgG i  IgA przeciwko glutenowitransglutaminazie tkankowej  i test na obecność przeciwciał przeciwendomyzjalnych to odpowiednie badania do wykrycia celiakii.
    • Test obciążenia laktozą i  inne swoiste testy (np. test obciążenia fruktozą) można stosować do wykrywania reakcji enzymatycznych.
    • Poza tym nie ma testów laboratoryjnych, dzięki którerym mogłybymożnaby rozpoznać reakcje pokarmowe wywołane przez immunologię innąinne niż reakcja IgE- zależna.
      • Dlatego diagnostyka nie może się opierać wyłącznie na badaniach laboratoryjnych.

    Diety eliminacyjne i testy wywołaniapróby reakcji pokarmowejprowokacyjne

    • Diety wykluczająceeliminacyjne i testy wywołaniapróby reakcji pokarmowejprowokacyjne są często niezbędnym uzupełnieniem wywiadu i  badań laboratoryjnych w  diagnostyce alergii/nietolerancji pokarmowych56.
    • W przypadku dzieci z  przewlekłymi objawami systematyczne diety z  wykluczaniem i  ponownym wprowadzaniem pokarmów mogą być prowadzone w  domu, we współpracy międzylekarzy lekarzami az rodzicami.

    Diagnostyka różnicowa

    Nietolerancja lub alergia pokarmowa

    • Choroba dotyka zarówno dzieci, jak i  dorosłych. Często występuje rozpoznana atopia lub inne schorzenia alergiczne.
    • Jest to nieprawidłowa reakcja na pokarm, która występuje po posiłkach. Objawy mogą dotyczyć oczu, nosa, płuc, skóry i  jelit.
    • Najczęstsze objawy to biegunka, ból brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty i  złe samopoczucie.
    • BadanieW klinicznebadaniu fizykalnym rzadko stwierdza nieprawidłowościsię odchylenia od normy.
    • W razie potrzeby można przeprowadzić badanie na obecność swoistych przeciwciał IgE i  test punktowy w skórzerne testy punktowe, aby odróżnić reakcje alergiczne (wysypkawidoczny rumień w teście punktowymskórnych testach punktowych) od nietolerancji. Należy rozważyć zastosowanie diety wykluczającejeliminacyjnej lub wywołaniapróbę pokarmowegoprowokacyjną (pod opieką lekarza specjalisty).

    Nietolerancja laktozy

    • Najczęściej występuje u osób z  krajów położonych w  okolicy równika. Brak predyspozycji atopowych.
    • Przypisuje się ją niedoborowibrakowi lub redukcjiniedoborowi laktazy- enzymu laktazy w  błonie śluzowej jelita cienkiego,. coPowoduje powodujeto nietolerancję mleka i  produktów mlecznych. Po zapaleniu żołądka i  jelit oraz przy nieleczonej  celiakii często występuje przejściowa nietolerancja.
      • Niewielkie ilości mleka są zazwyczaj tolerowane.
      • Dojrzały ser jest zwykle tolerowany bez ograniczeń, świeży ser najczęściej powoduje objawy. Mleko bez laktozy i  jogurt są tolerowane.
    • Objawy obejmują ból brzucha, uczucie pełności, wzdęcia i  wodnistą biegunkę.
    • Test obciążenia laktozą jest zwykle nieprawidłowy, ale ma niską dokczuładnoość i swoistość. Testy RAST i  testskórne punktowytesty punktowey  są ujemne dla IgE.

    Alergia na białko mleka

    • Powodowana przez białko mleka, często występują wyraźne predyspozycje atopowe.
    • Często występuje w  połączeniu z  objawami na skórze i/lub w  przewodzie pokarmowym. Mogą również pojawić się reakcje ogólnoustrojowe i  objawy ze strony układu oddechowego.
    • Testy RAST i  testskórne punktowytesty punktowe  zwykle dodatnie dla IgE, ale mogą być również fałszywie ujemne.
    • W przypadku braku leczenia często występują objawy towarzyszące, takie jak obniżony poziom ferrytyny, ograniczonyzahamowanie wzrostwzrostu/przyrostprzyrostu masy ciała.
    • U niektórych pacjentów nawet bardzo małe ilości białka mogą bywystarczać wystarczające do wywołania ciężkiej reakcji. U innych pacjentów widoczne objawy występują tylko przy większych ilościach.
      • Uwaga: dodatkowo może występować wtórna nietolerancja laktozy!
      • Zazwyczaj różnego rodzaju sery dojrzewające są równie źle tolerowane. Jogurt nie jest tolerowany.
    • W niektórych przypadkach dzieci mają zarówno alergię/nietolerancję białka mleka, jak i  wtórną nietolerancję laktozy z  odpowiednimi objawami.

    Zespół alergii jamy ustnej

    • U osób z  alergią na pyłki występuje reakcja w  jamie ustnej w  postaci swędzenia, opuchlizny, a czasami obrzęku naczynioruchowego(czasami występuje obrzęk naczynioruchowy) po spożyciu pokarmów reagujących krzyżowo z  niektórymi pyłkami (zwłaszcza pyłkiemkami brzozy).
    • Niektóre owoce i  warzywa sposiadają spokrewnioneantygeny podobne do różnyminych rodzajamirodzajów pyłków.
    • Często pokarmy te są lepiej tolerowane w  postaci gotowanej niż surowej, a pacjenci reagują na nie tylko w  sezonie pylenia.
    • W celu potwierdzenia rozpoznania rzadkomożna przeprowadza sięprzeprowadzić testy skórne.

    Celiakia

    • Możliwa u małych dzieci, ale najczczęściejsto pojawiapierwsze objawy pojawiają się dopiero w  wieku dorosłym po wielu latach przebiegu subklinicznego.
    • Jest to zaburzenie immunologiczne, w  którym jelito cienkie jest narażonereaguje na antygenygluten zawarty w różnych zbózboż (gluten)ach.
    • Typowymi objawami są obfite/nieprzyjemnie pachncuchnące /tłuszczowe stolce, wzdęcia, rozdęcie jamy brzusznej, zahamowanie wzrostu i oznaki objawy niedożywienia.
    • CzęstoCeliakia niemoże maprzebiegać bez prawie żadnych objawów. U dzieci obserwuje się słaby przyrost masy ciała i spowolniony wzrostzahamowanie wzrastania.
    • Celiakię bierze się również pod uwagę przy:

    Alergia na jaja kurze

    • Nietolerancja lub alergia na jaja i  produkty jajeczne

    Astma u dzieci

    • Zwykle w  dzieciństwie i  okresie dojrzewania — atakinapady obturacji oddechowejdróg oddechowych u 10%.
    • Współczynnik chorobowości astmy u dorosłych wynosi 2–3%.
    • Choroba zapalna dróg oddechowych.
    • Może być wywoływana przez alergie, nieswoiste podrażnienia i  zakażenia dróg oddechowych, a także wysiłek fizyczny i warunki psychicznestres.
    • Napad z  dusznością; ewentualnie nawracające okresy niepokojącego i  przedłużającego się kaszlu, duszności, świstuwistów w  klatce piersiowej.
    • Bez gorączki, zauważalnyobecne stridorświsty wydechowywydechowe, tachypnoe (przyśpieszony oddech), retrakcje, świszczący wydech podczas osłuchiwania.
    • Prawidłowe CRP, spirometria może wykryujawnić zmniejszone PEF i  FEV1, dodatni wynik próby rozkurczowej i/lub testupróby wywołaniaprowokacyjnej ze znanym antygenem (inhalacja).

    Pokrzywka

    • Przy ostrej pokrzywce pacjenci często potrafią określić, na które pokarmy reagują.
    • Przewlekła pokrzywka rzadko lub nigdy nie jest wywoływana przez pokarm.

    Atopowe zapalenie skóry

    • Reakcja atopowa IgE-zależna
    • Często powtarzające się obserwacje reakcji na niektóre pokarmy; jednak ustalenie związku może być również trudne.
    • U dzieci z  ciężkim, przewlekłym wypryskiem atopowym często jako przyczynę stwierdza się reakcję na pokarm. Odpowiednia dieta może doprowadzić do znacznej poprawy.
    • Zarówno skórne testy punktowe, jak i  badania krwi na obecność swoistych IgE są niepewnekontrowersyjne — dają wiele wyników fałszywie dodatnich i  fałszywie ujemnych.
    • Diety wykluczająceeliminacyjne, ewentualnie można wykonać podwójnie ślepą próbę prowokacyjną wywołania reakcji pokarmowej.

    Opryszczkowate zapalenie skóry

    • Względnie rzadkie występowanie
    • Często młodsi pacjenci
    • Większość pacjentów ma jednocześnie skąpoobjawową celiakię.
    • Intensywny świąd, wyprysk grudkowo-krostkowy, czasem pęcherzowa choroba skóry.
    • Głównie umiejscowienie po stronie wyprostnej ramion i  kolan (symetrycznie), na szyi, karku i  skórze głowy lub pośladkach.
    • Rozpoznanie potwierdzają badania immunofluorescencyjne.

    Wywiad lekarski

    Informacje ogólne

    • Ustrukturyzowany wywiad lekarski powinien uwzględniać następujące elementy:
      • czynnikiCzynniki wywołujące
      • przebieg czasowyPrzebieg
      • objawyObjawy
      • stopieStopień nasilenia
      • powtarzalnoNawrotowość
      • czynnikiCzynniki ryzyka i zaostrzenia czynniki zaostrzające objawy
      • wywiadWywiad rodzinny
      • chorobyChoroby współistniejące
      • inneInne schorzenia alergiczne
    • W  przypadku przewlekłych objawów można prowadzić dzienniczek odżywianiaywienia i  objawów.
    • U dzieci z  przewlekłymi objawami należy spodziewać się reakcji opóźnionych reakcji.
      • Utrudnia to powiązanie określonych pokarmów z  objawami, co prowadzi do przewlekłejego ekspresjinarażenia na czynniki wywołujące.
      • OpReakcje opóźnione reakcje mogą być spowodowane „nietypowymi” reakcjami IgE-zależnymi, w  których objawy możnapojawiają wykryć kliniczniesię jeden lub dwa dni po spożyciu pokarmu.
      • Często są to reakcje IgE-niezależne z  wynikiem ujemnym  testuskórnych punktowegotestów punktowych  i RAST.

    Które produkty spożywcze są podejrzewane?

    • Najczęstszym pokarmem wywołującym przewlekłą reakcję IgE-niezależną jest mleko.
    • Powszechne są również reakcje na soję, gdy jest ona stosowana jako substytut mleka.
    • Ponadto w  pierwszej kolejności należy podejrzewać pokarmy, które często występują w  diecie i  mogą powodować przewlekłe objawy. Są to jajka, pszenica i  inne produkty zbożowe.

    Jakie objawy ma dziecko?

    • Ogólnie rzecz biorąc, w  przypadku chorób przewlekłych konieczne jest bardziej szczegółowe określenie objawów i  tego, co kryje się za używaniem konkretnych pojęć przez rodziców.

    Wyprysk atopowy?

    • W przypadku wyprysku atopowego ważne jest, aby znać jego nasilenie i  rozległość.
    • U dzieci z  ciężkim, przewlekłym wypryskiem atopowym często jako przyczynę stwierdza się reakcję na pokarm. Odpowiednia dieta może doprowadzić do znacznej poprawy.
    • Niemniej jednak nierzadko zdarza się, że nawet w  łagodniejszych postaciach wyprysku atopowego pokarmy takie jak czekolada, truskawki, pomidory i  owoce cytrusowe powodują nieswoiste zaostrzenie istniejącego wyprysku.

    Astma oskrzelowa?

    • NiedrożnośćSkurcz oskrzeli jest stosunkowo rzadko spowodowanaspowodowany alergią/nietolerancją pokarmową; w  przypadku przewlekłych objawów ważne jest wykluczenie alergii/nietolerancji pokarmowej pomimo stosowania odpowiednich leków wziewnych.

    Objawy ze strony przewodu pokarmowego?

    • Jeśli wspomnianopacjent wspomniał o  biegunce, należy zapytać: Jak często? Konsystencja? Zapach? Śluz? Krew? WielkoObjętość? Czy to biegunka tłuszczowa?
    • W przypadku bólu brzucha informacje o  tym, czy dziecko płacze, budzi się w  nocy lub przerywa zabawę, mogą dostarczyć ważnych informacjidanych na temat nasileniacharakteru bólu.
    • Jeśli ból brzucha występuje w określonym czasiekonkretnym momencie, np. przed wypróżnieniem, może to zwiększywskazywać podejrzeniena występowanie choroby jelit.
    • Inne objawy żołądkowo-jelitowe mogą obejmować wzdęcia, zaparcia, wymioty itp.
    • W przypadku objawów żołądkowo-jelitowych zwykle istnieje wiele możliwościliwych diagnostykirozpoznań różnicowejnicowych, które mogą być istotne.
    • Jeśli na podstawie wywiadu lekarskiego nie można potwierdzić reakcji nadwrażliwości na pokarm, dziecko należy skierować do pediatrygastrologa lub alergologa dziecięcego.
    • Szczególnie ważne jest wyjaśnienie objawówprzyczyn niedożywienia, ponieważ takie dzieci wymagają natychmiastowego skierowania do specjalisty.

    OgObjawy ogólne objawy?

    • Objawy ogólne, takie jak drażliwość, marudzenie, brak apetytu, zaburzenia snu i  niepokój są powszechne w  przypadku nieleczonych alergii/nietolerancji; jednak bardzo rzadko są to jedyne/ izolowane objawy i  prawdopodobnie występują wtórnie do innych objawów, takich jak ból brzucha i swędzenie świąd, co skutkuje złymą snemjakością snu.
    • Ważne jest, aby poprosić o  poprzednie zapisypomiary masy ciała i  wzrostu.
    • Czy dziecko rozwijało się zgodnieprawidłowo z oczekiwanymi wzrostemosiągało oczekiwany wzrost/masąę ciała?

    Czy objawy są przewlekłe, czy też przewlekle nawracające?

    • Należy zbadaokreślić, czy dolegliwości są przewlekłe, czy przewlekłe nawracające, ponieważ długie, dobrebezobjawowe okresy bez jednoczesnych zmian w  diecie przemawiają przeciwko etiologiirozpoznaniu nawrażliwości pokarmowej.

    Ile lat miało dziecko, gdy po raz pierwszy zaobserwowano reakcję? Pierwsze spożycie danego pokarmu?

    • Czas pierwszego spożycia pokarmu często dostarcza przydatnych informacji.
    • Jeśli dolegliwości takie jak kolka lub wyprysk pojawiły się po raz pierwszy i  pogorszyły się podczas karmienia piersią lub wystąpiły po raz pierwszy podczas przechodzenia na pokarmy stałe, oczywiste jest podejrzenie czynników żywieniowych jako przyczyn dolegliwości dziecka.
    • Jeśli reakcje pojawiły się po raz pierwszy, gdy dziecko jest nieco starsze (od 1,5 roku do 2 lat) i  od dłuższego czasu spożywa normalne posiłki, jest mniej prawdopodobne, że przyczyną objawów jest pokarm.

    Zapalenie żołądka i  jelit?

    • Reakcje na mleko, które po raz pierwszy wystąpiły po zakażeniu żołądkowo-jelitowym, początkowo wskazują na wtórną nietolerancję laktozy, chociaż alergie i  nietolerancje białek mogą również w  niektórych przypadkach wystąpić po zapaleniu żołądka i  jelit.

    Czy objawy zmieniły/nasiliły się z  czasem? Jeśli tak, to kiedy?

    • Jeśli z  czasem objawy zmieniły formę lub intensywność, może to być związane z  nieświadomymi zmianami w  diecie, np. na wakacjach. Może to wskazywać, że dolegliwości są spowodowane jedzeniempokarmem.

    Odżywianie

    Czy próbowano diet: jakich, jak długo, efekty?

    • Jeśli rodzice próbowali wdrożenia diety, konieczne jest ustalenie, które pokarmy zostały usunięte, na jak długo i  jak konsekwentnie.
    • Jeśli dieta przyniosła efekt, a kilka próbba ponownego wprowadzenia pokarmu znów spowodowałoa pogorszenie, prawdopodobne jest, że występuje alergia/nietolerancja pokarmowa.

    Mleko jako przyczyna dolegliwości?

    • Codzienne spożywanie pokarmów takich jak mleko często powoduje objawy o stabilnym stałym, przewlekłym charakterze.
      • Utrudnia to ustalenie, czy mleko jest odpowiedzialne za niepożądane reakcje.
      • Mleko jest najczęstszą nierozpoznaną przyczyną przewlekłych objawów u dzieci.
      • Mleko jest często podejrzewane o  wywoływanie niepożądanych reakcji — często niesłusznie.
    • Rodzice często nie są w  stanie wskazać czasowego związku między spożyciem mleka a objawami; podejrzewa się jednak, że stan dziecka pogarsza się w  okresach dużego spożycia mleka.
    • Rodzicom trudno jest przestrzegać konsekwentnej diety bezmlecznej, ponieważ mleko jest składnikiem wielu produktów spożywanych codziennie.
    • Reakcje powstają głównie:

    Pszenica/gluten w  przypadku przewlekłych objawów

    • Celiakia tradycyjnie kojarzy się z  biegunką tłuszczową i  zaburzeniem wchłaniania, ale najnowsze dowodybadania sugerują, że objawy mogą być łagodne.

    Informacje przemawiające za tym, że przyczyną dolegliwości dziecka może być jedzeniepokarm

    • Reakcja wystąpiła po raz pierwszy w  pierwszym roku życia.
    • Reakcję zaobserwowano kilka razy.
    • Brak reakcji, jeśli dziecko nie spożyło danego pokarmu.
    • Reakcja pojawia się zawsze po zjedzeniu danego pokarmu.
    • Reakcja nie zmienia się w  czasie.
    • IstniejObjawy pojawiają reakcjesię w reakcji na żywnośćpokarm we wszystkich formach i sposobach jego przygotowania pokarmu (ale reakcja jest często słabsza przy produktach przetworzonych niż przy produktach surowych i  można jej zignorowanie zauważyć).
    • KryteriaBrak tewystępowania powyższych kryteriów nie wyklucza wykluczającenadwrażliwości pokarmowej. Alergia/nietolerancja pokarmowa występuje również bez spełnienia tych kryteriów; jeśli jednak są one spełnione, zdecydowanie sugeruje tosugerują alergię/nietolerancję pokarmową.

    Informacje przemawiające przeciwko temu, że przyczyną dolegliwości dziecka może być jedzeniepokarm

    • Reakcja często występuje nawet wtedy, gdy dziecko nie spożyło podejrzanego pokarmu.
      • Należy upewnić się, żeczy dieta naprawdę nie zawiera podejrzewanych alergenów pokarmowych. Niektóre pokarmy mogą zawierać alergeny, o  których rodzice nie wiedzą, np. soki owocowe mogą zawierać serwatkę.
    • Reakcja zmienia się w  dłuższym czasieokresie obserwacji.

    Dzienniczek odżywianiaywienia i  objawów

    • Szczególnie w  przypadku dolegliwości przewlekłych pomocne jest prowadzenie przez pacjenta lub rodziców dokumentacjipogłębionej obserwacji przez 2–3  tygodnie — za pomocą dzienniczka odżywianiaywieniowego i  zapisywania objawów.
    • Taki dzienniczek uwzględnia spożycie pokarmów, napojów, ale także słodyczy, gum do żucia itp. oraz dolegliwości mające z  nim związek czasowy.
    • Po prowadzeniu dziennika przez pacjentówNastępnie wpisy są wspólnie omawiane i analizowane.

    Badanie przedmiotowe

    • Dostosowane do objawów i  ich nasilenia.
    • Należy zwrócić uwagę na oznaki niedożywienia, wychudzenia, dystrofii, opóźnienia wzrostu, opóźnionego dojrzewania płciowego.
    • PomiaryZawsze duże znaczenie mają pomiary masy ciała/wzrostu zawsze mają duże znaczenie i  należy je rozpatrywać w  kontekście wcześniejszych pomiarów (wykonywanych przez pacjenta lub lekarza).
      • W przypadku wszystkich dzieci z  alergiami/nietolerancjami pokarmowymi należy prowadzinanosić krzywepomiary na siatki centylowe.
    • Możliwe są zmiany skórne lub objawy innych rodzajów alergii.
    • Należy również wykonać badanie jamy brzusznej, aby wykluczyć inne rozpoznania.

    Badania uzupełniające

    • Jeśli rozpoznanie pozostaje niepewne, należy przeprowadzić wywołaniepróbę reakcji na pokarmprowokacyjną. WywołaniaPróby prowokacyjne u dzieci z  epizodycznymi objawami powinny być jednak przeprowadzane przez pediatrę lub alergologa, w szpitalu lub ambulatoryjnie, ze względu na ryzyko wystąpienia ciężkich reakcji; konieczne warunki i doświadczenie do skutecznego leczenia zagrażającej życiu anafilaksji1113.
    • Należy uważać, aby liczba dzieci z  błędnie rozpoznaną alergią/nietolerancją pokarmową była jak najmniejsza, aby uniknąć niepotrzebnych diet eliminacyjnych.
      • Jednocześnie ważne jest, aby wziąć niepod wykluczaćuwagę możliwościć nierozpoznanej alergii/nietolerancji pokarmowej u dzieci z  przewlekłymi objawami.

    W praktyce lekarza rodzinnego

    Oznaczenia poziomu swoistych IgE

    • SwoisteOznaczenie testypoziomu na uczulenieswoistych IgE powinnypowinno być uzależnione od wywiadu lekarskiego.
    • Pomiary poziomów swoistych IgE mogą być zarówno fałszywie dodatnie, jak i  fałszywie ujemne, ale czasami mogą potwierdzić podejrzenie  nadwrażliwości pokarmowej z  wywiadu lekarskiego.
    • Jako pomoc w  interpretacji należy oznaczyć całkowite IgE.
    • Szczególnie często wyniki fałszywie dodatnie występują w  przypadku krzyżowych reakcji wranadwrażliwości często występują wyniki fałszywie dodatnie.
    • Alergię pokarmową można rozpoznać lub wykluczyć tylko wtedy, gdy istnieje jednoznaczna zgodność między informacjami klinicznymiobjawami pacjenta a wynikiem testu (testskóne punktowytesty punktowe/oznaczenie swoistych IgE).
    • Jeśli nie ma takiej zgodności (np. z powodu niejasnego lub niepomyślnego wywiadu lekarskiego) lub jest ona niejednoznaczna, znaczenie kliniczneobjawów należy sprawdzić za pomocą doustnegopróby wywoprowokacyjnej.
    • W Polsce, w zakresie świadczeń gwarantowanych w podstawowej opiece zdrowotnej znajdują się: IgE całaniakowite, IgE swoiste z panelem 10-punktowych oznaczeń dotyczących alergenów pokarmowych oraz IgE swoiste z panelem 20-punktowych oznaczeń dotyczących alergii pokarmowych.

    Testy alergiczne

    • Testy alergiczne zwykle dają niewiele informacji u dzieci z  przewlekłymi objawami, ale badania laboratoryjne mogą potwierdzić podejrzenie przyczyny immunologicznej.
      • np. wW przypadku wysokiej liczby eozynofili i wysokiej wysokim całkowitejkowitym IgE

    TestyBadania laboratoryjne

    • TestyBadania laboratoryjne, które mogą być przydatne dow celu wykluczenia innych chorób:
      • Hb, OB, CRP, leukocyty/ morfologia krwi
      • cukierGlukoza we krwi, fosfataza alkaliczna, gamma-GTGGTP, bilirubina, amylazakamieniekamica żółcioweciowa jako przyczyna bólu brzucha? (częściej u dorosłych)
      • wolna T4fT4,  TSH  - w  przypadku utraty masy ciała
      • foliany, erytrocytyErytrocyty, kwas foliowy w  surowicy —- często niski poziom przy celiakii
      • Witamina B12, ferrytyna, żelazo w  surowicy, TIBC, MCV, MCHC, Ca, Mg, Zn, P, albumina — mogą być niskie w  przypadku zaburzeniazaburzeń wchłaniania.
        • Niedokrwistość, podwyższona  fosfataza alkaliczna, niskie wartości ferrytyny itp. nie dostarczają informacji na temat etiologii, ale mogą wskazywać na niedożywienie/zaburzeniezaburzenia wchłaniania.
      • immunoglobulinyImmunoglobuliny — czasami obserwuje się niedobór IgA
      • witaminaWitamina A,  D, E
      • eozynofileEozynofile, ECPbiałko kationowe eozynofilów (ECP)- w przypadku astmy)
      • ewentualnie Ewentualnie próbki stolca  do badania na obecność patogenów jelitowych, pomiarupomiar tłuszczu, krwi, śluzu itp.
      • podklasyPodklasy IgG, krążące eozynofile
      • WskazanaWskazany może być również jontoforezatest potupotowy z jontoforezą.

    Przeciwciała przeciw glutenowi — przeciwciała przeciwprzeciwko transglutaminazie tkankowej

    • W przypadku podejrzenia  celiakii  należy oznaczyć w  surowicy przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (przeciwciała tTG-IgA) lub przeciwciała przeciwendomyzjalnychprzeciwendomyzjalne (przeciwciała EmA-IgA) oraz całkowite IgA.
      • Test ma wysoką czułość (91–100%) i  swoistość (94–100%) i  dlatego jest odpowiedni jako test przesiewowy dla pacjentów z  podejrzeniem celiakii.
      • W przypadku niedoboru IgA należy dodatkowo oznaczyć przeciwciała IgG przeciwko transglutaminazie tkankowej (przeciwciała tTG-IgG) lub deamidowanej gliadynie (przeciwciała dGP-IgG).  
      • Przed wykluczeniem glutenu z  diety konieczne może być wykonanie biopsji jelita cienkiego.

    Przeciwciała fałszywie dodatnie

    • Testy na obecność przeciwciał typu IgG i  IgA przeciwko określonym pokarmomproduktom są przeprowadzane przez niektóre laboratoria i  zostały opracowane głównie w  celu diagnostyki  celiakii.
    • Przy nieleczonej celiakii regularnie występuje podwyższony poziom przeciwciał przeciwko białku mleka krowiego, a często także przeciwko albuminie jaja kurzego.
      • Jest to zjawisko wtórne i  przypisuje się je uszkodzonej błonie śluzowej jelita cienkiego, której przepuszczalność dla makrocząsteczek została zwiększona.
      • Rezultatem jest „nienormalnie”nieprawidłowe, zwiększone wchłanianie przeciwciaskładników pokarmowych przez patologicznuszkodzoną błonę śluzową jelit, co powoduje reakcję immunologiczną.
    • Ten sam mechanizm prowadzi do tego, że przy nieleczonej nietolerancji białek mleka krowiego może wystąpić zwiększona ilość przeciwciał przeciwko glutenowi bez znaczenia klinicznego.
    • Poziom przeciwciał normalizuje się, jeśli przez pewienokreślony czas przestrzegana jest odpowiednia dieta.
    • Znaczenie podwyższonego poziomu przeciwciał IgG/IgA przeciwko innym poszczególnym składnikom żywności, takim jak kazeina, nie jest znane.

    Diagnostyka specjalistyczna

    Testy skórne

    • Testy skórne powinny być wykonywane przez alergologa.
    • Powszechną i  zalecaną procedurą jest testskórne punktowytesty punktowe.
    • W przypadku testutestów skórnegornych również mogą wystąpić wyniki fałszywie dodatnie i  fałszywie ujemne. Wynik testu powinien być oceniany w  kontekście wywiaducałościowego lekarskiegoobrazu klinicznego.

    WywoływaniePróby reakcji na pokarmprowokacyjne

    • KontrolowaneKontrolowana wywołaniedoustna doustnepróba prowokacyjna jest zwykle niezbędnedna do potwierdzenia rozpoznania alergii pokarmowej lub udowodnienia tolerancji klinicznej.
    • Procedura podwójnie wywoływaniaślepej reakcjipróby na pokarmprowokacyjnej jest szczegółowo opisana w  krajowych i  międzynarodowych wytycznych i  powinna być przeprowadzana pod nadzorem lekarza specjalisty, w  wyspecjalizowanych placówkach, w  których bezpośrednio dostępne są środki ratunkowe.

    Wodorowy test oddechowy

    • W przypadku podejrzenia  nietolerancji laktozy  lub zespołu złego wchłaniania fruktozy należy przeprowadzić wodorowy test oddechowy we w łaściwej poradni/ klinice pediatrycznej. Objawy po spożyciu laktazylaktozy potwierdzają rozpoznanie. Niedobór laktazy można również wykryć za pomocą testu genetycznego.

    Próby prowokacyjne i postępowanie dietetyczne

    • Podstawą diagnostyki w  przypadku przewlekłych objawów i wyraźnie konkretnych podejrzanych pokarmów są wywołania reakcji na pokarm i próby dietetyczneprowokacyjne i diety eliminacyjne.
    • Ponieważ dzieci z  przewlekłymi dolegliwościami nadal spożywają pokarmy, na które mogą reagować, wywoływaniepróba reakcji na pokarmprowokacyjna w  postaci prób wykluczenia i  ponownego wprowadzenia może być przeprowadzane w  domu bez ryzyka poważnych reakcji.
      • Nie ma to jednak zastosowania, jeśliw odniesieniu do dzieci, które w  ostatnich miesiącach stosowały dietę całkowicie wolną od alergenów, a przewlekłe objawy ustąpiły.
      • WtedyWówczas należy skierować jedziecko do specjalisty w  celu wykonania testu wywołania reakcji na pokarm (ryzyko groźnych reakcji)..
    • Dzieci z  podejrzeniem  celiakii  nie powinny być poddawane diecie wykluczającejeliminacyjnej, lecz kierowane bezpośrednio do gastroenterologa.

    Dieta wykluczającaeliminacyjna

    • Podejrzewane pokarmy są całkowicie wykluczone z  diety.
    • W większości przypadków zalecana jest bardzo ścisła dieta wolna od alergenów, ponieważ w  ten sposób można ostatecznie wykluczyć alergię/nietolerancję mleka.
    • Dieta powinna być przestrzegana przez 2 tygodnie łącznie z rejestrowaniem zapisywaniem objawów.
      • Rodzice mogą otrzymać schematydzienniczki do codziennego notowania objawów.
      • Ułatwia to ocenę, czy dieta przyniosła efekt.
    • Jeśli w  tym samym czasie występujpojawią zakażeniasię infekcje, okres diety wydłuża się o  tydzień.

    MotywacjaMotywowanie rodziców i  informacje dla rodzicównich

    • Należy zachęcać rodziców, aby dobrze zaplanowali okres stosowania próbnej diety eliminacyjnej i  byli konsekwentni.
    • Okres diety powinien być zaplanowany tak, aby uniknąć specjalnych wydarzeńokoliczności towarzyskich(np. urodzin), w  których dziecko będzie uczestniczyć. Ponadto należy z  wyprzedzeniem informować przedszkola i  kuchnie szkolne.
    • Należy poinformować rodziców o  sposobie deklarowaniaeliminowanie kontrolowanego składnika/ pokarmu i  zwrócić ich uwagę na konkretne produkty, zawierające dany pokarmskładnik.
    • Większość rodziców jest zmotywowana i  konsekwentnie przestrzega diety, ale niektórzy mają tak wiele „dietetycznych wpadek”, że z próby dietetycznejokresu stosowania diety nie można wyciągnąć żadnych wniosków.

    Dieta wykluczającaeliminacyjna w  przypadku podejrzenia alergii na jaja, u dziecka z  przewlekłymi objawami

    • W przypadku niektórych dzieci ze znaną alergią na surowe jaja można pominąć reakcję na jaja może nie występować reakcja na jaja w  przetworzonej żywności, ponieważ jest ona znacznie słabsza.
    • Jeśli dziecko wykazuje przewlekłe objawy lub niedobór wzrostu, u dzieci zez znanpotwierdzoną alergią na jaja należy wypróbować dietę całkowicie bezjajeczną.

    DietaPonowne z ponownymwprowadzenie wprowadzaniemproduktu do diety

    • Po 2 tygodniach wykluczenia ponownie wprowadza się dany pokarm, a objawy rejestruje się przez tydzień (schemat).
    • Często objawy u dziecka nie ustępują po 2–3 tygodniach konsekwentnej diety, aleani nie pogarszają się po ponownym wprowadzeniu jedzenia w  normalnych ilościach. W ten sposób można wykluczyć podejrzenie alergii/nietolerancji pokarmowej.
    • W innych przypadkach próba wykluczenia pokazuje, że objawy ustępują podczas diety i  znów pojawiają się pojawiają po ponownym wprowadzeniu danego pokarmu. Prawdopodobna jest wtedy alergia/nietolerancja pokarmowa.

    Wiarygodność

    • W większości przypadków wypróbowanie diety wykluczającejeliminacyjnej i reintrodukcyjnej ponowne wprowadzenie danego produktu do diety, w  połączeniu z  odpowiednim wywiadem lekarskim może być wystarczające do postawienia ostatecznego rozpoznania.
    • W niektórych przypadkach konieczne jest powtórzenie lub podwójne zaślepienie próby dietetycznej.
    • Może być również konieczne pobranie nowych próbek po wypróbowaniu przez dziecko diety, ponieważ samych przeciwciał nie można wykryć, dopóki objawy nie ustąpią.

    Ostrożnie!

    • Należy pamiętać, że ponowne wprowadzenie pokarmu po dłuższym czasie może wywołać silniejszą reakcję niż wtedy, gdy ten pokarm jeszcze był jeszcze częścią codziennej diety.
    • Mogą również wystąpić nowe objawy,. pozaPoza tym mogą pojawić się reakcje ogólnoustrojowe/anafilaksja u dzieci, które wcześniej reagowały jedynie widocznymi reakcjamizmianami miejscowymi, takimi jak wyprysk atopowy.  
    • Jeśli przez długi czas stosowano dietę całkowicie pozbawioną alergenów, rodzice nie powinni wykluczać i ponownie wprowadzać danego pokarmu w  domu.

    ŚrodkiWskazania i  zalecenia

    Wskazania do skierowania do specjalisty

    • Dzieci powinny być zwykle kierowane do pediatryalergologa lub alergologagastrologa dziecięcego w  celu włączenia i  monitorowania diet wykluczającycheliminacyjnych.
    • Jeśli nie ma pewności, czy objawy pacjenta wynikają z  nietolerancji/alergii pokarmowej, należy skierować go do specjalisty.
    • Doustna próba wywołania reakcjiprowokacji pokarmowej (zwłaszcza prowadzona metodą podwójnie ślepej próby i z grupą kontrolną otrzymującą placebo) jest złotym standardem w  diagnostyce alergii pokarmowych IgE-zależnych.

    Leczenie ostrej reakcji alergicznej na żywnośćpokarm

    • Pacjenci zagrożeni ciężką reakcją powinni otrzymać leki ratunkowe, w  tym automatyczny wstrzykiwacz adrenaliny.
    • Ciężkie reakcje alergiczne na żywność powinny być leczone przede wszystkim adrenaliną podawaną domięśniowo.
    • W przypadku ostrych objawów, niezagrażających życiu (reakcji pokrzywkowych i  reakcji ze strony błon śluzowych) można stosować leki przeciwhistaminowe.
    • Nie monależnay zalecać profilaktycznego przyjmowania leków przeciwhistaminowych.

    Diagnostyczna dieta eliminacyjna

    • Odpowiednia dieta eliminacyjna jest zalecana jako podstawa leczenia w  przypadku alergii pokarmowej.
    • Dieta eliminacyjna powinna być oparta na rzetelnej diagnostyce alergii. Wskazania powinny być regularnie poddawane ponownej ocenie.
    • Osoby z  alergiami pokarmowymi, które stosują długotrwałą dietę eliminacyjną, powinny korzystać z  porad dietetyka z  doświadczeniem w  zakresie alergologii.
    • Diagnostyczna dieta eliminacyjna polega na kontrolowanym unikaniu pokarmów przez określony czas.
      • Tylko w  wyjątkowych przypadkach powinna trwać dłużej niż 1 do maks. 2  tygodni.
      • W  przypadku reakcji IgE-niezależnych mogą być konieczne dłuższe okresy eliminacji (3–4 tygodni tygodnie).
    • Po przeprowadzeniu diagnostycznej diety eliminacyjnej, u pacjentów zagrożonych ciężkimi reakcjami, należy przeprowadzić wywołaniepróbę reakcjiprowokacyjną  na pokarmpokarmem w  wyspecjalizowanych placówkach, w  których bezpośrednio dostępne są środki ratunkowe.

      Zespół alergii jamy ustnej

    • Jeśli pacjenci cierpią na alergię na pyłki (w szczególności pyłki brzozy) i  zgłaszają, żewystępowanie mają reakcję jamy ustnejreakcji na niektóre owoce i  warzywa w obrębie jamy ustnej, najprawdopodobniej jest to zespół alergii jamy ustnej.
      • Pyłek brzozy wchodzidaje reakcje krzyżowe m.in. z  orzechami, jabłkami, gruszkami, kiwi i  owocami pestkowymi (takimi jak śliwki, wiśnie i  brzoskwinie).
      • U osób z  alergią na bylicę występuje krzyżowa reakcja wranadwrażliwości między innymi z  selerem, marchewką, pietruszką, koprem włoskim, kolendrą, gorczycą, rumiankiem, anyżem, kminkiem i  miodem.
    • W związku z tym naleNależy poinformować pacjentów, że większość chorych niereaguje reagujetylko na wszystkieniektóre pokarmy znajdujące się na liście krzyżowych reakcji wranadwrażliwości.
    • Często pokarmy są lepiej tolerowane po ugotowaniu niż na surowo, a pacjenci reagują na nie tylko w  sezonie pylenia.
    • Pacjenci powinni pamiętać o  spożywaniu wystarczającej ilości innych owoców i  warzyw, aby zapewnić zrównoważoną dietę.
    • Jeśli nie jest to możliwe, należy przyjmować suplementy diety.

    Alergia na mleko

    • Reakcje na mleko mogą być spowodowane alergią na białko mleka lub  nietolerancją laktozy  (niedoborem laktazy). Wywiad lekarski może dostarczyć wskazówekcennych informacji.
      • Dzieci z  nietolerancją laktozy zwykle mają silną biegunkę i  wzdęcia wkrótce po spożyciu mleka. Zazwyczaj dobrze tolerują produkty mleczne o  niskiej zawartości laktozy. Poza biegunką wydająnie obserwuje się zdroweu nich odchyleń od normy.
      • Dzieci z  alergią na mleko krowie również mają biegunkę, ale nie tak częstą ani tak płynną. Jednak dzieci zwykle nie rozwijają się zbytone dobrzeprawidłowo (zaburzenia snu, drażliwość, zwiększona skłonność do zakażeń, a także oznaki niedożywienia oraz słaby przyrost długości i  masy ciała).

    Podejrzenie  nietolerancji laktozy

    • Jeśli podejrzewa się nietolerancję laktozy, nie jest konieczne unikanie wszystkich produktów mlecznych podczas próbdiety dietetycznycheliminacyjnej.
      • Pacjenci bez obaw mogą jeść twardy ser i  często tolerują niewielkie ilości mleka (np. w  gotowych potrawach).
      • Mleko bez laktozy jest dostępne w  większości supermarketów.
      • Takie zmniejszone spożycie jest wystarczające dla większości dorosłych pacjentów, więc nie są potrzebne żadne inne specjalne pokarmyprodukty ani suplementy.
    • Jeśli przejście na mleko bez laktozy skutkuje ustąpieniem objawów w  ciągu 1–2 tygodni, zwykle nie ma potrzeby przeprowadzania dodatkowychdodatkowymi badańbadaniami i  można rozpoznać schorzenie.
    • Jeśli nadal nie ma pewności, można przeprowadzić wodorowy test oddechowy, alternatywnie test genetyczny.

    Podejrzenie  alergii na mleko krowie

    • W  przypadku alergii na mleko krowie, zwłaszcza w  okresie niemowlęcym i  ew. we wczesnym dzieciństwie:
      • Jeśli dziecko jest karmione piersią, matce należy zalecić odpowiednią dietę.
      • Jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, zaleca się stosowanie mieszanek o  wysokim stopniu hydrolizy lub alternatywnie mieszanek aminokwasowych.
    • W  przypadku alergii na mleko krowie preparaty z  soi jako substytut mleka krowiego są produktami drugiego wyboru i  nie powinny być zalecane dla niemowląt poniżej 126.  miesiąca życia.14
    • Należy unikać wszelkich postaci mleka i  produktów mlecznych, a cała przetworzona żywność powinna być bardzo dokładnie sprawdzana pod kątem listyzawartych w niej składników, ponieważ mleko jest obecne w  bardzo wielu produktach.
    • Zaleca się korzystanie z  porad dietetyków klinicznych.
    • Bardzo ważne jest, aby mieć pewność co do rozpoznania, ponieważ dieta bezmleczna ma ogromne konsekwencje dla pacjentów.
    • W przypadku reakcji na mleko rozwój tolerancji często następuje szczególnie szybko. Z tego powodu ponowna ocena we wczesnym dzieciństwie powinna odbywać się często, np. co półtora roku lub co rok.

    Podejrzenie nietolerancji mąkipszenicy lub glutenu

    • Ponieważ trudno jest odróżnić pacjentów z  celiakią  (nietolerancją glutenu) od pacjentów z  nietolerancją spowodowaną innymi przyczynami, w  przypadku podejrzenia celiakii nie należy przeprowadzać prób dietetycznych pod opieką lekarza rodzinnego.
    • Pacjentów należy kierować bezpośrednio do gastroenterologa w  celu przeprowadzenia dalszych badań.

    Podejrzenie alergii na jaja

    • Jajka można wykluczyć z  diety bez żadnych szczególnych konsekwencji dla pacjentów.
    • Jajka są obecne w  wielu gotowych produktach, dlatego pacjenci muszą dokładnie sprawdzać listę składników.

    Podejrzenie alergii na ryby

    • Chociaż istnieją również alergie na poszczególne gatunki ryb, pacjenci często są uczuleni jednocześnie na kilka gatunków ryb.
    • Z reguły pacjenci muszą obejś wyeliminować sięwszystkie w ogóleryby bezz rybdiety. WskazaneW przypadku podejrzenia uczulenia na jeden gatunek, wskazane może być zbadanie, czy są tolerowane inne gatunki ryb.

    ŻywnośćPokarmy wywołującace szczególne i  zagrażające życiu reakcje

    • Niektórzy pacjenci reagują już na bardzo małe ilości danego pokarmu i  mogą również reagować na wdychanie alergenów znajdujących się w  powietrzu, np. podczas przygotowywania żywności napadami astmatycznymi i  wstrząsem anafilaktycznym.
    • Należy skierować tych pacjentów do ośrodka alergologicznego, gdzie otrzymają odpowiednie porady i  leki.

    Informacje dla pacjentów

    O  czym należy poinformować pacjentów?

    • StaranneInformacje wprowadzenieo dostarannym i konsekwentnym wprowadzeniu diet wykluczającycheliminacyjnych.

    Informacje dla pacjentów w  Deximed

    Lista kontrolna i  rejestrowanie objawów

    Porady dotyczące odżywiania

    Alergie pokarmowe i  nietolerancje pokarmowe

    QuellenŹródła

    LiteraturPiśmiennictwo

    1. Sicherer SH, Teuber S; Adverse Reactions to Foods Committee. Current approach to the diagnosis and management of adverse reactions to foods. J Allergy Clin Immunol. 2004;114:1146-1150. PubMed
    2. Chafen JJ, Newberry SJ, Riedl MA, et al. Diagnosing and managing common food allergies: a systematic review. JAMA 2010; 303: 1848-56. doi:10.1001/jama.2010.582 DOI
    3. Bartuzi http://dx.doi.org/10.1001/jama.2010.582Z, Horvath A, "Nadwrażliwość pokarmowa" href="http://dxw Interna – Mały Podręcznik.doi red.org/10 Gajewski P.1001/jama, Medycyna Praktyczna, 2023 cms-pl.2010bonnierhealthcare.582" target="_blank">DOIno
    4. Boyce JA, Assa'as A, Burks AW, et.al. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States. NIH Publication No. 11-7700, 2010.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241964/" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241964/" target="_blank">www.ncbi.nlm.nih.gov
    5. Eigenmann PA, Sicherer SH, Borkowski TA, et al. . Prevalence of IgE mediated food allergy among children with atopic dermatitis. Pediatrics 1998; 101: 3. pmid:9481027  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=9481027[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=9481027[uid]" target="_blank">PubMed
    6. Høst A. Cow's milk protein allergy and intolerance in infancy. Some clinical, epidemiological and immunological aspects. Pediatr Allergy Immunol 1994; 5: 1-36. pmid:7704117  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=7704117[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=7704117[uid]" target="_blank">PubMed
    7. Schoemaker A.A., Sprikkelman A.B., Grimshaw K.E. i wsp.: Incidence and natural history of challenge-proven cow’s milk allergy in European children–EuroPrevall birth cohort. Allergy, 2015; 70: 963–972.
    8. Francavilla R, Cristofori F, Verzillo L, et al. Randomized double-blind placebo-controlled crossover trial for the diagnosis of non-celiac gluten sensitivity in children. Am J Gastroenterol 2018 Mar; 113(3): 421-430. pmid:29380821  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=29380821[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=29380821[uid]" target="_blank">PubMed
    9. Kurowski K, Boxer RW. . Food allergies: Detection and management.. Am Fam Physician 2008; 77: 1678-86. pmid:18619076  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=18619076[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=18619076[uid]" target="_blank">PubMed
    10. Sampson HA. Food allergy. Part 1: immunopathogenesis and clinical disorders. J Allergy Clin Immunol 1999; 103: 717-28. pmid:10329801  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=10329801[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=10329801[uid]" target="_blank">PubMed
    11. Brill H. Approach to milk protein allergy in infants. Can Fam Physician. 2008;54:1258-1264. PubMed
    12. De Greef E, Hauser B, Devreker T, et al. Diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants. World J Pediatr. 2012;8:19-24. PubMed
    13. Shah E, Pongracic J. Food-induced anaphylaxis: who, what, why, and where? Pediatr Ann. 2008;37:536-541. PubMed
    14. Venter C, Brown T, Meyer R, et al. Skuteczniejsze rozpoznawanie, postępowanie diagnostyczne i leczenie IgE-niezależnej alergii na białka mleka krowiego u niemowląt – międzynarodowa interpretacja wytycznych Milk Allergy in Primary Care. Medycyna Praktyczna. Pediatria, Clinical Translation Allergy, 2017; 7 (26): 1–9 www.mp.pl
    15. Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance see comments. Lancet 1994;343:1127-1130. PubMed

    AutorenAutorzy

    • Kirsten Zimmermann,; Fachärztinspecjalistka fürmedycyny Allgemeinmedizin,ogólnej; Olching
    • Tomasz Tomasik; Dr hab. n. med. Prof.; specjalista medycyny rodzinnej; Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
    • Anna Pachołek; Dr n. med.; w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej; Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)
    R19; T78; T780; T781; T782; T783; T784; T788
    NahrungsmittelintoleranzNietolerancja pokarmowa; IntoleranzAlergia na mleko; MilchallergieAlergia na białka mleka krowiego; EiallergieAlergia na jajka; NahrungsmittelunverträglichkeitAnafilaksja; AnaphylaxieReakcja krzyżowa na pyłek brzozy; KreuzreaktionAlergia auf Birkenpollenkrzyżowa; KreuzallergieAlergia na mleko krowie; KuhmilchallergieNietolerancja mleka krowiego; KuhmilchunverträglichkeitAlergia na ryby; FischallergieNietolerancja ryb; FischunverträglichkeitAlergia na pszenicę; WeizenallergieNietolerancja pszenicy; WeizenunverträglichkeitGluten; NussallergieAlergia na orzechy; NussunverträglichkeitNietolerancja orzechów; ErdnussallergieAlergia na orzeszki ziemne; ErdnussunverträglichkeitNietolerancja orzeszków ziemnych; SchalentierallergieAlergia na skorupiaki; SachlentierunverträglichkeitAlergia na soję; SojaallergieNietolerancja soi; SojaunverträglichkeitTesty skórne; Prick-TestDieta eliminacyjna; EliminationsdiätOstra pokrzywka; AkuteZespół Urtikariaalergii jamy ustnej; NeurodermitisAlergiczne eozynofilowe zaburzenie żołądkowo-jelitowe; OralesPróba Allergiesyndrom; OAS; Allergische eosinophile gastrointestinale Störung; Nahrungsmittelprovokationprowokacyjna
    NietolerancjaNadwrażliwość i nietolerancja pokarmowa u dzieci
    document-symptom document-nav document-tools document-theme
    NietolerancjeNadwrażliwości pokarmowe (termin ogólny) obejmują wszystkie nietoksyczne reakcje na pokarm i  dzielą się na dwie główne grupy1: Alergie (reakcje immunologiczne) Jeśli zaangażowany jest układ odpornościowy, jest to alergia pokarmowa. Alergie dzielą się na reakcje IgE-zależne i  IgE-niezależne lub mieszane. W przypadku alergii pokarmowej IgE-zależnej występują klasyczne reakcje alergiczne w  jamie ustnej, gardle, przewodzie pokarmowym, drogach oddechowych lub na skórze, a nawet anafilaksja2 Nietolerancje (reakcje nieimmunologiczne)3 Nietolerancje obejmują defektyreakcje enzymatyczne, efektyreakcje farmakologiczne i  psychologiczne spowodowane przez żywnościć, a także niezdefiniowaneinne mechanizmyniesklasyfikowane substancje. Układ immunologiczny nie jest w to te reakcje zaangażowany.   
    Medibas Polska (staging)
    Nietolerancja pokarmowa u dzieci
    /link/777acc0676e8432396e6073d75f56af9.aspx
    /link/777acc0676e8432396e6073d75f56af9.aspx
    nietolerancja-pokarmowa-u-dzieci
    SiteProfessional
    Nietolerancja pokarmowa u dzieci
    K.Reinhardt@gesinform.de
    Klive.Reinhardt@gesinformcom#aleksbelz@gmail.decom
    pl
    pl
    pl