Compare with  
Legend:
inserted text deleted text

Nietolerancja laktozy

Co to jest nietolerancja laktozy?

Definicja

Mleko zawiera laktozę (cukier mleczny), tzw. disacharyd, składający się z dwóch rodzajów cukru: glukozy i galaktozy. Aby laktoza mogła zostać wchłonięta przez organizm, musi zostać rozłożona w jelicie na glukozę i galaktozę przez enzym – laktazę. W przypadku nietolerancji laktozy laktoza nie może być wystarczająco rozłożona w jelicie, ponieważ enzym laktaza jest obecny w błonie śluzowej jelita cienkiego w niewystarczających ilościach lub nie ma go wcale. Powoduje to dolegliwości po spożyciu laktozy. Inne nazwy to niedobór laktazy lub zespół eego wchłanianieaniania laktozy.

Wyróżnia się pierwotną nietolerancję laktozy, w której aktywność laktazy zmniejsza się z wiekiem na skutek czynników dziedzicznych, oraz wtórną nietolerancję laktozy, w której aktywność laktazy jest czasowo zmniejszona w wyniku innej choroby. Wtórna nietolerancja laktozy może wystąpić jako część  zakażenia jelitowego,  celiakii  lub innego zapalenia w jelicie. Wrodzony niedobór laktazy jest niezwykle rzadką wadą enzymatyczną, w której noworodki reagują biegunką na spożycie laktozy.

Nietolerancja laktozy nie jest chorobą w prawdziwym tego słowa znaczeniu, ale normalnym wariantem metabolizmu.

Objawy

Objawy nie zawsze występują przy niedoborze laktazy. Dolegliwości zaczynają się zwykle w okresie dojrzewania lub we wczesnej dorosłości. Często występują 30 minut po spożyciu produktów mlecznych lub pokarmów zawierających laktozę i mogą trwać do 6–9 godzin.

Typowe objawy to skurcze brzucha, wzdęcia, głośne szmery jelitowe i wodnista biegunka. Szczególnie u młodzieży mogą również wystąpić nudności i wymioty. Inne możliwe objawy to m.in. ból głowy, problemy z koncentracją, zmęczenie, bóle mięśni i stawów.

We wtórnej nietolerancji laktozy występują dodatkowe objawy choroby podstawowej, np. gorączka w zakażeniu przewodu pokarmowego.

W przypadku nietolerancji laktozy próg dla spożywanej ilości mleka lub produktów mlecznych może być różny u różnych osób. Większość chorych może tolerować jedną szklankę mleka dziennie (240  ml), podczas gdy inni mają objawy już przy 2–5  g laktozy (np. batonik czekoladowy).

Przyczyny

Enzym laktaza znajduje się w błonie śluzowej jelita cienkiego od urodzenia i odgrywa ważną rolę w trawieniu laktozy. Badania wykazały, że istnieje naturalne zróżnicowanie w kontroli produkcji laktazy dla różnych kombinacji genów. Czas Jedenutraty zaktywności tychlaktazy wariantróżni się w powoduje,zależności żeod pochodzenia etnicznego. U osób pochodzenia azjatyckiego aktywność laktazy utrzymujezanika siękilka przezlat całe życie. Wwcześniej południowej Europie,odstawieniu Afryceod i Azji częściej występuje wariant genetyczny polegający na zmniejszonej aktywności laktazy lub jej brakupiersi w wiekuporównaniu dorosdo osób pochodzenia półym. Wówczas nietolerancja laktozy rozwija się w wieku 3–20 latnocnoeuropejskiego.

Niedobór laktazy występuje również u dzieci z zakażeniem jelitowym oraz u osób z  celiakią i zapaleniem jelita cienkiego. Chemioterapia i radioterapia również mogą prowadzić do nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy w tych przypadkach jest często przejściowa i nazywana jest postacią wtórną.

Jeśli laktoza dotrze do jelita grubego, ponieważ nie została rozłożona z powodu braku laktazy, jest fermentowana przez bakterie, wytwarzając kwasy tłuszczowe, metan i dwutlenek węgla. Może to prowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. To, czy objawy się rozwiną i jak bardzo są wyraźne, zależy indywidualnie od flory jelitowej i składu pokarmu.

Częstotliwość występowania

OkoNietolerancja laktozy jest powszechnym zjawiskiem, dotykającym znaczną część populacji na całoym świecie. Dane wskazują, że aż 70% ludnoświatowejci populacjiglobalnie nie toleruje laktozy. W Europie odsetek ten waha się od 15% do 70%, podczas gdy w Azji iwynosi Afryceod problem80% dotyczydo 70–100% populacji. W EuropieAfryce Środkowejnotuje czsięstotliwo wartośćci występowaniaod wynosi70% do 95%, a w USA od 15–20% do 80%. W Polsce problem ten dotyczy około 43% populacji.

Badania dodatkowe

  • Podczas badania lekarskiego wykonuje się badanie palpacyjne i osłuchiwanie brzucha.
  • Badania krwi i stolca mogą być przydatne w celu wykluczenia innych chorób.
  • Po pierwsze, można spróbować sprawdzić, czy objawy ustąpią po dwóch tygodniach próbnego odstawienia pokarmów zawierających laktozę.

Wodorowy test oddechowy

  • Rozpoznanie potwierdza wodorowy test oddechowy (test oddechowy H2).
  • W tym celu pacjenci przyjmują 50  g laktozy. Następnie przez okres 2–3 godzin co 30 minut dmuchają w ustnik, który służy do pomiaru ilości wodoru w wydychanym powietrzu. Wodór jest tworzony w jelicie grubym przez bakterie, które metabolizują niestrawioną laktozę.
  • Badanie jest wysoce niezawodne. W indywidualnych przypadkach test może jednak dawać fałszywe wyniki w zależności od składu flory jelitowej.
  • Jeśli po spożyciu laktozy występują typowe objawy, świadczy to o nietolerancji laktozy.

Badanie genetyczne

  • Dziedziczny niedobór laktazy można potwierdzić lub wykluczyć za pomocą badania genetycznego.
  • Test nie może jednak wyjaśnić, czy objawy rozwijają się i przy jakiej dawce laktozy.
  • Wtórna nietolerancja laktozy w chorobach współistniejących nie może być wykryta za pomocą badań genetycznych.

Badania dodatkowe

  • Podczas endoskopii przewodu pokarmowego można pobrać próbkę tkanki z jelita cienkiego, aby zmierzyć aktywność laktazy.
  • Jest to jednak badanie stresujące i inwazyjne, dlatego jest rzadko stosowane.

Leczenie

  • Celem leczenia jest zapobieganie dyskomfortowi.
  • Pomocne może być poradnictwo żywieniowe.
  • Po pierwsze, należy całkowicie zrezygnować z mleka i produktów mlecznych przez 4–6 tygodni.
  • Po tym czasie można przejść na dietę niskolaktozową. Należy wypróbować, jaką ilość laktozy jesteśmy w stanie tolerować.
  • Jeśli unikanie spożycia laktozy nie jest możliwe, można przyjmować enzym laktazę w czasie posiłków. 
  • Niektórym osobom pomaga również przyjmowanie niektórych probiotyków (np. Lactobacillus, Bifidobacterium longum lub Bifidobacterium animalis), które produkują w jelicie laktazę.
  • Należy leczyć ewentualną chorobę podstawową.

Co możesz zrobić sam?

  • Należy dowiedzieć się o zawartości laktozy w różnych produktach mlecznych i innych pokarmach.
  • W 100  ml mleka znajduje się około 5  g laktozy.
  • Należy zwracać szczególną uwagę na ukrytą laktozę w żywności przetworzonej przemysłowo.
  • Obecnie istnieje szeroka gama produktów mlecznych bez laktozy.
  • Fermentowane produkty mleczne (jogurty, twarogi, sery) mają również mniejszą zawartość laktozy (zwykle 1–3  g laktozy na 100  g) ze względu na enzymatyczne rozszczepianie laktozy przez bakterie.
  • Pomocne może być podzielenie dziennego spożycia produktów mlecznych na mniejsze porcje i jednoczesne spożywanie innych pokarmów.
  • NajmniejszeMinimalne ilości laktozy (w zakresie miligramowów) występujące w tabletkachlekachnormalniezwykle tolerowane.
  • JeśliPacjenci równocześnieze występuje zespwspółistniejącym zespołem jelita drażliwego lubodnoszą nietolerancja fruktozy, należykorzyści również ograniczyćz spożyciediety fermentowalnycho polisacharydniskiej zawartości FODMAP (Fermentowane Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i Poliole).
    • ograniczenie fermentujących wielocukrów (np. laktozalaktozy, skrobiaskrobi), cukrów prostych (np. fruktozafruktozy) i alkoholi cukrowych (np. substancje odzodzików)
    • W przypadku braku poprawy należy podjące)ć próbę zastosowania diety bezlaktozowej.
    • Podobne postępowanie wskazane również w przypadku zaburzeń wchłaniania fruktozy.

Dodatkowe informacje

Autorka

  • Martina Bujard, dziennikarka naukowa, Wiesbaden
  • Lek. Marcin Major , recenzent/edytor, Kraków
LaktoseunverträglichkeitLaktaza; LaktoseintoleranzJelito cienkie; MilchzuckerunverträglichkeitNiedobór laktazy; LaktosemalabsorptionZespół złego wchłaniania laktozy; LaktoseLaktoza; LaktaseCukier mleczny; LaktasemangelTest tolerancji laktozy; Milchzucker;Nietolerancja Lactoselaktozy
Przy nietolerancjiNietolerancja laktozy laktozato (cukiersytuacja, mleczny)w której organizm nie produkuje wystarczającej ilości enzymu laktazy potrzebnego do trawienia laktozy, cukru zawartego w produktach mlecznych. Laktoza musi być rozłożona na prostsze cukry, aby mogła być przyswajana przez organizm. Kiedy brakuje laktazy, spożycie laktozy może bypowodować rozkładanaróżnego wrodzaju jeliciedolegliwości, cienkimtakie jak zwykle. Typowe objawy to skurczebóle brzucha, uczucie pełności, wzdęcia, powstawanie gazów i wodnistaczy biegunka.
Nietolerancja laktozy
document-information document-nav document-tools
Przy nietolerancjiNietolerancja laktozy laktozato (cukiersytuacja, mleczny)w której organizm nie produkuje wystarczającej ilości enzymu laktazy potrzebnego do trawienia laktozy, cukru zawartego w produktach mlecznych. Laktoza musi być rozłożona na prostsze cukry, aby mogła być przyswajana przez organizm. Kiedy brakuje laktazy, spożycie laktozy może bypowodować rozkładanaróżnego wrodzaju jeliciedolegliwości, cienkimtakie jak zwykle. Typowe objawy to skurczebóle brzucha, uczucie pełności, wzdęcia, powstawanie gazów i wodnistaczy biegunka.
Medibas Polska (staging)
Nietolerancja laktozy
/link/658ab610eb144fafa88666558a833661.aspx
/link/658ab610eb144fafa88666558a833661.aspx
nietolerancja-laktozy
SitePublic
Nietolerancja laktozy
K.Reinhardt@gesinform.de
Kmail#marcinm.Reinhardt@gesinformcmuj@gmail.decom
pl
pl
pl