Informacje ogólne
Definicja
NietolerancjeNadwrażliwości pokarmowe (termin ogólny) obejmują wszystkie nietoksyczne reakcje na pokarm i- Alergie (reakcje immunologiczne)
- Jeśli zaangażowany jest układ odpornościowy, jest to alergia pokarmowa. Alergie dzielą się na reakcje IgE-zależne i
- W przypadku alergii pokarmowej IgE-zależnej występują klasyczne reakcje alergiczne w
- Jeśli zaangażowany jest układ odpornościowy, jest to alergia pokarmowa. Alergie dzielą się na reakcje IgE-zależne i
- Nietolerancje (reakcje nieimmunologiczne)3
- Nietolerancje obejmują
defektyreakcje enzymatyczne,efektyreakcje farmakologiczne icić, a takżeniezdefiniowaneinnemechanizmyniesklasyfikowane substancje. - Układ immunologiczny nie jest w
tote reakcje zaangażowany.
- Nietolerancje obejmują
- Alergie (reakcje immunologiczne)
- Czasami trudno jest odróżnić alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej
34.
Rodzaje reakcji
- Alergia pokarmowa i
swędzenieświąd, ból głowy i - Najcięższą reakcją jest wstrząs anafilaktyczny, który w
- Objawy same w
Częstość występowania
- Predyspozycje rodzinne są powszechne.
- Alergia/nietolerancja pokarmowa zwykle pojawia się po raz pierwszy przed ukończeniem 2. roku życia.
- Wyjątkiem są reakcje pokarmowe w
zcierpiących na alergiąę na pyłki, którepojawiajujawniają się po raz pierwszydopierow późniejniejszym wieku.
- Wyjątkiem są reakcje pokarmowe w
Współczynnik chorobowości i zapadalność
- Podejrzenie alergii pokarmowej: ok. 20 %
- potwierdzone
przezwwywołaniepróbie prowokacyjnej: ok. 4 %
- potwierdzone
- Alergie pokarmowe występują znacznie częściej u dzieci z
45 - Ryzyko wystąpienia reakcji IgE-zależnej jest wyższe w
- Alergia na mleko i
- U 2–3% wszystkich niemowląt w
56. - Około 90% dzieci z
,. - W
aPolsceponadalergia na mleko krowie występuje u ok. 1% dzieci.7
- U 2–3% wszystkich niemowląt w
- Ponad połowa dzieci z
Etiologia i patogeneza
WiedzaNie znamy wszystkich przyczyn nadwrażliwości natematpokarmyprzyczynureakcji na żywność jest niepełnadzieci.DziedzicznośćGenetyka może odgrywać najważniejszą rolę, ale również istotne mogą być różne czynniki środowiskowe iimmunologicznyjelit podczas wchłaniania alergenów.- Wszystkie pokarmy mogą wywoływać alergię/nietolerancję pokarmową, ale istnieją pewne pokarmy, które są odpowiedzialne za większość reakcji. Najczęstszymi
czynnikamiproduktami wywołującymi alergie pokarmowe są:uU dzieci ibiaBiałko mlekabiaBiałko jaja kurzegosojaSojapszenicaPszenicaorzechyOrzechy ziemne i
uU dorosłych:alergenyAlergeny pokarmowe związane z, w tym owoce w twardej skorupce)warzywaWarzywa (seler, marchew)pszenicaPszenicaskorupiakiSkorupiaki i.
- Większość osób reaguje nadwrażliwością na mniej niż trzy pokarmy
79.
Patogeneza
- Istnieje wiele różnych mechanizmów chorobowych, które mogą wywoływać reakcję na żywność.
- Mogą to być właściwości samego pokarmu, niedobór enzymów, zmiany w
- Mogą to być właściwości samego pokarmu, niedobór enzymów, zmiany w
- Wiele reakcji ma prawdopodobnie podłoże immunologiczne, głównie IgE-zależne, i
typu 1IgE-zależna [typ 1 wg Gella-Coombsa]).
Patofizjologia
- Pomimo wysokiej kwasowości i
wystarczajniewystarczająconienaruszonestrawionaimmunologicznie,iabymoże wywołać alergię pokarmową.810. - Jednak u większości ludzi rozwinęła się tolerancja doustna, tj. brak aktywnej odpowiedzi immunologicznej na antygeny przyjmowane doustnie i
- Niskie dawki antygenów pokarmowych w
regulującychregulatorowychkomlimfocytórekw T w RegulująceRegulatorowe limfocyty T uwalniająłagodzącespecjalne cytokiny, które zapewniają zmniejszenie odpowiedzi zapalnej.- U niemowląt i
wyraźnadobrze wykształcona, a zatem większa część pokarmu jest całkowicie wchłaniana. Układ immunologiczny również nie jest jeszcze tak dobrze rozwinięty. W związku z810.
ICD-10
- R19 Inne objawy podmiotowe i
- T78 Niekorzystne skutki niesklasyfikowane gdzie indziej
- T78.0 Wstrząs anafilaktyczny wskutek
- T78.1 Inna
- T78.2 Wstrząs anafilaktyczny, nieokreślony
- T78.3 Obrzęk naczynioruchowy
- T78.4 Alergia, nieokreślona
- T78.8 Inne niekorzystne skutki niesklasyfikowane gdzie indziej
- T78.0 Wstrząs anafilaktyczny wskutek
Diagnostyka
Kryteria diagnostyczne
- Podstawą diagnostyki alergii pokarmowej powinien być szczegółowy wywiad lekarski.
- Oznaczanie swoistych IgE i
wspierajwspomagają rozpoznanie alergii pokarmowej wwywołaniempróbąpokarmowymprowokacyjną. - Wykrycie uczulenia za pomocą oznaczenia swoistych IgE lub
testupunktowych testów skórnego punktowegornych nie dowodzi klinicznego znaczenia badanego pokarmu ieliminacjizastosowaniaterapeutycznejdiety eliminacyjnej. - Brak potwierdzenia uczulenia (ujemne swoiste IgE/
testpunktowe testy skórny punktowyrne) często, ale nie definitywnie wyklucza klinicznie istotną IgE-zależną alergię pokarmową. - Alergię pokarmową można rozpoznać lub wykluczyć tylko wtedy, gdy istnieje jednoznaczna zgodność między
informacjamidanymi klinicznymi pacjenta a wynikiem testu (testtestypunktowypunktowe/oznaczenie swoistych IgE). Jeśli nie ma takiej zgodności (np. z powodu niejasnego lubniepomyślnegoujemnego wywiadu lekarskiego) lub jest onaniejednoznacznaniepewna, znaczenie kliniczne powyższych testów należy sprawdzić za pomocądoustnegopróbywywołaniaprowokacyjnej.
Rozważania diagnostyczne
WiększośćWiele pokarmów może wywołać alergię/nietolerancję pokarmową, ale tylko kilka pokarmów jest odpowiedzialnych za większość reakcji u dzieci:mlekoMleko krowie, jaja, ryby, orzechy, rzadziej soja i
- Najczęstszą reakcję wywołuje mleko.
- Około 2,5% wszystkich małych dzieci reaguje nadwrażliwością na mleko
911. - Rozwój tolerancji
postnastępuje szybko i1012 - Jednak u niektórych dzieci nie rozwija się tolerancja.
- Alergię na jaja ma szansę ustąpić w wieku 7–8 lat.
- Około 2,5% wszystkich małych dzieci reaguje nadwrażliwością na mleko
- Alergie na ryby i
ogólnietendencję do utrzymywania się.
Formy prezentacjiObjawy
- Objawy mogą pochodzić z
pochodzdotyczące ze skóry i911. - Zwykle występuje więcej niż jeden objaw.
- Typowe objawy obejmują zaostrzenia wyprysku atopowego, pokrzywkę, inne wysypki, wymioty, biegunkę, zaparcia i
w dzieciństwiemieć jednak inne przyczyny. - Obrzęk naczynioruchowy lub reakcje anafilaktyczne są bardziej swoistymi, ale nie tak powszechnymi objawami alergii.
- Mogą również wystąpić objawy ze strony układu oddechowego, takie jak
niedrożnośćskurcz oskrzeli,. - Alergie
lubmogąniedobór wzrostu; jednak ten ostatni objaw może bypowodować również niedobór wzrostu, choć może on być spowodowany także nieprawidłowym odżywianiem.
Możliwe błędne rozpoznania
Wywiad lekarski
W centrumPodstawą diagnostykiznajduje sięjest wywiad lekarski. Jednak mnogość nieswoistych objawów prowadzi do niepewnych rozpoznań, opartych na objawach klinicznych.- Ważne: w przypadku
wywołaniapróby prowokacyjnej z - W przypadku klinicznego podejrzenia nadwrażliwości na gluten bez celiakii konieczne może być przeprowadzenie podwójnie ślepej próby
wywołaniaprowokacyjnej.ZPrzypomocąpomocy tego testu 60% dzieci, u których klinicznie podejrzewano nadwrażliwość na gluten, zostało uznanych za zdrowe68.
- Niektóre z
Testy laboratoryjne
- Brakuje dobrych testów laboratoryjnych.
TestSkórnepunktowytesty punktoweskórnyistosunkowowartościowepewnediagnostycznie ireakcjipodejrzeniabezponadwrażliwośrednioci natychmiastowej w- Czułość i
przydatneużyteczne w
- Czułość i
- Odpowiednimi testami do wykrywania
Przeciwciaceliakii są przeciwciała IgG iglutenowitransglutaminazie tkankowejto odpowiednie badania do wykryciaceliakii. - Test obciążenia laktozą i
- Poza tym nie ma testów laboratoryjnych, dzięki któ
rerymmogłybymożnaby rozpoznać reakcje pokarmowewywołane przez immunologię innąinne niż reakcja IgE- zależna.- Dlatego diagnostyka nie może się opierać wyłącznie na badaniach laboratoryjnych.
Diety eliminacyjne i testy wywołaniapróby reakcji pokarmowejprowokacyjne
- Diety
wykluczająceeliminacyjne itestywywołaniapróbyreakcji pokarmowejprowokacyjne są często niezbędnym uzupełnieniem wywiadu i56. - W przypadku dzieci z
międzylekarzylekarzami az rodzicami.
Diagnostyka różnicowa
Nietolerancja lub alergia pokarmowa
- Choroba dotyka zarówno dzieci, jak i
- Jest to nieprawidłowa reakcja na pokarm, która występuje po posiłkach. Objawy mogą dotyczyć oczu, nosa, płuc, skóry i
- Najczęstsze objawy to biegunka, ból brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty i
BadanieWklinicznebadaniu fizykalnym rzadko stwierdzanieprawidłowościsię odchylenia od normy.- W razie potrzeby można przeprowadzić badanie na obecność swoistych przeciwciał IgE i
test punktowywskórzerne testy punktowe, aby odróżnić reakcje alergiczne (wysypkawidoczny rumień wteściepunktowymskórnych testach punktowych) od nietolerancji. Należy rozważyć zastosowanie dietywykluczającejeliminacyjnej lubwywołaniapróbępokarmowegoprowokacyjną (pod opieką lekarza specjalisty).
Nietolerancja laktozy
- Najczęściej występuje u osób z
- Przypisuje się ją
niedoborowibrakowi lubredukcjiniedoborowi laktazy- enzymulaktazyw,.coPowodujepowodujeto nietolerancję mleka i- Niewielkie ilości mleka są zazwyczaj tolerowane.
- Dojrzały ser jest zwykle tolerowany bez ograniczeń, świeży ser najczęściej powoduje objawy. Mleko bez laktozy i
- Objawy obejmują ból brzucha, uczucie pełności, wzdęcia i
- Test obciążenia laktozą jest zwykle nieprawidłowy, ale ma niską
dokczuładnoość i swoistość. Testy RAST itestskórnepunktowytesty punktoweydla IgE.
Alergia na białko mleka
- Powodowana przez białko mleka, często występują wyraźne predyspozycje atopowe.
- Często występuje w
- Testy RAST i
testskórnepunktowytesty punktowedla IgE, ale mogą być również fałszywie ujemne. - W przypadku braku leczenia często występują objawy towarzyszące, takie jak obniżony poziom ferrytyny,
ograniczonyzahamowaniewzrostwzrostu/przyrostprzyrostu masy ciała. - U niektórych pacjentów nawet bardzo małe ilości białka mogą
bywystarczaćwystarczającedo wywołania ciężkiej reakcji. U innych pacjentów widoczne objawy występują tylko przy większych ilościach.- Uwaga: dodatkowo może występować wtórna nietolerancja laktozy!
- Zazwyczaj różnego rodzaju sery dojrzewające są równie źle tolerowane. Jogurt nie jest tolerowany.
- W niektórych przypadkach dzieci mają zarówno alergię/nietolerancję białka mleka, jak i
Zespół alergii jamy ustnej
- U osób z
opuchlizny, a czasamiobrzękunaczynioruchowego(czasami występuje obrzęk naczynioruchowy) po spożyciu pokarmów reagujących krzyżowo zkiemkami brzozy). - Niektóre owoce i
sposiadająspokrewnioneantygenyzpodobne do różnyminychrodzajamirodzajów pyłków. - Często pokarmy te są lepiej tolerowane w
- W celu potwierdzenia rozpoznania
rzadkomożnaprzeprowadza sięprzeprowadzić testy skórne.
Celiakia
- Możliwa u małych dzieci, ale
najczczęściejstopojawiapierwsze objawy pojawiają się dopiero w - Jest to zaburzenie immunologiczne, w
jest narażonereaguje naantygenygluten zawarty w różnychzbózboż(gluten)ach. - Typowymi objawami są obfite/
nieprzyjemnie pachncuchnące /tłuszczowe stolce, wzdęcia,rozdęcie jamy brzusznej,zahamowanie wzrostu ioznakiobjawy niedożywienia. CzęstoCeliakianiemożemaprzebiegać bez prawie żadnych objawów. U dzieci obserwuje się słaby przyrost masy ciała ispowolnionywzrostzahamowanie wzrastania.- Celiakię bierze się również pod uwagę przy:
nawracajNawracających bólach wniedoborzeNiedoborze żelaza, którego nie możnazrekompensowaskompensowaćspożywaniemsuplementacjążelazatego pierwiastkaniedoborzeNiedoborze kwasu foliowegoprzewlekPrzewlekłych dolegliwościach stawowychniejasnychNiejasnych objawach ogólnychzaparciachZaparciach wraz zcukrzycyCukrzycyopOpóźnionym dojrzewaniu płciowym
Alergia na jaja kurze
- Nietolerancja lub alergia na jaja i
Astma u dzieci
- Zwykle w
atakinapady obturacjioddechowejdróg oddechowych u 10%. - Współczynnik chorobowości astmy u dorosłych wynosi 2–3%.
- Choroba zapalna dróg oddechowych.
- Może być wywoływana przez alergie, nieswoiste podrażnienia i
warunkipsychicznestres. - Napad z
wistuwistów w - Bez gorączki,
zauważalnyobecnestridorświstywydechowywydechowe, tachypnoe (przyśpieszony oddech), retrakcje, świszczący wydech podczas osłuchiwania. - Prawidłowe CRP, spirometria może
wykryujawnić zmniejszone PEF itestupróbywywołaniaprowokacyjnej ze znanym antygenem (inhalacja).
Pokrzywka
- Przy ostrej pokrzywce pacjenci często potrafią określić, na które pokarmy reagują.
- Przewlekła pokrzywka rzadko
lub nigdy niejest wywoływana przez pokarm.
Atopowe zapalenie skóry
- Reakcja atopowa IgE-zależna
- Często powtarzające się obserwacje reakcji na niektóre pokarmy; jednak ustalenie związku może być również trudne.
- U dzieci z
- Zarówno skórne testy punktowe, jak i
niepewnekontrowersyjne — dają wiele wyników fałszywie dodatnich i - Diety
wykluczająceeliminacyjne, ewentualnie można wykonaćpodwójnie ślepąpróbę prowokacyjną wywołania reakcji pokarmowej.
Opryszczkowate zapalenie skóry
- Względnie rzadkie występowanie
- Często młodsi pacjenci
- Większość pacjentów ma jednocześnie skąpoobjawową celiakię.
- Intensywny świąd, wyprysk grudkowo-krostkowy, czasem pęcherzowa choroba skóry.
- Głównie umiejscowienie po stronie wyprostnej ramion i
- Rozpoznanie potwierdzają badania immunofluorescencyjne.
Wywiad lekarski
Informacje ogólne
- Ustrukturyzowany wywiad lekarski powinien uwzględniać następujące elementy:
czynnikiCzynniki wywołująceprzebieg czasowyPrzebiegobjawyObjawystopieStopień nasileniapowtarzalnoNawrotowośćczynnikiCzynniki ryzyka izaostrzeniaczynniki zaostrzające objawywywiadWywiad rodzinnychorobyChoroby współistniejąceinneInne schorzenia alergiczne
- W
odżywianiaywienia i - U dzieci z
reakcji.- Utrudnia to powiązanie określonych pokarmów z
ejegoekspresjinarażenia na czynniki wywołujące. OpReakcje opóźnionereakcjemogą być spowodowane „nietypowymi” reakcjami IgE-zależnymi, wmożnapojawiająwykryć kliniczniesię jeden lub dwa dni po spożyciu pokarmu.- Często są to reakcje IgE-niezależne z
testuskórnychpunktowegotestów punktowych
- Utrudnia to powiązanie określonych pokarmów z
Które produkty spożywcze są podejrzewane?
- Najczęstszym pokarmem wywołującym przewlekłą reakcję IgE-niezależną jest mleko.
- Powszechne są również reakcje na soję, gdy jest ona stosowana jako substytut mleka.
- Ponadto w
Jakie objawy ma dziecko?
- Ogólnie rzecz biorąc, w
Wyprysk atopowy?
- W przypadku wyprysku atopowego ważne jest, aby znać jego nasilenie i
- U dzieci z
- Niemniej jednak nierzadko zdarza się, że nawet w
Astma oskrzelowa?
NiedrożnośćSkurcz oskrzeli jest stosunkowo rzadkospowodowanaspowodowany alergią/nietolerancją pokarmową; wpomimo stosowania odpowiednich leków wziewnych.
Objawy ze strony przewodu pokarmowego?
- Jeśli
wspomnianopacjent wspomniał oWielkoObjętość? Czy to biegunka tłuszczowa? - W przypadku bólu brzucha informacje o
informacjidanych na tematnasileniacharakteru bólu. - Jeśli ból brzucha występuje w
określonymczasiekonkretnym momencie, np. przed wypróżnieniem, może tozwiększywskazywaćpodejrzeniena występowanie choroby jelit. - Inne objawy żołądkowo-jelitowe mogą obejmować wzdęcia, zaparcia, wymioty itp.
- W przypadku objawów żołądkowo-jelitowych zwykle istnieje wiele moż
liwościliwychdiagnostykirozpoznań różnicowejnicowych, które mogą być istotne. - Jeśli na podstawie wywiadu lekarskiego nie można potwierdzić reakcji nadwrażliwości na pokarm, dziecko należy skierować do
pediatrygastrologa lub alergologa dziecięcego. - Szczególnie ważne jest wyjaśnienie
objawówprzyczyn niedożywienia, ponieważ takie dzieci wymagają natychmiastowego skierowania do specjalisty.
OgObjawy ogólne objawy?
- Objawy ogólne, takie jak drażliwość, marudzenie, brak apetytu, zaburzenia snu i
objawów, takich jak ból brzucha iswędzenieświąd, co skutkuje złymąsnemjakością snu. - Ważne jest, aby poprosić o
zapisypomiary masy ciała i - Czy dziecko rozwijało się
zgodnieprawidłowoz oczekiwanymiwzrostemosiągało oczekiwany wzrost/masąę ciała?
Czy objawy są przewlekłe, czy też przewlekle nawracające?
- Należy
zbadaokreślić, czy dolegliwości są przewlekłe, czy przewlekłe nawracające, ponieważ długie,dobrebezobjawowe okresy bez jednoczesnych zmian wetiologiirozpoznaniu nawrażliwości pokarmowej.
Ile lat miało dziecko, gdy po raz pierwszy zaobserwowano reakcję? Pierwsze spożycie danego pokarmu?
- Czas pierwszego spożycia pokarmu często dostarcza przydatnych informacji.
- Jeśli dolegliwości takie jak kolka lub wyprysk pojawiły się po raz pierwszy i
- Jeśli reakcje pojawiły się po raz pierwszy, gdy dziecko jest nieco starsze (od 1,5 roku do 2 lat) i
Zapalenie żołądka i jelit?
- Reakcje na mleko, które po raz pierwszy wystąpiły po zakażeniu żołądkowo-jelitowym, początkowo wskazują na wtórną nietolerancję laktozy, chociaż alergie i
Czy objawy zmieniły/nasiliły się z czasem? Jeśli tak, to kiedy?
- Jeśli z
jedzeniempokarmem.
Odżywianie
Czy próbowano diet: jakich, jak długo, efekty?
- Jeśli rodzice próbowali wdrożenia diety, konieczne jest ustalenie, które pokarmy zostały usunięte, na jak długo i
- Jeśli dieta przyniosła efekt, a
kilkapróbba ponownego wprowadzenia pokarmu znów spowodowałoa pogorszenie, prawdopodobne jest, że występuje alergia/nietolerancja pokarmowa.
Mleko jako przyczyna dolegliwości?
- Codzienne spożywanie pokarmów takich jak mleko często powoduje objawy o
stabilnymstałym, przewlekłym charakterze.- Utrudnia to ustalenie, czy mleko jest odpowiedzialne za niepożądane reakcje.
- Mleko jest najczęstszą nierozpoznaną przyczyną przewlekłych objawów u dzieci.
- Mleko jest często podejrzewane o
- Rodzice często nie są w
- Rodzicom trudno jest przestrzegać konsekwentnej diety bezmlecznej, ponieważ mleko jest składnikiem wielu produktów spożywanych codziennie.
- Reakcje powstają głównie:
jakoJako wynik immunologicznej reakcji na białko mleka (reakcji IgE- lubnieIgE-IgEniezależnej)alboAlbo z
Pszenica/gluten w przypadku przewlekłych objawów
- Celiakia tradycyjnie kojarzy się z
dowodybadania sugerują, że objawy mogą być łagodne.
Informacje przemawiające za tym, że przyczyną dolegliwości dziecka może być jedzeniepokarm
- Reakcja wystąpiła po raz pierwszy w
- Reakcję zaobserwowano kilka razy.
- Brak reakcji, jeśli dziecko nie spożyło danego pokarmu.
- Reakcja pojawia się zawsze po zjedzeniu danego pokarmu.
- Reakcja nie zmienia się w
IstniejObjawy pojawiająreakcjesię w reakcji nażywnośćpokarm we wszystkich formach i sposobach jego przygotowaniapokarmu(ale reakcja jest często słabsza przy produktach przetworzonych niż przy produktach surowych ijąjejzignorowanie zauważyć).KryteriaBraktewystępowania powyższych kryteriów niesąwykluczawykluczającenadwrażliwości pokarmowej. Alergia/nietolerancja pokarmowa występuje również bez spełnienia tych kryteriów; jeśli jednak są one spełnione, zdecydowaniesugeruje tosugerują alergię/nietolerancję pokarmową.
Informacje przemawiające przeciwko temu, że przyczyną dolegliwości dziecka może być jedzeniepokarm
- Reakcja często występuje nawet wtedy, gdy dziecko nie spożyło podejrzanego pokarmu.
- Należy upewnić się,
żeczy dieta naprawdę nie zawiera podejrzewanych alergenów pokarmowych. Niektóre pokarmy mogą zawierać alergeny, o
- Należy upewnić się,
- Reakcja zmienia się w
czasieokresie obserwacji.
Dzienniczek odżywianiaywienia i objawów
- Szczególnie w
dokumentacjipogłębionej obserwacji przez 2–3odżywianiaywieniowego i - Taki dzienniczek uwzględnia spożycie pokarmów, napojów, ale także słodyczy, gum do żucia itp. oraz dolegliwości mające z
Po prowadzeniu dziennika przez pacjentówNastępnie wpisy są wspólnie omawiane i analizowane.
Badanie przedmiotowe
- Dostosowane do objawów i
- Należy zwrócić uwagę na oznaki niedożywienia, wychudzenia, dystrofii, opóźnienia wzrostu, opóźnionego dojrzewania płciowego.
PomiaryZawsze duże znaczenie mają pomiary masy ciała/wzrostuzawsze mają duże znaczeniei- W przypadku wszystkich dzieci z
prowadzinanosićkrzywepomiary na siatki centylowe.
- W przypadku wszystkich dzieci z
- Możliwe są zmiany skórne lub objawy innych rodzajów alergii.
- Należy również wykonać badanie jamy brzusznej, aby wykluczyć inne rozpoznania.
Badania uzupełniające
- Jeśli rozpoznanie pozostaje niepewne, należy przeprowadzić
wywołaniepróbęreakcji na pokarmprowokacyjną.WywołaniaPróby prowokacyjne u dzieci z1113. - Należy uważać, aby liczba dzieci z
- Jednocześnie ważne jest, aby wziąć
niepodwykluczaćuwagę możliwościć nierozpoznanej alergii/nietolerancji pokarmowej u dzieci z
- Jednocześnie ważne jest, aby wziąć
W praktyce lekarza rodzinnego
Oznaczenia poziomu swoistych IgE
SwoisteOznaczenietestypoziomuna uczulenieswoistych IgEpowinnypowinno być uzależnione od wywiadu lekarskiego.- Pomiary poziomów swoistych IgE mogą być zarówno fałszywie dodatnie, jak i
- Jako pomoc w
- Szczególnie często wyniki fałszywie dodatnie występują w
wranadwrażliwościczęsto występują wyniki fałszywie dodatnie. - Alergię pokarmową można rozpoznać lub wykluczyć tylko wtedy, gdy istnieje jednoznaczna zgodność między
informacjami klinicznymiobjawami pacjenta a wynikiem testu (testskónepunktowytesty punktowe/oznaczenie swoistych IgE). - Jeśli nie ma takiej zgodności
(np. z powodu niejasnego lub niepomyślnego wywiadu lekarskiego)lub jest ona niejednoznaczna, znaczeniekliniczneobjawów należy sprawdzić za pomocądoustnegopróbywywoprowokacyjnej. - W Polsce, w zakresie świadczeń gwarantowanych w podstawowej opiece zdrowotnej znajdują się: IgE cał
aniakowite, IgE swoiste z panelem 10-punktowych oznaczeń dotyczących alergenów pokarmowych oraz IgE swoiste z panelem 20-punktowych oznaczeń dotyczących alergii pokarmowych.
Testy alergiczne
- Testy alergiczne zwykle dają niewiele informacji u dzieci z
np. wW przypadku wysokiej liczby eozynofili iwysokiejwysokim całkowitejkowitym IgE
TestyBadania laboratoryjne
TestyBadania laboratoryjne, które mogą być przydatnedow celu wykluczenia innych chorób:- Hb, OB, CRP, leukocyty/ morfologia krwi
cukierGlukoza we krwi, fosfataza alkaliczna,gamma-GTGGTP, bilirubina, amylaza —kamieniekamica żółcioweciowa jako przyczyna bólu brzucha?(częściej u dorosłych)wolna T4fT4,foliany, erytrocytyErytrocyty, kwas foliowy w—- często niski poziom przy celiakii- Witamina B12, ferrytyna, żelazo w
zaburzeniazaburzeń wchłaniania.- Niedokrwistość, podwyższona
zaburzeniezaburzenia wchłaniania.
- Niedokrwistość, podwyższona
immunoglobulinyImmunoglobuliny — czasami obserwuje się niedobór IgAwitaminaWitamina A,eozynofileEozynofile,ECPbiałko kationowe eozynofilów (ECP)- w przypadku astmy)ewentualnieEwentualnie próbki stolcapomiarupomiar tłuszczu, krwi, śluzu itp.podklasyPodklasy IgG, krążące eozynofileWskazanaWskazany może być równieżjontoforezatestpotupotowy z jontoforezą.
Przeciwciała przeciw glutenowi — przeciwciała przeciwprzeciwko transglutaminazie tkankowej
- W przypadku podejrzenia
przeciwendomyzjalnychprzeciwendomyzjalne (przeciwciała EmA-IgA) oraz całkowite IgA.- Test ma wysoką czułość (91–100%) i
- W przypadku niedoboru IgA należy dodatkowo oznaczyć przeciwciała IgG przeciwko transglutaminazie tkankowej (przeciwciała tTG-IgG) lub deamidowanej gliadynie (przeciwciała dGP-IgG).
- Przed wykluczeniem glutenu z
- Test ma wysoką czułość (91–100%) i
Przeciwciała fałszywie dodatnie
- Testy na obecność przeciwciał typu IgG i
pokarmomproduktom są przeprowadzane przez niektóre laboratoria i - Przy nieleczonej celiakii regularnie występuje podwyższony poziom przeciwciał przeciwko białku mleka krowiego, a często także przeciwko albuminie jaja kurzego.
- Jest to zjawisko wtórne i
- Rezultatem jest
„nienormalnie”nieprawidłowe, zwiększone wchłanianieprzeciwciaskładników pokarmowych przezpatologicznuszkodzoną błonę śluzową jelit, co powoduje reakcję immunologiczną.
- Jest to zjawisko wtórne i
- Ten sam mechanizm prowadzi do tego, że przy nieleczonej nietolerancji białek mleka krowiego może wystąpić zwiększona ilość przeciwciał przeciwko glutenowi bez znaczenia klinicznego.
- Poziom przeciwciał normalizuje się, jeśli przez
pewienokreślony czas przestrzegana jest odpowiednia dieta. - Znaczenie podwyższonego poziomu przeciwciał IgG/IgA przeciwko innym poszczególnym składnikom żywności, takim jak kazeina, nie jest znane.
Diagnostyka specjalistyczna
Testy skórne
- Testy skórne powinny być wykonywane przez alergologa.
- Powszechną i
jestsątestskórnepunktowytesty punktowe. - W przypadku
testutestów skórnegornych również mogą wystąpić wyniki fałszywie dodatnie iwywiaducałościowegolekarskiegoobrazu klinicznego.
WywoływaniePróby reakcji na pokarmprowokacyjne
KontrolowaneKontrolowanawywołaniedoustnadoustnepróba prowokacyjna jest zwykle niezbędnedna do potwierdzenia rozpoznania alergii pokarmowej lub udowodnienia tolerancjiklinicznej.- Procedura podwójnie
wywoływaniaślepejreakcjipróbyna pokarmprowokacyjnej jest szczegółowo opisana w
Wodorowy test oddechowy
- W przypadku podejrzenia
laktazylaktozy potwierdzają rozpoznanie. Niedobór laktazy można również wykryć za pomocą testu genetycznego.
Próby prowokacyjne i postępowanie dietetyczne
- Podstawą diagnostyki w
wyraźniekonkretnych podejrzanych pokarmów sąwywołania reakcji na pokarm ipróbydietetyczneprowokacyjne i diety eliminacyjne. - Ponieważ dzieci z
wywoływaniepróbareakcji na pokarmprowokacyjna w- Nie ma to jednak zastosowania,
jeśliw odniesieniu do dzieci, które w WtedyWówczas należy skierowaćjedziecko do specjalisty w
- Nie ma to jednak zastosowania,
- Dzieci z
wykluczającejeliminacyjnej, lecz kierowane bezpośrednio do gastroenterologa.
Dieta wykluczającaeliminacyjna
- Podejrzewane pokarmy są całkowicie wykluczone z
- W większości przypadków zalecana jest bardzo ścisła dieta wolna od alergenów, ponieważ w
- Dieta powinna być przestrzegana przez 2 tygodnie łącznie z
rejestrowaniemzapisywaniem objawów.- Rodzice mogą otrzymać
schematydzienniczki do codziennego notowania objawów. - Ułatwia to ocenę, czy dieta przyniosła efekt.
- Rodzice mogą otrzymać
- Jeśli w
występujpojawiązakażeniasię infekcje, okres diety wydłuża się o
MotywacjaMotywowanie rodziców i informacje dla rodzicównich
- Należy zachęcać rodziców, aby dobrze zaplanowali okres stosowania pró
bębnej diety eliminacyjnej i - Okres diety powinien być zaplanowany tak, aby uniknąć specjalnych
wydarzeńokolicznościtowarzyskich(np. urodzin), w - Należy poinformować rodziców o
deklarowaniaeliminowanie kontrolowanego składnika/ pokarmu ipokarmskładnik.- Szczególnie dotyczy to pokarmów, o
- Należy poinformować rodziców, jak znaleźć alternatywy dla danego produktu.
por.Porady i informacje dla rodziców w artykule o
- Szczególnie dotyczy to pokarmów, o
- Większość rodziców jest zmotywowana i
próbydietetycznejokresu stosowania diety nie można wyciągnąć żadnych wniosków.
Dieta wykluczającaeliminacyjna w przypadku podejrzenia alergii na jaja, u dziecka z przewlekłymi objawami
- W przypadku niektórych dzieci ze znaną alergią na surowe jaja można pominąć reakcję na jaja może nie występować reakcja na jaja w
- Jeśli dziecko wykazuje przewlekłe objawy lub niedobór wzrostu, u dzieci
zezznanpotwierdzoną alergią na jaja należy wypróbować dietę całkowicie bezjajeczną.
DietaPonowne z ponownymwprowadzenie wprowadzaniemproduktu do diety
- Po 2 tygodniach wykluczenia ponownie wprowadza się dany pokarm, a objawy rejestruje się przez tydzień
(schemat). - Często objawy u dziecka nie ustępują po 2–3 tygodniach konsekwentnej diety
,aleani nie pogarszają się po ponownym wprowadzeniu jedzenia w - W innych przypadkach próba wykluczenia pokazuje, że objawy ustępują podczas diety i
pojawiająpo ponownym wprowadzeniu danego pokarmu. Prawdopodobna jest wtedy alergia/nietolerancja pokarmowa.
Wiarygodność
- W większości przypadków wypróbowanie diety
wykluczającejeliminacyjnej ireintrodukcyjnejponowne wprowadzenie danego produktu do diety, w - W niektórych przypadkach konieczne jest powtórzenie lub podwójne zaślepienie próby
dietetycznej. Może być również konieczne pobranie nowych próbek po wypróbowaniu przez dziecko diety, ponieważ samych przeciwciał nie można wykryć, dopóki objawy nie ustąpią.
Ostrożnie!
- Należy pamiętać, że ponowne wprowadzenie pokarmu po dłuższym czasie może wywołać silniejszą reakcję niż wtedy, gdy ten pokarm
jeszczebył jeszcze częścią codziennej diety. - Mogą również wystąpić nowe objawy
,.pozaPoza tym mogą pojawić się reakcje ogólnoustrojowe/anafilaksja u dzieci, które wcześniej reagowały jedynie widocznymireakcjamizmianami miejscowymi, takimi jak wyprysk atopowy. - Jeśli przez długi czas stosowano dietę całkowicie pozbawioną alergenów, rodzice nie powinni
wykluczać iponownie wprowadzać danego pokarmu w
ŚrodkiWskazania i zalecenia
Wskazania do skierowania do specjalisty
- Dzieci powinny być zwykle kierowane do
pediatryalergologa lubalergologagastrologa dziecięcego wwykluczającycheliminacyjnych. - Jeśli nie ma pewności, czy objawy pacjenta wynikają z
- Doustna próba
wywołania reakcjiprowokacji pokarmowej (zwłaszcza prowadzona metodą podwójnie ślepej próbyi z grupą kontrolną otrzymującą placebo) jest złotym standardem w
Leczenie ostrej reakcji alergicznej na żywnośćpokarm
- Pacjenci zagrożeni ciężką reakcją powinni otrzymać leki ratunkowe, w
- Ciężkie reakcje alergiczne na żywność powinny być leczone przede wszystkim adrenaliną podawaną domięśniowo.
- W przypadku ostrych objawów, niezagrażających życiu (reakcji pokrzywkowych i
- Nie
monależnay zalecać profilaktycznego przyjmowania leków przeciwhistaminowych.
Diagnostyczna dieta eliminacyjna
- Odpowiednia dieta eliminacyjna jest zalecana jako podstawa leczenia w
- Dieta eliminacyjna powinna być oparta na rzetelnej diagnostyce alergii. Wskazania powinny być regularnie poddawane ponownej ocenie.
- Osoby z
- Diagnostyczna dieta eliminacyjna polega na kontrolowanym unikaniu pokarmów przez określony czas.
- Tylko w
- W
tygodnitygodnie).
- Tylko w
- Po przeprowadzeniu diagnostycznej diety eliminacyjnej, u pacjentów zagrożonych ciężkimi reakcjami, należy przeprowadzić
wywołaniepróbęreakcjiprowokacyjnąna pokarmpokarmem w
Zespół alergii jamy ustnej
- Jeśli pacjenci cierpią na alergię na pyłki (w szczególności pyłki brzozy) i
,żewystępowaniemają reakcję jamy ustnejreakcji na niektóre owoce i- Pyłek brzozy
wchodzidajewreakcje krzyżowe m.in. z - U osób z
wranadwrażliwości między innymi z
- Pyłek brzozy
W związku z tym naleNależy poinformować pacjentów, że większość chorychniereagujereagujetylko nawszystkieniektóre pokarmy znajdujące się na liście krzyżowych reakcjiwranadwrażliwości.- Często pokarmy są lepiej tolerowane po ugotowaniu niż na surowo, a pacjenci reagują na nie tylko w
- Pacjenci powinni pamiętać o
- Jeśli nie jest to możliwe, należy przyjmować suplementy diety.
Alergia na mleko
- Reakcje na mleko mogą być spowodowane alergią na białko mleka lub
wskazówekcennych informacji.- Dzieci z
wydająnie obserwuje sięzdroweu nich odchyleń od normy. - Dzieci z
dziecizwykle nie rozwijają sięzbytonedobrzeprawidłowo (zaburzenia snu, drażliwość, zwiększona skłonność do zakażeń, a także oznaki niedożywienia oraz słaby przyrost długości i
- Dzieci z
Podejrzenie nietolerancji laktozy
- Jeśli podejrzewa się nietolerancję laktozy, nie jest konieczne unikanie wszystkich produktów mlecznych podczas
próbdietydietetycznycheliminacyjnej.- Pacjenci bez obaw mogą jeść twardy ser i
- Mleko bez laktozy jest dostępne w
- Takie zmniejszone spożycie jest wystarczające dla większości dorosłych pacjentów, więc nie są potrzebne żadne inne specjalne
pokarmyprodukty ani suplementy.
- Pacjenci bez obaw mogą jeść twardy ser i
- Jeśli przejście na mleko bez laktozy skutkuje ustąpieniem objawów w
dodatkowychdodatkowymibadańbadaniami i - Jeśli nadal nie ma pewności, można przeprowadzić wodorowy test oddechowy, alternatywnie test genetyczny.
Podejrzenie alergii na mleko krowie
- W
- Jeśli dziecko jest karmione piersią, matce należy zalecić odpowiednią dietę.
- Jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, zaleca się stosowanie mieszanek o
- W
126. - Należy unikać wszelkich postaci mleka i
listyzawartych w niej składników, ponieważ mleko jest obecne w - Zaleca się korzystanie z
- Bardzo ważne jest, aby mieć pewność co do rozpoznania, ponieważ dieta bezmleczna ma ogromne konsekwencje dla pacjentów.
- W przypadku reakcji na mleko rozwój tolerancji często następuje szczególnie szybko. Z tego powodu ponowna ocena we wczesnym dzieciństwie powinna odbywać się często, np. co półtora roku lub co rok.
Podejrzenie nietolerancji mąkipszenicy lub glutenu
- Ponieważ trudno jest odróżnić pacjentów z
- Pacjentów należy kierować bezpośrednio do gastroenterologa w
Podejrzenie alergii na jaja
- Jajka można wykluczyć z
- Jajka są obecne w
Podejrzenie alergii na ryby
- Chociaż istnieją również alergie na poszczególne gatunki ryb, pacjenci często są uczuleni jednocześnie na kilka gatunków ryb.
- Z reguły pacjenci muszą
obejśwyeliminowaćsięwszystkiew ogólerybybezzrybdiety.WskazaneW przypadku podejrzenia uczulenia na jeden gatunek, wskazane może być zbadanie, czy są tolerowane inne gatunki ryb.
ŻywnośćPokarmy wywołującace szczególne i zagrażające życiu reakcje
- Niektórzy pacjenci reagują już na bardzo małe ilości danego pokarmu i
- Należy skierować tych pacjentów do ośrodka alergologicznego, gdzie otrzymają odpowiednie porady i
Informacje dla pacjentów
O czym należy poinformować pacjentów?
StaranneInformacjewprowadzenieodostarannym i konsekwentnym wprowadzeniu dietwykluczającycheliminacyjnych.
Informacje dla pacjentów w Deximed
Lista kontrolna i rejestrowanie objawów
Porady dotyczące odżywiania
- Alergia lub nietolerancja na białko mleka krowiego
- Alergia lub nietolerancja na owoce i
- Alergia lub nietolerancja na warzywa i
- Alergia lub nietolerancja na orzechy, migdały i
- Alergia lub nietolerancja na dodatki do żywności
- Alergia lub nietolerancja na przyprawy i
- Alergia lub nietolerancja na aminy biogenne
- Alergia lub nietolerancja na jaja
- Nietolerancja laktozy
- Nietolerancja glutenu (celiakia) i
- Alergia lub nietolerancja na ryby
- Alergia lub nietolerancja na soję
Alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe
- Nietolerancja pokarmowa
- Nietolerancja pokarmowa
QuellenŹródła
LiteraturPiśmiennictwo
- Sicherer SH, Teuber S; Adverse Reactions to Foods Committee. Current approach to the diagnosis and management of adverse reactions to foods. J Allergy Clin Immunol. 2004;114:1146-1150. PubMed
- Chafen JJ, Newberry SJ, Riedl MA, et al. Diagnosing and managing common food allergies: a systematic review. JAMA 2010; 303: 1848-56. doi:10.1001/jama.2010.582 DOI
- Bartuzi
http://dx.doi.org/10.1001/jama.2010.582Z, Horvath A, "Nadwrażliwość pokarmowa"href="http://dxw Interna – Mały Podręcznik.doired.org/10Gajewski P.1001/jama, Medycyna Praktyczna, 2023 cms-pl.2010bonnierhealthcare.582" target="_blank">DOIno - Boyce JA, Assa'as A, Burks AW, et.al. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States. NIH Publication No. 11-7700, 2010.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241964/" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241964/" target="_blank">www.ncbi.nlm.nih.gov - Eigenmann PA, Sicherer SH, Borkowski TA, et al. . Prevalence of IgE mediated food allergy among children with atopic dermatitis. Pediatrics 1998; 101: 3. pmid:9481027
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=9481027[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=9481027[uid]" target="_blank">PubMed - Høst A. Cow's milk protein allergy and intolerance in infancy. Some clinical, epidemiological and immunological aspects. Pediatr Allergy Immunol 1994; 5: 1-36. pmid:7704117
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=7704117[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=7704117[uid]" target="_blank">PubMed - Schoemaker A.A., Sprikkelman A.B., Grimshaw K.E. i wsp.: Incidence and natural history of challenge-proven cow’s milk allergy in European children–EuroPrevall birth cohort. Allergy, 2015; 70: 963–972.
- Francavilla R, Cristofori F, Verzillo L, et al. Randomized double-blind placebo-controlled crossover trial for the diagnosis of non-celiac gluten sensitivity in children. Am J Gastroenterol 2018 Mar; 113(3): 421-430. pmid:29380821
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=29380821[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=29380821[uid]" target="_blank">PubMed - Kurowski K, Boxer RW. . Food allergies: Detection and management.. Am Fam Physician 2008; 77: 1678-86. pmid:18619076
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=18619076[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=18619076[uid]" target="_blank">PubMed - Sampson HA. Food allergy. Part 1: immunopathogenesis and clinical disorders. J Allergy Clin Immunol 1999; 103: 717-28. pmid:10329801
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=10329801[uid]" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=PubMed&term=10329801[uid]" target="_blank">PubMed - Brill H. Approach to milk protein allergy in infants. Can Fam Physician. 2008;54:1258-1264. PubMed
- De Greef E, Hauser B, Devreker T, et al. Diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants. World J Pediatr. 2012;8:19-24. PubMed
- Shah E, Pongracic J. Food-induced anaphylaxis: who, what, why, and where? Pediatr Ann. 2008;37:536-541. PubMed
- Venter C, Brown T, Meyer R, et al. Skuteczniejsze rozpoznawanie, postępowanie diagnostyczne i leczenie IgE-niezależnej alergii na białka mleka krowiego u niemowląt – międzynarodowa interpretacja wytycznych Milk Allergy in Primary Care. Medycyna Praktyczna. Pediatria, Clinical Translation Allergy, 2017; 7 (26): 1–9 www.mp.pl
- Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance see comments. Lancet 1994;343:1127-1130. PubMed
AutorenAutorzy
- Kirsten Zimmermann
,;FachärztinspecjalistkafürmedycynyAllgemeinmedizin,ogólnej; Olching - Tomasz Tomasik; Dr hab. n. med. Prof.; specjalista medycyny rodzinnej; Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (redaktor)
- Anna Pachołek; Dr n. med.; w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej; Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie (recenzent)