Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Nietolerancja histaminy

Streszczenie

  • Definicja:nieswoiste objawy po spożyciu pokarmów o dużej zawartości amin biogennych lub histaminy.
  • Częstość występowania:niejasna.
  • Objawy:różne reakcje: opisywano obrzęk okolicy ust, uczucie pieczenia w gardle, uderzenia gorąca, pokrzywkę, świąd, nudności, wymioty, biegunkę, meteoryzm, niedrożność nosa, katar, zawroty i ból głowy a nawet niedociśnienie, arytmie i napady astmatyczne.
  • Wyniki:możliwy rozproszony rumień, przekrwienie spojówek, a nawet tachykardia, skurcz oskrzeli, niedociśnienie, obrzęk naczynioruchowy, pokrzywka.
  • Diagnostyka:rozpoznanie stawia się poprzez wykluczenie diagnostyk różnicowych. Zmiana diety może pomóc w potwierdzeniu rozpoznań.
  • Terapia:poradnictwo żywieniowe w celu uniknięcia zbyt rygorystycznej diety eliminacyjnej. Ostra faza leczenia może polegać na podawaniu leków przeciwhistaminowych H1 lub H2. Łagodne objawy nie podlegają farmakoterapii.

Informacje ogólne

Definicja

  • Często podejrzewa się, że to właśnie histamina w żywności jest czynnikiem wyzwalającym różne dolegliwości zdrowotne.
    • Dowody naukowe na związek między spożytą histaminą, a powtarzalnymi objawami są ograniczone i sprzeczne.
    • Dlatego wyrażane są wątpliwości co do istnienia nietolerancji na doustnie przyjmowaną histaminę.

Częstość występowania

  • Wątpliwe jest istnienie nietolerancji histaminy jako niezależnego obrazu klinicznego.
  • Brak dokładnych danych dotyczących częstości występowania

Etiologia i patogeneza

  • Histamina jest aminą biogenną, która jest syntetyzowana w organizmie z aminokwasu histydyny i po uwolnieniu z mastocytów służy jako silny mediator reakcji alergicznych.
    • Poza uwalnianiem histaminy pod wpływem IgE w kontekście reakcji alergicznej, niealergiczne uwalnianie histaminy może również wystąpić w wyniku działania leków, pokarmów, bodźców fizycznych itp.
    • W działaniu miejscowym pośredniczą cztery receptory histaminowe:
      • receptory H1: rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwężenie dróg oddechowych, świąd
      • receptory H2: regulacja wydzielania kwasu żołądkowego
      • receptory H3: regulacja rytmu snu i czuwania
      • receptory H4: modulowanie układu odpornościowego
  • Histamina uwalniana w organizmie i histamina przyjmowana z zewnątrz jest rozkładana przez dwa różne enzymy (N-metylotransferaza histaminy, oksydaza diaminowa, DAO).
    • Rozkład histaminy może być zmniejszony po spożyciu alkoholu.
  • Większe ilości histaminy mogą prowadzić do odurzenia:
    • Łagodne zatrucia opisywano w przypadku ilości histaminy powyżej 100 mg, a ciężkie zatrucia powyżej - 1000 mg.
      • np. np. po spożyciu (zepsutych) ryb, takich jak tuńczyk lub makrela
      • wynik przedawkowania, a nie nietolerancji
  • Uważano, że mechanizmem patologicznym reakcji na doustnie przyjętą histaminę jest degradacja DAO. Jak na razie brak jest wiarygodnych dowodów z badań.
    • Nie udowodniono skuteczności suplementacji DAO i nie jest ona zalecana.

Czynniki wyzwalające

  • Dane dotyczące wyzwalaczy są niespójne.
  • Zawartość histaminy w żywności jest bardzo zróżnicowana w zależności od czasu przechowywania i przetwarzania. 
    • Silne zróżnicowanie występuje np. w przypadku serów.
  • Obserwacje przy doustnie podawanej histaminie nie są powtarzalne.
  • U kobiet zwiększone dolegliwości obserwuje się przed miesiączką.
  • Sens ilościowej klasyfikacji zawartości histaminy w żywności jest wątpliwy.
  • Żywność o prawdopodobnie wysokiej zawartości histaminy
    • żywność powstająca wskutek procesów mikrobiologicznych, np. .
      • długo dojrzewające sery (gouda, cheddar, emmentaler, ser szwajcarski, parmezan, ale także camembert)
      • kiszona kapusta
      • czerwone wino i inne napoje alkoholowe (białe wino, piwo, szampan)
      • czerwony ocet winny
    • skażona mikrobiologicznie żywność bogata w białko, np. .
      • tuńczyk, makrela, sardynki, śledź (skombrotoksizm)
      • kiełbasy, salami, szynki
    • warzywa
      • szpinak
      • bakłażan
      • ketchup pomidorowy
  • Dane dotyczące wpływu leków na enzymy rozkładające histaminę są niespójne.
    • Opisane w tym kontekście zostały:
      • acetylocysteina
      • metamizol
      • werapamil
      • metronidazol
      • metoklopramid

ICPC-2

  • A86 Toksyczne działanie substancji niemedycznej

ICD-10

  • T61 Efekt toksyczny szkodliwych substancji spożytych jako produkty morza
    • T61.1 Zatrucie makrelą
  • L50 Pokrzywka
    • L50.8 Inne postacie pokrzywki
  • L53 Inne choroby rumieniowe
    • L53.0 Rumień toksyczny

Diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • Podejrzenie rozpoznania ustala się na podstawie historii choroby pacjenta po wykluczeniu innych przyczyn.
  • Nie ma wiarygodnych wyników badań laboratoryjnych pozwalających na rozpoznanie lub wykluczenie nietolerancji histaminy.
  • W razie wątpliwości należy wykluczyć reakcję alergiczną poprzez test punktowy i w razie potrzeby oznaczenie swoistych IgE

Objawy i diagnostyka różnicowa

Wywiad lekarski

  • Podejrzenie nietolerancji pokarmowej występuje tylko w przypadku czasowego związku z przyjmowaniem pokarmów (od kilku minut do 4 godzin).
    • objawy uderzeń gorąca
    • świąd i rumień na ciele
    • nudności i/lub wymioty i/lub biegunka
    • bóle brzucha
    • rzadziej objawy ze strony układu oddechowego lub objawy ze strony układu krążenia (spadek ciśnienia, zawroty głowy, tachykardia)
  • Wszystkie objawy mogą być również wywołane przez endogennie uwalnianą histaminę.
  • Objawy trwają zwykle kilka godzin.
  • Ofiary śmiertelne nie są znane.
  • Objawy zależą od ilości spożytego pokarmu wyzwalającego.
  • Należy prowadzić dziennik żywieniowy
  • Przygotowanie jedzenia — gotowanie/pieczenie — nie niszczy histaminy.

Badanie przedmiotowe

Diagnostyka specjalistyczna

Zalecane postępowanie w przypadku podejrzenia nietolerancji histaminy

  • Jak dotąd nie ma obiektywnych parametrów przemawiających za istnieniem nietolerancji na egzogennie dostarczaną histaminę.
  • Wsparcie: prowadzenie dziennika żywienia i dziennika objawów.
  • Indywidualną tolerancję pokarmów bogatych w histaminę można ocenić za pomocą trójstopniowej zmiany diety (w razie potrzeby wdrożenie leków).
    1. Okres wykluczenia (10–14 dni): zmniejszenie dyskomfortu w miarę możliwości
      • dieta mieszana bogata w warzywa z ograniczeniem spożycia amin biogennych, zwłaszcza histaminy
      • optymalizacja składników odżywczych
      • zmiana składu posiłków
      • zasady lekkiej, pełnowartościowej diety
    2. Okres testowy (do 6 tygodni): rozszerzenie wybieranych pokarmów z uwzględnieniem indywidualnych czynników wpływających (leki, menstruacja, stres itp.)
      • ukierunkowane ponowne wprowadzenie podejrzanych pokarmów przy zachowaniu optymalnych warunków trawiennych
      • „poluzowanie” ścisłych zaleceń dietetycznych
      • określenie indywidualnej tolerancji na histaminę
    3. Stałe odżywianie: stała, oparta na potrzebach pacjenta dieta, zaopatrująca w składniki odżywcze, zachowująca wysoką jakość życia
      • indywidualne zalecenia żywieniowe oparte na optymalizacji zapotrzebowania pokarmowego, ukierunkowane na indywidualną tolerancję histaminy, z uwzględnieniem egzogennych
        czynników wpływających
  • Przy braku poprawy dalsze konsultacje diagnostyczne, w zależności od objawu wiodącego (np. gastroenterologiczna, neurologiczna)
  • W przypadku wystąpienia poprawy, należy przeprowadzić miareczkowaną prowokację chlorowodorkiem histaminy w celu ustalenia indywidualnej dawki, w razie potrzeby dawki narastające w odstępach 2-godzinnych (np. 0,5 mg/kg masy ciała, 0,75 mg/kg masy ciała, 1,0 mg/kg masy ciała)
    • Miareczkowana prowokacja histaminą powinna być wykonywana pod nadzorem lekarza, ponieważ mogą wystąpić reakcje ogólnoustrojowe. Objawy te, zwykle krótkotrwałe, można kontrolować przez podawanie leków przeciwhistaminowych.

Badania diagnostyczne bez wartości informacyjnej (niezalecane)

  • Oznaczanie aktywności oksydazy diaminowej (DAO) w surowicy krwi
  • Test punktowy pod kątem histaminy po 50 min w celu oceny zaburzeń w wydzielaniu histaminy (test histaminowy 50)
  • Mierzenie aktywności enzymów w jelicie
  • Histamina w stolcu
  • Histamina w osoczu
  • Metylohistamina w moczu 

Wskazania do skierowania do specjalisty

  • Zwykle nie są konieczne.
  • W razie potrzeby należy przeprowadzić miareczkowaną prowokację histaminą.

Terapia

Cele terapii

  • uniknięcie diet eliminacyjnych prowadzących do niepotrzebnego ograniczenia, a tym samym pogorszenia jakości życia, dzięki konsultacji żywieniowej

Ogólne informacje o terapii

  • Leczenie zazwyczaj nie jest konieczne. Objawy zwykle ustępują samoistnie.
    • Napad mija zwykle w ciągu 30 minut.
  • W sytuacjach o dużym nasileniu dolegliwości można podać lek przeciwhistaminowy pozajelitowo lub doustnie.
  • Ranitydyna nie może być dłużej sprzedawana w całej UE z powodu zanieczyszczenia rakotwórczą nitrozaminą nitrozodimetyloaminą.
    • Cymetydyna i famotydyna nie są już prawie stosowane.

Farmakoterapia

  • Leki przeciwhistaminowe (mimo braku badań prospektywnych prowadzonych metodą podwójnie ślepej próby z grupą kontrolną dotyczących skuteczności blokerów receptorów H1 i H2 w nietolerancji egzogennie dostarczanej histaminy).
    • W kontekście ostrego obciążenia (poważne błędy żywieniowe, np. podczas uroczystości lub w przypadku skombrotoksizmu, np. po spożyciu makreli lub tuńczyka), w leczeniu poszczególnych objawów, np. .
      • uderzeń gorąca: blokery receptorów H1, np. cetyryzyna 10 mg 1x na dobę (zastosowanie pozarejestracyjne)
      • nudności, wymioty: blokery receptorów H2, np. cymetydyna 200 mg 2x na dobę (zastosowanie pozarejestracyjne)
    • Możliwe podejście pragmatyczne: pacjentów z podejrzeniem nietolerancji histaminy warto leczyć przez określony czas blokerami receptorów H1/H2, aby sprawdzić, czy objawy ulegają zmianie.

Zapobieganie

  • Niezwykle ograniczone dane dotyczące wpływu diety niskohistaminowej
    • tylko badania obserwacyjne, brak badań z randomizacją i grupą kontrolną (randomized controlled trial - RCT)
    • Istnieją dowody na to, że pojedynczy pacjenci odnoszą korzyści.
  • Indywidualna terapia żywieniowa ukierunkowana na objawy według wyżej wymienionych kryteriów
  • Zawartość histaminy w produktach spożywczych podlega silnym wahaniom w zależności od stopnia dojrzałości, okresu przechowywania lub niektórych zabiegów przetwórczych, nawet przy takim samym doborze odmian, co utrudnia diagnostykę i konsultacje dietetyczne.
  • Jeśli nie można zagwarantować indywidualnej diety (np. podczas podróży), można rozważyć profilaktyczne stosowanie leków przeciwhistaminowych H1 i ewentualnie również H2.

Przebieg, powikłania i rokowanie

Przebieg

  • Ostre objawy trwają zwykle krócej niż 6 godzin.

Powikłania

  • Głębokie ograniczenia dietetyczne (diety eliminacyjne) wynikające z lęku i niepewności

Rokowanie

  • Bardzo dobre

Informacje dla pacjentów

Informacje dla pacjentów w Deximed

Źródła

Piśmiennictwo

 

Autorzy

  • Marlies Karsch-Völk, dr n. med., lekarz rodzinny, Monachium
L50; L508; L53; L530; T61; T611
Histaminforgiftning
A86
Hoher Histamingehalt in Nahrungsmitteln; Histaminvergiftung; Histidin; Biogene Amine; Tyramin; Tryptamin; Serotonin; Überempfindlichkeitsreaktion auf Histamin; Histamin-Last; Histamin-N-Methyltransferase; Diaminoxidase; DAO; Ernährungstagebuch
Nietolerancja histaminy
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja:nieswoiste objawy po spożyciu pokarmów o dużej zawartości amin biogennych lub histaminy. Częstość występowania:niejasna. Objawy:różne reakcje: opisywano obrzęk okolicy ust, uczucie pieczenia w gardle, uderzenia gorąca, pokrzywkę, świąd, nudności, wymioty, biegunkę, meteoryzm, niedrożność nosa, katar, zawroty i ból głowy a nawet niedociśnienie, arytmie i napady astmatyczne.
Medibas Polska (staging)
Nietolerancja histaminy
/link/acffd74b10c24ce2be5daac8f6bd7c28.aspx
/link/acffd74b10c24ce2be5daac8f6bd7c28.aspx
nietolerancja-histaminy
SiteDisease
Nietolerancja histaminy
K.Reinhardt@gesinform.de
ja.mroz@konsylium24kardymowicz@bonnierhealthcare.pl
pl
pl
pl