Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Zespół złego wchłaniania fruktozy i sorbitolu

Streszczenie

  • Definicja: zespZespół złego wchłaniania fruktozy odnosito sięzaburzenie dometaboliczne patologiczniepolegające zmniejszonejna upośledzonej zdolności wchłaniania fruktozy w  jelicie cienkim poniżej 25-30 g. Niewchłonięta na poziomie < 25-30 g fruktozy h. niewchłonięta fruktoza jest osmotycznie czynna i metabolizowana przez bakterie w jelicie grubym. często występuje również nietolerancja sorbitolu.>jelita cienkiego fruktoza jest osmotycznie czynna i metabolizowana przez florę bakteryjną jelta grubego. Często występuje łącznie z nietolerancją sorbitolu.
  • Epidemiologia: szacujeSzacuje się, że u 15–25% populacji europejskiej mawystępuje zespół złego wchłaniania fruktozy, a 8–20% ma zespół złego wchłaniania sorbitolu.
  • Objawy: Wzdęciecia, mdłobóle brzucha, nudności i wymioty, skurczebrak brzuchaapetytu, i biegunkawzdęcia, osmotycznabiegunki. Objawy często występują częstokrótko już(ok. 30 minut) po spożyciu pokarmu. Objawybogatego we fruktozę i mogą utrzymywać się do 9  godzin. Część osób dotkniętychz tym schorzeniem nie mazgłasza żadnych dolegliwości.
  • Badanie pomimofizykalne: Brak złegoszczególnych wchłanianiaodchyleń w badaniu fizykalnym. 
  • Diagnostyka: Rozpoznanie na podstawie wodorowego testu oddechowego po doustnym podaniu fruktozy.
  • Obraz klinicznyLeczenie: brak szczególnych objawów klinicznych.
  • Diagnostyka:rozpoznanie stawia się zwykle na podstawie testu oddechowego H2.
  • Terapia:zmianaZmiana diety w  procedurze trzyetapowej (faza odstawienia, faza testowa, dieta długoterminowa) na indywidualnie tolerowaną, mniej lub bardziej ubogą we fruktozę i ewent. ewentualnie FODMAP.

Informacje ogólne

Definicja

  • Patologicznie obniżonaUpośledzona zdolność wchłaniania fruktozy i/lub sorbitolu w  jelicie cienkim (< 25-30 g fruktozy h zamiast 30-50 g h) z występowaniem typowych objawów><25-30 g fruktozy zamiast normy wynoszącej 30-50 g) oraz występowanie typowych objawów.
    • Fizjologiczne złe wchłanianie fruktozy występuje w  przypadku spożycia więcej niż 25-50  g (= nadwyżka fruktozy).1
  • Niewchłonięta fruktoza jest metabolizowana przez bakterie w  jelicie grubym., Prowadzico toprowadzi do zawierającychpowstania gazygazów, głównie wodoru oraz kwaśnych stolców.
  • Skutkuje to typowymiTypowymi objawami poposiłkowego wzdęcia, wzdętym brzuchemnudności, nudnościami, skurczamibóle brzucha i biegunką biegunka osmotycznąosmotyczna.
  • Objawy mogąpodobne przypominać tejak w  zespole jelita drażliwego (IBS). Prawdopodobnie pacjenci ze złym wchłanianiem węglowodanów, (np. fruktozy) stanowią podgrupę tych pacjentów.2
  • Dziedziczna nietolerancja fruktozy stanowi rzadką (ok. 1:25 000), dziedziczoną autosomalnie recesywnie chorobę metaboliczną, w której mamy w tkankach niedobór enzymu aldolazy fruktozo-1-fosforanowej, co prowadzi do nagromadzenia fruktozo-1-fosforanu. Należy to różnicować z żołądkowo-jelitowym zespołem złego wchłaniania fruktozy.

Epidemiologia

  • Szacuje się, żeSzacowana częstość występowania zespołu złego wchłaniania fruktozy wynosi 15-25% populacji europejskiej.
  • Szacowana, częstość występowaniaa nietolerancji sorbitolu kształtuje się na poziomie 8-12%.
  • Obecnie uważa się, że złe wchłanianie fruktozy jest coraz częstszą przyczyną objawów żołądkowo-jelitowych niżze wwzględu przeszłości,na ponieważwzrost spożywa się więcejycia owoców i  warzyw.3
  • Często występuje razemjednocześnie z nietolerancją sorbitolu.
  • Jednoczesne występowanie lub nietolerancjinietolerancją laktozy i złego wchłaniania fruktozy również nie jest rzadkie.1

Etiologia i  patogeneza

  • Węglowodany występują w  żywności w  postaci monosacharydów, disacharydów, oligosacharydów i  polisacharydów.4
  • WielePodlegają cukróone procesom trawiennym już w jest rozkładanych przez enzymy na drodze z jamyjamie ustnej dopod jelitawpływem cienkiegoenzymu amylazy ślinowej, a następnie hydrolizie w żołądku oraz dalszemu trawieniu w jelicie cienkim, gdzie są wchłaniane jako cukry proste.4
  • NiewłaUpościweledzone wchłanianie fruktozy może wystąpiwynikać w wynikuz wad wrodzonychw lubbudowie nabytychbłony śluzowej jelita (pierwotne złe wchłanianie) lub z powodu uszkodzenia błony śluzowej jelita w  wyniku innych chorób (wtórne złe wchłanianie).5
  • Przyczynami wtórnego złego wchłaniania mogą być:     
    • limfangiektazja jelitowa, mastocytoza
    • choroby zapalne (np. zakażenia, celiakia, przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit)
    • środkisubstancje toksyczne/terapie medyczne (spożywanie alkoholualkohol, chemioterapia, radioterapia).
  • Fruktoza jest monosacharydem i  wraz z glukozą wchodzi w skład dwucukru - sacharozy (cukru domowegospożywczego) oraz różnych oligosacharydów i  polisacharydów.1
    • Spolimeryzowane formy cząsteczek fruktozy to fruktany, do których należą również inuliny i fruktooligosacharydy.
  • Szczególnie niskaNiska zawartość tłuszczu i  białka w  diecie prowadzi do znacznego przyspieszenia pasażu w  górnym odcinku przewodu pokarmowego, przez co wchłanianie fruktozy jest ograniczone.
  • Spożycie fruktozy i  alkoholi cukrowych z  dietą wzrosło znacząco, co wynika z:
    • aktualneaktualnych zaleceniazaleceń dietetycznedietetycznych towarzystw specjalistycznych przemawiajrekomendujące zacych spożywaniemywanie dużych ilości soków i  owoców
    • ofertaoferty żywnościowaciowej o  znacznie wyższej zawartości fruktozy
    • spożycieycia głównie przetworzonych produktów owocowych: smoothies, słodzoneodzonych daniadań z  owoców i syrop syropu fruktozowyfruktozowego w  słodyczach.
  • Szczególnie dużo fruktozy zawierają napoje bezalkoholowe, napoje dla sportowców oraz syrop kukurydziany, który jest powszechnie stosowany w przemysłowo przetworzonej żywności przetworzonej przemysłowo.1

Złe wchłanianie fruktozy

  • Transporter dla glukozy GLUT-5 (okolica koniuszkowa błony brzeżka szczoteczkowego) i  GLUT-2 (transporter podstawno-boczny) są odpowiedzialne za bierne wchłanianie fruktozy w  jelicie cienkim.1,56
    • GLUT-5 ma niską zdolność absorpcji, która nasyca się zwykle przy 30–50  g fruktozy/h., Wtedya pozostała osmotycznie czynna fruktoza pozostaje w  jelicie.
    • GLUT-2 to fakultatywny transporter o  niskim powinowactwie, który może transportować fruktozę, glukozę i  galaktozę.
      • W przypadku resorpcji glikozy przez transporter SGLT-1 jest tworzony w zwiększonej ilości.
  • W  objawowym pierwotnym złym wchłanianiu fruktozy dolegliwości występują już przy < 25-30 g h.>ilości fruktozy 25-30 g.
    • Wynika to zwykle z zależnego od dawki przeciążenia transportera GLUT-5.
  • Zdolność absorpcyjna GLUT-5 może być zwiększona przez:
    • glukozę
    • aminokwasy
    • proporcjonalny stosunek makroskładników
    • powolne wchłanianie fruktozy
    • kortykosteroidyglikokortykosteroidy stosowane miejscowo lub ogólnoustrojowo.
  • Ekspresja GLUT-5 jest zwiększana przez:
    • fruktozę
    • sacharozę.
  • Zdolność absorpcyjna GLUT-5 maleje przy:
    • spożywaniu alkoholu
    • diecie niskotłuszczowej i/lub niskobiałkowej
    • lekach (akarboza lub, inne substancje czynne osmotycznie)
    • sorbitolu
    • zapalnym lub poinfekcyjnym uszkodzeniu jelita cienkiego o etiologii zapalnej lub poinfekcyjnej
    • utraciezaburzeniach kwasuwchłaniania kwasów żółciowegociowych i ich utracie do światła jelita grubego
    • nietolerancji laktozy
    • szybkim opróżnianiu żołądka.
  • Sorbitol bezpośrednio blokuje transporter GLUT-5 i  jest czynny osmotycznie.
    • Wraz z  ksylitolem, mannitolem i maltitolem należy do alkoholi cukrowych (polioli).
  • We wtórnym zespole złego wchłaniania fruktozy oprócz czynnościowych zaburzeń transportu wchłaniania fruktozy dochodzi również do morfologicznego uszkodzenia nabłonka jelitowego wzgl.i w konsekwencji zmniejszenia powierzchni wchłaniania (celiakia, jelito krótkie).
  • FODMAP (fermentujące oligo-, di- i  monosacharydy oraz poliole) prawdopodobnie mają addytywny wpływ na objawy żołądkowo-jelitowe, gdy są spożywane razem z  fruktozą.
    • Wszystkie FODMAP mają działanie osmotyczne w  jelicie grubym i  są szybko fermentowane przez bakterie.
  • Zespół złego wchłaniania fruktozy i  sorbitolu często występuje w  połączeniu z  innymi nietolerancjami pokarmowymi oraz zespołem jelita drażliwego.

Patogeneza dolegliwości brzusznych

  • To,Moment kiedy rozwinąpojawienia się objawy,objawów zależy od składu pokarmu, kinetyki napływu fruktozy, jej ilości fruktozy, przepuszczalności bariery jelitowej, flory jelitowej i ewent. ewentualnie chorobywspółwystępowania podstawowejinnych chorób.
  • Zespół złego wchłaniania fruktozy charakteryzuje się:1:
    • zbyt szybkim napływem dużych ilości fruktozy w odcinku dalszym odcinku jelita cienkiego i  okrężnicy
    • uzależnieniemwystępowaniem skutków osmotycznych w zależności od dawkiilości fruktozy
    • fermentacją przezpod bakteriewpływem jelitowebakterii jelitowych
      • zwiększone powstawanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (stymulują m.in. ruchyperystaltykę jelit, obniżają poziom pH)
      • powstawanieprodukcja metanu, H2  i  CO2
    • zmianamizaburzeniami w tlenowejflory florzebakteryjnej jelitowejjelit
  • Powoduje to wystąpienie typowych głównych objawów wiodących, takich jak: wzdęcia poposiłkowe, nudności, wzdęcia, biegunka osmotyczna i  bóle brzucha.

Czynniki predysponujące

ICPC-2

  • D07 Dyspepsja/zaburzenia trawienne
  • D08 Wzdęcia (dysbakterioza)

ICD-10

  • K90 Zaburzenia wchłaniania jelitowego
    • K90.4 Nieprawidłowe wchłanianie w  wyniku nietolerancji, niesklasyfikowane gdzie indziej
    • K90.8 Inne zaburzenia wchłaniania jelitowego

Diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • ZłeUpośledzone wchłanianie fruktozy uważa się za potwierdzone, jeśli po podaniu 25  g fruktozy doustnie wystąpią wzrost stężenia H2H2 w  wydychanym powietrzu o >  >20  ppm oraz dolegliwości bólowe brzucha (czułość i  swoistość 80-90%).
  • Zespół złego wchłaniania sorbitolu rozpoznaje się klinicznie lub za pomocą wodorowego testu oddechowego H2 po podaniu 5-10  mg sorbitolu.
  • Jeśli mimo wzrostu stężenia H2H2 w  wydychanym powietrzu dolegliwości nie występują, mamy do czynienia z  bezobjawowym zaburzeniem wchłaniania fruktozy, które może stać się objawowe dopiero przy większych dawkach testowych, innym składzie substancji odżywczych lub przy jednoczesnym spożywaniu sorbitolu.
  • U  osób bezpozbawionych flory jelitowej wytwarzającej gaz H2wodór (ujemny test laktulozowy, osoby niewytwarzające H2H2, 10-15 % populacji europejskiej) rozpoznanie musistawia być postawionesię na podstawie objawów klinicznych.

Diagnostyka różnicowa

Wywiad lekarski

  • Objawy złego wchłaniania węglowodanów obejmująto wzdęcia, skurcze żołądka, bóle brzucha i biegunkę, abiegunka, czasami bóle głowy, wahania nastroju (prawdopodobnie z  powodu niskiego poziomu tryptofanu w  osoczu), które zwykle występują po spożyciu fruktozy i/lub sorbitolu.
  • Zazwyczaj objawy pojawiają się ok.około 30 min. minut po spożyciu pokarmu i  mogą utrzymywać się do 9 godzin.
  • Nie ma specyficznych objawów związanych z  konkretnym rodzajem cukru (fruktoza, laktoza, sorbitol).
  • Do wykrywaniaróżnicowania złego wchłaniania fruktozy wzgl.ędem sorbitolu zaleca się wywiad dotyczący posiłków bogatych w  owoce i  warzywa, napoje owocowe, suszone owoce, gumy do żucia bez cukru, produkty o  obniżonej wartości energetycznej, słodycze, itp.
  • W  przypadku złego wchłaniania fruktozy występuje nietolerancja:
    • owoców (jabłko, gruszka, mango)
    • kukurydzy
    • rodzynek
    • miodu
    • soków owocowych
    • napojów bezalkoholowych
    • zamienników cukru
    • fruktanów w  karczochach, topinamburze, pszenicy, życie, jęczmieniu, cebuli, czosnku, porach, szczególnie w  makaronach, pizzy, ciastach i  pieczywie.
  • W  przypadku złego wchłaniania sorbitolu występuje nietolerancja:
    • ksylitolu
    • świeżych i  suszonych owoców (winogrona, gruszki, brzoskwinie wzgl. śliwki, daktyle)
    • zamienników cukru
    • gumy do żucia
    • cukierków.
  • Wielu pacjentów podaje, że pierwsze objawy pojawiły się po infekcji (zwykle żołądkowej) lub antybiotykoterapii, choć przyjmuje się, że zaburzenia wchłaniania występowały już wcześniej.
  • Pomocne może być prowadzenie dzienniczka żywienia i  pojawiających się dolegliwości przez 7 dni.
  • Pytanie o nietolerancję mleka1

Badanie przedmiotowe

  • BadaniaBadanie przedmiotowe niebez prowadząspecyficznych do konkretnych ustaleodchyleń.

Badania uzupełniające

  • W  przypadku podejrzenia złego wchłaniania fruktozy podaje się doustnie 25  g fruktozy w  250 ml wody (dzieciom 1  g/kg masy ciałam.c.), a  następnie dokonuje się pomiaru H2H2 w  wydychanym powietrzu.   8 
    • PrzedtemPrzed oraz w  odstępach 20-minutowych przez 3 h godziny mierzy się stężenia H2H2 i  dokumentuje występowanie dolegliwości.
    • Wzrost o  ponad 20 ppm od wartości wyjściowej i  jednoczesne dolegliwości żołądkowo-jelitowe potwierdzają rozpoznanie.
    • W  przypadku braku wzrostu H2H2 i  występowaniu objawów ze strony przewodu pokarmowego rozpoznanie stawia się na podstawie objawów.
    • Jeśli mimo wzrostu stężenia H2H2 w  wydychanym powietrzu dolegliwości nie występują, mamyoznacza doto czynieniabezobjawowe z bezobjawowym zaburzeniemzaburzenie wchłaniania fruktozy, które może stać się objawowe dopiero przy większych dawkach testowych, innym składzie substancji odżywczych lub przy jednoczesnym spożywaniu sorbitolu.
  • W  przypadku podejrzenia złego wchłaniania sorbitolu, rozpoznanie stawia się po podaniu 5-10  g sorbitolu klinicznie lub za pomocą wodorowych testów oddechowych H2.
  • Pomiar poziomu cukru we krwi podczas testu oddechowego nie jest właściwy do rozpoznania złego wchłaniania fruktozy, ale umożliwia wykrycie bardzo rzadkiej choroby  nietolerancji fruktozy.

Wskazania do skierowania do specjalisty

  • Podejrzenie objawowego zespołu złego wchłaniania fruktozy lub sorbitolu – naw testcelu oddechowywykonania H2diagnostycznego wodorowego testu oddechowego
  • W  celu wykluczenia w diagnostyce różnicowej i/lub wtórnego złego wchłaniania fruktozy

TerapiaLeczenie

Cele terapiileczenie

  • UstąpienieZmniejszenie dolegliwości
  • UniknięcieZapobieganie niedożywieniaywieniu/niedoborówniedoborom składników odżywczych.
  • W  przypadku wtórnego zespołu złego wchłaniania fruktozy poprawa w zakresie objawów wraz z  leczeniem choroby podstawowej

Ogólne informacje o terapii leczeniu

  • Glukoza może stymulować transportery GLUT-5 i  GLUT-2, zwiększając tym samym wchłanianie fruktozy.
    • To wyjaśnia, dlaczego owoce i  warzywa można jeść, jeśli zawierają mniej więcej równe ilości glukozy i  fruktozy.
    • Sacharoza (stosunek glukozy do fruktozy 1:1) i  banany (1,5:1) są więc często lepiej tolerowane niż np. jabłka (1:3).
  • Terapia żywieniowa w  przypadku zespołu złego wchłaniania fruktozy przebiega w 3 fazach:
    1. faza odstawienia
    2. faza testowa
    3. dieta stała
  • Postępowanie dietetyczne u  pacjentów z zespołem złego wchłaniania fruktozy powinno być w idealnej sytuacji prowadzone w  fazie odstawiania i  testowej przez dietetyka.
  • Dieta o  niskiej zawartości FODMAP może pomóc w  długoterminowej poprawie objawów, poniewagdyż FODMAP (zwłaszcza fruktany i poliole, a  także laktoza u  osób z  nietolerancją laktozy) mogą pogorszyć objawy złego wchłaniania pomimo powstrzymania się od spożywania fruktozy i/lub sorbitolu.1,56,79
    • Dieta Low FODMAP jest również zalecana w  przebiegu zespołu jelita drażliwego.
    • Wysoką zawartość FODMAP wykazują m.in.:
      • fruktany: pszenica (chleb, makaron, kuskus), cebula, czosnek, jęczmień, kapusta, brokuł, brukselka
      • galaktany: produkty sojowe, nasiona roślin strączkowych
      • laktoza: twaróg, mleko, śmietana, jogurt, masło, lody mleczne
      • poliole: ksylitol, sorbitol, jabłka, śliwki, czereśnie, gruszka, kalafior, słodka kukurydza, groszek cukrowy, grzyby.
  • Ekspresja specyficznego dla fruktozy transportera GLUT-5 zmniejsza się przy odstawieniu fruktozy.
    • Niewskazana jest zatem dieta ściśle niskofruktozowa lub nawet bezfruktozowa (jak to ma miejsce w  przypadku dziedzicznej nietolerancji fruktozy).
    • Poprzez równoczesną zmianę diety można zwiększyć ekspresję transportera GLUT-5 i  uzyskać zwiększoną tolerancję fruktozy.
  • Słodziki takie jak aspartam, cyklaminian czy sacharyna są dobrze tolerowane.
  • Ważne jest spożycieywanie dostatecznej ilości płynów.
  • KontrolowaćKontrolowanie ilośćci błonnika pokarmowego, w  razie potrzeby zmniejszyćzmniejszenie jego ilośćci w przypadku wzdęć, biegunek (unikaćunikanie gruboziarnistychgrubo- i pełnoziarnistych produktów pełnoziarnistych).

Zalecenia dla pacjentów – terapia żywieniowa

  • Zalecane jest przejście z diety skrobiowej na dietędieta o  umiarkowanej zawartości tłuszczu i  zrównoważonej zawartości białka.56
  • Ograniczenie mono- i  disacharydów oraz, soków i  słodyczy, a  także zmianazmniejszenie przeważnie istniejącej nadwyżkiilości owoców
  • Wskazana nadieta dietmieszana ze szczególnym uwzględnieniem mieszaną z naciskiem na warzywawarzyw
  • 1. Faza: eliminacja
    • Celcel: maksymalne możliwe zmniejszenie dolegliwości
    • Czasczas trwania: maks.maksymalnie 2 tygodni tygodnie
    • dieta niskofruktozowa polegająca na ograniczeniu spożycia fruktozy z  powstrzymaniem się od:
      • cukru domowegospożywczego
      • napojów słodzonych
      • słodyczy
      • soków owocowych
      • przetworzonych produktów mięsnych (zwrócić uwagę na składniki).
    • Unikanie alkoholi cukrowych (np. sorbitol, mannitol, maltitol, izomalt, ksylitol)
    • Unikanie FODMAP, a więc przede wszystkimgłównie fruktanów
    • Niską zawartość fruktozy mają:
      • drobno zmielony chleb razowy, jasny chleb pszenny, gryka, mąka kukurydziana, komosa ryżowa, ryż, żyto
      • banan, awokado, limonka, melon miodowy, ananas, truskawki, mandarynki, pomarańcze
      • lekkostrawne warzywa, np. marchew, ogórek, seler, pomidor, papryka, kiełki bambusa, pasternak, ziemniak, rzodkiewka, rabarbar, szpinak, cukinia, itp.
      • mięso (nieprzetworzone)
      • ryby
      • tofu
      • jaja
      • nabiał (niesłodzony, z wyłączeniem jogurtów owocowych)
      • niesłodzone mleko sojowe, ryżowe lub owsiane
      • słodycze, desery, ciasta, ciastka słodzone glukozą
      • woda mineralna, herbata, kawa, piwo, lemoniadynapoje "light".
    • Wspomaganiewspomaganie wchłaniania fruktozy poprzez jednoczesne spożywanie glukozy
    • Przestrzeganieprzestrzeganie zasad lekkiej, pełnowartościowej diety
    • Poprawapoprawa wchłaniania fruktozy poprzez jednoczesne spożycie białka i ewent. ewentualnie tłuszczu
    • Unikanieunikanie pokarmów, które powodujących wzdęcia (kapusta, rośliny cebulowe, warzywa kapustne)
    • w przypadku biegunki zmniejszyćzmniejszenie ilośćci błonnika pokarmowego.
  • 2. Faza: Faza testowa (po uzyskaniu poprawy objawów w  fazie 1)   
    • Celcel: Rozszerzenierozszerzenie diety z  uwzględnieniem łączenia potraw i ewent. ewentualne wzbogaceniawzbogacenie posiłków w  tłuszcz i  białko w celu zwiększenia fizjologicznej tolerancji fruktozy.
    • Czasczas trwania: 4–8 tygodni
    • Przestrzeganieprzestrzeganie zasad lekkiej, pełnowartościowej diety
    • dieta modyfikowana fruktozą
    • ponowne wprowadzenie różnych rodzajów owoców
    • Unikanieunikanie alkoholi cukrowych (np. sorbitol, mannitol, maltitol, izomalt, ksylitol)
    • „poluzowanie”złagodzenie ścisłych zaleceń dietetycznych
    • Ustalenieustalenie indywidualnej tolerancji fruktozy i  FODMAP1
    • W tym celu można przetestować indywidualną tolerancję na następujące artykuły spożywcze:
      • chleb gruboziarnisty, chleb pełnoziarnisty, chleb z  rodzynkami
      • melon, brzoskwinia, owoce cytrusowe, owoce jagodowe
      • warzywa kapustne, owoce roślin strączkowych
      • słodzone cukrem słodycze, słodkie potrawy, ciasta, pieczywo (w  niewielkich ilościach)
      • wino, lemoniady (w  niewielkich ilościach).
  • 3. Faza: Dietadieta stała
    • Celcel: Pokryciepokrycie zapotrzebowania na substancje odżywcze
    • Indywidualneindywidualne zalecenia żywieniowe, które są dostosowane do wytycznych dotyczących liczby posiłków i  zwyczajów żywieniowych pacjenta.
    • W  perspektywie długoterminowej należy unikać:
      • jabłek, gruszek, mango
      • soków owocowych
      • słodyczy słodzonych słodzikami (np. gum do życia, landrynek)
      • miodu.

Farmakoterapia

  • IzomerazaEnzym trawienny - izomeraza ksylozy
    • PrzemianaZastosowanie tego enzymu umożliwia przekształcenie fruktozy dow glukozyglukozę w  jelicie, może być wspomagana podawaniem izomerazy ksylozya w suplemencie diety,konsekwencji do może prowadzić do zmniejszeniazmniejszenie dolegliwości.
    • W  badaniach wykazywaławykazano skuteczność przeciwkoizomerazy ksylozy w zakresie zmniejszania nudnościomci i  lomlów brzucha, jednakże niebez przeciwkokorzystnego wpływu na wzdęciomcia.56

Przebieg, powikłania i  rokowanie

Przebieg

  • Jest to choroba przewlekła.

Rokowanie

  • W przebiegu mogąMoże występować niepewnośćniedostateczna i ewent. zastoje w odpowiedziodpowiedź na terapię. W  takich przypadkach rozsądnezaleca byłobysię (ponowne)ponownie wdrożenie obserwacjiobserwację diety i  objawów.
  • Jeżeli na etapie eliminacji bez błędów dietetycznych nie wystąpi wyraźne ustąpienie objawów, koniecznekonieczna jest wykluczenie ww. w diagnostycediagnostyka różnicowejnicowa.,
    • Diagnostykadiagnostyka w  kierunku nietolerancji laktozy1
    • Eliminacja FODMAP (a  nie tylko fruktozy i/lub sorbitolu) może wywołać poprawę w  zakresie objawów.1
  • U  dzieci utrzymywanie się objawów wynika prawie zawsze z  błędów żywieniowych;, a ustępują one przy restrykcyjnym przestrzeganiu diety i  prowadzeniu dzienniczka diety i  objawów.
  • Dostępne są dane potwierdzające, że zmiana diety może wpłynąć pozytywnie nie tylko na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale również na nastrójpoprawę nastroju pacjenta ze złym wchłanianiem fruktozy.810

Informacje dla pacjentów

Informacje dla pacjentów w  Deximed

Źródła

Piśmiennictwo

  1. Gibson PR, Newnham E, Barrett JS, Shepherd SJ, Muir JG. Review article: fructose malabsorption and the bigger picture. Aliment Pharmacol Ther. 2007 Feb 15;25(4):349-63. doi: 10.1111/j.1365-2036.2006.03186.x. Epub 2007 Jan 8. PMID: 17217453.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17217453/" href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17217453/" target="_blank">pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Born P. Carbohydrate malabsorption in patients with non-specific abdominal complaints. World J Gastroenterol 2007; 13: 5687-91. PubMed
  3. Gibney M, Sigman-Grant M, Stanton JL, Keast DR. Consumption of sugars. Am J Clin Nutr 1995; 62 (Suppl.): 178-93.  https://europepmc.org/article/med/7598076" href="https://europepmc.org/article/med/7598076" target="_blank">europepmc.org
  4. Drozdowski LA, Thomson AB. Intestinal sugar transport. World J Gastroenterol 2006; 12: 1657-1670. PubMed
  5. Zaręba A. Zespół upośledzonego wchłaniania. Przyczyny, objawy, postępowanie. (dostęp 18.12.2023) dietetycy.org.pl
  6. Fedewa A, Rao SS. Dietary fructose intolerance, fructan intolerance and FODMAPs. Curr Gastroenterol Rep. 2014 Jan;16(1):370. doi: 10.1007/s11894-013-0370-0. PMID: 24357350; PMCID: PMC3934501.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934501/" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934501/" target="_blank">www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Popkin BM, Nielsen SM. The sweetening of the world's diet. Obesity Res 2003; 11: 1325-32. PMID: 14627752 PubMed
  8. Wnęk D. Wodorowy test oddechowy – kiedy go wykonać i jak się do niego przygotować? Medycyna praktyczna. (dostęp 18.12.2023) www.mp.pl
  9. Benardout M, Le Gresley A, ElShaer A, Wren SP. Fructose malabsorption: causes, diagnosis and treatment. Br J Nutr. 2022 Feb 28;127(4):481-489. doi: 10.1017/S0007114521001215. Epub 2021 Apr 5. PMID: 33818329.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33818329/" href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33818329/" target="_blank">pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  10. Ledochowski M, Widner B, Bair H, Probst T, Fuchs D. Fructose- and sorbitol-reduced diet improves mood and gastrointestinal disturbances in fructose malabsorbers. Scand J Gastroenterol 2000; 35: 1048-52. PubMed

Autorzy

  • Katarzyna Stella Hołownia, lekarz rezydent medycyny rodzinnej, Akademicka Praktyka Medycyny Rodzinnej w Białymstoku (recenzent)
  • Sławomir Chlabicz, Prof. dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (redaktor)
  • Marlies Karsch-Völk, drDr n. med., lekarz rodzinny, Monachium
K90; K904; K908
Fruktosmalabsorption; Fruktosemalabsorption
D07; D08
FruktosmalabsorptionZespół złego wchłaniania fruktozy; FruktosemalabsorptionNietolerancja fruktozy; FruktoseintoleranzNietolerancja sorbitolu; Sorbitintoleranz;Zespół Sorbitunverträglichkeit;złego Sorbitmalabsorption;wchłaniania Fruchtzuckerunverträglichkeit; Fruktoseunverträglichkeitsorbitolu
Zespół złego wchłaniania fruktozy i sorbitolu
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja:zesp Zespół złego wchłaniania fruktozy odnosito sięzaburzenie dometaboliczne patologiczniepolegające zmniejszonejna upośledzonej zdolności wchłaniania fruktozy w  jelicie cienkim poniżej 25-30 g. Niewchłonięta na poziomie < 25-30 g fruktozy h. niewchłonięta fruktoza jest osmotycznie czynna i metabolizowana przez bakterie w jelicie grubym. często występuje również nietolerancja sorbitolu.>jelita cienkiego fruktoza jest osmotycznie czynna i metabolizowana przez florę bakteryjną jelta grubego. Często występuje łącznie z nietolerancją sorbitolu.
Medibas Polska (staging)
Zespół złego wchłaniania fruktozy i sorbitolu
/link/bfa2282c7b934e149f9c32389bf7d9b0.aspx
/link/bfa2282c7b934e149f9c32389bf7d9b0.aspx
zespol-zlego-wchlaniania-fruktozy-i-sorbitolu
SiteDisease
Zespół złego wchłaniania fruktozy i sorbitolu
K.Reinhardt@gesinform.de
Klive.Reinhardt@gesinformcom#dr.dedabrowska@wp.pl
pl
pl
pl