Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Zatrucie jadem kiełbasianym

Streszczenie

  • Definicja: Zatrucie jadem kiełbasianym to choroba neuroparalityczna wywoływana przez toksyny przetrwalnikującej, beztlenowej bakterii Clostridium botulinum. Charakteryzuje się porażeniem nerwów czaszkowych i zstępującym symetrycznym porażeniem wiotkim, a także zajęciem autonomicznego układu nerwowego.
  • Częstość występowania: Choroby związane z zatruciem jadem kiełbasianym występują bardzo rzadko.
  • Objawy: Objawy często obejmują nudności, wymioty i biegunkę, zaburzenia widzenia, zwłaszcza podwójne widzenie i utratę zdolności akomodacji, suchość ust i inne objawy antycholinergiczne. Później zstępujące symetryczne porażenie wiotkie.
  • Obraz kliniczny: Charakterystyczne wyniki obejmują zaburzenia widzenia, zwłaszcza podwójne widzenie, opadanie powieki, mydriazę(rozszerzenia źrenicy ), zstępujące symetryczne porażenie wiotkie, porażenie mięśni oddechowych.
  • Diagnostyka: Wykrycie toksyny w surowicy, kale, treści żołądkowej lub w podejrzanych produktach spożywczych. Hodowla patogenów z kału lub materiału z rany.
  • Leczenie: Za pomocą antytoksyny i ze wsparciem objawowym; w razie potrzeby wentylacja mechaniczna, antybiotyki.

Informacje ogólne

Definicja

  • Zatrucie jadem kiełbasianym to choroba neuroparalityczna wywoływana przez toksyny przetrwalnikującej, beztlenowej laseczki Clostridium botulinum.
  • Spożycie toksyny prowadzi do obrazu klinicznego charakteryzującego się porażeniem nerwów czaszkowych i zstępującym, symetrycznym porażeniem wiotkim1.
    • Rozpoczyna się objawami „opuszkowymi”: 4 „D” (diplopia [podwójne widzenie], dyzartria, dysfagia, dysfonia).
  • Zajęcie autonomicznego układu nerwowego (efekty antycholinergiczne, takie jak mydriaza, suchość ust) 

Podział na trzy postaci

  1. Spożywcze zatrucie jadem kiełbasianym: spożycie żywności zawierającej toksyny
  2. Przyranne zatrucie jadem kiełbasianym: z rany zanieczyszczonej C. botulinum, a tym samym wytwarzającej toksynę (np. przy przyjmowaniu narkotyków)
  3. Dziecięce zatrucie jadem kiełbasianym: spożycie zarodników w żywności Specjalne warunki w jelicie niemowlęcia umożliwiają produkcję toksyn w jelicie.

Częstość występowania

  • Zatrucie jadem kiełbasianym występuje na całym świecie. Zwykle występuje w postaci niewielkich epidemii (3–5 przypadków) lub jako pojedyncze przypadki.
  • Epidemie opierają się na spożyciu tej samej skażonej żywności przez kilka osób (np. w 2010 roku: spożycie marynowanych ryb).
  • W Europie bardzo rzadko, ale regularnie (pojedyncze przypadki każdego roku)
    • Np. w Niemczech: od 3 do 12 przypadków/rok, w Austrii: 0–5 przypadków/rok, we Włoszech: U ok. 36 przypadków rocznie 
  • Podczas gdy w Europie odnotowano prawie wyłącznie przypadki spożywczego zatrucia jadem kiełbasianym, w USA (100–110 przypadków rocznie) najczęściej występuje dziecięce zatrucie jadem kiełbasianym (70% przypadków), a następnie spożywcze (25%) i przyranne zatrucie jadem kiełbasianym (5%). 
  • Lokalne ogniska przyrannego zatrucia jadem kiełbasianym są ostatnio coraz częściej obserwowane wśród osób uzależnionych od heroiny (od 2014 r.: Norwegia 4 przypadki, Szkocja 15, Niemcy 4).

Etiologia i patogeneza

  • C. botulinum to beztlenowa, Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, występująca w glebie, osadach morskich i przewodzie pokarmowym zwierząt, która zgodnie z obecnym stanem wiedzy wytwarza najsilniejszą toksynę bakteryjną.
  • Inne podgatunki to bardzo rzadkie C. butyricum lub C. baratii.
  • Opisano 7 serotypów (typ A–G), z których wszystkie wytwarzają neurotoksynę. A, B i E występują najczęściej.
  • Zarodniki są odporne na wysoką temperaturę i przetrwają zwykłe metody konserwacji. Następnie zarodniki rozwijają się w środowisku beztlenowym, Clostridium namnażają się i wytwarzają toksyny.
  • Toksyna jest wchłaniana do krążenia przez błonę śluzową jelit lub przez rany na skórze.
  • Toksyny są metaloproteazami, które zawierają cynk i rozkładają struktury w presynaptycznej błonie nerwu ruchowego (motorycznej płytce końcowej), hamując w ten sposób uwalnianie acetylocholiny.
    • Toksyna botulinowa jest najsilniejszą naturalną toksyną. Około 100 ng jest śmiertelne dla ludzi po podaniu doustnym.
  • Spożywcze zatrucie jadem kiełbasianym
    • Wchłanianie toksyn, które mogą powstawać w skażonej żywności w warunkach beztlenowych w temperaturach od 3 do 50°C poprzez kiełkowanie zarodników.
    • Głównie domowe konserwy mięsne i warzywne, w bardzo rzadkich przypadkach produkty komercyjne, a mianowicie konserwowana żywność o stosunkowo niskiej kwasowości (pH>4,6), taka jak warzywa, mięso, ryby, papryczki chili, czosnek marynowany w oleju, sosy serowe, marynowana cebula oraz ryby i inne owoce morza. 
  • Przyranne zatrucie jadem kiełbasianym
    • spowodowane przez wytwarzanie toksyn w ranach, zwykle po dożylnym zażywanie narkotyków.
  • Dziecięce zatrucie jadem kiełbasianym („botulizm dziecięcy“) 
    • Jest to najczęstsza postać na całym świecie i zwykle występuje około 2. miesiąca życia.
    • Spowodowana jest kolonizacją przewodu pokarmowego niemowląt przez C. botulinum po doustnym spożyciu zarodników. Najbardziej znanym źródłem zakażenia jest miód.
  • Zatrucie jadem kiełbasianym występuje bardzo rzadko u osób dorosłych, w pojedynczych przypadkach, tylko po uprzedniej antybiotykoterapii o szerokim spektrum działania i zniszczeniu naturalnej flory przewodu pokarmowego. 
  • Zakażenie
    • zakażenie przez żywność zawierającą toksyny lub zanieczyszczenie ran
    • Zatrucie jadem kiełbasianym nie jest przenoszone z człowieka na człowieka.
  • Okres inkubacji
    • Spożywcze zatrucie jadem kiełbasianym: 12–36 godzin, ale może to potrwać do 8 dni.
    • Okres wylegania zależy od ilości spożytej toksyny. Im wcześniejsze wystąpienie objawów, tym wyraźniejsza intoksykacja i wyższa śmiertelność.
    • Okres wylegania zatrucia jadem kiełbasianym wynosi zazwyczaj 7 dni (4–14 dni). 
    • Nie da się określić okresu wylegania zatrucia jadem kiełbasianym u niemowląt.

Dezaktywacja toksyny

  • Toksyna jest dezaktywowana przez ogrzewanie przez 5 minut w temperaturze powyżej 80°C lub przez 1 minutę w temperaturze powyżej 85°C.
  • Zarodniki są bardzo odporne na ciepło, a ich zabicie wymaga podgrzania do 120°C.
    • Zamrożenie produktów nie zabija zarodników.

czynniki predysponujące

  • Spożycie wędzonej lub pakowanej próżniowo żywności beztlenowej, zwłaszcza marynowanych warzyw, wędzonego mięsa lub ryb.
  • Miód jest najczęstszym źródłem zakażenia jadem kiełbasianym u niemowląt.
  • Używanie strzykawek przez osoby uzależnione od narkotyków (przyranne zatrucie jadem kiełbasianym)

ICD-10

  • A05.1 Zatrucie pokarmowe wywołane przez Clostridium botulinum

diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • Uszkodzenie nerwów czaszkowych i postępujący niedowład odśrodkowy
  • Wykrycie toksyny w surowicy lub żywności, ew. w kale niemowląt
  • W wywiadzie lekarskim niedawne spożycie żywności pakowanej, wędzonego mięsa lub ryb, ew. miodu w przypadku niemowląt
  • Objawy są zazwyczaj czysto ruchowe lub autonomiczne, deficyty sensoryczne nie występują, ale niektórzy pacjenci zgłaszają parestezje.

rozpoznaniach różnicowych

Uszkodzenie nerwów czaszkowych

Odruchy wymiotne i wymioty

Jatrogenne zatrucie jadem kiełbasianym 

  • Leczenie nadpobudliwości mięśniowej 
    • Szczególnie w przypadku podawania w pobliżu gardła (objaw antecollis) lub w dużych dawkach (np. leczenie spastyczności), jatrogenne zatrucie jadem kiełbasianym może wystąpić w ciągu 2–14 dni z powodu miejscowej dyfuzji lub niezamierzonego przeniesienia ogólnoustrojowego. 

wywiadzie lekarskim

  • Objawy wahają się od bardzo błahego bólu do poważnych objawów i dolegliwości.
  • Typ spożywczy
    • objawy ze strony przewodu pokarmowego
      • na początku choroby  
      • nudności, wymioty i biegunka (szczególnie w przypadku toksyny typu E)
    • objawy opuszkowe
      • ptoza, podwójne widzenie, utrata zdolności akomodacji
      • dysartria, dysfagia
      • wczesne wystąpienie objawów
    • objawy autonomiczne: mydriaza, suchość w ustach
    • Postępujące osłabienie mięśni może prowadzić do trudności w oddychaniu i niewydolności oddechowej w ciągu 3–7 dni.
  • Dziecięce zatrucie jadem kiełbasianym
    • Zaczyna się od zaparć, odmowy jedzenia, niepokoju.
    • W miarę postępu intoksykacji pojawiają się zaburzenia połykania, opadanie powiek i narastająca hipotonia mieśniowa 
    • następnie dalszy rozwój objawów, jak opisano powyżej
  • Przyranne zatrucie jadem kiełbasianym
    • najczęstsze objawy to początkowo paraliż mięśni w obszarze zmian skórnych, późniejszy przebieg jak w przypadku spożywczego zatrucia jadem kiełbasianym
  • Poszukiwanie innych przypadków choroby w okolicy

Badanie fizykalne

  • Wczesne oznaki
    • Charakterystyczne objawy obejmują zaburzenia widzenia, w szczególności podwójne widzenie, opadanie powieki, mydriazę (<50%) i utratę akomodacji.>
      • objawy niedowładu nerwów czaszkowych III, IV i VI (mięśnie zewnątrzgałkowe)
  • Późne objawy
    • Zstępujące symetryczne porażenie wiotkie dotykające najpierw mięśni szyi, barków i ramion, a następnie mięśni proksymalnych, a następnie dystalnych nóg
    • zmniejszone głębokie odruchy ścięgniste
    • Porażenie mięśni oddechowych; pacjent może wymagać wentylacji mechanicznej.
    • Pacjenci są zwykle w pełni przytomni i nie gorączkują. 
    • zaburzenia czujności u do 10% pacjentów 
    • Zazwyczaj nie ma to wpływu na funkcje sensoryczne.

Dalsza diagnostyka w szpitalu

  • Wykrycie toksyny we krwi, kale, wymiocinach/substancji żołądkowej lub podejrzanych produktach spożywczych
    • Toksyna jest wykrywana poprzez inokulację u myszy.
    • Wykrywanie toksyn za pomocą PCR
    • Znacząca poprawa w wykrywaniu toksyny botulinowej in vitro przy użyciu testu ELISA, PCR, PCR w czasie rzeczywistym lub spektrometrii masowej (endopep-MS) w ostatnich latach.
      • Rozpoznanie można potwierdzić w ciągu zaledwie kilku godzin.
  • Hodowla patogenów ze stolca (zwykle w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym u niemowląt) lub z materiału z rany (przyranne zatrucie jadem kiełbasianym) 
    • uwaga: toksyna jest wykrywana w surowicy lub kale pacjentów ze spożywczym zatruciem jadem kiełbasianym w mniej niż 50% przypadków.
  • Próbkę surowicy należy pobrać jak najwcześniej.
    • W przypadku spożywczego zatrucia jadem kiełbasianym toksyna jest szybko rozprowadzana w organizmie za pośrednictwem krwi (w ciągu ok. 24 do 48 godzin), po których wykrycie we krwi zwykle nie jest już możliwe.
  • Ew. badania elektrofizjologiczne lub inne badania neurologiczne

Wskazania do hospitalizacji

  • Natychmiastowe skierowanie do szpitala w przypadku podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym

leczenie

Cele terapii

  • Monitorowanie i leczenie objawowe do czasu powrotu pacjenta do zdrowia

Ogólne informacje o leczeniu

  • Leczenie zwykle odbywa się w szpitalu.
  • Działanie toksyny botulinowej może trwać do 12 tygodni, całkowite wyleczenie z niedowładu (z atrofią!) może trwać miesiące w ciężkich przypadkach.
  • Podejrzenie choroby jest wystarczające do podjęcia decyzji o rozpoczęciu leczenia; nie należy czekać na wyniki badań.
  • Terapia zasadniczo składa się z:
    • eliminacji toksyny przez płukanie żołądka
    • środków wspierających i
    • w razie potrzeby podania antytoksyny jako jedynego konkretnego środka farmakologicznego.
      • tak szybko, jak to możliwe, w przypadku podejrzenia klinicznego

Leczenie farmakologiczne

Antytoksyna przeciw zatruciu jadem kiełbasianym

  • W przypadku dziecięcego i przyrannego zatrucia jadem kiełbasianym z ciągłym tworzeniem się toksyny w organizmie wskazane jest podanie antytoksyny.
  • Od 2019 r. w Europie dostępna jest tylko antytoksyna heptawalentna przeciwko serotypom A–G.
    • Ampułki o pojemności 20 ml i 50 ml o różnych objętościach napełnienia. Jednak każda ampułka zawiera minimalne stężenie antytoksyn, niezależnie od rozmiaru i objętości napełnienia.
    • Po podaniu dawki testowej w rozcieńczeniu 1:10 przeprowadza się ciągłe podawanie dożylne.
  • Zalecenie 
    • Po spożyciu żywności zawierającej toksyny do 48 godzin po spożyciu, jeśli istnieje podejrzenie przedłużonego wchłaniania toksyn z jelita.
    • w przypadku przyrannego zatrucia jadem kiełbasianym
  • Może powodować reakcje alergiczne aż do anafilaksji (u nawet 9% pacjentów) i dlatego przed wlewem należy przeprowadzić test śródskórny.
  • Hiperimmunoglobulina botulinowa  
    • dostępna tylko w USA
    • Jest podawana w dziecięcym (niemowlęcym) zatruciu jadem kiełbasianym.
    • Ma korzystny wpływ na czas trwania zależności od respiratora, hospitalizacji i wznowienia żywienia doustnego.

Dalsza farmakoterapia

  • Inhibitory cholinoesterazy
    • Leczenie objawowe inhibitorami cholinoesterazy (np. neostygminą 2–6 mg/24 h dożylnie) wydaje się mieć sens, ale jej wpływ na potrzebę intensywnej terapii, zachorowalność i śmiertelność nigdy nie był przedmiotem prospektywnego badania. Leczenie może nasilać skurcze jelit i biegunkę.
  • Podawanie magnezu jest przeciwwskazane.
    • Należy unikać magnezu ze względu na teoretyczną możliwość, że jego wysoki poziom zwiększa działanie toksyny botulinowej.

Terapia objawowa/wspomagająca

  • Płukanie żołądka  
    • u pacjentów z bardzo krótkim okresem wylegania (godziny)
    • Aby usunąć ew. pozostałości żywności, które mogą być nadal zanieczyszczone.
  • Wymagane monitorowanie/leczenie na oddziale intensywnej terapii, szczególnie w przypadku:
    • objawów opuszkowych z ryzykiem zachłyśnięcia i porażenia mięśni oddechowych
    • zaburzeń autonomicznych
  • ewentualnie intubacja i wentylacja mechaniczna
    • wczesne wskazanie do ochrony przed zachłyśnięciem
  • Pozajelitowe przyjmowanie płynów i odżywianie tak długo, jak długo pacjenci mają zaburzenia połykania.
  • W przypadku przyrannego zatrucia jadem kiełbasianym
    • rozległe chirurgiczne oczyszczenie rany 
    • antybiotykoterapia penicyliną G (3 x 5 do 3 x 10 mega j.m.)
  • Leczenie properystaltyczne 
    • Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że lewatywy lub substancje properystaltyczne wpływają na przebieg choroby.
    • w przypadku uporczywej atonii jelit wywołanej toksynami, terapia substancjami pobudzającymi perystaltykę (np. metoklopramid 30 mg/d lub domperidon 40 mg/d)

Profilaktyka

  • Ścisła higiena podczas przygotowywania wędzonych ryb lub mięsa, zapewnienie wystarczającego czasu gotowania, w co najmniej 85°C.
  • Sterylizacja żywności pakowanej próżniowo. Gotowanie hermetycznie zapakowanych produktów przez około 10 minut zmniejsza ryzyko zachorowania.
  • Dzieci w wieku poniżej 2 lat nie powinny spożywać miodu.
  • Nabrzmiałe opakowania próżniowe należy wyrzucić.
    • Enzymy proteolityczne z C. botulinum wytwarzają gazy.

Przebieg, powikłania i rokowanie

przebieg

Spożywcze zatrucie jadem kiełbasianym

  • Przebieg choroby ma różne nasilenie, od łagodnego i przejściowego bez konieczności leczenia do bardzo ciężkiego i śmiertelnego (nieleczonego).
  • Postępujący przebieg deficytów nerwów czaszkowych aż do niedowładu obwodowego
  • Rekonwalescencja trwa zwykle od kilku miesięcy do kilku lat.
  • Często subiektywnie postrzegane pogorszenie samopoczucia jest często zgłaszane po latach od zatrucia jadem kiełbasianym. Jednak zatrucie jadem kiełbasianym zwykle nie pozostawia żadnych trwałych uszkodzeń.

Przyranne zatrucie jadem kiełbasianym

  • Przebiega w taki sam sposób jak spożywcze zatrucie jadem kiełbasianym, ale z dłuższym okresem wylęgania, często około 10 dni.

powikłań

  • Niewydolność oddechowa i zgon

rokowania

  • Większość przypadków ma łagodny przebieg.
  • Dobre rokowanie przy odpowiednim leczeniu
  • W przeglądzie 405 przypadków spożywczego i przyrannego zatrucia jadem kiełbasianym w latach 1932–2015, wentylacji mechanicznej wymagało 46% hospitalizowanych pacjentów, a śmiertelność wynosiła 25%.
    • Jednak wskaźnik śmiertelności znacznie spadł w ostatnich dziesięcioleciach:
      • 1932–1979: 40–60%
      • 1980–2015: 9 %.2
  • Spadek śmiertelności przypisuje się lepszym środkom intensywnej terapii1.
  • Po zatruciu jadem kiełbasianym nie rozwija się na niego odporność. 

informacje dla pacjentów

Informacje dla pacjentów w Deximed

Quellen

Literatur

  1. Lonati D, Schicchi A, Crevani M, Buscaglia E, Scaravaggi G, Maida F, Cirronis M, Petrolini VM, Locatelli CA. Foodborne Botulism: Clinical Diagnosis and Medical Treatment. Toxins (Basel). 2020 Aug 7;12(8):509. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Chatham-Stephens K, Fleck-Derderian S, Johnson SD, Sobel J, Rao AK, Meaney-Delman D. Clinical Features of Foodborne and Wound Botulism: A Systematic Review of the Literature, 1932–2015. Clin. Infect. Dis. Off. Publ. Infect. Dis. Soc. Am. 2017;6:S11–S16. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor*innen

  • Franziska Jorda, Dr. med., Fachärztin für Viszeralchirurgie, Ärztin in Weiterbildung Allgemeinmedizin, Kaufbeuren
A051
Clostridium clostridium d70 zakażenie przewodu pokarmowego
Choroba neuroparalityczna; Zakażenie bakteryjne; Zakażenie Clostridium botulinum; Porażenie nerwu czaszkowego; Niedowład zstępujący; Zaburzenia widzenia; Diplopia; Podwójne widzenie; Toksyna bakteryjna; Toksyna pochodzenia bakteryjnego; Spożywcze zatrucie jadem kiełbasianym; Przyranne zatrucie jadem kiełbasianym; Dziecięce zatrucie jadem kiełbasianym; Botulizm niemowlęcy; Zatrucie pokarmowe; Zaburzenia mowy; Zaburzenia połykania; Antytoksyna botulinowa
Zatrucie jadem kiełbasianym
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja: Zatrucie jadem kiełbasianym to choroba neuroparalityczna wywoływana przez toksyny przetrwalnikującej, beztlenowej bakterii Clostridium botulinum. Charakteryzuje się porażeniem nerwów czaszkowych i zstępującym symetrycznym porażeniem wiotkim, a także zajęciem autonomicznego układu nerwowego.
Medibas Polska (staging)
Zatrucie jadem kiełbasianym
/link/4e2909affda742babb035273215463dc.aspx
/link/4e2909affda742babb035273215463dc.aspx
zatrucie-jadem-kielbasianym
SiteDisease
Zatrucie jadem kiełbasianym
K.Reinhardt@gesinform.de
j.mroz@konsylium24.pl
pl
pl
pl