Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Nietolerancja laktozy

Streszczenie

  • Definicja: U Enzympacjentów z nietolerancją laktozy enzym laktaza nie jest wytwarzany w  błonie śluzowej jelita cienkiego lub jest wytwarzany tylko w  niewielkich ilościach. Nietolerancja pierwotna jest uwarunkowana genetycznie. Nietolerancja wtórna może wystąpić przy nieleczonej celiakii (chorobie trzewnej) lub innych chorobach jelita cienkiego.
  • Epidemiologia: Rozpowszechnienie W Europienietolerancji chorobowolaktozy różni się w zależnośćci od regionu i wynosi 15–od 28% w Europie do 70% na Bliskim Wschodzie.
  • Objawy: Kurczowe Skurczebóle brzucha, uczucie pełności. U  niektórych chorych możemogą wystąpić meteoryzm (wzdęcia), silne bóle brzucha lub biegunka.
  • Badanie fizykalne: Klinicznie mo Można stwierdzić wzdęty brzuch, bębenkowy oddźwiękodgłos opukowy, żywą perystaltykę.
  • Diagnostyka: Wrodzoną nietolerancję laktozy można wykryć za pomocą testubadania genetycznego. Testy czynnościowe (test tolerancji laktozy, test oddechowy) mogą być wykorzystane do wykrycia innych form nietolerancji.
  • TerapiaLeczenie: Należy wykluczyć lub ograniczać pokarmy zawierające laktozę. PrzyjmowanieW laktazy w razie potrzeby przyjmowanie laktazy.

Informacje ogólne

Definicja

  • Inne nazwy nietolerancji laktozy to niedobór laktazy (alaktazja) lub złe wchłanianie laktozyhipolaktazja.1
  • Laktoza jest disacharydem, który przed wchłonięciem jest rozkładany na glukozę i  galaktozę przez enzym laktazę wytwarzaną w  rąbku szczoteczkowym błony śluzowej jelita cienkiego.
  • Nietolerancja laktozy
    • Enzym laktazaLaktaza nie występuje w  błonie śluzowej jelita cienkiego albo występuje tam w  niewielkich ilościach.
    • Spożycie laktozy może powodować dolegliwości z  powodu niedoboru laktazy.12.
  • Pierwotny niedobór laktazy12
    • najczęstsza forma
    • dziedziczna
    • związane z  wiekiem zmniejszenie aktywności laktazy  
  • Wtórny niedobór laktazy12
    • po uszkodzeniu jelita cienkiego, np. w  wyniku zakażeń (takich jak enteropatia HIV, sprue tropikalna), chorób ogólnoustrojowych (takich jak zespół rakowiaka), chemioterapii lub radioterapii
    • u  dzieci najczęściej po zapaleniu żołądka i  jelit lub w  przypadku alergii na białko mleka krowiego
  • Wrodzony niedobór laktazy12
    • niezwykle rzadki
    • oporna na leczenie biegunka od urodzenia przy pierwszej ekspozycji na laktozę
  • Niedobór laktazy jest genetycznym typem dzikim (ang. wildtype) u  ludzi i  ssaków, a  nie chorobą.23.

Epidemiologia

  • 70% światowej populacji nie toleruje laktozy.12.
    • 15-70% populacji w Europie, 80–100% populacji w  Azji, 70–95% populacji w  Afryce i  15–80% populacji w  USA ma nietolerancję laktozy.
    • Do 18% dzieci w wieku od 1-5 lat nie toleruje laktozy.4
    • W Europie Polsce częstość występowania wynosi 15–7043%.5
    • Czas utraty aktywności laktazy różni się w  zależności od pochodzenia etnicznego. U  osób pochodzenia azjatyckiego aktywność laktazy zanika kilka lat wcześniej po odstawieniu od piersi w  porównaniu do osób pochodzenia północnoeuropejskiego.
  • Przemijający wtórny niedobór laktazy występuje częściej u  dzieci.
  • Pierwotna (wrodzona) nietolerancja laktozy staje się coraz częstsza w  Europie ze względu na wzrost wieloetniczności.

Etiologia i  patogeneza

Przyczyna genetyczna (pierwotny niedobór laktazy)

  • Enzym laktaza nie jest wytwarzany w  błonie śluzowej jelita cienkiego lub jest tam wytwarzany tylko w  niewielkich ilościach.
  • Istnieją dowody, że zachowanie aktywności laktazy (zdolności wytwarzania laktazy) przez mieszkańców Europy Środkowej także w  wieku dorosłym ma podłoże genetyczne.
    • Do utrzymania się aktywności laktazy prowadzi polimorfizm pojedynczego nukleotydu w  heterozygotycznym genotypie 13910  C/T, prawdopodobnie również w  homozygotycznym genotypie 13910  T/T.12.
    • W  przypadku braku genotypu 13910  C/T lub 13910  T/T aktywność laktazy spada i  między 3. a  20. rokiem życia pojawia się nietolerancja laktozy, w  zależności od pochodzenia etnicznego.12.
    • U  niemowląt i  małych dzieci aktywność laktazy jest utrzymywana przez niezależny mechanizm, a  spadek aktywności laktazy jest indywidualny.

Przyczyny wtórnego niedoboru lakazy

Patofizjologia i  rozwój objawów

  • Laktoza to disacharyd złożony z  galaktozy i  glukozy, występujący w  mleku i  produktach mlecznych.
  • Laktoza w warunkach prawidłowych jest normalnie hydrolizowana do galaktozy i  glukozy na mikrokosmkach jelita cienkiego przy udziale enzymu laktazy.
    • Te monosacharydy są następnie wchłaniane w  jelicie cienkim.
  • U  pacjentów z  niedoborem laktazy, laktoza nie może być wchłonięta z  powodu braku hydrolizy i  dostaje się do jelita grubego.6
    • W  świetle jelita laktoza charakteryzuje się wysoką osmolalnością.
    • W  jelicie grubym laktoza jest przeksztarozkłcanaadana przez bakteriebeta-galaktozydazę jelitowebakterii jelitowych kwasu mlekowego (Lactobacillus) do cukrów  prostych (glukozy i galaktozy), które w tym odcinku jelita nie mogą już być wchłonięte i stają się substratami do procesów fermentacyjnych. Produktami tej fermentacji są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i  gaz jelitowy (wodór, metan, CO2  itp.). W  ten sposób powstają octan, maślan i  propionian.
    • Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) mogą również hydrolizować laktazę, wówczas galaktoza i glukoza są produkowane i fermentowane w jelicie grubym.
  • Wszystko to prowadzi do przyspieszonego pasażu jelitowego, powstawania gazów z meteoryzmem i  szerokiego spektrum objawów: bólelów brzucha, wzdęcia, meteoryzmć i  biegunki.
    • To, czy objawy się rozwiną i  jak bardzo są nasilone, zależy od indywidualnej mikrobioty jelitowej i  składu pokarmu.

Czynniki predysponujące

  • Znacznie bardziej narażone są osoby pochodzenia afrykańskiego, rdzennie amerykańskiego, azjatyckiego, latynoskiego lub żydowskiego.
  • Młodzież i  młodzi dorośli
  • Dodatni wywiad rodzinny
  • Ostre zapalenie żołądka i  jelit
  • Predysponujące choroby współistniejące, patrz sekcja Etiologia i  patogeneza.
  • Zespół jelita drażliwego w  wywiadzie

ICPC-2

  • T99 Endo./metab./ernäh. Erkrank., andere

ICD-10

  • E73 Nietolerancja laktozy
    • E73.8 Inna nietolerancja laktozy
    • E78.9 Zaburzenia przemian lipoprotein, nieokreślone

Diagnostyka

Kryteria diagnostyczne

  • Rozpoznanie na podstawie testu oddechowego H2 wodorowego z  50  g laktozy
  • Objawy kliniczneWywiad połączony spożyciuz laktozy potwierdzajpróbą rozpoznanieeliminacji i próbą prowokacji mogą być wystarczające do ustalenia rozpoznania.7
  • Potwierdzeniem diagnozy jest wykrycie homozygotycznego genotypu CC_13910 lub GG_22018.
  • Badanie genetyczne nie dostarcza informacji o  znaczeniu klinicznymi ani nasileniu objawów.
  • Badania genetyczne nie wykrywają postaci wtórnej wynikającej z  chorób współistniejących.
  • Test oddechowy H2 wodorowy należy wykonać w  przypadku podejrzenia klinicznego i  obecności genotypów 13910 C/T lub 13910 T/T.

Diagnostyka różnicowa

Wywiad lekarski

  • U  wielu osób niedobór laktazy przebiega bezobjawowo.
  • Nietolerancja laktozy może wystąpić w  każdym wieku.
    • Poczpoczątek objawów zwykle w  późnym okresie dojrzewania i  we wczesnej dorosłości
  • Typowy wywiad lekarski: objawy żołądkowo-jelitowe i  (lub) ogólnoustrojowe w  ciągu kilku minut do kilku godzin po spożyciu pokarmów zawierających laktozę (produkty mleczne i  żywność przetworzona przemysłowo)
    • Objawy często pojawiają się już po 30 minutach od spożycia mleka lub produktów mlecznych. Mogą utrzymywać się nawet 6–9 godzin.23.
    • U  niektórych osób, które już zrezygnowały z  nabiału, objawy mogą nadal występować z  powodu ukrytej laktozy zawartej w  przetworzonej żywności i  braku świadomości zależności pomiędzy spożywaniem tych produktów a  objawami.
  • Typowe objawy po spożyciu pokarmów zawierających laktozę:12
    • bBóle brzucha (zazwyczaj skurczekurczowe, okołopępkowe)
    • wzdWzdęcia
    • gGłośne szmery jelitowe ("burczenie brzucha")
    • odchodzenieOdchodzenie gazów jelitowych (czasami prowadzi do złagodzenia objawów)
    • biegunkaBiegunka (zazwyczaj wybuchowa, wodnista, pienista, o  dużej masie)
    • nudnoNudności i  wymioty, szczególnie u  nastolatków
    • Rzadziej mogą również wystąpić zaparcia.
  • Często, zwłaszcza u  dorosłych, także objawy ogólnoustrojowe (częstość malejąca):12   
    • bBólel głowy
    • zaburzeniaZaburzenia koncentracji, zaburzenia pamięci krótkotrwałej
    • dDługotrwałe, znaczne zmęczenie
    • bBólel mięśni
    • bBól i  sztywność stawów
    • objawyObjawy alergii
    • arytmieZaburzenia rytmu serca
    • owrzodzeniaOwrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej
    • czCzęste oddawanie moczu
    • bBólel szyi

Pierwotna nietolerancja laktozy

  • Próg tolerancji na mleko lub produkty mleczne różni się indywidualnie.
  • Większość chorych toleruje jedną szklankę mleka na dobę7 (240 mgok. =250 ml zawiera 12-18 g laktozy), u  innych objawy pojawiają się już przy spożyciu 2–5  g laktozy (np. po zjedzeniu batonika czekoladowego).12.

Wtórna nietolerancja laktozy

Badanie przedmiotowe

  • Jama brzuszna
    • napiwzdęty brzuch, żywa perystaltyka, bębenkowy oddźwięk opukowy

Badania uzupełniające w praktyce lekarza rodzinnego

  • Badania laboratoryjne w  celu wykluczenia innych chorób podstawowych
    • morfologia krwi z  rozmazem
    • badanieewentualny posiew stolca na obecność patogenów w  przypadku nagłego i  niedawnego wystąpienia objawów

Diagnostyka specjalistyczna

  • Niektórzy autorzy uznają, że wartość diagnostyczną ma dwutygodniowa próba odstawienia pokarmów zawierających laktozę, w  wyniku której objawy całkowicie ustępują.12.
  • Wodorowy test wydechowy (test oddechowy H2)
    • czułość ok. 90–95%, swoistość ok. 95–100 %
    • Doustnie podaje się 50  g laktozy (dzieci 2  g/kg masy ciała).
    • Przez okres 150–180 minut mierzy się ilość H2 wodoru w  wydychanym powietrzu w  odstępach 30 minut.
    • H2Wodór powstaje w  jelicie grubym, gdy węglowodany są metabolizowane przez bakterie mikroflory jelitowej.
    • patologiczna wartość H2wodoru: >powyżej 20  ppm
    • wynik fałszywie dodatni: przerostzespół bakteryjnyrozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
    • wynik fałszywie ujemny: u 10–15% populacji flora bakteryjna jelit nie może wydzielać H2 (H2-Non-Producer).wodoru
    • Wyraźne objawy kliniczne po spożyciu laktozy potwierdzają rozpoznanie.
  • Badanie genetyczne
    • Wykrycie mutacji genu wskazuje jedynie na pierwotny niedobór laktazy.
    • Nie można ustalić, czy i  przy jakiej dawce laktozy występują objawy.
    • U  niemal wszystkich osób z  genotypem CC_13910/GG_22018 występuje niedobór laktazy i  nietolerancja laktozy.12.
      • 82% osób z  genotypem CT_13910/GA_22018 i  68% osób z  genotypem TT_13910/AA_22018 ma również nietolerancję laktozy.
      • bardzo wysoka czułość i  swoistość
    • Badanie genetyczne może być stosowane jako jedyne badanie w  przypadku konieczności wykrycia lub wykluczenia dziedzicznego niedoboru laktazy.
  • Test tolerancji laktozy
    • Test ma niską czułość i  swoistość i  nie jest już wykonywany w  praktyce.12.
    • Pacjentom podaje się 25–50  g laktozy doustnie. Jeśli poziom glukozy we krwi nie wzrasta lub wzrasta tylko nieznacznie w  ciągu 3 godzin, wskazuje to na złe wchłanianie laktozy.
  • Oznaczanie aktywności laktazy poprzez biopsję jelita cienkiego
    • inwazyjny test o  niższej czułości niż test oddechowy12

TerapiaLeczenie

Cel terapiileczenia

  • Ustąpienie objawów

Ogólne informacje o terapii   leczeniu

  • TerapiaLeczenie wskazanawskazane przy objawach klinicznych.
  • Konsultacje dietetyczne
  • Wykluczenie z  diety mleka i  nabiału przez 4–6 tygodni.
  • Następnie należy ograniczyć spożycie laktozy do maksymalnej tolerowanej dawki.
  • Ważne jest, aby nauczyć pacjentów, jak rozpoznawać pokarmy zawierające laktozę (np. lody, pieczywo, produkty gotowe i  wędliny).
  • Doustna substytucja laktazy w  postaci tabletek
    • Alternatywa według przeglądu systematycznego: przyjmowanie probiotyków, takich jak LactobacillusLactobacillus spp., Bifidobacterium longum lub Bifidobacterium animalis, które wytwarzają laktazę w  jelicie.23.
      • dowodyDowody niskiej jakości, brak spójnych danych potwierdzających wyższość względem substytucji laktazy 
  • Leczenie choroby podstawowej w  przypadku wtórnej nietolerancji laktozy.

Zalecenia dla pacjentów

  • Substytucja laktazy w  postaci tabletek podczas spożywania produktów zawierających laktozę
    • mediana redukcji objawów do 88% (według innych autorów tylko 18% redukcji objawów23)
  • Spożywanie produktów mlecznych bez laktozy (<0,1 g laktozy 100 g żywności)>poniżej 0,1 g laktozy 100 g żywności)
  • Należy uważać na ukrytą laktozę zawartą w  produktach przetworzonych.
  • Wybór fermentowanych produktów mlecznych (jogurt/twaróg)
    • niższa zawartość laktozy dzięki bakteryjno-enzymatycznemu rozkładowi laktozy
    • 100  g mleka pasteryzowanego zawiera 5  g laktozy.
    • 100  g żywności fermentowanej (jogurt, twaróg, ser twardy, półtwardy, świeży lub miękki) zawiera 1–3  g laktozy.
  • Prawidłowy skład odżywczy diety (50% węglowodanów, 15–20% białka, 25–30% tłuszczu), unikanie produktów odtłuszczonych
    • wydłużenie czasu opróżniania żołądka z  wolniejszym wypełnianiem jelita
  • W  pierwotnej nietolerancji laktozy zazwyczaj utrzymuje się szczątkowa aktywność laktazy, więc niewielkie ilości laktozy nie wywołują żadnych objawów.
    • Pomocne może być podzielenie dziennego spożycia produktów mlecznych na mniejsze porcje i  jednoczesne spożywanie innych pokarmów.
    • NajmniejszeMinimalne ilości laktozy (zakresw miligramowyzakresie miligramowów) występujące w tabletkach lekach są zwykle tolerowane.
  • Pacjenci ze współistniejącym  zespołem jelita drażliwego  odnoszą korzyści również z  diety o  niskiej zawartości FODMAP.
    • FODMAP = Fermentowalne(Fermentowane Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i  Poliole
    • ).
      • ograniczenie fermentujących wielocukrów (np. laktozy, skrobi), cukrów prostych (np. fruktozy) i  alkoholi cukrowych (np. słodzików)
      • W  przypadku braku poprawy należy podjąć próbę zastosowania diety bezlaktozowej.
      • Podobne postępowanie wskazane również w  przypadku zaburzeń wchłaniania fruktozy.

    Informacje dla pacjentów

    Informacje dla pacjentów w  Deximed

    Źródła

    Piśmiennictwo 

    1. Włodarek D. et al. Nietolerancja laktozy - zalecenia dietetyczne. Medical Tribune 2014;10 podyplomie.pl
    2. BMJ BestPractice. Lactase deficiency. Stand Juni 2022. Letzter Zugriff am 20.07.2022.  https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/798" href="https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/798" target="_blank">bestpractice.bmj.com
    3. Misselwitz B, Butter M, Verbeke K, Fox MR. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management. Gut. 2019 Nov;68(11):2080-2091. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318404. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31427404; PMCID: PMC6839734.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31427404/" href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31427404/" target="_blank">pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
    4. Harvey L. et al. Prevalence, cause and diagnosis of lactose intolerance in children aged 1–5 years: a systematic review of1995–2015 literature. Asia Pac J Clin Nutr 2018;27(1):29-46 apjcn.nhri.org.tw
    5. Storhaug CL et al. Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review andmeta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol 2017;2:738–46 www.thelancet.com
    6. Lomer MCE. et al. Review article: lactose intolerance in clinical practice – mythsand realities. Aliment Pharmacol Ther 2008;27: 93–103 onlinelibrary.wiley.com
    7. Cichocka A. Nietolerancja laktozy u osób dorosłych. (dostęp 04.11.2023) www.mp.pl

    Autorzy

    • Aleksandra Danieluk, lekarz, specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (recenzent)
    • Sławomir Chlabicz, Prof. dr hab. n. med., specjalista medycyny rodzinnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (redaktor)
    • Marlies Karsch-Völk, dr n. med., specjalistka ds. medycyny ogólnej, Monachium
E73; E738; E789
Laktosintolerans; Laktoseintoleranz
T99
LaktaseLaktaza; DünndarmJelito cienkie; LaktasemangelNiedobór laktazy; LaktosemalarbsorptionZespół złego wchłaniania laktozy; LaktoseLaktoza; MilchzuckerCukier mleczny; LaktosetoleranztestTest tolerancji laktozy; Laktosetoleranz-Test;Nietolerancja Laktase-Mangel; Laktose-Malabsorption; Laktose-Intoleranz; Lactase; Lactoselaktozy
Nietolerancja laktozy
document-disease document-nav document-tools document-theme
Definicja: U Enzympacjentów z nietolerancją laktozy enzym laktaza nie jest wytwarzany w  błonie śluzowej jelita cienkiego lub jest wytwarzany tylko w  niewielkich ilościach. Nietolerancja pierwotna jest uwarunkowana genetycznie. Nietolerancja wtórna może wystąpić przy nieleczonej celiakii (chorobie trzewnej) lub innych chorobach jelita cienkiego.
Medibas Polska (staging)
Nietolerancja laktozy
/link/612ebb42657e44f7b5b5f1cc7af68dd5.aspx
/link/612ebb42657e44f7b5b5f1cc7af68dd5.aspx
nietolerancja-laktozy
SiteDisease
Nietolerancja laktozy
K.Reinhardt@gesinform.de
Kmail#stina.Reinhardt@gesinformbaranowska@gmail.decom
pl
pl
pl