Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Porady dietetyczne przy nietolerancji laktozy

Co to jest nietolerancja laktozy?

Laktoza to inna nazwa cukru mlecznego. Nietolerancja laktozy  jest spowodowana niedoborem laktazy w nabłonku jelita cienkiego, co oznacza, że cukier mleczny nie może być rozłożony przez organizm. W związku z tym laktoza pozostaje w jelicie i jest metabolizowana przez bakterie. Typowe dolegliwości po spożyciu laktozy to biegunka, ból brzucha i wzdęcia. Przyjmuje się, że około 15–20% populacji w Europie Środkowej nie toleruje laktozy. Na całym świecie, zwłaszcza w Azji, odsetek ten jest znacznie wyższy. Na nietolerancję laktozy nie ma lekarstwa. Jednak przy odpowiedniej zmianie diety zazwyczaj można całkowicie uniknąć uciążliwych dolegliwości.

Zalecenia w przypadku nietolerancji laktozy

Aby uniknąć objawów, należy wyeliminować z diety produkty zawierające laktozę, takie jak mleko i produkty mleczne. Dlatego ważne jest zapewnienie konsultacji żywieniowych i szkoleń dla osób dotkniętych chorobą, aby były w stanie zidentyfikować żywność zawierającą laktozę. Często zaleca się, aby przez cztery do sześciu tygodni stosować dietę całkowicie pozbawioną laktozy. Następnie można ostrożnie wprowadzać mniejsze ilości mleka i produktów mlecznych do czasu ponownego wystąpienia objawów. Pozwala to na określenie tolerowanej ilości laktozy. Inną opcją jest przyjmowanie laktazy w postaci tabletek wraz z pokarmem zawierającym laktozę. Ostatecznie sposób radzenia sobie z nietolerancją laktozy i zmiana diety do czasu ustąpienia objawów różni się w zależności od osoby.

Dieta o obniżonej zawartości laktozy

Jeśli musisz stosować dietę całkowicie pozbawioną laktozy, zalecenia żywieniowe są bardzo podobne do tych, jakie otrzymują osoby, które muszą wyeliminować z jadłospisu  białko mleka krowiego. Zmiana diety na początku może wydawać się trudna, jednak wiele osób po pewnym czasie dobrze radzi sobie z odpowiednio dostosowanym żywieniem. W większości przypadków nie jest konieczne całkowite odstawienie produktów zawierających laktozę.

Ilość laktozy, jaka u osób z nietolerancją nie powoduje żadnych dolegliwości jest różna. Większość chorych toleruje 1–5 g laktozy dziennie, zwłaszcza gdy produkty mleczne są spożywane z innymi pokarmami. 5 g laktozy odpowiada ilości zawartej w około 100 ml mleka. Sery twarde i masło są zwykle dobrze tolerowane, ponieważ nie zawierają laktozy lub mają jej niewiele. Kwaśne mleko i jogurt zawierają nieco mniej laktozy i są lepiej tolerowane niż mleko słodkie. Z kolei należy unikać serów serwatkowych i masła serwatkowego.

Może być również trudno ocenić zawartość laktozy w różnych produktach spożywczych tylko na podstawie listy składników. Ponadto laktozę można oczywiście znaleźć w artykułach, do których produkcji użyto mleka (chleb, kiełbasy itp.). Zasadniczo żywność mająca w składzie mleko zawiera również laktozę. Poniższe składniki wskazują na obecność laktozy:

  • Masło, maślanka w proszku, śmietana, jogurt, jogurt w proszku, mleko skondensowane, laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, margaryna, mleko, mleko w proszku, cukier mleczny, serwatka, serwatka w proszku, śmietana, lody śmietankowe, śmietanka, suche mleko.
  • Jeśli na początku listy składników wymieniona są laktoza, mleko, suche mleko, odtłuszczone mleko w proszku lub śmietana, produkt może zawierać dużo laktozy. Jeżeli natomiast jeden z tych składników pojawia się na końcu listy, zawartość laktozy jest niższa.

Żywność o obniżonej zawartości laktozy

Obecnie w sklepach coraz częściej dostępne są specjalnie oznakowane produkty o obniżonej zawartości laktozy, np. mleko bez laktozy. Jest to mleko krowie, które zostało poddane odpowiedniej obróbce w celu rozłożenia cukru mlecznego. Produkty te mogą stanowić zamiennik lub suplement, jeśli zmiana diety jest trudna. Dodatkowo dostarczają one do organizmu wapń zawarty w produktach mlecznych. Jako zamiennik zwykłego mleka można stosować inne rodzaje mleka, np. sojowe, ryżowe lub owsiane. Niektóre z nich mają dodatek wapnia i dlatego stanowią dobrą alternatywę dla produktów mlecznych.

Jedzenie poza domem

Jedzenie poza domem może być wyzwaniem, ponieważ mleko występuje w bardzo wielu produktach i potrawach. Szczególnie w przypadku ciężkiej nietolerancji laktozy, nawet jego niewielkie ilości wystarczą, aby wywołać objawy. Warto więc zasięgnąć informacji na temat zawartości laktozy i sposobu przygotowania potraw. Innym rozwiązaniem jest przyjmowanie laktazy w formie tabletek wraz z posiłkiem.

Suplementy żywieniowe

Jeśli trudno jest wyeliminować laktozę z codziennego menu lub zmienić dietę, można podczas posiłków przyjmować laktazę. Ten suplement diety jest dostępny  w aptece w formie tabletek bez recepty. Łagodzące działanie enzymu może być różne i zazwyczaj nie jest refundowane przez kasę chorych.

Problemy związane z dietą o obniżonej zawartości laktozy

Osoby z nietolerancją laktozy, tak jak wszyscy, powinny stosować ogólnie zalecaną, zbilansowaną dietę. Produkty mleczne nie są dla nich niezbędne, ale dostarczają dużą część potrzebnego im wapnia. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów. Dlatego w przypadku całkowitego wyeliminowania produktów mlecznych należy wprowadzić do swojej diety inne źródła wapnia, takie jak szpinak lub mleko sojowe wzbogacone w wapń. Szczególnie dzieci, młodzież i kobiety w ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mineralny.

Dodatkowe informacje

Autorzy

  • Lek. Kalina van der Bend (recenzent)
  • Jonas Klaus, lekarz, Fryburg Bryzgowijski
AllergischeReakcja Reaktionalergiczna; ÜberempfindlichkeitNadwrażliwość; HypersensitivitätAlergia pokarmowa; LebensmittelallergieNietolerancja pokarmowa; NahrungsmittelallergieNietolerancja laktozy; NahrungsmittelunverträglichkeitLaktoza; LaktoseunverträglichkeitDieta bez laktozy; LaktoseintoleranzLaktaza; Milchzucker;Nietolerancja Laktose-freie Ernährung; Laktase; Milchzuckerunverträglichkeitlaktozy
Nietolerancja laktozy to często występująca nietolerancja pokarmowa. Powodem jest niedobór enzymu laktazy w błonie śluzowej jelita cienkiego. Eliminując produkty spożywcze zawierające laktozę, zwykle można całkowicie uniknąć objawów.
Porady dietetyczne przy nietolerancji laktozy
document-information document-nav document-tools
Nietolerancja laktozy to często występująca nietolerancja pokarmowa. Powodem jest niedobór enzymu laktazy w błonie śluzowej jelita cienkiego. Eliminując produkty spożywcze zawierające laktozę, zwykle można całkowicie uniknąć objawów.
Medibas Polska (staging)
Porady dietetyczne przy nietolerancji laktozy
/link/27d5f8efe12a4e5aaa0eac1a4e0227b5.aspx
/link/27d5f8efe12a4e5aaa0eac1a4e0227b5.aspx
porady-dietetyczne-przy-nietolerancji-laktozy
SitePublic
Porady dietetyczne przy nietolerancji laktozy
K.Reinhardt@gesinform.de
Kj.Reinhardt@gesinformmroz@konsylium24.depl
pl
pl
pl