Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Bruceloza

Co to jest bruceloza?

Bruceloza to choroba wywoływana przez bakterie z rodzaju Brucella, przenoszona przez zakażone zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego. Inne nazwy brucelozy to: gorączka maltańska, gorączka śródziemnomorska lub choroba Banga.

Objawy mogą przypominać grypę i obejmować różne narządy. W Europie Zachodniej i Północnej choroba jest bardzo rzadka i najczęściej przywożona przez podróżujących z innych regionów. Leczenie polega na kilkutygodniowej antybiotykoterapii.

Definicja

  • Patogenami są bakterie z rodzaju Brucella.
  • Bruceloza jest przenoszona przez zakażone zwierzęta (zoonoza), zwłaszcza hodowlane.
  • Choroba ta została również sklasyfikowana jako potencjalna broń biologiczna.

Objawy

  • W większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów, gdy dochodzi do zakażenia.
  • Objawy pojawiają się od 5 do 60 dni po zakażeniu.
  • Stopniowy lub nagły początek choroby z objawami takimi jak:
    • gorączka
    • nocne poty
    • bóle mięśni i stawów
    • zmęczenie, osłabienie
    • nudności, wymioty, bóle brzucha, zaparcia
    • ból szyi
    • depresja
    • powiększona wątroba lub śledziona
    • zapalenie stawów
    • szmery w sercu
    • zapalenie oczu
    • ból głowy, ból pleców
    • zmiany skórne.

Przyczyny

  • Chorobę wywołują bakterie z rodzaju Brucella
    • Brucella melitensis (gorączka maltańska), u kóz i owiec
      • najczęstszy patogen zakażeń u ludzi
    • Brucella suis, u świń
    • Brucella abortus (choroba Banga), u bydła
    • Brucella canis, u psów (rzadko)
  • Do zakażenia ludzi dochodzi poprzez zakażone zwierzęta, głównie hodowlane. Rezerwuar bakterii to głównie bydło, świnie, kozy i owce.
    • Opisano również przenoszenie przez zwierzęta domowe (np. psy) lub dzikie (np. lisy lub sarny).
    • Bezpośrednia transmisja z człowieka na człowieka jest bardzo rzadka. Jest to możliwe m.in. podczas karmienia piersią, przez łożysko u kobiet w ciąży, poprzez przeszczepy, transfuzje czy, bardzo rzadko, stosunek płciowy.
  • Typowe drogi transmisji to:
    • Spożycie skażonej żywności, np. niepasteryzowanego mleka i produktów mlecznych, surowego mięsa.
  • Bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami
    • Przeniesienie w laboratorium
  • W temperaturze otoczenia patogen może przetrwać przez kilka dni lub tygodni, np. w mleku, wodzie, ale także w glebie.
  • Środek dezynfekujący lub ogrzewanie powyżej 60°C przez 10 minut zabija drobnoustroje.

Częstotliwość występowania

  • Patogen jest szczególnie rozpowszechniony w regionie śródziemnomorskim, na Bliskim i Środkowym Wschodzie, na Półwyspie Arabskim, w Ameryce Łacińskiej, Afryce i Azji.
    • W Europie: Portugalia, Hiszpania, południowe Włochy, Grecja i Turcja
  • Choroba jest rzadka w Europie Środkowej, większość pacjentów zaraża się w Europie Południowej lub Turcji.
  • Co roku na świecie rejestruje się 500 000 nowych zakażeń.

Badania

  • Wiarygodne rozpoznanie jest możliwe na podstawie posiewów bakteryjnych i badań krwi.
  • Alternatywnie zakażenie można wykryć w próbkach ze szpiku kostnego, płynu mózgowo-rdzeniowego, moczu lub tkanek.
  • Bakteria rozwija się powoli. Pozytywny wynik jest dostępny najwcześniej po 3–5 dniach.

Leczenie

  • Stosowanie antybiotyków przez co najmniej 6 tygodni
    • Z reguły łączy się różne substancje czynne.
  • Operacja może być wymagana w przypadku zapalenia osierdzia lub zajęcia kości.

Profilaktyka

  • W obszarach ryzyka
    • Pasteryzować/gotować surowe mleko lub produkty mleczne albo ich unikać.
    • Nie jeść surowego mięsa.
    • Podejrzaną żywność podgrzewać do temperatury 72°C przez co najmniej 2 minuty.
  • Szczepić zwierzęta hodowlane.
  • Osoby pracujące ze zwierzętami:
    • Powinny nosić odzież ochronną, rękawice, myć i dezynfekować ręce, pielęgnować skórę
  • Kobiety chore na brucelozę nie powinny karmić piersią.

Rokowanie

  • Dobre rokowanie przy odpowiednim leczeniu
    • Umiera mniej niż 2% nieleczonych pacjentów.
  • Wiele przypadków choroby nie zostaje zdiagnozowanych i ustępuje samoistnie.
  • Choroba może mieć krótkotrwały, przewlekły lub zmienny przebieg.
  • Nawracające zakażenie jest stosunkowo częste, zwłaszcza przy nieodpowiedniej terapii.
  • Zasadniczo bruceloza i jej powikłania mogą dotyczyć każdego narządu i układu organizmu, najczęściej zajęte są:
    • układ krążenia
    • narządy moczowe i płciowe
    • mózg i rdzeń kręgowy
    • mięśnie i stawy
    • żołądek, przewód jelitowy
    • płuca
    • nagromadzenieropa ropymoże nagromadzić się w wątrobie, rdzeniu kręgowym, śledzionie lub tarczycy.

Dodatkowe informacje

  • Bruceloza – informacje dla personelu medycznego

Autor

  • Dr n. med. Hannah Brand, Berlin
  • Anna Zwierzchowska, lekarz rezydent, Kraków (edytor/recenzent)
Zoonoza; Choroby odzwierzęce; Gorączka Maltańska; Gorączka śródziemnomorska; Choroba Banga; Brucella; Mleko
Bruceloza to choroba, która przenosi się ze zwierząt na ludzi.
Bruceloza przenosi się przede wszystkim przez bezpośredni kontakt ze zwierzętami lub przez spożycie niepasteryzowanych produktów mlecznych.
Bruceloza
HA 03.08.21 chck go 19.10.
document-information document-nav document-tools
Bruceloza przenosi się przede wszystkim przez bezpośredni kontakt ze zwierzętami lub przez spożycie niepasteryzowanych produktów mlecznych.
Medibas Polska (staging)
Bruceloza
/link/b35a206c5b70489d9454a267b435eb06.aspx
/link/b35a206c5b70489d9454a267b435eb06.aspx
bruceloza
SitePublic
Bruceloza
K.Reinhardt@gesinform.de
mail#anna.zwierzchowska3@gmail.com
pl
pl
pl